Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

18 Jahrestag Oluja

Tacno. Samo treba pogledati ko ga je sve Milosevic krajem 1994 na Petrovoj Gori okupio, tj. Jovica Stanisic, Simatovic, specijalne jedinice iz resora DB-a Srbije, a komanda mjesovitog sastava SVK-a i VRS-a. Milosevicu je taj dio ratista toliko bio vazan, da je ova komanda imala izravnu vezu sa glavnim stabom Vojske Jugoslavije. tj. sa Momcilom Perisicem. Jer pazi Machiavelli, da je ta operacija "Pauk" uspjela, VJ bi onda 100% preuzela komandu na ukupnom prostoru Krajine i Republike Srpske, i imenovali bi oficire i glavne stabove u Banja Luci i Kninu. Zbog takvih operacija i jeste bombardovana jedina zracna luka u Krajini, na Udbini. A ne treba ni zaboraviti, da su hrvati preko svojih obavjestajnih sluzbi doznali za tu operaciju. Hrvatska tajna sluzba je tako dobro bila obavjestena da su cak doznali, da je Milosevic odbio plan Z4 i da je zabranio Marticu i Prijicu da uzmu i prihvatu taj plan.

Pa formalno je Pauk imao uspjeha, ako se ide po ciljevima: Vracanje Abdica u Kladusu. Vratili su ga, ali je nastao problem da se Abdic sa svojom vojskom nije mogao odrzati, zasto postoje nekoliko faktore (vidi dole). Po meni ovo je misterija:

Od Novembra 94 nastaje najkriticnija situacija na podrucju Bihaca. 5.Korpus ostao bez goriva, oruzja i municije. Milovanovic je to skontao, primjetivsi da su intervali izmedju minobacackih dejstava sve duzi i da na ulicama Bihaca sve vise kocija dovoze material na front. Jedinice VRSK/VRS zauzimaju brdo Debeljaca i sisli su u sam grad (kod MUP-a). Po meni je Pauk postigao tu vise nego sto se ocekivalo: Abdic je introniziran u Kladusi, a na juznom djelu fronta 5.Korpus stoji pred slomom.

Misterija: Zasto su VRS/VRSK ovdje "stali" ? Mogli su se rijesiti 5.Korpusa i intronizirati Abdica na cijelo podrucje Bihaca, kao poslusnog kvislinga, koji ne veze srpske vojne snage. Medjutim, suprotono se desava: Od jednom 5.Korpus pocinje da granatira dan i noc, sto je Milovanovica navelo da upita Dudakovica odakle mu oruzje. Odgovor je bio jasan i potvrdio bi se nakon nekoliko godina u susretu Izetbegovic/Milovanovic/Dudakovic: "Prodali mi tvoji Srbi".

Da saberemo:

* Milovanovic je ocigledno izradjen od Milosevica, jer njemu sigurno nije odgovaralo da se 5.Korpus naoruza.
* Milosevic veze vojne snage VRSK i dalje, jer Abdic sa svojim vojskom ne moze opstati.
* U VRSK se ne zna ko kolo vodi: Simatovic, Stanisic, Legija na jednoj, VRSK i VRS na drugoj
* Dudakovic nakon isporucivanja oruzja stabilizuje Bihacki Front, zauzima se Grabez i s time se koncentrise na Kladusu.
* U napadima NATO-a, zbog dejstva VRSK na Bihac, razvaljuje se pista u Udbini.
* Hrvati na veliko u pripremama za Oluju, sto je Srbima promaklo.

Ono sto bi ja sada spontano rekao -a ti si sigurno daleko upuceniji od mene i koriguj me- jeste da je ta struktura morala dovesti RSK u katastrofu. Govorimo o tri vojske, umjesanost DB-a uz paravojne formacije + kontrolu iz Beograda u sto VRS i VRSK nisu bile involvirane, kao sto vidimo u slucaju Milovanovic.

Ostaje pitanje: Da li je ovo sve rezultat katastrofalne strategije Milosevica (Ako uopste mozemo pricati o strategiji) ili je to namjerna odluka Milosevica ? Mozda je procjenio da zapad nikada nece pristati da se djeli Hrvatska i da je njen suverenitet neupitan, dok je u slucaju Bosne mogao (mozda i s pravom) da racuna na spremnost zapada da prihvati podjelu na racun Muslimana ?

Ovo bi se moglo lako rijesiti, da postoji spremnost u Beogradu da objave sve stenograme, zapise i da prepuste to historicarima da dodju do zakljucka. Ali mozda za to jos nije vrijeme...

Zuletzt bearbeitet:
U Čavoglavama 100 000 ljudi, Thompson pozvao da pjevaju za zatočene branitelje

Oko 100.000 ljudi okupilo se kasno sinoć na koncertu u Čavoglavama u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, izvijestila je policija, a organizator koncerta, pjevač Marko Perković Thompson pozvao ih je da pjevaju za zatočene hrvatske branitelje.

24sata.info - U

Policija je prije koncerta imala četiri intervencije u kojima je oduzimala upaljače s neprikladnim obilježjima, a od još dvije osobe oduzela je majice s ustaškim obilježjima, odnosno slovom "U".

Also 2 Feuerzeuge mit verbotenen Symbolen und ein T-Shirt mit einem -U- und das bei 100.000 Besuchern.....

Ansonsten ein würdig gefeiertes Ereignis bei dem selbst in kleinen Dörfern die Cro Flagge von den Häusern wehte....im Gegensatz zur Kommunistenzeit diesmal sogar freiwillig -

Bereits einen Tag später ging aber das normale Leben weiter bei dem es den Leuten echt nicht einfach gemacht wird...

Wenn man 1995 geboren wurde, is man bereits 18 Jahre alt??!

jbte, matora sam... :(

Pa formalno je Pauk imao uspjeha, ako se ide po ciljevima: Vracanje Abdica u Kladusu. Vratili su ga, ali je nastao problem da se Abdic sa svojom vojskom nije mogao odrzati, zasto postoje nekoliko faktore (vidi dole). Po meni ovo je misterija:

Od Novembra 94 nastaje najkriticnija situacija na podrucju Bihaca. 5.Korpus ostao bez goriva, oruzja i municije. Milovanovic je to skontao, primjetivsi da su intervali izmedju minobacackih dejstava sve duzi i da na ulicama Bihaca sve vise kocija dovoze material na front. Jedinice VRSK/VRS zauzimaju brdo Debeljaca i sisli su u sam grad (kod MUP-a). Po meni je Pauk postigao tu vise nego sto se ocekivalo: Abdic je introniziran u Kladusi, a na juznom djelu fronta 5.Korpus stoji pred slomom.

Misterija: Zasto su VRS/VRSK ovdje "stali" ? Mogli su se rijesiti 5.Korpusa i intronizirati Abdica na cijelo podrucje Bihaca, kao poslusnog kvislinga, koji ne veze srpske vojne snage. Medjutim, suprotono se desava: Od jednom 5.Korpus pocinje da granatira dan i noc, sto je Milovanovica navelo da upita Dudakovica odakle mu oruzje. Odgovor je bio jasan i potvrdio bi se nakon nekoliko godina u susretu Izetbegovic/Milovanovic/Dudakovic: "Prodali mi tvoji Srbi".

Da saberemo:

* Milovanovic je ocigledno izradjen od Milosevica, jer njemu sigurno nije odgovaralo da se 5.Korpus naoruza.
* Milosevic veze vojne snage VRSK i dalje, jer Abdic sa svojim vojskom ne moze opstati.
* U VRSK se ne zna ko kolo vodi: Simatovic, Stanisic, Legija na jednoj, VRSK i VRS na drugoj
* Dudakovic nakon isporucivanja oruzja stabilizuje Bihacki Front, zauzima se Grabez i s time se koncentrise na Kladusu.
* U napadima NATO-a, zbog dejstva VRSK na Bihac, razvaljuje se pista u Udbini.
* Hrvati na veliko u pripremama za Oluju, sto je Srbima promaklo.

Ono sto bi ja sada spontano rekao -a ti si sigurno daleko upuceniji od mene i koriguj me- jeste da je ta struktura morala dovesti RSK u katastrofu. Govorimo o tri vojske, umjesanost DB-a uz paravojne formacije + kontrolu iz Beograda u sto VRS i VRSK nisu bile involvirane, kao sto vidimo u slucaju Milovanovic.

Ostaje pitanje: Da li je ovo sve rezultat katastrofalne strategije Milosevica (Ako uopste mozemo pricati o strategiji) ili je to namjerna odluka Milosevica ? Mozda je procjenio da zapad nikada nece pristati da se djeli Hrvatska i da je njen suverenitet neupitan, dok je u slucaju Bosne mogao (mozda i s pravom) da racuna na spremnost zapada da prihvati podjelu na racun Muslimana ?

Ovo bi se moglo lako rijesiti, da postoji spremnost u Beogradu da objave sve stenograme, zapise i da prepuste to historicarima da dodju do zakljucka. Ali mozda za to jos nije vrijeme...

Izvini sto kasnim sa odgovorom. Ljepo si to zborio, slazem se sa svim. Gledaj zemljace, ukupna medjunarodna situacija je bila povoljna za srbe, tj. izvrsenje zadatka. Medjunarodna zajednica se nece mjesati u sukob, ali nece ni tolerisati vrijemenski dugo izvrsenje zadatka. Stavljeno je na raspolaganje 7 plus 3 dana za izvrsenje, a u suprotnom ce stici sankcije. Receno je (to smo dobro znali) da ce avijacija NATO bombardovati ciljeve u Krajini za koje procjeni da su na bilo koji nacin angazovani u ovom sukobu. Bilo je jasno da se radi o dva cilja. Prvi, aerodrom Udbina i drugi, objekti na Petrovoj Gori koje su koristili.

Ono sto je zanimljivo machiaveli, iz Hrvatske nema nikakvih aktivnosti na tom djelu fronta, ali po grebenu Dinare su vrlo aktivni. Jedna nasa izvidjacka jedinica je uspjela na Dinari da zarobi dvojicu vojnika iz 126. HV-a iz Sinja. Obradom ovih lica, u granicama raspolozivih saznanja koje moze imati "obican" vojnik, njih dvojica su dali informacije o namjerama da se na podrucju Dinare osvoje svi vrhovi i tako stavi pod kontrolu Peruca, Vrlika i dobar dio prema Kninu. Pored ovog su ukazali da ima dosta aktivnosti na liniji Livno – Bosansko Grahovo. Zapravo, oni su potvrdili nasa ranija saznanja da hrvati intenziviraju svoje aktivnosti na tom djelu fronta u cilju zauzimanja sto povoljnijeg taktickog polozaja prema Kninu.

Sve ostale epizode znas i sam. Vec je proslo vrijeme kada je Abdic trebao da proglasi "Republiku Zapadnu Bosnu", rezultati na "oslobadjanju" teritorije su slabi. Prethodne procjene da ce doci do pobuna u nekim jedinicama 5. korpusa, do masovnog dezerterstva i predaje nisu se obistinile. Uostalom Dudakovic je bio izuzetno cjenjen od srpskih vojnika i oficira, tj. ako cemo cisto gledati sa vojnickog aspekta gledanja cijele situacije. Imao sam prilike da upoznam nekoliko oficira JNA koji su bili na sluzbi sa Atifom Dudakovicem. Dudakovic je jedan od malobrojnih oficira JNA koji je kao "artiljerac" polozio ispit strategije pjesadije, elsasticni napadi-elsasticne odbarne sa "desetkom". Dudakovic je dobar pjesadinac i strateg a to je dokazo i u ovom ratu, nemozemo sad samo zato sto se "ON" ne zove Jovo ili Savo omalovazavt i pdcjenjivat negove uspjehe. To sto je 1992 izabrao da se bori na stranu bosnjackog naroda, nemoze mu niko zamjeriti. O svemu ostalom se da pricati.

Nego kad smo vec ovdje spominjali dosta puta Bihac, ti si cini mi se iz tog kraja ako se ne varam? Bihacko ratiste mi tada nije mnogo bilo poznato, tj. sve do 1994. U potezu zauzimanja Bihaca 1994 nije se moglo prodrijeti magistralom Ripac-Bihac pored Ribica Glavice, a tako je bilo i u 2.svijetskom ratu, i tada je Bihac pao zauzimanjem okolo i sa ledja napredovanjem iza brda Debeljaca. Samo tada nije akciju vodio Manojlo Milovanovic vec Kosta Nadj.

U cijeloj prici nemozemo ostaviti 5. korpus po strani. Oni su bili itekako respektabilna sila (i ako su je neki ismijavali) koja je brojala oko 20.000 vojnika i nikako se ne moze reci da su bili "smejurija". Zasto to kazem? - zato sto je vise bila smijurija srpska linija prema Bihacu koja je brojala jedva 800 vojnika krenuvsi od Meljinovca preko Lohovskih brda, Golubica, Pritoke pa sve gore do Grabeza i Alibegovica kose. Dalje su od kose preko Grmuse bili Krupljani. Naspram njih bile su stacionirane 501 i 502 Bihacka brigada koje su zajedno brojale oko 4000 do 5000 ljudi. Samo je srpska sreca bila sto su raspolagali sa oklopom i artiljerijom pa su mogli da stite polozaje a takodje to bosnjaci nisu imali dovoljan broj tih sredstava a takodje ni znacajne kolicine municije. Ma, ima toga jos.

Sve u svemu, ne volim svaki vojnicki gubitak pretvarati u "izdaju", treba znati i vojnicki pohvaliti neprijatelja i muski priznati poraz, bez ikakvog glorificiranja zlocina nad neduznima. Sve ovo pisem manje vise bez nekakvih emocija, jer tu nema mjesta, ako zelimo objektivno sagledati vojnicko djelovanje na terenu. Politika i ostalo je vec druga tema.

Zurück
Oben