ich weiss genau wie sich das entwickeln wird, da wird keiner hingehen aus protest weil sie der meinung sind das der film nur propaganda ist.....tja, wahrheit tut weh....und wie man sieht kann die mehrheit der serben damit nicht umgehen.
Da inace se tzv" istinita istina" prikazuje kroz holiwudske filmove.
Ja se jos dobro sjecam, da je za vrijeme SFRJ-a iz budzeta najvise novca izdvajano za filmove koji su promovisali socijalisticku viziju drustva, tj. prioritet je dat partizanskim filmovima, u kojima se prikazuje njhova "istinita" borba protiv okupatora. Mislim vecina tih filmova je imala strukturu koja se slagala sa misjenjem politickog vrha, ali je, s'druge strane, imala bezlicnu formu, bez neke tzv."umjetnicke" vrijednosti, sa netacnim prikazivanjem realnosti u cjelini. Zar se svi ti holivudski filmovi prikazuju u CJELOKUPNOJ ISTINI? Nemojmo biti naivni.
Silovanje je nazalost cesta pojava u ratovima, pa tako i na nasem prostoru, razloga ima na tone, dal' u alkoholu, muskoj apstinenciji i ratu kao seksualnoj stimulaciji - rat je kao sami pojam "desavanja" uvijek takav, gdje u prvi plan izlaze primitivci, kriminalci i psihopati, znaci vise nego ajmo nazvat "normalan civilizovan" narod sa i' malo svjescu.
Ja smatram, da veliki dio tih ratova (ajmo unazad 10,20,50 godina) nije bila uzrokovana nagomilanom agresijom naroda, vec sa instrumentalnom opsesijom vojnih i politickih elita, a propaganda sluzi za ubjedjivanje ljudi u ispravnosti takvih stavova, ma kakvi god oni bili.
Jer pazi, nismo mi taj pojam i znacaj "propagande" sami izmislili, to se vec pojavljivalo prije 400, 500, 600 godina. Eto uzmi onog cuvenog papu Grgura za primjer, kada je u buli "juckustabili divine" upotrebio kao sredstvo za zastitu vjere i borbu protiv nevjernika. Danas taj pojam djeluje preko globalnih medija (najvece i najmocnije oruzje), znaci televizija, filmova i muzike.