Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Informationen und Nachrichten zu dem Berg Athos und der orthodoxen Kirche

Es geht weiter: Unvergesslich ist das bekannte Foto vom Priester der EAM mit der Waffe in der Hand, während er gegen die deutschen Besatzer kämpft. In den achziger Jahren gab es eine bemerkenswerte Anstrengung die Orthodoxie mit den linken Ideologien zu vereinen, mit der unvergesslichen Führung der Linken und Historiker Thessalonikis, Kosta Moskov, während Mikis Theodorakis mit positivem Auge auf diese Bewegung schaute. Heute sind die genannten Linken leider engstirniger als die klassischen Stalinisten. Sie bekämpfen mit Wut jede orthodoxe Präsenz und erreichen den Willen an absurden Forderungen, wie die Besteuerung der orthodoxen Christen u.a.. Abgeordnete linker Parteien, wie die bekannte "Herrin der Gedränge", konzentrieren sich kontinuierlich, als wären alle anderen Probleme mit der Krise, um das Wie sie Ikonen von Gerichten und Schulen abhängen können und wie sie den Religionsunterricht abschaffen können.
Die zweite Verurteilung kommt von dem entgegengesetzen Pol. Es sind die, die sich selbst als Neoliberale bezeichnen und eine atheistische Position vertreten. Sie sind Anhänger einer Börsen-"Demokratie", wo die demokratische Prinzipien nur einen Wert haben, wenn sie für eine kompromisslose kapitalistische Einrichtung arbeiten. Diese Verurteilung umfasst alle Bestandteile der modernen westlichen Konsumkultur, die alle heutigen Geisteskrankheiten der bröckelnden westlichen Gesellschaft, geschaffen hat. Und diese Verurteilung umfasst die Kampagne der Vernichtung der orthodoxen Stimmung der Griechen.
Dieser Kampagne ist aktiv die griechische Fernseheinrichtung beteiligt, die seit den neunziger Jahren frei und ungebremst ist und all die Stärke verwendete, die ihr das bewegte Bild gab, um jede historische Tradition zu pervertieren und einen idealen Neo-Hellenen zu erschaffen, wessen der einfache mühelose Reichtum gehört, der jene Moral oder jedes Gesetz missachten soll, die Prostitution von Jugendlichen und die Belustigung jeder nationalen und orthodoxen Sitte bringen soll, das natürlich als natürlich als Faschismus oder andere "Etiketten" genannt wird.
Es gibt aber auch eine andere antiorthodoxe Front, die leider von den Eigenen der orthodoxen Kirche kommt. Es sind alle diese robentragenden Hierarchen, die dank einer "progressiven" und missverstandenen Toleranz, melkitische Meinungen zeigen, an Ritualen Ketzern teilnehmen, sogar mit Heterodoxen, die somit gegen jede Normen der Orthodoxie und ihre Begleiter verstoßen. Hier ist die Rolle der Hierarchie wichtig, die die große Verantwortung zu dieser wichtigen Angelegenheit nicht erfüllt hat. Die Orthodoxie kompatibilisiert sich nicht, sie modernisiert sich nicht und braucht auch keinen "Fortschritt" und ist weiter als die enge menschliche Wahrnehmung und deckt zeitlos die menschliche Veränderung und die grundlegenden menschlichen Fragen.
Dieser ganze gnadenlose Krieg gegen die Orthodoxie möchte ihren Höhepunkt erreichen. Für die neuen Träger der Kirche muss sich das Beispiel des Falls von Byzanz nicht wiederholen, wo die Orthodoxie überlebte. Das Projekt verläuft parallel mit dem Verlust unserer nationalen Souveränität, der letzte Schlag soll der griechisch-orthodoxen Identität gegeben werden, sodass die Neohellenen "Schäfchen auf Schlachtkörper" werden sollen und der Staat, der einst blühte und ließ griechisch-orthodoxe Kulturen aufwachsen, soll ein touristisches Denkmal ohne viele Ansprüche auf Besuche zu erwarten, werden. Sie wollen uns glauben lassen, wir seien Reste eines religiösen Mittelalters, der den "Fortschritt" des Staates verhindert. Dass alles Heilige und Fromme unsere Vorfahren uns gaben, bloß eine "zerbrochene Vase" ist, welche direkt für den Mülleimer sind. Sie haben so viel gegen die Orthodoxie geführt, sodass sie so weit gehen und uns den Glauben aufzwingen wollen, dass der "Fortschritt" in... Homosexualität, einfachen Scheidungen, der Toleranz des Ehebruchs, der Akzeptanz des Eudämonismus als menschliches Recht, der Akzeptanz der Abtreibung als normale Praxis oder sogar auch der genetische Manipulation vor der Geburt steckt. Und damit sie als tolerant gesehen werden, sagen sie uns, dass wenn die Kirche an Glaubwürdigkeit gewinnen möchte, im Bezug auf "Fortschrittlichkeit" von ihren alten, überholten Standarts absehen muss und akzeptieren soll, dass das Kranke und Perverse als... Natürliches angesehen werden soll, unabhängig davon, ob die Grundgesetze der Natur verletzt werden und parallel auch jedes Traditionelle und Physiologisches, wie... Anachronistisches und Überholtes. Davon abgesehen ist, wie sie sagen, das Normale nichts als die subjektive Wahrnehmung.
Heterogene Faktoren konvergieren mit einer gemeinsamen Leitung der Vernichtung der griechisch-orthodoxen Identität und dem Löschen jeder Spur und Präsenz, was uns aufmunterte und am Leben über Jahrtausende der Geschichte und Kämpfe gehalten hat, weil die Orthodoxie die letzte Bastion dieses Staates ist, der immernoch nicht zerstört wurde, von dem neuem System der Klassen. Deshalb unterschätzen sie ihn noch stark und deshalb "reiben sie ihre Hände", wo am Kopf der Hierarchie das Bequemste zu finden ist, was sie für unserer nationalen Katastrophe haben. Aber für wie lange?
Das heutige Griechenland durchlebt eines ihrer größten Krisen ihrer Geschichte. Diese Krise ist wirtschaftlich, politisch, ethnisch, sozial und wird auch religiös. Die, die uns hierhin führten, die, die die nationale Katastrophe brachten, anstatt zu versuchen die Probleme zu lösen, die sich jetzt ansammelten, wollen uns jetzt beendigen, indem sie sich auch die griechische Orthodoxie ins Ziel setzen.
Aber wie einst ein unvergesslicher Pope sagte, Vater Paisios: "Heute wollen uns unsere Freund ein wenig zerknüllen und unsere Feinde zerreißen. Aber das ist in Ordnung. Die Menschen haben ihre Pläne. Gott hat seine eigene."

<strong>Es geht weiter:</strong> Unvergesslich ist das bekannte Foto vom Priester der EAM mit der Waffe in der Hand, während er gegen die deutschen Besatzer kämpft. In den achziger Jahren gab es eine bemerkenswerte Anstrengung die Orthodoxie mit den linken Ideologien zu vereinen, mit der unvergesslichen Führung de

Σοβα�ά π�οβλήματα από τη β�οχόπτωση-Κατέ��ευσε μάντ�α εκκλησίας στην Καισα�ιανή

Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της Αττικής προκλήθηκαν χθες, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων.

Πολλές ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και κοπή δέντρων. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Μεσογείων, ενώ μαντρότοιχος στην Καισαριανή κατέρρευσε, καταπλακώνοντας οχήματα.
Πάνω από 150 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχθηκε η Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν άντληση υδάτων και κοπή δέντρων.
Στην Καισαριανή, κατέρρευσε μάντρα εκκλησίας καταπλακώνοντας επτά οχήματα και δύο μοτοσικλέτες, χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

Περίπου στη 1.00 τη νύχτα, η Πυροσβεστική επιχείρησε στην οδό Μεσογείων, στο ύψος του μετρό του Χολαργού, καθώς κάποια αυτοκίνητα είχαν εγκλωβιστεί λόγω συσσωρευμένων υδάτων.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία σημειώθηκαν κυρίως στον Πειραιά, το Αιγάλεω, την Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη, τον Νέο Κόσμο, τη Δάφνη, τον Βύρωνα, τον Χολαργό, την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι.

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε από χθες το απόγευμα και στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Σημειώθηκαν παροδικές βροχοπτώσεις πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ορεινά.

Λόγω του χιονιού που έπεσε στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στον δρόμο από την Άρνισσα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν (12ο-25ο χιλιόμετρο). Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην Βίγλα της Φλώρινας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Übersetzung: Ernste Probleme wurden gestern wegen dem schweren Regen und stürmischen Winden verursacht.

Es gab viele Anrufe an die Feuerwehr, für das Pumpen von Wasser und wegen dem Fallen von Bäumen. Fahrer wurden in Mesogion gefangen, während ein Steinzaun in Kessariani zusammenbrach und somit Fahrzeuge zerquetschte.
Mehr als 150 Hilferufe erhielt die Feuerwehr wegen dem Unwetter. Die meisten Anrufe wegen dem Pumpen von Wasser und dem Fallen von Bäumen. In Kessariani stürzte die Steinmauer einer Kirche ein, sodass sie sieben Fahrzeuge und zwei Motorräder zerquetschte, ohne dass jegliche Verletzungen geschahen.

Ungefähr um 01:00 Uhr in der Nacht arbeitete die Feuerwehr bei der Mesogionstraße in der Höhe des Metros Cholargos, da einige Autos wegen dem angesammelten Wasser gestrandet wurden.

Die Probleme des Unwetters traten vor allem in Piräus, Egaleo, Kallithea, Nea Smirni, Neos Kosmos, Dafni, Byron, Holargos, Agia Pareskevi und in Halandri auf.

Das Wetter änderte sich seit gestern Nachmittag auch in den meisten Teilen von Mittel- und Westmakedonien. Es gab etwas Regen und die Temperaturen fielen besonders im Hochland.

Dank dem Schnee, der in Pellas fiel, brauchen Fahrzeuge Anti-Rutsch-Felgen, die sich auf der Straße von Arnissa nach Kaimaktsalan (12.-25. Kilometer) bewegen.
Leichter Schneefall ist in Bigla Florinas zu finden, ohne, dass bisher Probleme gemeldet wurden.
Laut den Wettervorhersagen scheint es wahrscheinlich, dass sich die Sache in den nächsten Stunden intensiviert.

(Klickt man den Artikel an, so sieht man ebenfalls zwei Bilder.)

Μπακογιάννη: ''Θα θέσω το θέμα της Χάλκης στο Συμβο�λιο της Ευ�ώπης''

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μετέβει σήμερα στην Χάλκη για τον εορτασμό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η πρώην υπουργός εξέφρασε την συγκίνησή της που βρίσκεται στην Χάλκη και τόνισε: «Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, είναι διεθνές και οικουμενικό.
Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε την επαναλειτουργία της και θα δούμε τη σχολή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο γεμάτο νέους ιερείς, όπως ακριβώς το οραματίζεται ο Παναγιώτατος.
Υπόσχομαι ότι από την νέα μου θέση, ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνεχίσω τον αγώνα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα θέσω το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, άμεσα».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Είναι από τους λίγους πολιτικούς στην Ελλάδα που εργάστηκε ειλικρινώς και έμπρακτα για την προσέγγιση Ελλάδας –Τουρκίας και τα ζητήματα της ομογένειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επέτυχε πολλά, αλλά αν ήταν εξίσου μεγάλη και η θέληση της τουρκικής πλευράς, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχαινε και άλλα.
Με τη σοβαρότητα το κύρος και το σθένος της από το νέο υψηλό της αξίωμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα συνεχίσει τον αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού και την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, όπως μας υπεσχέθη.
Κλείνω με την εγκάρδια ευχή σύντομα να συνεχίσει να διακονεί τον ελληνισμό από τας Βρυξέλλας».

Übersetzung: Die Abgeordnete der ND (Neue Demokratie) Dora Bakogianni besuchte heute Chalki wegen der Feier der Theologischen Schule von Chalki.

Die Ex-Ministerin zeigte ihre Emotionen, da sie in Chalki ist und sagte: "Die Wiedereröffnung der Theologischen Schule ist kein griechisch-türkisches Thema, es ist international und universal.

Ich hoffe, dass wir bald ihre Wiedereröffnung feiern können und wir werden die Schule und das Ökumenische Patriarchat voll junger Priester sehen, so, wie von Seiner Heiligkeit vorgesehen.

Ich verspreche, dass ich mit meiner neuen Position als Vorsitzende des Ausschusses für politische Angelegenheiten in dem Europarat den Kampf für die Theologische Schule von Chalki fortsetzen werde und ich werde das Thema in Europarat sofort ansprechen."

Der Patriarch Bartholomäus antwortete Dora Bakogianni: "Sie ist eine der wenigen Politiker in Griechenland, die aufrichtig und real für die Annäherung Griechenland - Türkeis und die Fragen der Homogenität des Ökumenischen Patriarchats arbeitete.

Sie erreichte vieles, aber wenn auch der Wille der türkischen Seite so groß wäre, bin ich mir sicher, dass sie noch mehr erreichen würde.

Mir ihrer Schwere der Gültigkeit und Stärke von ihrem neuen Hochamt in dem Europarat wird sie den Kampf für die Rechte des Hellenismus und der Wiedereröffnung der Schule von Chalki fortsetzen, wie sie uns versprach.

Ich schließe mit der herzlichen Hoffnung, dass sie bald wieder dem Hellenismus aus Brüssel dienen wird."

Nachtrag: Klickt man den Artikel an, findet man fünf Bilder von der Feier.

Zuletzt bearbeitet:
Π�οσευχή υπέ� της εσωτε�ικής γαλήνης

Θεέ μου, κάνε με να έχω ευγένεια.

Όταν οι πόρτες δίπλα μου βροντούν, βοήθησέ με να μιλώ ήρεμα.

Όταν οι απαιτήσεις των άλλων ξεπερνούν την αντοχή μου, δώσε γλυκύτητα στη φωνή μου.

Όταν έχω να κάνω με τους άλλους που με πληγώνουν, δώσε μου τη σιωπή της ταπεινοφροσύνης.

Νάναι η φωνή μου απαλή όταν υπογραμμίζει, νάναι τρυφερή όταν υποδεικνύει, έτσι που να εγγίζει χωρίς να ξεσκίζει. Να εισχωρεί στην καρδιά χωρίς να ματώνει.
Ας έχω θεέ μου, ισορροπία στις μικρές αναποδιές και στα μεγάλα προβλήματα. Ας συνειδητοποιήσω πως η ευγένεια είναι η δύναμη και όχι ο πόλεμος που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των άλλων και θάβει την δική μου υπόληψη.

Ας μην καταναλίσκω πολύτιμη ενέργεια με την διαπεραστική, άγρια φωνή μου, που μόνο θύελλες ξεσηκώνει και καμία λύση δεν δίνει.

Μαλάκωσε, Σε παρακαλώ, τις τραχιές άκρες του χαρακτήρα μου, που απομακρύνουν τους δικούς μου από τη φωλιά τους.

Προτού σερβίρω την συνταγή του σωστού, ας έρθω στη θέση του άλλου για να προλάβω τον εαυτό μου να μη χειρονομεί ανεξέλεγκτα, αλλά να κατανοεί για να βοηθήσει.

Οι ευγενικοί μου τρόποι, ας δημιουργούν κλίμα εύκρατο στο σπιτικό μου για να ευδοκιμούν οι καρποί του Παναγίου Σου Πνεύματος.

Σε παρακαλώ, Θεέ μου, γέμισε το είναι μου με την Παρουσία Σου, για να μπορώ αληθινά να χαμογελώ και οι άλλοι να εκτονώνονται από την ένταση που τους δημιουργεί η καθημερινή ζωή.

Βοήθησέ με να έχω την δύναμη, ειλικρινά να επαινώ τα σωστά των άλλων, για ν᾿ αρχίσουν ν᾿ αγαπούν το τέλειο, το σεμνό, το ωραίο.

Ας μπορούσα νάχω έντονη πνευματικότητα αλλά διακριτική παρουσία για να διψάσουν το Άγιο και να αναζητήσουν Εσένα!

Ας μην εξάπτωμαι όταν δεν συμφωνούν μαζί μου, αλλά να χαίρωμαι την οντότητα που αποκτούν.

Ας μην απομακρύνωμαι από αγαπημένα μου πρόσωπα, όταν ζούν την ανεξαρτησία που δικαιούνται, αλλά μέσα στον δρόμο Σου.

Ας μην υπενθυμίζω, Κύριε, λάθη παλιά, για να μπορούν να ξαναρχίζουν τον ωραίο τους αγώνα.

Ας έχω την σοφία να μην κάνω συγκρίσεις, για να μην μειώνω την αυτοπεποίθησή τους.

Καί όταν το πρόγραμμα της ημέρας μου παραβιάζεται, ας έχω την ευελιξία να προσαρμόζωμαι χωρίς να στενοχωρώ. Μού είπες, Κύριε, πως η ευγένεια είναι συνώνυμη της αγάπης. Δεν μου μένει, λοιπόν, παρά μέτρο αναφοράς μου νάναι ο Ύμνος της αγάπης του Αποστόλου Σου, κι έτσι με την ψυχή γεμάτη από τη δική Σου αγάπη, να φέρωμαι ευγενικά.
Βοήθησε, Κύριε!

Übersetzung: Mein Gott, mache, dass ich Höflichkeit habe.

Hilf mir ruhig zu sprechen, wenn die Türe neben mir donnern.

Gib meiner Stimme Süße, wenn die Forderungen der anderen über meine Ausdauer hinaus gehen.

Gib mir die Stille der Demut, wenn ich mit anderen zu tun habe, deren Umgang mich verletzt.

Meine Stille soll sanft sein, wenn sie unterstreicht, sie soll zart sein, wenn sie beweist, sodass sie berührt, ohne zu zerreißen. Sie soll in das Herz dringen, ohne Blutungen.
Lasse mich, oh mein Gott, das Gleichgewicht behalten, bei kleinen Rückschlägen und großen Problemen. Lass mich verstehen, dass die Höflichkeit die Kraft ist und nicht der Krieg, welcher die Würde der anderen zerstört und meinen Ruf vergräbt.

Ich soll meine wertvolle Energie nicht mit meiner schrillen, wilden Stimme verbrauchen, die nur Stürme erweckt und keine Lösung findet.

Weiche, ich bitte dich, die Ecken und Kanten meines Charakters auf, der meine Leute von ihren Nestern entfernt.

Bevor ich das Rezept des Richtigen serviere, lasse mich in die Situation des anderen kommen, um mich selber aufzuhalten, nicht unkontrolliert zu gestikullieren, sondern zu verstehen, um zu helfen.

Meine netten Arten sollen ein angenehmes Klime in meiner Heimat erschaffen, damit die Früchte deines Heiligen Geistes gedeihen.
Ich bitte dich, mein Gott, fülle mein Wesen mit deiner Anwesenheit, damit ich wirklich lächeln kann und somit die Spannung der anderen, die ihr Alltag verursacht, entschärfen kann.

Hilf mir, damit ich die Kraft habe, das Recht der anderen aufrichtig zu loben, damit sie anfangen das Perfekte, das Bescheidene, das Schöne zu lieben.

Lass mich intensive Spiritualität haben, aber versteckte Präsenz, damit sie nach dem Heiligen dursten und Dich suchen!Lasse mich nicht wütend werden, wenn man mir nicht zustimmt, aber lasse mich an ihrer Persönlichkeit erfreuen, die sie erwerben.Lasse mich nicht von meinen geliebten Menschen entfernen, wenn sie die Unabhängigkeit ausleben, die sie berechtigt sind, aber in Deinem Weg.Lasse mich, HERR, nicht alte Fehler erinnern, um den guten Kampf wieder aufzunehmen.

Lasse mich die Weisheit haben, keine Vergleiche zu machen, um ihr Selbstvertrauen nicht zu vermindern.

Und wenn mein Tagesprogramm nicht aufgeht, lasse mich Flexibilität haben, damit ich andere nicht traurig mache. Du sagtest mir, HERR, dass Güte gleichbedeutend ist, mit Liebe. So bleibt mir nichts, wie es in der Hymne der Liebe deines Apostels ist, und somit habe ich auch Deine Liebe, höflich zu sein.
Hilf, HERR!

Ένας ξεθωριασμένος πάπυρος, γνωστός ως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», που προκάλεσε σάλο όταν παρουσιάστηκε από μία ιστορικό στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ το 2012, ελέγχθηκε από επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είναι αρχαίος, και όχι μια σύγχρονη πλαστογραφία. Ο σκεπτικισμός για το μικρό κομμάτι παπύρου ήταν έντονος επειδή περιείχε μια φράση που δεν έχουμε ξαναδεί σε οποιοδήποτε κομμάτι της Γραφής: «Ο Ιησούς τους είπε, ‘η γυναίκα μου...’». Περιελάμβανε επίσης τις λέξεις «που θα είναι σε θέση να είναι μαθήτριά μου», μια φράση όξυνε τη συζήτηση σε μερικές εκκλησίες για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να είναι ιερείς.

Τον πάπυρο ανέλυσαν καθηγητές ηλεκτρολογίας, χημείας και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, οι οποίοι αναφέρουν ότι μοιάζει με άλλους αρχαίους πάπυρους από τον τέταρτο έως τον όγδοο αιώνα. (Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι οποίοι χρονολόγησαν τον πάπυρο αιώνες πριν από τη γέννηση του Ιησού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματά τους δεν ήταν αξιόπιστα).
Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς είχε μια σύζυγο ή μαθήτριες, παρά μόνο ότι το κομμάτι είναι πιο πιθανό ένα απόσπασμα από ένα αρχαίο χειρόγραφο και δεν είναι ψεύτικο, συμφωνούν οι μελετητές. Η Karen L. King, ιστορικός της Θεολογικής Σχολής του Χάρβαρντ που έδωσε στον πάπυρο το όνομα και τη φήμη του, έχει πει ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόδειξη ότι ο Ιησούς παντρεύτηκε, παρά μόνο ότι οι πρώτοι Χριστιανοί συζητούσαν ενεργά την αγαμία, το σεξ, το γάμο και την μαθητεία. «Πήρα πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις πολλών ανθρώπων που έλεγαν ότι θα μπορούσε να είναι μια πλαστογραφία» είπε η δρ King σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα. Τόνισε επίσης ότι τώρα είναι πολύ σίγουροι ότι είναι γνήσιο. «Όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν προς μία κατεύθυνση, δεν σημαίνει κάτι 100 τοις εκατό, αλλά η ιστορία δεν είναι ένα μέρος όπου το 100 τοις εκατό είναι κάτι συνηθισμένο» είπε.
Τα νέα στοιχεία μπορεί να μην πείθουν τους μελετητές και τους bloggers που λένε ότι το κείμενο είναι έργο ενός μάλλον απρόσεχτου πλαστογράφου ο οποίος ήθελε να επηρεάσει τη σύγχρονη συζήτηση. Το Harvard Theological Review, που δημοσίευσε online την εργασία της King την Πέμπτη, δημοσιεύει επίσης μια διάψευση από τον Leo Depuydt, καθηγητή Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος δηλώνει ότι ο πάπυρος είναι τόσο εμφανώς ψεύτικος «που μοιάζει με σκίτσο των Monty Python». Η δρ King παρουσίασε τον πάπυρο με τυμπανοκρουσίες σε μια διάσκεψη στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2012, αλλά δέχθηκε μεγάλη κριτική γιατί το περιεχόμενο ήταν αμφιλεγόμενο, τα γράμματα ήταν ύποπτα θολωμένα, η γραμματική κακή, η προέλευσή του αβέβαιη, ο ιδιοκτήτης του επέμενε στην ανωνυμία του και το μελάνι δεν είχε ελεγχθεί.
Ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα του Βατικανού δήλωσε επίσης ότι ήταν ψεύτικο. Οι μελετητές της Καινής Διαθήκης υποστήριξαν ότι το κείμενο αναφέρεται στη «νύφη του Χριστού», η οποία είναι η εκκλησία - μια ερμηνεία που η King θεώρησε πολύ πιθανή.
Είναι πολύ ασυνήθιστο να ελέγχεται το μελάνι και ένα τόσο μικρό κομμάτι από πάπυρο - είναι 4 με 8 εκατοστά- επειδή μπορεί να βλάψει τα στοιχεία, λένε οι ειδικοί. Η αυθεντικότητα και οι ημερομηνίες άλλων διάσημων κομματιών παπύρων προσδιορίζεται από παλαιογράφους που εξετάζουν το χειρόγραφο.
Ο πάπυρος με τη «σύζυγο του Ιησού» αναλύθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία micro-Raman για να προσδιοριστεί η χημική σύσταση του μελανιού. Ο James T. Yardley, καθηγητής του ηλεκτρομηχανολογίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το μαύρο μελάνι άνθρακα σε αυτό το κομμάτι ήταν «απόλυτα συνεπές με άλλα 35 ή 40 χειρόγραφα που έχουμε εξετάσει» και χρονολογούνται από το 400 π.Χ. ως το 700 ή 800 μ.Χ.
Στο Κέντρο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία Υλικών του ΜΙΤ, ο Timothy Μ. Swager, καθηγητής χημείας και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη φασματοσκοπία για να καθορίσουν αν το μελάνι έδειχνε διαφορές ή αντιφάσεις.
«Το βασικό ήταν να διαπιστώσουμε αν κάποιος το δημιούργησε» είπε ο δρ Swager. «Και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο». Ωστόσο, ο δρ Depuydt δήλωσε ότι οι έλεγχοι του τεμαχίου ήταν άνευ σημασίας και ότι δεν βλέπει «καμία ανάγκη να το επιθεωρήσει». Είπε ότι αποφάσισε με βάση την πρώτη φωτογραφία που είδε στην εφημερίδα ότι το κομμάτι ήταν πλαστό, διότι περιείχε «χοντρά γραμματικά λάθη» και κάθε λέξη σε αυτό ταιριάζει με το Ευαγγέλιο του Θωμά, ένα παλαιοχριστιανικό κείμενο που αποκαλύφθηκε στο Nag Hammadi της Αιγύπτου το 1945. «Δεν θα μπορούσε να είναι σύμπτωση», είπε.
Ένας πλαστογράφος θα μπορούσε να δημιουργήσει εύκολα μαύρο μελάνι άνθρακα από την ανάμειξη αιθάλη κεριού και πετρελαίου. «Ένας φοιτητής με ένα εξάμηνο στην Κοπτική μπορεί να δημιουργήσει έναν κάλαμο και να αρχίσει να γράφει» είπε. Αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σύγχρονο μαύρο μελάνι άνθρακα είναι πολύ διαφορετικό. Και η δρ King δήλωσε ότι η «μεγάλη απογοήτευσή» της είναι ότι μέχρι σήμερα η ιστορία του πάπυρου έχει επικεντρωθεί στην πλαστογραφία και όχι στην ιστορία.

Übersetzung: Ein verblasster Papyrus, bekannt als das "Evangelium der Ehefrau Jesu", welches für Aufsehen sorgte, als er von einer Historikerin im Jahre 2012 in der Theologischen Falultät des Harvard präsentiert wurde,
wurde von Wissenschaftlern untersucht, welche bestätigten, dass es sich hierbei um eine Antike handelte und nicht um eine moderne Fälschung.Die Skepsis gegenüber des kleinen Stücks Papyrus war groß, weil er einen Satz beinhält, den wir noch nie in irgendeiner Bibel fanden: "Jesus sagte ihnen »meine Frau...«". Er enthielt auch die Worte »welche in der Lage sein wird, meine Schülerin zu sein«, welcher die Kirchen zu Debatten führte, ob Frauen auch erlaubt wären, Priester zu sein.Der Papyrus wurde von Lehrern der Elektonik, Chemie und Biologie in der Columbia University, der Harvard University und dem Massachusetts Institute of Technology analysiert, welche sagen, dass er anderen antiken Papyri vom vierten bis achten Jahrhundert ähnelt würde. (Wissenschaftler aus der Universität Arizonas, welche den Papyrus vorerst Jahrhunderte vor der Geburt Jesu datierten, kamen später zu dem Ergebnis, dass sie falsch lagen.)

Die Ergebnisse der Analysen beweisen nicht, dass Jesus eine Ehefrau oder Schülerinnen hatte, aber bloß, dass es wahrscheinlicher ist, dass das Stück ein Teil einer alten Handschrift ist, wobei es nicht gefälscht ist, wie die Untersuchungen beweisen.

Karen L. King, Historikerin der Theologischen Fakultät von Harvard, welche dem Papyrus den Namen verlieh, zusammen mit dessen Ruf, sagte, dass dieses nicht als Beweis gesehen werden sollte, dass Jesus heiratete, aber bloß, dass die ersten Christen aktive Diskussionen über Themen wie Zölibat, Sex, Heirat und Lehre hatten.
"Ich nahm die Kommentare vieler Menschen sehr ernst, welche sagte, dass es sich hierbei um eine Fälschung handeln könnte", sagte Dr. King in einem Interview dieser Woche. Sie betonte auch, dass sie sich jetzt sehr sicher ist, dass es echt ist. "Wenn alle Zeichen in eine Richtung zeigen, heißt es nicht, dass etwas hundert prozentig sicher ist, aber in der Geschichte ist es ungewohnt, dass etwas hundert prozentig sicher ist", sagte sie.

Es kann sein, dass die neuen Studien die Designer und Blogger nicht zufriedenstellt, welche behaupten, dass es sich um einen Fälscher handelt, der bloß die heutige Diskussion beeinflussen wollte. Die Harvard Theological Review, welche die Arbeit King am Donnerstag online veröffentlichte, schreibt auch über Widerlegung zu Leo Depuydt, Professor für Ägyptiologie in der Brown University, der behauptet, dass der Papyrus so deutlich gefälscht ist, dass er "einer Skizze von Monty Python ähnelt". Dr. King zeigte den Papyrus mit Fanfare auf der Konferenz in Rom im September 2012, aber bekam viel Kritik, weil der Inhalt umstritten war, die Buchstaben verdächtig unscharf waren, die Grammatik schlecht, die Herkunft unsicher, der Besitzer auf sein Anonymität bestand und die Tinte nicht überprüft wurde.

Ein Leitartikel in der Vatikanzeitung veröffentlichte ebenfalls, dass es eine Fälschung ist. Die Neutestamentler argumentierten, dass es sich um die "Ehefrau Christi" handelte, welche die Kirche ist - eine Interpretation, die King als sehr wahrscheinlich empfand.

Es ist sehr ungewöhnlich, dass die Tinte und ein solch kleines Stück von Papyrus - es ist 4x8 Zentimeter - überprüft wird, weil das die Daten beschädigen kann, sagen die Experten. Die Authenzität und die Daten anderer berühmter Stücke von Papyrus werden von Paläographen bestimmt, welche die Handschrift überprüfen.

Der Papyrus mit der "Ehefrau Jesu" wurde in der University of Columbia" mit micro-Raman-Spektroskopie analysiert, um die chemische Zusammensetzung der Tinte zu bestimmen. James T. Yardley, Professor für Elektrotechnik, sagte in einem Interviwe, dass die schwarze Rußtinte auf diesem Stück "ganz im Einklang mit anderen 35 oder 40 Handschriften, die wir überprüften war" und datierte es von 400 vor Christus bis 700 oder 800 nach Christus.

Im Zentrum der Wissenschaft und der Technologie von Materialien des MIT, Timothy M. Swager, Professor der Chemie und das Team, welches die Infrarotspektroskopie verwendeten, um herauszufinden, ob die Tinte Unterschiede oder Widersprüche zeigte.

"Die Hauptsache war, zu sehen, ob jemand es geschaffen hat", sagte Dr. Swager. "Und es gibt absolut keinen Beweis dafür. Es wäre sehr schwer, wenn nicht unmöglich." Weiter behauptete Dr. Depuydt, dass die Kontrollen des Stücks irrelevant waren und dass er "keine Notwendigkeit, zum inspizieren" sieht.

Er sagte, dass er schon mit dem ersten Blick auf dem Foto, das er in der Zeitung sah entschied, dass das Stück gefälscht ist, weil es "starke grammatische Fehler" hatte und jedes Wort in diesem, dem Evangelium von Thomas passte, ein frühchristlicher Text, der in Nag Hammadi in Ägypten im Jahr 1945 entdeckt wurde. "Es könnte kein Zufall sein", sagte er.

Ein Fälscher könnte einfach schwarze Rußtinte mittels der Mischung von Ruß von Wachs und Erdöl herstellen. "Ein Student mit einem Semester in dem Koptischen kann ein Zuckerrohr erschaffen und anfangen zu schreiben", sagte er. Aber die Wissenschaftler argumentieren, dass die heutige schwarze Rußtinte sehr unterschiedlich ist. Und Dr. King sagte, dass ihre "große Enttäuschung" ist, dass die bis heute gehende Geschichte des Papyrus sich eher auf die Fälschung bezog, statt auf die Geschichte.

Ich möchte schreiben, dass das Wort "Informationen" auch die "Regeln" der orthodoxen Kirche, sowie das Selbstverständnis dieser beinhält. Damit werden auch Tipps gemeint, wie ein Mensch beispielsweise eine engere Beziehung zu Gott aufbauen kann.

?? ?? ????????? ???????;

Ρώτησε κάποιος τον Όσιο Πορφύριο, τι πρέπει να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.
Eκείνος του απάντησε παραβολικά:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σαν την κλώσσα:

Κάτω από τα φτερά της σκεπάζει και άσπρα πουλάκια και μαύρα πουλάκια».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πολιτικοποιείται και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιείται. Σκεπάζει με την αγάπη όλους, χωρίς να ταυτίζεται με φατρίες.
Κάποτε ο Γέροντας με ρώτησε πώς πάνε τα πολιτικά πράγματα. Του απάντησα ότι γενικά δεν πάνε καλά. Κι ο Γέροντας είπε: «Τι να σου κάνουν οι πολιτικοί;
Είναι μπερδεμένοι με τα ψυχικά πάθη τους. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τους άλλους;
Φταίμε κι εμείς για την κατάσταση αυτή. Αν ήμασταν αληθινοί χριστιανοί, θα μπορούσαμε να στείλουμε στη Βουλή, όχι βέβαια χριστιανικό κόμμα, αλλά χριστιανούς πολιτικούς, και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

?? ???????? ??? ??? ???????? ? ????????????? ????????

Του Μάνου Χατζηγιάννη
Τους...καρπούς της “Ελιάς” μάζεψε ο Ανδρέας Λοβέρδος και βρέθηκε πάλι ουρανοκατέβατος στον κυβερνητικό σχηματισμό. Το παράδοξο του πράγματος είναι πως καλείται να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό(αυτόν του 2014), το οποίο ο ίδιος προ εξαμήνου καταψήφισε στη Βουλή!!!!
Από εκεί που ήταν εντελώς άφαντος, ανέβηκε στην “Ελιά” και ξαναστρογγυλοκάθισε σε υπουργική καρέκλα. Μετά τον ορυμαγδό αντικοινωνκών μέτρων που έλαβε ως υπουργός Εργασίας, μετά την εγχείρηση χωρίς αναισθητικό στην Υγεία, τώρα έρχεται φουριόζος να ρημάξει ό,τι απέμεινε κι από την Παιδεία, την οποία έχουν ήδη παιδέψει οι προκάτοχοί του. Και μαζί με την Παιδεία έρχεται και η σειρά της Εκκλησίας για τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, Ανδρέα Λοβέρδο;
Πάντως ότι ο κ. Λοβέρδος έχει...προηγούμενα με την Εκκλησία αυτό πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο....

Το “Αγιορείτικο βήμα” θυμίζει σήμερα μερικά από τα μέτωπα που άνοιξε με την εκκλησία ο Ανδρέας Λοβέρδος....

-Με τα εργασιακά και μισθολογικά εκτρώματα που επέβαλε ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Παπανδρέου ρήμαξε τις ζωές όλων των Ελλήνων και βέβαια και των ιερωμένων, οι οποίοι είδαν αίφνης τα εισοδήματά τους να περικόπτονται δραματικά.
Ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) είναι και αυτός που έφερε τα πανω κάτω στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Και επειδή τα κοινωνικά εγκλήματα Λοβέρδου έχουν...διάρκεια να υπενθυμίσουμε πως η αλλαγή αυτή ξεκινά από του χρόνου, από το 2015. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.
Με τον ίδιο νόμο από 1/1/2011 ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και οι κληρικοί.

-Καλοκαίρι του 2011 ο υπουργός Υγείας πλέον Ανδρέας Λοβέρδος είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας με αφορμή τη διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση, σύμφωνα με την οποία καθένας θεωρείται δυνάμει δωρητής οργάνων μετά θάνατον εφόσον δεν έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή του προς κάτι τέτοιο.
Η...έμπνευση Λοβέρδου βασιζόταν στο ισπανικό μοντέλο για τις μεταμοσχεύσεις. Η Εκκλησία σημείωνε ότι το ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων ενέχει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης των μοσχευμάτων.
-Επί υπουργίας του δημιουργήθηκε μέγιστο πρόβλημα με τα προνοιακά επιδόματα στα ιδρύματα των Μητροπόλεων. Η μη καταβολή των νοσηλείων στα ιδρύματα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων των Μητροπόλεων όλης της επικράτειας.
-«Η ηγεσία της Εκκλησίας αδικεί το ρόλο και τους σκοπούς της» .Η δήλωση ανήκει στον κ. Λοβέρδο και χρονολογείται στο...μακρινό 2006. Στις 04 Μαΐου εκείνου του έτους ο κ. Λοβέρδος ως συντονιστής του Τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει θέση για τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και τις σφοδρές αντιδράσεις που είχε το έργο προκαλέσει και έλεγε:
“Με τις δηλώσεις της για τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ιούδα η ηγεσία της Εκκλησίας αδικεί το ρόλο και τους σκοπούς της. Ούτε η έκδοση ενός αρχαίου χειρόγραφου, ούτε η κινηματογραφική εκδοχή ενός έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος, αρκούν για να δικαιολογήσουν τη θέση, ότι η εκκλησία και η πίστη βρίσκονται υπό διωγμόν, θύματα μιας συνομωσίας. Η εκκλησία και οι εκπρόσωποι της έχουν βεβαίως κάθε δικαίωμα να τοποθετούνται κριτικά σε ζητήματα της επικαιρότητας. Όμως αυτού του είδους οι αντιδράσεις και το κλίμα θρησκευτικού φανατισμού που δημιουργούν, αντί να στηλιτεύουν τα φαινόμενα ή τις καταστάσεις ή τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφονται, καταλήγουν τελικά να τα διαφημίζουν. Και πάντως, δημιουργούν εντυπώσεις περί διαθέσεων μιας ιδιόμορφης κοινωνικής λογοκρισίας”
Τα προηγούμενα παραδείγματα είναι ενδεικτικά των προθέσεων του νέου υπουργού στου οποίου το χαρτοφυλάκιό υπάγονται θέματα εκκλησίας και θρησκεύματος. Ιδίως δε στην παρούσα φάση με τόσα ζητήματα, που άπτονται του υπουργείου, να παραμένουν αναοιχτά και να έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας, όπως οι πειραματισμοί με το μάθημα των Θρησκευτικών, το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική του ΑΠΘ, η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, η εκκλησιαστική εκπαίδευση κ.α. φίδια ζώνουν τους πιστούς και τα μαύρα σύννεφα πληθαίνουν.....

?? ???????? ??? ??? ???????? ? ????????????? ????????

Του Μάνου Χατζηγιάννη
Τους...καρπούς της “Ελιάς” μάζεψε ο Ανδρέας Λοβέρδος και βρέθηκε πάλι ουρανοκατέβατος στον κυβερνητικό σχηματισμό. Το παράδοξο του πράγματος είναι πως καλείται να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό(αυτόν του 2014), το οποίο ο ίδιος προ εξαμήνου καταψήφισε στη Βουλή!!!!
Από εκεί που ήταν εντελώς άφαντος, ανέβηκε στην “Ελιά” και ξαναστρογγυλοκάθισε σε υπουργική καρέκλα. Μετά τον ορυμαγδό αντικοινωνκών μέτρων που έλαβε ως υπουργός Εργασίας, μετά την εγχείρηση χωρίς αναισθητικό στην Υγεία, τώρα έρχεται φουριόζος να ρημάξει ό,τι απέμεινε κι από την Παιδεία, την οποία έχουν ήδη παιδέψει οι προκάτοχοί του. Και μαζί με την Παιδεία έρχεται και η σειρά της Εκκλησίας για τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, Ανδρέα Λοβέρδο;
Πάντως ότι ο κ. Λοβέρδος έχει...προηγούμενα με την Εκκλησία αυτό πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο....

Το “Αγιορείτικο βήμα” θυμίζει σήμερα μερικά από τα μέτωπα που άνοιξε με την εκκλησία ο Ανδρέας Λοβέρδος....

-Με τα εργασιακά και μισθολογικά εκτρώματα που επέβαλε ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Παπανδρέου ρήμαξε τις ζωές όλων των Ελλήνων και βέβαια και των ιερωμένων, οι οποίοι είδαν αίφνης τα εισοδήματά τους να περικόπτονται δραματικά.
Ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) είναι και αυτός που έφερε τα πανω κάτω στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Και επειδή τα κοινωνικά εγκλήματα Λοβέρδου έχουν...διάρκεια να υπενθυμίσουμε πως η αλλαγή αυτή ξεκινά από του χρόνου, από το 2015. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.
Με τον ίδιο νόμο από 1/1/2011 ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και οι κληρικοί.

-Καλοκαίρι του 2011 ο υπουργός Υγείας πλέον Ανδρέας Λοβέρδος είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας με αφορμή τη διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση, σύμφωνα με την οποία καθένας θεωρείται δυνάμει δωρητής οργάνων μετά θάνατον εφόσον δεν έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή του προς κάτι τέτοιο.
Η...έμπνευση Λοβέρδου βασιζόταν στο ισπανικό μοντέλο για τις μεταμοσχεύσεις. Η Εκκλησία σημείωνε ότι το ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων ενέχει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης των μοσχευμάτων.
-Επί υπουργίας του δημιουργήθηκε μέγιστο πρόβλημα με τα προνοιακά επιδόματα στα ιδρύματα των Μητροπόλεων. Η μη καταβολή των νοσηλείων στα ιδρύματα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων των Μητροπόλεων όλης της επικράτειας.
-«Η ηγεσία της Εκκλησίας αδικεί το ρόλο και τους σκοπούς της» .Η δήλωση ανήκει στον κ. Λοβέρδο και χρονολογείται στο...μακρινό 2006. Στις 04 Μαΐου εκείνου του έτους ο κ. Λοβέρδος ως συντονιστής του Τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει θέση για τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και τις σφοδρές αντιδράσεις που είχε το έργο προκαλέσει και έλεγε:
“Με τις δηλώσεις της για τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ιούδα η ηγεσία της Εκκλησίας αδικεί το ρόλο και τους σκοπούς της. Ούτε η έκδοση ενός αρχαίου χειρόγραφου, ούτε η κινηματογραφική εκδοχή ενός έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος, αρκούν για να δικαιολογήσουν τη θέση, ότι η εκκλησία και η πίστη βρίσκονται υπό διωγμόν, θύματα μιας συνομωσίας. Η εκκλησία και οι εκπρόσωποι της έχουν βεβαίως κάθε δικαίωμα να τοποθετούνται κριτικά σε ζητήματα της επικαιρότητας. Όμως αυτού του είδους οι αντιδράσεις και το κλίμα θρησκευτικού φανατισμού που δημιουργούν, αντί να στηλιτεύουν τα φαινόμενα ή τις καταστάσεις ή τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφονται, καταλήγουν τελικά να τα διαφημίζουν. Και πάντως, δημιουργούν εντυπώσεις περί διαθέσεων μιας ιδιόμορφης κοινωνικής λογοκρισίας”
Τα προηγούμενα παραδείγματα είναι ενδεικτικά των προθέσεων του νέου υπουργού στου οποίου το χαρτοφυλάκιό υπάγονται θέματα εκκλησίας και θρησκεύματος. Ιδίως δε στην παρούσα φάση με τόσα ζητήματα, που άπτονται του υπουργείου, να παραμένουν αναοιχτά και να έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας, όπως οι πειραματισμοί με το μάθημα των Θρησκευτικών, το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική του ΑΠΘ, η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, η εκκλησιαστική εκπαίδευση κ.α. φίδια ζώνουν τους πιστούς και τα μαύρα σύννεφα πληθαίνουν.....

Kannst du mir diesen einen Satz da übersetzen?

Zurück
Oben