Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Nije pravopis toliko bitan koliko tvoja nesposobnost da razumijes neciji komentar. Optuzujes me da mi smeta suzivot a da mi uopce nije jasno odakle si to izvukao. U Sarajevu su vjekovima zivjeli zajedno muslimani, pravoslavci, katolici, zidovi, ateisti. Sve to je oblikovalo kulturu i profil tog grada. Posto se radi o malom, cak provincijskom gradu, rat je Sarajevu oduzeo mnogo vise nego drugim gradovima koji su stradali. Izgubilo je narocito svoje stanovnistvo i kulturu koja ga je "proslavila" i poklonila mu sarm o kojem se, barem u Jugoslaviji, pricalo, pisalo i pjevalo.

Danas je Sarajevo 95% muslimanski grad. Poslije rata su ga napustili skoro svi akademici, strucnjaci, umjetnici. Ove godine u studenome ce se posljedni put odrzati sarajevski jazz fast, do sada najbolji u regionu. 2012. godine je zatvoren Zemaljski muzej. Iako ponovo otvoren, njegova buducnost ostaje neizvjesna. Ako ti i slicni mislite da je najbitnije sto je grad danas "bosnjacki", onda nikome nista i sretno.

Pa ja i hocu da ti objasnim da to i nije bilo bas tako. Travnik, Foca itd imaju veci historijiski znacaj za Bosnu nego sto to ima Sarajevo, taj multikulturalan duh je stvoren za vrijeme "bratstva i jedinstva", 70te se pravila Skenderija, razne Fakultete npr. Fakultet umjetnosti u kojim su dovedeni strani profesori. To je vjestacko stvorenje komunista da ne pricamo o vojnom znacaju Bosne i da je cijelo Alipasino naselje gradjeno za srpske, hrvatske i makedonske Oficire koji su dovedeni u Sarajevu.
Opet, u samom gradu su uvijek zivjeli oko 70 posto muslimana, jer su muslimani zivjeli u gradu a srbi starosjedioci su oduvijek zivjeli po selima nad gradom(od tud su onda i bombardirali grad uz pomoc JNA) razlog sto je sad ta brojka skocila na 90 % je taj, da se opstine Istocno Sarajevo, Lukavica i Pale, u kojem su i prije rata vecinom Srbi zivjeli, danas nalaze u Republici Srpskoj, znaci radi se samo o pukoj matematici, a ne o teoriji da se kompletan grad promijenio i da je sve otislo iz njega sto valja. To je ta cetnicka propaganda neleta karajlica koji ne moze da se vrati u svoj rodni grad pa izmislja brojke o nekim 150.000 protjeranim Srbima, a ti Srbi zive i dalje na istom mjestu kao i prije rata samo sto su sad izbrisani iz Statistike.
I sta se tice Jevreja, pripadnika jevrejske zajednice si i prije rata mogao prstima prebrojati.
P.S. kakve veze zemaljski muzej ima sa tim, sve propada na balkanu..

I ja nisam nikakav pobornik bosanskog unitarizma ili neki radikalni musliman, ja samo pricam istinu.

Zuletzt bearbeitet:
Jbg so schwarz wie du es ausmalst ist es nicht .... nach jeden Krieg werden die Karten neu gemischt viele derben&Kroaten sind ausgezogen, viele podrinjaci und sandzaklije sind zugezogen...aber so war es auch nach den 2wk...was Belgrad und Zagreb für die einen ist Sarajevo für die anderen...das vorkriegs Sarajevo gibt es nicht mehr ,aber bei weitem ist dieses Sarajevo toleranter als die oben genannten Hauptstädte...und das nach jahrelangen granatieren seitens der vrs und ab und zu der hvo..

Es geht nicht darum das er sagt die Stadt habe sich verändert, es geht darum das er sagt das alle akademiker, experten, künstler die Stadt verlassen haben(znaci srbi i hrvati i oni muslimani sto valjaju). Kao ostao je samo zadnji sljam. Das ist der totale Bullshit, aber dieser Theorie folgen viele um die angebliche verrohung der Hauptstadt anzuzeigen, das brauchen die um ihre komplexe zu befriedigen und anzuzeigen das Sie über einem stehen, da bekommen die faschos dann einen ganz harten, aber die Formel geht halt nicht auf wenn meine keine Ahnung von Fakten und der Geschichte hat.

Alles gute zum Unabhängigkeitstag :D

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Anhänge

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Titov govor 1971. godine: Ne dozvolite da vam dolaze iz Zagreba i Beograda da mute i razbijaju Bosnu.

Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.

f7d26e7d992704214c08c2217ada1a60.jpg

af5439d3a9b32a9c34b0e43b7e470b14.jpg

Zurück
Oben