Noć bola: Vrištim, Bog me čuje...
Svoje stradanje posljednje noći boravka u Omarskoj opisao je u priči “Noć bola”. U WC-u ga je napao mlađi brat zloglasnog Miroslava Kvočke, kojem se potom pridružilo još nekoliko stražara.
- Udarci ne prestaju. Po leđima, nogama, po glavi. Skidam naočale, držim ih u ruci, drugom rukom se branim. Vrištim, Bog me čuje, bolovi su neizdržljivi. Vriska ne pomaže, tuku i dalje. Prepoznajem među njima i Švraku. „Naoružan“ je lopatom. Udara i on, ali njegovo „lopatanje“ mi dođe k'o masaža. Ne mogu više ni vrištati, usta su mi puna krvi i polomljenih zuba. Osjećam, sa svakim novim udarcem, kako mi se organi "šeću" po utrobi. Svaki udah zraka peče k'o ubod noža. A tortura se nastavlja, krv pršti na sve strane, bolovi su nesnošljivi. U prostoriju ulazi i osmi dželat. Prcać, šef smjene, osobno. I on mi prilazi, ali neće da prlja ruke tim smrdljivim, krvavim stvorenjem sklupčanim na podu u ćošku WC-a. Udara me nogama. Ispunjavam želju stražarima: ne vrištim više, samo još krkljam i jedva čujno jecam. I onda se dešava nešto čudno: vidim kako se palice, čizme, kablovi, šipke, pendreci, lopata spuštaju na moje nezaštićeno tijelo. A meni ništa, ne osjećam bol, ne osjećam ništa. I lagano tonem, tonem, tonem... Lijepo mi je
Rizino “hvala, bujrum”...
Četiri minute nisu dovoljne ni za pušenje jedne cigarete, ali je tih 240 sekundi u Omarskoj moralo biti dovoljno za postrojavanje, čekanje u redu, trčanje u restoran, srkanje vrele, tanke čorbice, vraćanje zdjelice i kašike, batine na ulazu i izlazu ... Ostatak osmine pet dana starog hljeba često bi se jeo na pisti, kao i tog dana kada je zbog temperature od plus 40 stepeni u hladu i stražarima bilo lijeno da tuku svoje žrtve.
- Jedan od stražara u prolazu, gledajući nas kako jedemo, sa smješkom na licu nam dobacuje: “Prijatno, vojsko”. Mrzovoljno, kroz zube horski odgovaramo: “Hvala”. A negdje iz prvog reda se ču „Hvala, bujrum“. Muk, tišina... 500 logoraških duša na pisti se zaledilo. Svih nas 500 zatočenika je u djeliću sekunde shvatilo da je Rizo izgovorio pogrešnu riječ. Znao je to i Rizo, ali bilo je kasno. „Ma kome ti bujrum, majku ti jebem balijsku“ vrisnu stražar na Rizu i psovke proprati kundakom po Rizinoj glavi. Još pet-šest stražara se sjati oko nemoćnog Rize koji je ležao na pisti. Udarci vojničkih čizama, pendreka, kablova i kundaka, Rizinih jauka, vriskova i vapaja odjekuju Omarskom. Zarivam glavu u beton, pokrivam glavu rukama, ne mogu gledati ni slušati divljanje zvijeri nad nemoćnim Rizom. Nakon par minuta Rizo ne pruža više nikakav otpor, ne vrišti, ne miče se. Malo kasnije četiri „dobrovoljca“ odnose Rizu na „odlagalište“ iza Bijele kuće. Rizo, dobra merhmetli duša bosanska, nikad više nikome neće moći poželjeti „bujrum“
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen