Avro Cemovic i Kralj Nikola
Avro Cemovic, brigadir, sin priznatog junaka Panta Cemovica, iz Beranske nahije, 1914 godine bio je komandant vojske u Sandzaku i Metohiji.Radio je po svom znanju i shvatanju,samostalno.Kralju Nikoli se nije dopadala njegova samovolja, pa mu je nekoliko puta naredjivao, da se tako ne radi, vec kako kako mu se sa Cetinja poruchuje.Avro nije htio slusati, vec je i dalje radio kako je sam htio.Kad je Kralj Nikola vidio, da se Avru nema rashta naredjivati, prizove sebi tri oficira : Pavla Vujisica, Vukashina Bozovica i Boshka Boshkovica, naredi im da nadju Avra, i da mu kazhu ovo: "Pozdravio te Kralj i rekao, da je znao, kad ti je bilo pet godina,da nijesi Srbin, ni cojek, ni junak, vec pogan".
Oficiri se krenu i nadju Avra u Peci.
Major Vujisic sa dvojicom rechenih oficira pridje Avru, stane na mirno i po vojnicki mu ispricha Kraljevu poruku, pa zavrshi: "Ovo shto sam vi saopshtio imate i potpisati."
Avro uzme pero da potpishe, ali mu se ne da....Od jednom se trgne, pozdravi kraljeve poslanike i reche:
"Gospodine Majore,otpozdravi te Kralja Nikolu i recite mu, da je lazh sto je kazao; i da sam ja znao kad je njemu bilo pet godina, da je on i onda nesrbin ni cojek, ni junak i kad je moja majka nosila municiju na shancheve,da se Srpstvo oslobadjava, njegova je prodavala ukljeve u Kotor!"
Kraljevi poslanici se vrate na Cetinje i kazu Kralju Avrov odgovor.
Kralj Nikola razjaren stade vikati: "zovite mi onu pogan!"
Kad je Avro doshao na cetinje i uputio se Kraljevu dvoru, Kralj ga je vidio dje prilazi pa dje cuje on i svi prisutni, glasno povikati:
"Ne pushtajte tu kuchku k 'mene!."
Adjutant dvora sa josh jednim perjanikom polete u susret Avru i kaza : "Stoj brigadiru!"
Ovaj ih uhvati za ruke, odbachi od sebe i reche: " Bjeshte pashcadi!", i udje u dvor.
Gospodaru, ne dolazi k tebe kuchka, no Avro Cemovic iz Berana grada Sprski Djeneral!"
" Avro, aram ti moj ljeb!"
Avro se trzhe i reche"
"Aram tebe Gospodaru, moj ljeb; jer ja ne jedem tvoj ljeb no ti moj!.Ja sam ti sa mojim Ocem i Djedom osvojio po zemlje, pa ti je dao da shnjom upravljash i na nju zhivish!"
Kralj ljut i zbunjene, zavrshi:
Ajde , Avro, ajde Boga mi platicesh mi....
"Nemoj Gospodaru, da se svadjamo;jer ako se stanemo dijeliti visha ce moja drzhava od tvoje biti, makar jedan Cheperak!!!!
Kralj je na ovo potpuno zamijenio.Avro podje u charshiju, uzme kola, pa ni zbogom, podje pravo svojoj kuci u Beranama.Odmah po dolasku umro je, a u narodu je ostalo vjerovanje da je otrovan.....
ps. prepisano iz knjige "Crnogorci u prichama i anegdotama"
strana 95/96
od Micuna M. Pavicevica
pechatana u knjizhari Jova Sekulica
Herceg Novi - Kotor 1929 g.