Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nur in kroatischer Sprache ,serbischer Sprache und bosnischer Sprache !! .

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

'Politika je kurva po zanimanju, a umjetnost prestaje biti umjetnošću onoga dana čim je legla bez ljubavi!''
- Miroslav Krleža

Anhänge

Anhänge

Anhänge

Kad bi moje oči mogle pokazati moju dušu, svi bi plakali kada bi me vidjeli kako se smijem.
- Kurt Cobain

Anhänge

Učio sam tuce jezika, proučavao literaturu i umjetnost i proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.“
- NIKOLA TESLA (*10.7.1856 - 7.1.1943)

Anhänge

Na današnji dan, 10.07.1926. rođen je glumac Pavle Vuisić. 1988. zaradio je karcinom i iste godine je umro, a ovo je njegov testament :
"Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovijeh šest popova (koje za inat hoću) da sve ono što se oko groba radi, rade i šute.
Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakav komunist ne govora, ali niti jedne reči ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je*** mater..."
Pavle Vuisić, svojeručno, latinicom, pred smrt, kad-tad."

Anhänge

Mi smo imali Tita, a onda su došli zapadni operativci i objasnili nam da nam Tito ne valja, da nam socijalizam ne valja, da nam država ne valja… I onda smo mi sve to fino razjebali. E ajd sad da nađemo onog ko će da kaže – Valja mi kapitalizam, valja što moram s pasošem da idem na Korčulu na kupanje, valja mi što plaćam međunarodnu telefonsku tarifu kad zovem majku u Herceg Novom i tetku u Sarajevu. Nek kaže neko da to valja”
- Rambo Amadeus

Anhänge

Ovo je Sanna Marin - premijerka Finske

Anhänge

1930. godine sa radom započela je "Tvornica pokrivača i frotirne robe Theodor Müller", koja je nakon Drugog svetskog rata prešla u državno vlasništvo i 1951. godine spajanjem fabrike pokrivača i fabrike čarapa, osnovana Vukovarska tekstilna industrija "Vuteks".
Sledećih godina fabrici "Vuteks" su pripojena i druga vukovarska preduzeća, kao Vukovarska trikotaža i predionica i konfekcija "Srem". "Vuteks" je potom počeo da beleži velike uspehe u proizvodnji tekstila, a svrstana je i među najveće evropske proizvođače ćebadi.
Glavno izvozno tržište su bili Nemačka, Kuvajt, SAD i SSSR. "Vuteks" je na svom vrhuncu imako oko 1500 radnika, a godišnje je proizvodio 2 miliona pokrivača, 1,6 miliona kavdratnih metara netkanog tekstila i 1,4 milion kvadrata trikotaže.

Anhänge

Fotografija je iz Turske.
Svako popodne kada zatvara svoju radnju, vlasnik iznosi hranu i vodu ispred izloga i ostavlja napuštenim psima.
Dokaz da velika, iskrena i čista srca još uvijek postoje i zaslužuju poštovanje.

Anhänge

Zurück
Oben