Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Kalimera Hellas, Ta Nèa Sou?

Kannst dir deine Ironie sonstwohin schieben. ;)


?

bissken nett Freundchen - deine Sprüche kannst Du dort führen, wo Du herkommst.

Und ja, ich finde es sehr interessant, wenn ein ein Regierungsschef eines demokratischen Landes - eines sekulären zudem - den Staatseid vor einem Geistlichen ablegt - und?
 
Neues Kabinett soll in drei Tagen stehen



Wahlsieger Giorgos Papandreou drückt in Griechenland aufs Tempo: Innerhalb von drei Tagen formiert er sein Kabinett, die Wirtschaft will er mittels eines 100-Tage-Sofortprogramms aus der Krise holen.
HBITVLDd_Pxgen_r_220xA.jpg









AFP
Wahlsieger Papandreou steht vor großen Aufgaben



Nach seinem klaren Wahlsieg hat der Chef der griechischen Sozialisten, Giorgos Papandreou, am Montag mit der Kabinettsbildung begonnen. Bis Dienstag wird die Besetzung der Schlüsselressorts für Finanzen, Äußeres und Wirtschaft erwartet. Die Presse spekulierte, dass Papandreou als Regierungschef auch eines dieser Ministerien übernehmen könnte, um zu demonstrieren, wie ernsthaft er die Überwindung der gegenwärtigen Krise angehen wolle. Das gesamte Kabinett soll innerhalb von drei Tagen formiert sein.





Papandreou hat angekündigt, die Wirtschaft des Landes mit einem 100-Tage-Sofortprogramm aus der Krise zu bringen und den Staatshaushalt zu sanieren. Für diese Aufgabe hat seine sozialistische Bewegung Pasok bei der Wahl am Sonntag ein eindeutiges Mandat der Wähler erhalten. Sie wird voraussichtlich 160 der 300 Sitze im Parlament einnehmen – eine Mehrheit, die stabile politische Verhältnisse erwarten lässt. Der Ausgang der Abstimmung war auch ein persönlicher Sieg des 57-jährigen Papandreou, der 2004 auserkoren worden war, die von seinem Vater Andreas gegründete Partei zu führen. Seitdem hatte er zweimal gegen Kostas Karamanlis verloren, den Spross einer anderen politischen Dynastie.

Karamanlis übernahm am Sonntagabend die Verantwortung für die Niederlage seiner Neuen Demokratischen Partei und legte deren Vorsitz nieder. Die Konservativen müssen sich mit 91 Sitzen im neuen Parlament begnügen. Besonders beeindruckend am Wahlausgang sei die Tatsache, dass die Pasok beim Stimmenanteil mit dem größten Vorsprung seit 35 Jahren gewann, sagte Anthony Livanios von der Umfrageagentur Alpha Metrics.

Ein Berg Probleme als politisches Erbe


Mit der Macht kommt auf die Pasok aber auch ein riesiger Berg an Problemen zu. Da ist zunächst das Haushaltsdefizit, das mit sechs Prozent des Bruttoinlandsprodukts deutlich über dem von der Europäischen Union vorgegebenen Limit von drei Prozent liegt. Zudem steigt die Arbeitslosigkeit, und die Bevölkerung erwartet schnelle Lösungen der drängendsten Probleme. Dazu zählen die ausufernde Korruption, Mängel in den Bildungs- und Sozialsystemen sowie die illegale Einwanderung.

Ein erster Test wird der nächste Staatshaushalt sein, der bis November im Parlament vorliegen muss, um ihn vor Jahresende beschließen zu können. Papandreou muss damit auch die EU überzeugen, dass es ihm mit dem Schuldenabbau ernst ist. Im Wahlkampf haben die Sozialisten versprochen, die Krise mit einem Drei-Milliarden-Euro-Konjunkturprogramm und höheren Steuern für Reiche in den Griff zu bekommen. Der scheidende Ministerpräsident Karamanlis kritisiert die Pläne Papandreous als unrealistisch.

nan/Reuters/AFP




Griechenland: Neues Kabinett soll in drei Tagen stehen - Ausland - FOCUS Online
 
Αρχαίο σεξ αθάνατο

Αρχαίο σεξ αθάνατο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Πόρνες και παιδεραστές. Φαλλοί με φτερά και ραβασάκια χαραγμένα σε πηλό. Κτηνοβασίες και γιατροί που επιχειρούν να λυτρώσουν τους πάσχοντες από πριαπισμό (παρατεταμένη επώδυνη στύση). Δίνουν όλοι τους ραντεβού σε έναν μήνα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε μια τολμηρή και αποκαλυπτική έκθεση που έχει ως θέμα της τον χρυσόφτερο θεό και ακαταμάχητο δαίμονα με τον οποίο ασχολείται η ανθρωπότητα από τη γέννησή της ώς τις μέρες μας: τον έρωτα. Και μπορεί ο γιος της Αφροδίτης (κατά τη μυθολογία, διότι κατά τον Σωκράτη ήταν γιος της Πενίας, και του Πόρου, ήτοι της εφευρετικότητας) να μην έχει ηλικία. Τα 280 όμως γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, λυχνάρια, κοσμήματα- ορισμένα με υπογραφές διάσημων γλυπτών και αγγειογράφων της αρχαιότητας- που προέρχονται από 46 αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας (μεταξύ άλλων και του Λούβρου) θα αποκαλύψουν τις αμέτρητες όψεις του από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. μέσα από εννέα ενότητες (επιμέλεια: καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και Γιώργος Τασούλας). Άτακτος και ανυπάκουος- γι΄ αυτό και η Αφροδίτη απεικονίζεται συχνά να τον χτυπά με το σανδάλι της- ο Έρωτας εμφανίζεται αθώος να θηλάζει. Έτοιμος με τα βέλη του να χτυπήσει θνητούς και θεούς (από τους αγαπημένους στόχους του ο Δίας), παρών στους γάμους στεφανώνει τους νεόνυμφους (κι ας ήταν σπάνιοι οι γάμοι από έρωτα), ικανός να μεταμορφώσει σε μουσικούς και ποιητές τους άμουσους, αθλητής (τελούνταν αγώνες προς τιμήν του), φιλόσοφος, αφού είναι ένας δαίμων ανικανοποίητος που επιδιώκει να αποκτήσει την ομορφιά και να κατακτήσει τη σοφία. Παρών και στους τάφους, καθώς αποτελούσε αλληγορική αναπαράσταση του ύπνου και του θανάτου.

Ακατάλληλη για ανηλίκους όμως είναι μία από τις βασικότερες ιδιότητές του, την οποία θα ανακαλύψουν όσοι φτάσουν έως τον δεύτερο όροφο του μουσείου, που θα μεταμορφωθεί σε δωμάτιο πορνείου. Εκεί η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε άνω των 16 ετών, καθώς «ορισμένα από τα εκθέματα ενδέχεται να θεωρηθούν απαγορευμένα», λένε οι υπεύθυνοι του μουσείου.

Τι μπορεί όμως να σοκάρει; Οι φαλλοί που τοποθετούνταν ακόμη και στις οροφές των σπιτιών για να διώξουν το κακό. Τα ερωτικά συμπλέγματα γυναικών με γάιδαρο (κτηνοβασία). Οι σκηνές παιδεραστίας- θεσμός νομικά επιτρεπτός που αφορούσε νέους από 12 έως 17 ετών και αποσκοπούσε σε προσφορά ενός προτύπου: είχε δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα. Και ομοφυλοφιλικές σκηνές που ανθούν στα μέσα του 6ου αι. π.Χ., αλλά η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό (πτώση του τυράννου Πεισίστρατου, άνοδος δημοκρατίας) προκαλεί λαϊκή αντίδραση ενάντια στα ήθη της ανώτερης τάξης και εξαφάνιση των σκηνών αυτών ώς το 475 π.Χ.

Πέρα όμως από τον αγοραίο ή τον φιλοσοφικό, θα υπάρξει και στάση στον έρωτα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Απόδειξη, ότι η ερωτική παρενόχληση του νεαρού Αρμόδιου από τον τύραννο Ίππαρχο, γιο του Πεισίστρατου, αποτέλεσε την αφορμή για τη δολοφονία του τυράννου από τον Αρμόδιο και τον εραστή του, τον Αριστογείτονα, και την κατάλυση της τυραννίας. Μνεία θα υπάρχει και για τον έρωτα που σήμανε την αλλαγή της διακυβέρνησης του αρχαίου κόσμου τον 1ο αι. π.Χ., εκείνον της Κλεοπάτρας που συνδέθηκε ερωτικά με δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της: τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.
ΙΝFΟ​
Η έκθεση «Έρως:
από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα» θα εγκαινιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μέγαρο Σταθάτου, Ηροδότου 1). Έως τον Απρίλιο.
Image.ashx
Image.ashx
Image.ashx


Μίλα μου βρώμικα!

Πόρνη: προέρχεται από το ρήμα πέρνημι που σημαίνει πουλώ.
Δεικτηριάδες: δακτυλοδεικτούμενες πόρνες που εργάζονταν σε φτηνούς οίκους ανοχής
Λεωφόροι:
φθηνές πόρνες που ψάρευαν πελάτες στον δρόμο
Χαμαίτυπαι: πόρνες που συνευρίσκονταν κάτω, στο έδαφος
Εταίρες:
οι πιο ακριβοπληρωμένες που συμμετείχαν ακόμη και σε φιλοσοφικές συζητήσεις
Ιερόδουλες:
σκλάβες και ιέρειες που εκδίδονταν στους επισκέπτες των ναών
Πορνοβοσκός:
διευθυντής πορνείου
-
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4544783
 
Ήρθα από την Τουρκία να πάρω μια χούφτα χώμα

«Ήρθα από την Τουρκία να πάρω μια χούφτα χώμα»

("Ich komme aus der Türkei eine handvoll Erdboden mitzunehmen")

Κατά κύματα επισκέπτονται τη Μακεδονία οι απόγονοι των Τούρκων που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

«Ήρθα από τον Βόσπορο για να πάρω λίγο χώμα από την Ελλάδα. Θέλω να το ρίξω πάνω στον τάφο του πατέρα μου. Ήταν επιθυμία του πριν πεθάνει. Γείτονα Έλληνα, θα μου δώσεις μια χούφτα χώμα;».

O 64χρονος Χουσαμετίν Νταλιάν, από την Τούζλα του Βοσπόρου, και περίπου άλλοι 30 συμπατριώτες του, άνδρες και γυναίκες, επισκέπτονται περιοχές της Δράμας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης αναζητώντας τους τόπους όπου ζούσαν οι προπαππούδες τους την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι πρόγονοι του Χουσαμετίν ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή του Κιλκίς και το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία, έφυγαν για την Τουρκία στο πλαίσιο της συνθήκης για την ανταλλαγή πληθυσμών, κάτι αντίστοιχο που έγινε με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ο πατέρας του ήταν τότε μόλις 10 ετών, αλλά μέχρι να κλείσει τα μάτια διηγούνταν στον Χουσαμετίν ιστορίες για την πατρίδα του, ένα μικρό χωριό κοντά στο Κιλκίς.
-
den Artikel in voller Länge lesen Sie bitte hier:
TA NEA On-line - «???? ??? ??? ??????? ?? ???? ??? ?????? ????»
 
Sophokles hilft den USA-Veteranen

In den USA werden die Kriegsveteranen in den alten Erga des Sophoklis eingeführt, um deren erlittenen Traumata zu behandeln.
-
Ψάχνουν κάθαρση στον Σοφοκλή

ΗΠΑ: οι ελληνικές τραγωδίες γίνονται φάρμακο για τα τραύματα των βετεράνων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009


Γυρίζουν από τη μάχη παρέα με τους εφιάλτες τους. Όλο και περισσότεροι βετεράνοι στις ΗΠΑ παλεύουν με τη μετατραυματική διαταραχή και το Πεντάγωνο προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο τους με αναγνώσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Ίσως οι ιστορίες αρχαίων πολεμιστών τούς κάνουν να νιώσουν λιγότερο μόνοι.

Στα μάτια του υπάρχουν οργή και πίκρα. Φωνάζει και πετάγεται σάλιο από το στόμα του. «Οδυσσέα... Θάνατος! Θάνατος!». Η ανάσα του ιδρώνει το μικρόφωνο. Και ένα δάκρυ κυλά στο μάγουλό του. Μπροστά του έχει αραδιασμένες σελίδες. Δεν απαγγέλλει όμως. Ζει τον ρόλο του. Είναι ο Φιλοκτήτης, πρωταγωνιστής της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή. Ένας πολεμιστής που παρατούν οι σύντροφοί του στη Λήμνο, στο ταξίδι τους για την Τροία, όταν τον δαγκώνει στο πόδι ένα ερπετό. Εκεί πέρασε ο Φιλοκτήτης δέκα χρόνια, ατιμασμένος, προδομένος, ξεχασμένος. Με το που τελειώνει ο ηθοποιός τον μονόλογό του, μια γυναίκα σηκώνεται από το ακροατήριο. Περνάει ανάμεσα από στρατιωτικές στολές και παίρνει το μικρόφωνο. Προσπαθεί να μιλήσει, αλλά την πνίγουν τα δάκρυα. Ο άντρας της ήταν βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, λέει. Όταν γύρισε από το πεδίο της μάχης κλειδώθηκε για δέκα μέρες στο δωμάτιό του. Απομονώθηκε. Ο γάμος τους δεν άντεξε. Ο πόλεμος τον είχε αλλάξει. Όπως είχε αλλάξει και τη ζωή των ηρώων σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Αυτή ήταν μία από τις στιγμές που συγκλόνισαν τον Μπράιαν Ντόρις, δημιουργό του «Τheater of War» («Θέατρο του Πολέμου»). Ο θίασός του είχε βρεθεί στο Κάνσας, στο οχυρό Ράιλι, για να ανεβάσει σκηνές από τα έργα του Σοφοκλή «Αίας» και «Φιλοκτήτης». Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει 3,7 εκατομμύρια δολάρια στον θίασο του κ. Ντόρις για μια περιοδεία σε 100 στρατιωτικές βάσεις και σχολές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Στόχος του θιάσου είναι το κοινό- συνήθως βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν- να εξοικειωθεί με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου. Να μοιραστεί τις προσωπικές του ιστορίες. Και μέσα από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες να οδηγηθεί στην κάθαρση.

Διαβάζοντας στις εφημερίδες τις ιστορίες βετεράνων Αμερικανών, ο Μπράιαν Ντόρις είδε στα πρόσωπα του καθενός έναν Φιλοκτήτη. Αισθάνθηκε ότι και αυτοί είχαν εγκαταλειφθεί από τη χώρα τους. Έτσι βρήκε ότι υπήρχαν κοινά σημεία ανάμεσα στις ελληνικές τραγωδίες και τη ζωή των Αμερικανών στρατιωτών. Ευεργετική δράση
«Όταν γράφτηκαν τα έργα του Σοφοκλή η Αθήνα βρισκόταν σε πόλεμο. Ο ίδιος ο Σοφοκλής ήταν στρατηγός. Και οι παραστάσεις στο θέατρο του Διονύσου δίνονταν μπροστά σε ένα κοινό που είχε πολεμήσει σε αρκετές μάχες», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ντόρις. Εκτός από τον «Φιλοκτήτη», ο κ. Ντόρις έχει επιλέξει και τον «Αίαντα» για τις παραστάσεις του. Ο ήρωας αυτής της τραγωδίας νιώθει προδομένος όταν δεν του δίνονται τα όπλα του Αχιλλέα και προσπαθεί να σκοτώσει τους συντρόφους του. Η θεά Αθηνά παρεμβαίνει και τον στέλνει να επιτεθεί σε κοπάδια ζώων νομίζοντας πως σφάζει τους εχθρούς του. Όταν αντιλαμβάνεται την πλάνη του, ντροπιασμένος δίνει τέλος στη ζωή του. «Πριν από 2.500 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν για τη μετατραυματική διαταραχή», λέει ο κ. Ντόρις. «Αλλά αυτό που εμείς ονομάσαμε στον αμερικανικό εμφύλιο “η καρδιά του στρατιώτη” ή “κούραση της μάχης” στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες το παρουσίαζαν με απίστευτα πλούσιο λεξιλόγιο. “Θεϊκή τρέλα” το αποκαλεί ο Σοφοκλής. Και σε μια σκηνή παρομοιάζει τον στρατιώτη με ένα πλοίο που συνάντησε αντίθετο άνεμο». Παρά τις ωμές περιγραφές, τον θάνατο και το αίμα που συναντάται σε αυτά τα έργα, το Πεντάγωνο τα επέλεξε γιατί γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Η απόσταση επιτρέπει στον θεατή να δει το έργο πιο ψύχραιμα. Ο ψυχίατρος Τζόναθαν Σέι αναγνωρίζει την ευεργετική δράση που μπορεί να έχει η αρχαία ελληνική τραγωδία στους βετεράνους ενός πολέμου. «Όταν επιστρέφουν από τη μάχη νομίζουν ότι κανείς δεν κατανοεί το πρόβλημά τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σέι.

«Αυτές οι παραστάσεις μπορούν να τους δείξουν ότι δεν είναι μόνοι. Δεν είναι φρικιά».
LΙΝΚ:​
www.philoctetes project.org​
Μόνο ένα τραπέζι και πέντε μικρόφωνα

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ του θιάσου δεν μοιάζουν με αυτές που ανεβαίνουν στην Επίδαυρο. Δεν υπάρχουν σκηνικά ή κοστούμια. Μόνο ένα τραπέζι και πέντε μικρόφωνα. Από τους ηθοποιούς ξεχωρίζουν τα ονόματα των Πολ Τζιαμάτι (πρωταγωνιστής στην ταινία «Πλαγίως»)

και Ντέιβιντ Στρέιθερν (υποψήφιος για Όσκαρ στην ταινία «Καληνύχτα και καλή τύχη»). Οι ηθοποιοί απαγγέλλουν από τρεις σκηνές των έργων «Αίας» και «Φιλοκτήτης». Στο τέλος καλούν τέσσερα άτομα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το κοινό και ακολουθεί συζήτηση με τους θεατές. Ο κ. Σέι παρατηρεί ότι η κάθαρση επέρχεται πιο εύκολα όταν κάποιος παράγει την τέχνη, όχι όταν απλά παρακολουθεί.

«Αυτό που κάνουμε δεν είναι ψυχοθεραπεία», εξηγεί ο κ. Ντόρις. «Απλά ανοίγουμε μια πόρτα σε αυτούς τους ανθρώπους. Τους δείχνουμε ότι δεν είναι μόνοι. Το αρχαίο δράμα γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σήμερα ανήκει σε όλον τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να είσαι ακαδημαϊκός για να το κατανοήσεις ή να το ερμηνεύσεις. Χρειαζόμαστε αυτά τα έργα. Χρειαζόμαστε την απόσταση. Αυτό που κάνουμε είναι μια πράξη συνεργασίας με το παρελθόν, όχι μια ανασκαφή».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4546811&ct=2
 
Griechenland: Streiks gegen Sparpolitik – Flugverkehr lahmgelegt

Griechenland / Athen.



Einen landesweiten Streik führt die Gewerkschaft öffentlicher Dienst ADEDY am heutigen Mittwoch (10.2.) durch. Die Beamten fordern u. a. Gehaltserhöhungen, Stützung der Sozialversicherung, ein gerechtes Steuersystem, die Schaffung neuer Arbeitsplätze und Vollbeschäftigung von Teilzeitarbeitskräften. Wegen des Streiks, an dem sich auch die Fluglotsen beteiligen, kommt es zu schweren Behinderungen im Flugverkehr.



Alle Flüge nach und von Griechenland aus werden storniert . Die Massenverkehrsmittel verkehren jedoch normal. Einzige Ausnahmen sind die Vorstadtbahn „Proastikos" sowie die Griechische Bahn OSE. In beiden Betrieben werden Arbeitsniederlegungen durchgeführt.
Um ihren Forderungen Nachdruck zu verleihen, wollen sich die ADEDY-Mitglieder außerdem am landesweiten Generalstreik beteiligen, den der Gewerkschaftsbund GSEE für den 24. Februar ausgerufen hat.



Die GSEE-Führung begründete diesen Streik damit, dass man auf die von der Regierung angekündigten Lohnkürzungen und die Erhöhung des Rentenalters eine entsprechende Antwort geben müsse. Am Dienstag hatte Arbeitsminister Andreas Loverdos festgestellt, dass man das durchschnittliche Rentenalter bis 2015 um zwei Jahre hinaufsetzen wolle – von 61 auf 63 Jahre.



http://www.griechenland.net/
 
Zurück
Oben