Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Bosnische Sprache // Gramatika bosanskog jezika // Грaмaтикa боcaнcкoг језикa // 1890

Pa dobro, nastavite tako. Ucite sledece generacije kako ne ide, i jednom ce i taj nas bogat jezik nestati

jer..ko fol..ace smo,,ne fermamo gramatiku, mi smo kul i nismo optereceni. Ko kaze da pismeni ljudi to nisu?

pa zar bas ta gramatika, ili opcenito to formaliziranje jezika i turanje jezika u neke "norme i zakone" ne unistava jezik?

ide tako daleko da se nasim starcima i starim generacijama toliko neki "intelektualci" oprali mozak stime da su oni prestali koristiti neke rijeci i nama danas fali taj vokabular

kada bi se toliko obziralo na "pravilni govor" uskoro ce onda nestati i ikavice i ostali dijalekata, jer pravilno po HR/BH/SR to se drugacije kaze... :/

ili ovo glupo ciscenje turcizama iz naseg jezika, ma da je po mom smislo to jedno kulturno bogatstvo koje smo imali... al hajd....

pa zar bas ta gramatika, ili opcenito to formaliziranje jezika i turanje jezika u neke "norme i zakone" ne unistava jezik?

ide tako daleko da se nasim starcima i starim generacijama toliko neki "intelektualci" oprali mozak stime da su oni prestali koristiti neke rijeci i nama danas fali taj vokabular

kada bi se toliko obziralo na "pravilni govor" uskoro ce onda nestati i ikavice i ostali dijalekata, jer pravilno po HR/BH/SR to se drugacije kaze... :/

ili ovo glupo ciscenje turcizama iz naseg jezika, ma da je po mom smislo to jedno kulturno bogatstvo koje smo imali... al hajd....

momak za ovo te treba castit..
aferim ( evo jos jedna turska rijec) :D

Apsolutno imas pravo.
Ali fazon je u tome da oni, mozda, koji kazu peMzija i ne znaju da ispravno peNzija. A oni koji znaju da je penZija ispravno, a koriste peMzija da bi se eto, to ne bi izgubilo ;) su ti pismeni ljudi.
Ne znam dal ste me shvatili, ja inace tesko znam da objasnjavam neke stvari.

Zurück
Oben