[h=1]Džeko: Volio bih igrati, ali...[/h] Piše: M. Dautbegović Danas, 21:01 Reprezentativac Bosne i Hercegovine i napadač Manchester Citya Edin Džeko vjeruje kako njegova ekipa na kraju sezone moći dohvatiti prvo mjesto na tabeli Engleske.
[h=1]Dosije[/h]
Preporuči
U razgovoru za SportSport.ba, naš je reprezentativac pričao o šansama Citya za naslov prvaka, o Robertu Manciniju, Carlosu Tevezu, Emiru Spahiću, Vedadu Ibiševiću, nadolazećem Evropskom prvenstvu u fudbalu...
Manchester City se danas vratio u utrku za naslov prvaka, ali United je i dalje prvi, sa tri boda prednosti.
"Još su tri kola do kraja sezone i puno je toga još u igri. Samo smo krivi što nismo na vrhu tabele, jer smo tamo proveli 27 kola. Ispustili smo prvo mjesto i sada će ga biti teško vratiti. Međutim, pokušaćemo dobiti sve utakmice do kraja, pa i onu protiv Mancheter Uniteda i ispraviti greške koje smo pravili u ranijim utakmicama. Napravićemo sve ne bi li do kraja osvojili prvo mjesto, ali moram reći da smo prezadovoljni i sa drugim mjestom, jer je to ogroman pomak u odnos na prošlu sezonu", kaže Džeko u razgovoru za SportSport.ba.
Kako si zadovoljan sa svojim statusom u Manchester Cityu?
"Naravno, volio bih da igram više, ali o tome odlučuje trener. U prvom dijelu sezone sam imao veliku minutažu, koju sam opravdao na terenu, kada sam postigao većinu svojih golova. U drugom dijelu sezone sam pomalo u drugom planu ali je trener taj koji odlučuje. Ponavljam, volio bih da igram više, ali trener odlučuje o sastavu i poštujem njegove želje".
Kakva je razlika između odbrana u Njemačkoj i Engleskoj? Protiv koga je bilo najteže igrati?
"U Engleskoj se igra puno tvrđe nego u Njemačkoj. Na početku mi je bio mali problem da se priviknem jer su odbrane puno tvrđe i pušta se mnogo oštrija igra, sa dosta kontakta. Ipak, ako nekog moram izdvojiti onda je to odbrana Stoke Citya, jer igraju dugim loptama i u utakmici protiv njih sam više proveo vremena u zraku nego na zemlji. Protiv Stokea je jako teško igrati jer igraju na snagu, mada i sve ostale odbrane su jako tvrde i dobre i napadač se mora dobro namučiti da dođe do gola.
Jesi li u kontaktu sa saigračima iz reprezentacije?
"Redovno se čujem sa svim saigračima iz reprezentacije Bosne i Hercegovine, a najčešće sa kapitenom Emirom Spahićem, s kojim se redovno dopisujem mada i sa ostalim sa u stalnom kontaktu".
Vedad Ibišević je zablistao u prelaskom u Stuttgart, kako ocjenjuješ njegove nastupe?
"Vedad Ibišević? Nema su tu puno reći. Njegova forma govori dovoljno za njega. Kada je potpisao za Stuttgart, rekao sam mu da je napravio odličan posao. Igrao sam u Njemačkoj i znam kakva je ekipa Stuttgart, znam koliko je taj klub dobar. Njegovim dolaskom u tu ekipu za njih su krenuli i bolji rezultati. Znam da su na pragu Evropske lige, s tim da bih volio da ih Vedo odvede u Ligu prvaka, koja im nije daleko. Ako ovako nastave igrati do kraja sezone ništa nije nemoguće. Bilo bi super kada bi se u Ligi prvaka sastali Vedo i ja".
Vratimo se u Manchester. Povratkom Carlosa Teveza izgubio si mjesto u prvom timu. Je li opravdana odluka menadžer Roberta Mancinija da prednost dadne Argentincu?
"Tevez nije razlog što ja igram manje. Meni je najbitnije da igramo dobro kao ekipa. Stavljanje Teveza u prvi tim je odluka menadžera i ja to moram poštovati. Nema tu neke ljubomore. Svi smo profesionalci i moramo poštovati odluke trenera. Nekad igram manje, nekad više i to je tako. Ekipa dobro igra i to je ipak najbitnije, a nadam se da ćemo ovako nastaviti i do kraja sezone".
Bliži se Evropsko prvenstvo. Prognoza?
"Mislim da su Španija i Njemačka veliki favoriti. Ipak, iskreno se nadam da će Hrvatska napraviti puno, ako prođe grupu koja je zaista teška. Volio bih da prođu dalje, da mogu gledati nekog od svojih prijatelja i da mogu navijati za njih".
I za kraj, kako provodiš slobodno vrijeme u Manchesteru?
"Najviše vremena provodim sa Aleksandrom Kolarovim i Stefanom Savićem, a u slobodno vrijeme volim pogledati neki film, koji mi preporuče", dodao je Džeko u razgovoru za SportSport.ba.