Nije pravopis toliko bitan koliko tvoja nesposobnost da razumijes neciji komentar. Optuzujes me da mi smeta suzivot a da mi uopce nije jasno odakle si to izvukao. U Sarajevu su vjekovima zivjeli zajedno muslimani, pravoslavci, katolici, zidovi, ateisti. Sve to je oblikovalo kulturu i profil tog grada. Posto se radi o malom, cak provincijskom gradu, rat je Sarajevu oduzeo mnogo vise nego drugim gradovima koji su stradali. Izgubilo je narocito svoje stanovnistvo i kulturu koja ga je "proslavila" i poklonila mu sarm o kojem se, barem u Jugoslaviji, pricalo, pisalo i pjevalo.
Danas je Sarajevo 95% muslimanski grad. Poslije rata su ga napustili skoro svi akademici, strucnjaci, umjetnici. Ove godine u studenome ce se posljedni put odrzati sarajevski jazz fast, do sada najbolji u regionu. 2012. godine je zatvoren Zemaljski muzej. Iako ponovo otvoren, njegova buducnost ostaje neizvjesna. Ako ti i slicni mislite da je najbitnije sto je grad danas "bosnjacki", onda nikome nista i sretno.
Pa ja i hocu da ti objasnim da to i nije bilo bas tako. Travnik, Foca itd imaju veci historijiski znacaj za Bosnu nego sto to ima Sarajevo, taj multikulturalan duh je stvoren za vrijeme "bratstva i jedinstva", 70te se pravila Skenderija, razne Fakultete npr. Fakultet umjetnosti u kojim su dovedeni strani profesori. To je vjestacko stvorenje komunista da ne pricamo o vojnom znacaju Bosne i da je cijelo Alipasino naselje gradjeno za srpske, hrvatske i makedonske Oficire koji su dovedeni u Sarajevu.
Opet, u samom gradu su uvijek zivjeli oko 70 posto muslimana, jer su muslimani zivjeli u gradu a srbi starosjedioci su oduvijek zivjeli po selima nad gradom(od tud su onda i bombardirali grad uz pomoc JNA) razlog sto je sad ta brojka skocila na 90 % je taj, da se opstine Istocno Sarajevo, Lukavica i Pale, u kojem su i prije rata vecinom Srbi zivjeli, danas nalaze u Republici Srpskoj, znaci radi se samo o pukoj matematici, a ne o teoriji da se kompletan grad promijenio i da je sve otislo iz njega sto valja. To je ta cetnicka propaganda neleta karajlica koji ne moze da se vrati u svoj rodni grad pa izmislja brojke o nekim 150.000 protjeranim Srbima, a ti Srbi zive i dalje na istom mjestu kao i prije rata samo sto su sad izbrisani iz Statistike.
I sta se tice Jevreja, pripadnika jevrejske zajednice si i prije rata mogao prstima prebrojati.
P.S. kakve veze zemaljski muzej ima sa tim, sve propada na balkanu..
I ja nisam nikakav pobornik bosanskog unitarizma ili neki radikalni musliman, ja samo pricam istinu.
Zuletzt bearbeitet: