Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Jetzt Amtlich: Franjo Tudjman war Kopf einer verbrecherischen Vereinigung.

Es war so, die Kroaten wollten Titoslawien verlassen, sie sagten den Slowenen, ajde momci brišite, mi ćemo za vama, Titos Meinung wäre interessant dazu.

Ratni raspored stranih plaćenika

Strani plaćenici su u HVO primani po ustaljenom i dobro razrađenom mehanizmu. Prva stanica svih plaćenika bio je Zagreb gdje se nalazio regrutni punkt. Ovim regrutnim punktom rukovodila je Hrvatska vojska koja je strane plaćenike logistički obrađivala i isporučivala u Bosnu i Hercegovinu. Dolaskom u BiH plaćenici su raspoređivani u jedinice HVO-a. HVO je plaćenike najčešće slao u Kažnjeničku bojnu u Široki Brijeg, brigadu ''Kralj Tomislav'' iz Duvna, brigadu ''Bruno Bušić'' iz Čapljine, 106. brigadu HVO-a u Posavini, 108. brigadu HVO-a iz Bosanskog Broda, brigadu ''Hrvoje Vukčić Hrvatinić'' iz Prozora, 4. gardijsku brigadu ''Sinovi Posavine''. Teško je utvrditi tačan broj stranih plaćenika u HVO-u. Prema našim saznanjima, broj zapadnih plaćenika u HVO-u je je bio veći od hiljadu. Pored angažmana u spomenutim jedinicama strani plaćenici su imali značajnu ulogu u zločinu u logorima u Heliodromu i Dretelju. Jeckie Arklov je zbog zločina u logorima Heliodrom i Dretelj osuđen na 13 godina zatvora.

108. iz bos broda :D

Ratni raspored stranih plaćenika

Strani plaćenici su u HVO primani po ustaljenom i dobro razrađenom mehanizmu. Prva stanica svih plaćenika bio je Zagreb gdje se nalazio regrutni punkt. Ovim regrutnim punktom rukovodila je Hrvatska vojska koja je strane plaćenike logistički obrađivala i isporučivala u Bosnu i Hercegovinu. Dolaskom u BiH plaćenici su raspoređivani u jedinice HVO-a. HVO je plaćenike najčešće slao u Kažnjeničku bojnu u Široki Brijeg, brigadu ''Kralj Tomislav'' iz Duvna, brigadu ''Bruno Bušić'' iz Čapljine, 106. brigadu HVO-a u Posavini, 108. brigadu HVO-a iz Bosanskog Broda, brigadu ''Hrvoje Vukčić Hrvatinić'' iz Prozora, 4. gardijsku brigadu ''Sinovi Posavine''. Teško je utvrditi tačan broj stranih plaćenika u HVO-u. Prema našim saznanjima, broj zapadnih plaćenika u HVO-u je je bio veći od hiljadu. Pored angažmana u spomenutim jedinicama strani plaćenici su imali značajnu ulogu u zločinu u logorima u Heliodromu i Dretelju. Jeckie Arklov je zbog zločina u logorima Heliodrom i Dretelj osuđen na 13 godina zatvora.

400 i nesto po cijeloj hrvatskoj, te bih. hiljadu. hahaha, miljun bogati :lol:
108. brigada iz bosanskog broda :facepalm:
brigada 'hrvoje vukcic horvatinic' iz prozora :facepalm:
brigada 'bruno busic' iz capljine :facepalm:

hv logisticki obradjivala :lol: :lol:

u cetvrtoj gardijskoj bilo placenika? :lol: inace, kriv je naziv placenik, strani dobrovoljci. kojih je bilo isto tako u arbih kolko hos. i to ne samo onih garavih jahaca deva, nego i zapadnjaka.

ko je ovaj tekst pisa matereti? djete neko? :lol: tolko gresaka u samo jednom odlomku pa krave bi se smijale.

Junuz_Đipalo;3889373 schrieb:

Placenici ili Dobrovoljci ili sta ja vec znam su stvari vojske i njenog djelovanja unutar granice drzave. Ako je HV imao placenike unutar svojih redova i ako su te jedinici djelovale po RH, onda to nikog ne treba da cese.

Ali fakat je ovdje, da je vojno-politicki vrh RH u jednom periodu organizirao pobunu u drugoj drzavi, protiv de fakto legitimne vojske.

Mislim....to sto je dio zvanicnog Zagreba radio s HVO-om po Bosni se ni po cemu ne razlikuje od onog sto je Beograd radio sa Vojskom RSK i Srbima u RH, koji se danas u hrvatskoj politicki korektno nazivaju "pobunjenim Srbima". Razlika je samo u mjerilima....

Placenici ili Dobrovoljci ili sta ja vec znam su stvari vojske i njenog djelovanja unutar granice drzave. Ako je HV imao placenike unutar svojih redova i ako su te jedinici djelovale po RH, onda to nikog ne treba da cese.

Ali fakat je ovdje, da je vojno-politicki vrh RH u jednom periodu organizirao pobunu u drugoj drzavi, protiv de fakto legitimne vojske.

Mislim....to sto je dio zvanicnog Zagreba radio s HVO-om po Bosni se ni po cemu ne razlikuje od onog sto je Beograd radio sa Vojskom RSK i Srbima u RH, koji se danas u hrvatskoj politicki korektno nazivaju "pobunjenim Srbima". Razlika je samo u mjerilima....

evo, uze mi čoek iznad mene riječi iz usta... dok to još nije 'nečij' rat bio, neki su znali do čega će doć... da su se kasnije djelomično krivi ljudi dočepali moći, to stoji. ali bacat hvo i armiju tkz. rsk u isti koš je, malo je reći, budalasto, dapače, bezveze. ispričivam se na povišenom tonu i nekuluturnim izražavanjem :kichern:

isto tako nije hvo=hvo. jebiga. možda razumiš, možda ne. nebitno.

Momci stvar je sasvim jednostavna. U toku lisabonskih pregovora je hrvatska strana furala malo bosnjacku, malo srpsku, pa na kraju opet bosnjacku liniju. Predmet je bio jasan: Da li ce se RBiH po vazecem ustavu medjunarodno priznati ili je uvijet za priznanje ustavni kompromis izmedju svih strana. Rezultat je bio, da je hrvatska strana prihvatila priznanje BiH po ustavu RBiH. Ako idemo po tom ustavu, onda je jedina legitimna formacija bila TO BiH, sto je znala srpska strana vec od 1989 pa su je u toku reforme razoruzali. Ako ce mo formalno, onda su VRS i HVO neustavne vojne jedinice....isto kao i zelene beretke ili patriotska liga.

Promjena Tudjmanove politike prema Bosni se odrazavala naravno i na HVO. Od vojnog saveza, HVO je u jednom trenutku postao isti kao i VRS ili VRSK. Logisticka potpora Zagreba se u tom periodu usmjeravala protiv ABiH i s time legitimnog vojnog faktora u BiH kao i protiv same BiH. Dovoljno je da poslusate svoga predsjednika Josipovica koji je rekao da je i Hrvatska u jednom periodu bila nosioc ideje o podjeli BiH.

S Washingtonskim sporazumom, kreiranjem Federacije HVO je dozivio svoje fakticko priznavanje ali i od tog momenta nije djelovao vise protiv ABiH, kao sto je to prethodno bio i te kako slucaj.

Zurück
Oben