Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

"Komödienstadel SDSM" Branko holt alte Garde wieder an Bord!

Sashe Politiko to Milchin: Soros helps SDSM and has over 100 NGOs and 20 portals and media

OCTOBER 28, 2013BY KRISTINAIN MACEDONIACOMMENTS

- Vlade you have a network of over 100 NGOs and over 20 portals and media in the country and if it is not enough to push Grujo then is quite enough to create many problems in the opposition if the political leaders do not follow your opinion.

This is the message of Sashe Ivanovski – Politiko sent to the head of the Soros Foundation in Macedonia, Vladimir Milchin in response to Milchin’s article published on the portal Plusinfo, in which according to Politko, Milchin presented two big lies, one half true, one dilemma, two defamations and one warrant for journalist murder.
According to Politiko, the first lie is that Soros Foundation does not helped SDSM with its activities. He believes that this claim is funny and the young children in nurseries do not believe in it, and he will not analyze it at all.
- The second lie is that I asked intellectuals to be silenced. I have never said that. Just ask the SDSM to distance themselves from intellectuals as they have no idea of pragmatism plus they do not take the responsibility for the SDSM defeats on the elections; it is always the management responsible for it. Vlade, you are for 20 years at the head of Soros and I am sure you will be at least 20 more. However, the SDSM changed a dozen leaders who perished bravely on battlefields listening to you, and you great power and influence. Vlade, you have a network of over 100 NGOs and over 20 portals and media in the country and if it is not sufficient at all for the pushing Grujo then is enough to create numerous problems in the opposition if political leaders do not follow your opinion. Your avant-garde attitudes that people have considered as views of the opposition SDSM and as the opposition did not back away from those, your opinions and inflicted great damage on the opposition. Abortion, gay rights, a compromise anti – MOC moves and positions, mocking the fans and all their slogans, promoting coexistence with Albanians followed by absolute silence after the nationalist outings of DUI, DPA and the general Albanian population in our country which is politically spoiled are all views that are absolutely not necessary for the society. Even more they are forbidden to mainstream party in a situation when the government has so powerful media for propaganda and money!, writes the portal Maktel’s editor.
The correspondence between Ivanovski and Milchin, comes after Politiko publicly said what we all know, that Soros is funding the left-wing and media close to them. He made ​​a public call to SDSM to distance themselves from Soros; by saying, the foundation brings only harm to the party.
- Sashe ate the poisonous mushrooms and now is hallucinating about dozens of portals and media paid by IOS – Macedonia or it is about Munchausen’s propensity for lying? Or just about vendetta and jealousy?, responded Milchin to Ivanovski.
He believes that Sashe Politiko is a product of the kitchen of former “Bihachka”.
-They ask me why I addressed my attention to Sashe Politiko. My answer is: Becouse he is courier, he is delivering someone else messages. In addition, it is not the first product from the kitchen of former “Bihachka”. The story is already out-dated. First, Gero and I have thrown down Crvenkovski, and then Gero and I have thrown down Zaev and Shekerinska to reach the attitude that Soros and NGO sector are guilty for SDSM defeats, as SDSM followed the Milchin and GEM. Salvation for the sinners! Right wing populists screaming that Soros, media and NGOs serve the SDSM and now the fist comes from the left wing populism. The SDSM serves Soros and NGOs! As they go, I would not be surprised if soon they unite against “left- liberal Soros elite”. What a pleasure for the political gossiping, writes Milchin.

:lol:

SDSM proposes something that VMRO – DPMNE has already realized

NOVEMBER 20, 2013BY KRISTINAIN MACEDONIACOMMENTS

The comparison of the proposed measures of SDSM in the field of economy and measures implemented by the government shows that the opposition proposes things that ruling already has implemented, analyzes Ekonomski.mk .

SDSM proposes state to allocate 10 million euro per year to improve the water supply. The government has already separated funds for this purpose, 18 million euro annually.
SDSM has proposed 30 % of the cost of farmers for digging well to be covered by the state, while the government currently subsidizes 100 %.

SDSM proposed subsidy of 15 % for the cost of capital investments in agriculture. The government has already paid subsidies in the amount of 50 % of the investment.

General comparison of the agricultural policies of both parties show that SDSM paid 5 million euro state subsidies to farmers, while the amount paid by the government of VMRO – DPMNE is 500 million euro.

In the tax area, the SDSM has proposed measure property tax up to max. 0.3 %, while the actual rate is up to 0.2 %.

Prime Minister welcomed the opposition suggestions, but believes that many of them are not well thought out.
- Here is the current problem with SDSM. They have un-contemplated suggestions. It is nice to propose; to give ideas is healthy for society, for government and the ruling parties when the opposition gives suggestions. We would gladly seize some of these suggestions and will incorporate immediately, only if they were thought out proposals and suggestions, said Gruevski.
Besides proposing measures that have already been met and are supported with even more funding than proposed by SDSM, the greater part of the measures were assessed by Gruevski as comic and contradictory.

SDSM proposes something that VMRO – DPMNE has already realized | Macedonian News Agency | Kurir.mk

das ist einfach eine strategie zu desinformieren. Man haut themen an die dem allgemeinwohl des folkes dienen sollen, und fordert etwas was gut klingt. und solange die position nein gesagt hat hat die position nein gesagt, egal ob die eigentliche situation besser ist als die die sie forderten. deshalb ist es für die position umso wichtiger solche dinge zu komunizieren :'D

oh mann! mazedonien ist ein unheilbares land. langsam nervt es mich, wenn ich sehe womit man sich im parlament beschäftigt. -.-

Сакаа да ме осудат со лажен сведок, но на крајот победи вистината

[TABLE="width: 890"]
[TR]
[TD]СДСМми го смести притворот и судењето. Ме нарекоа криминалец, а и мојата партија ВМРО-ДПМНЕ се огради од мене. На крајот сепак докажав дека сум невин
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"]
vlado-sugarevski[2].jpg

[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
transparent.gif
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Владо Сугаревски, поранешен пратеник и генерален директор на РЕК „Битола“, ослободен по 11 години судење
Гнев, револт, очај, омраза... Со такви измешани чувства ја доживеа пресудата на Апелацискиот суд во Битола бившиот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ и бивш генерален директор на РЕК „Битола“, Владо Сугаревски, кој по 11 години маратонски судски спор деновиве беше ослободен од сите обвиненија за злоупотреба на службената положба и примање мито.

- По 11 години маратонски судски спор и докажување на мојата невиност, кај мене не останаа сили ни да се израдувам на пресудата. Едноставно, по сите овие децениски талкања по судовите, се чувствувам празно и гневно. А како би се чувствувал човек по 11 години судење и докажување дека за делата за кои ме товареа немам вина, а уште помалку криминал - ни раскажува Владо Сугаревски.

Во него има голема празнина и горчина. Како што ни раскажува, сѐ би дал да знае како се чувствува судијката што го судела и на која ѝ биле потребни цели 11 години да се увери во неговата невиност.
- Добро би било да ја прашате неа како се чувствува и како може и натаму да суди по еден ваков епилог со мојата пресуда - тврди Сугаревски.

На судот му реков дека самиот ќе си пресудам ако сум виновен

Во 2002 година, по смената на власта, тој беше првата жртва од ВМРО-ДПМНЕ. Веднаш откако е притворен, уште на првото рочиште бара изземање на судијката на Основниот суд во Битола, бидејќи претходно, како пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, учествувал во смената на нејзиниот сопруг од директор на едно јавно претпријатие.

- Кога судијката не беше изземена и почна судењето, јас изјавив дека сум невин и доколку се докаже дека сум виновен, не треба да ми пресуди таа, туку јас самиот ќе си пресудам на плоштадот „Гоце Делчев“ како пример за борбата против криминалот и корупцијата.

Битолското судство се оглушувало на сите негови зборови. Сугаревски тврди дека со сведок под присила измислиле дека наводно од еден граѓанин примил мито и го притвориле оцрнувајќи го како криминалец.
- Веднаш по губењето на изборите во 2002 година, моето апсење беше најавено на големи ѕвона една недела претходно. Откако преку, во тоа време ултрасдсмовската локална телевизија, а денес ултравмровска, ја подготвија битолската јавност и откако падна договор во кабинетот на Црвенковски со некои битолски локални политичари на СДСМ и инспектори на ДБК. Бидејќи на СДСМ и на истражните органи на битолската полиција им се брзаше и не можеа да ги чекаат доказите од тендерските документации во РЕК „Битола“, по три дена „убедување“ најдоа сведок што даде изјава во полицијата дека наводно јас сум зел мито од сопствениците на фирмите „Сокол и Елен“ и „Кајмакчалан 4“, за да им дадам работа.

Таквата изјава на лажниот сведок била доволен аргумент за неговото апсење што го најавила телевизијата се сеќава денес Владо Сугаревски. Веднаш по апсењето Сугаревски помина 23 дена во притвор во истражниот затвор во Битола, а за тоа време преку тогашните локални мегафони на власта, јавноста беше буквално бомбардирана со (дез)информации за сите негови наводни злоупотреби.

Шпекулациите во тоа време одеа дотаму што се тврдеше дека против Сугаревски полицијата има едно комби докази, а во јавноста беше пласирана (дез)информација дека наводно тој, поради многубројните злоупотреби, не можел да го чека судењето, па сам си пресудил и се обесил во затворот.

- Сега, кога ќе се вратам десетина години назад, навистина не можам да сфатам како сето тоа го издржав и низ што сѐ поминавме јас и моето семејство, кое постојано го убедував дека немам вина. Цело време знаев дека сум невин, но на сите мои докази, кои морам да речам дека едвај ги обезбедував, во битолскиот суд не обрнуваа внимание.

За делото што му се ставаше на товар Сугаревски првично беше осуден на четири и пол години затвор. Подоцна таа пресуда се намали на две и пол години, за на крајот, по ревизија на Врховниот суд, да биде поништена и истата судијка, која го судеше од почетокот, да го ослободи Сугаревски од обвинение. Пресудата на Апелацискиот суд во Битола и одбивањето на жалбата на Вишото јавно обвинителство само го потврдија тоа што Сугаревски од самиот почеток на судскиот процес го тврдеше, дека е невин.

- Иако јас сум сега слободен човек, по ваквата пресуда во моја корист би требало да верувам во македонското судство. Сепак, би лажел ако ви кажам дека верувам во судството. Да бидам искрен, не верувам во судството, но верувам во вистината и во тоа дека кога тогаш таа ќе победи - нагласува Сугаревски.

Го прашавме и дали ќе бара надомест на штета.

- Нема пари што би ми ја вратиле претрпената болка што ја доживеав сите овие години. Што да кажам за моето семејство, низ што сѐ помина. Децата ми пораснаа со моето судење. Тогаш кога ме притворија беа само обични деца. Денес двајцата се магистри, но и двајцата се без работа бидејќи се синови на „криминалецот“ Сугаревски. Да, токму така. Јас за многумина во Битола бев криминалецот Сугаревски од Логоварди.

Иако бил скептик од првиот ден на судењето и се обидувал да докаже како сите постапки за јавните набавки биле водени во согласност со законските прописи и дека тој, како генерален директор на РЕК „Битола“, ги потпишувал документите откако сите други служби ќе си ја завршеле работата.

- Во тоа време јас ги намалив цените на услугите дури за 50 отсто. Пред тоа, кога немаше закон за јавни набавки, изведувачите ги креваа цените до небо. Од тој момент јас почнав да им пречам на многу битолски олигарси од СДСМ, кои уште тогаш почнаа да ми се закануваат. Во процесот на производството имавме светски резултати. Термоцентралите буквално без испади работеа од ремонт до ремонт. За жал, наместо признание за таквата работа и мојата партија, ВМРО-ДПМНЕ, почна да се дистанцира од мене, а дури на некои митинзи токму моите сопартијци-вмровци ме посочуваа како лош пример дека доколку дојде на власт, ВМРО-ДПМНЕ нема да поставува кадри како „криминалецот“ Сугаревски.

И по повторното доаѓање на власт на ВМРО-ДПМНЕ продолжи шиканирањето против мене, па бев избркан од работа за подоцна да бидам вработен преку агенција за смешни пари како за бравар, иако работев на работни задачи за машински инженер.

Нека се соочат со совеста тие што ме нарекуваа криминалец

На бившиот пратеник Сугаревски изгледа му е судено својата правда да ја докажува во судовите. Тој како штрајкувач, за време на штрајковите во РЕК „Битола“ во 1990-тите години, од страна на раководството на СДСМ, кое тогаш раководеше со компанијата, во 1993 година беше избркан од работа, за по пет и пол години да биде вратен дури по вториот круг на изборите во 1998 година, кога како кандидат за пратеник убедливо го победи Вељо Тантаров, кој тогаш ги бранеше боите на СДСМ. Од парите што ги доби за незаконското бркање од работа Сугаревски купи, како што вели, за инает на битолчани, стан во самиот центар на Битола, иако никогаш не сакал да живее во градот, туку во неговото село Логоварди. Денес не кажува што ќе купи со парите што ќе ги добие од државата за неговото незаконско држење во притвор 23 дена и добиениот судски спор.

- Не знам, да бидам искрен сѐ уште размислувам дали да ја тужам државата. Што е виновна Република Македонија да плаќа за грешките на една судијка, која мораше да ме осуди бидејќи во тоа време така ѝ наредила партијата на Црвенковски. Јас со пресудата на Апелацискиот суд доживеав морална сатисфакција. Среќен сум што ја докажав мојата невиност. Сега оставам луѓето што ме обвинуваа и ме претставуваа во јавноста како криминалец да се соочат со својата совест. А соочувањето со совеста е најтешката работа за секој човек. Кога би имало закон за грешката трошоците да ги преземе самата судијка и тие што ме обвинуваа, тоа би било најдобро. Тогаш верувам дека голем број судии ќе се замислат пред да уапсат кого било. Вака, кога нивните грешки ги плаќа државата, ним им е лесно. Тоа што мене ми одзедоа 11 години од мојот живот верувам дека и сега не ги боли. Бидејќи тие одамна го имаат загубено чувството на човечност и едноставно судат како што ќе им се нарача.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
????? ?? ?? ?????? ?? ????? ??????, ?? ?? ?????? ?????? ????????? - ???? ??????????

Zoran macht kein großes Geheimnis daraus welche politischen Ansichten Mazedoniens er teilt...;)

Zurück
Oben