Zümrütova Köyü kuruluş olarak çok eski olabilir ancak Boşnakların köye yerleşiminin 1900'lü yılların başında olduğu anlatılanlardan tahmin edilmektedir. Köy esasen çok eskiden bir Rum yerleşkesidir. Bunun varlığına ispat da köy içinde bulunan Rumlardan kalma konaktır. Verimli arazisinin olması,yer altı ve yer üstü su zenginliği insanların buraya yerleşmesinde etken olmuştur şüphesiz. Esasen köyde belli başlı ,büyük sülalelerin Kaş'ın köylerinden, Korkuteli'nin köylerinden ve Antalya merkezden yerleştikleri bilinmektedir.
Genel yapıya baktığımız zaman ilk olarak Bayat adıyla kurulan köyde yaşayan Boşnaklar, Sancak bölgesinde bulunan Prijepolje’den Türkiye’ye gelmişlerdir. Köyde Boşnakların dışında Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkmen dervişlerine bağlı Bektaşi tarikatına mensup insanlarımız da birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaktadır.Anlatmayı unuttuğumuz köyde Batman'dan yerleşmiş kürt vatandaşlarımız da son 3-5 seneye gelinceye kadar -az sayıda da olsa-yaşamıştır.
Asıl dikkat çekici nokta ,bu kadar farklı mekanlardan ve kültürlerden gelen insanların kaynaşmasının imkansız olduğu günümüzde Zümrütovalıların tarihinin hiç bir döneminde bu sorunları yaşadığı görülmemiştir.Bu da takdire şayan bir durumdur.. Biz olmayı kısa zamanda başarmışlardır.
Sancak Spor Kulübü’nün Parkada’daki tesislerinde düzenlenen geceye Boşnak ve Bayrampaşa spor camiasının önemli isimleri katıldı. Bayrampaşa Belediye Meclis Üyelerimiz Mehmet Demirok ve Gülver Erdem'in yanı sıra milletvekili aday adayı olan, Yıldırım Bosna Eski Başkanı Bayram Güven de oradaydı.
![]()
Daha önce katılacakları açıklanan Bogdan Tanjeviç ve Mirsad Türkcan ise sağlık sorunları nedeniyle bulunamayacaklarını bildirdiler ve bütün katılımcılardan özür dileyerek sevgilerini yolladılar.
![]()
Sunuculuğunu Boşnak Dünyası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Selahattin Bölükbaşı’nın yaptığı etkinlikte açılış konuşmasını yapan Kulüp Başkanı Zülfü Koşut, ulaştığı başarılarla pek çok profesyonel takımı geride bırakan Sancak Spor’un yarınlara daha emin adımlara yürüyebilmesi için bir spor salonuna ihtiyaç duyduğunu ve bunun için de tesislerde böyle bir çalışma yapmak için izin aldıklarını belirtti. Bu salon için ihtiyaç duyulan miktarın yaklaşık 250 bin lira olduğunu söyleyen Başkan Koşut, bunun için de hepimizin çocuklarının spor yaptığı bu camiaya destek olunması gerektiğini söyledi.
![]()
Zülfü Koşut’un bu sözlerinin ardından konukların görüş ve önerileri alındı. Söz alan işadamı Muzaffer Yıldırım, bu kulüple arkadaşı ve Sancak Spor alt yapı sorumlusu Levent Topsakal aracılığı ile tanıştığını, çocuğunun burada oynadığını ve bu kulübün muhakkak sahip çıkılması gereken bir kulüp olduğunu söyledi. Yıldırım, bağış yapan ilk kişi olmak istediğini söyleyerek yapılacak olan salon için gereken paranın %10’unu (yaklaşık 25 bin lira) karşılayacağını söyledi.
![]()
Yıldırım’dan sonra bağışlar yağmur gibi yağmaya başladı. Gecenin sonunda toplanan yaklaşık 100 bin lira başlangıç olarak kulübe büyük katkı sağladı. Zülfü Koşut bağışların ardından geceye katılan katıl(a)mayan herkese teşekkür ederken “bu akşam burada belki dilenci gibi göründük ama ben bundan hiç utanmıyorum. Bu çocuklar için, bu kulüp için cami önünde bile para istemeye hazırım” diye konuştu.
![]()
![]()
Kulübün geleceğini inşa etme anlamında atılan bu adımın önümüzdeki günlerde, tüm hayırseverlere örnek teşkil edeceğine inanıyoruz.
![]()
Bizler de Bosnakdunyasi.com ve Boşnak Dünyası gazetesi olarak manevi desteğimizin yanı sıra çorbada tuzumuzun bulunmasını arzuladık. Yönetim kurulumuz ve Zaman Gazetesi editörü (aynı zamanda) köşe yazarımız Ahmet Uykan Ukiç’le katıldığımız gecede nisan ayında basılacak 2. sayımızın tüm satış gelirini Sancak Spor’un yapılacak olan spor salonuna bağışlayacağımızı açıkladık.
Historisches bosniakisches Dorf in Türkei
Eine Straße in Türkei, die "BiH" heißt
Bosniakischer Köfteladen
Bosniakischer Taxistand
Sarajevo Hotel
Istanbuler Stadtviertel namens Yeni Bosna ( Neu Bosnien )
Eine Straße nach Sandzak benannt
Eine U Bahn Haltestelle, die nach Bosnien benannt worden ist
Alija Izetbegovic Park in Istanbul
Noch eine weitere Straße, die nach dem "Bosniaken Hüseyin" bennant wurde
Sarajevo Park
Sarajevo Teehaus
Eine Straße, die nach einem Bosniaken benannt wurde
Ein Park namens Bosnien
Ein Dorf namens "Bosniendorf"
![]()
Atatürk hat ein bosnisches Mädchen adoptiert.
Sabiha Gökcen, sie ist die erste weibliche Kampfpilotin der Welt
Sabiha Gökçen ? Wikipedia
![]()
Die „Komödie“, wie sie Dink nannte, war aber nicht beendet. Auch deswegen, weil er inzwischen nachgewiesen hatte, dass Sabiha Gökcen, die Adoptivtochter Atatürks und erste Pilotin der Türkei, ein armenisches Waisenkind war, das seine Familie im Genozid von 1915 verloren hatte. Als „Feind der Türkei“ wurde er vor die Gerichte gezerrt.
Darüber gab es auch viele Debatten in der Türkei, woraufhin es widerlegt wurde. Sie ist die Tochter bosnischer Einwanderer in das osmanische Reich . Ihre Mutter kam aus Sarajevo und als ihr Mann starb nahmen die Verwandten sie mit nach Bursa. In Bursa heiratete sie mit einem Mustafa. Die Nachfahren ihrer gesamten Familie hat sich gegen diese These widersetzt und die Behauptungen widerlegt. Es stimmt nicht.Sorry dass ich auf einen ein Jahr alten Post eingehe. Hast allerdings selbst gerade auf ihn aufmerksam gemacht.
Da habe ich allerdings etwas anderes gelesen
http://www.faz.net/s/RubDDBDABB9457A437BAA85A49C26FB23A0/Doc~EF9D840BC1DE147B7B2C5A8A30287363E~ATpl~Ecommon~Scontent.html
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen