Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Da se zna: Hrvati pišu srpskom latinicom

Jel iko ikad cuo za Humsku Plocu iz 11. il 12. stoljeca???

da vidite kako se u ona vremena pisalo

http://hr.wikipedia.org/wiki/Humačka_ploča

Humačka ploča (XI. ili XII. stoljeće) spada među najstarije spomenike pismenosti u Bosni i Hercegovini, a pisana je na hrvatskom jeziku, starohrvatskomćirilicom s uporabom pet slova na glagoljici. Bila je do 1958. uzidana u pročelje Franjevačkog samostana na Humcu pored Ljubuškog u Hercegovini, a čuva se u muzeju humskog franjevačkog samostana. Ploča je je duga 68 cm, široka 59 cm, a debela 15cm. Njena težina je 124 kg. Natpis ima 80 slova u 25 riječi. Vjeruje se da potiče iz 10. stoljeća. Natpis na ploči je uklesan spiralno u tri reda u obliku čeverokuta, kako bi se mogao čitati prilikom obilaska oko oltara.

Natpis je nejasan, a na današnjem jeziku glasi (upitnici su stavljeni na mjesta gdje su slova nejasna i ta imena nisu jasna ni danas):

U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA. OVO JE CRKVA ARKANĐELA MIHOVOVILA, A ZIDAO JU JE KRESIMIR(?), SIN BRETOV(?), ŽUPI (?)RUC I NJEGOVA ŽENA PAVICA(?).

Mnogi znanstvenici su pokušali objasniti natpis, ali on je još uvijek lingvistička, arheološka i povijesna zagonetka. Mnoga pretpostavljena imena su povijesno nepotvrđena, posebice ime župe. Tako se za osobu koja je zidala spominje Krsmir, Kresimir ili Krešimir, Uskrsmir; ime njegove žene je Pravica ili Pribica, po nekima i Pavica. Slično je i s imenom oca, a najveća enigma jest ime župe, koja se tumači najčešće kao Vrulac ili kao Urun, a postoje i druga tumačenja.

I sam smještaj crkve Sv.Mihovila, koja se spominje u tekstu, je nepoznanica, njeni ostaci nisu pronađeni. Njen smještaj se pretpostavlja jednom pretpostavkom. Prilikom štovanja Sv. Mihovila, koji je ratnički svetac, crkve se obično grade na uzvisina. Najbliža adekvatna uzvisina je upravo Humac.

Naja Ciril und Method haben uns die Glagolica um 900 n.Chr gebracht die in Kroatien bis anfang des 19 Jahrhunderts benutzt wurde.

Später entstand die Cirilica irgendwo in bulgarischen Klöstern wie die Serben usw. sie heute kennen. Die Glagolica die älteste bekannte Schrift der Slawen wurde auch eine Zeit lang Cirilica genannt.

ima i stara hrvatska cirilica siehe humacka ploca fund in bosnien!!

Znam, ovo je humska ploča.
Humacka_ploca.jpg

Al to nije čirilica, već Glagoljica, najstarije slovensko pismo. Jesi ikad čuo za Ćirila Solunskog?

Glagoljica_Zagreb_Kathedral.jpg

Jel ti znaš ovo čitat?

Znam, ovo je humska ploča.
Humacka_ploca.jpg

Al to nije čirilica, već Glagoljica, najstarije slovensko pismo. Jesi ikad čuo za Ćirila Solunskog?

Glagoljica_Zagreb_Kathedral.jpg

Jel ti znaš ovo čitat?

neznam, moram se malo ucitat u to.
bio sam na odmoru u etno selu kod medjugorja blizu.
tamo su prodavali stablo od drveca gdje je ta humska ploca nacrtana na drvetu.
pa sam tako saznao o tome tek.

etno selo je jedno selo, sto je napravljeno onako starinski, da se vidi kako su ljudi prije zivile i sa cime su narprimjer pravili sir i te stvari, ili boce i tanjuri od drveta .
more se sve starinsko kupit u souvenir shoppu.

To nema uopšte veze sa nacionalnost. I ja sam Srbin-Dalmatinac i govorim kruv. To ne zavisi od nacionalnost. Naprimjer u Banja Luci govore kruh, a u Zvorniku hleb, neki i govore hljeb. Šargarepa hatte ich z.B zum ersten mal vor 4 Jahren an einer Hochzeit in Südserbien gehört. Wir sagen Mrkva. Andersrum sagen fast alle Serben westlich von der Drina (inkl. einigen in Westserbien) mrkva.

Es hat mehr mit dem hier zu tun, als mit der Nation.

dialectmap.gif
ur viele reden ijekavica

Zurück
Oben