Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Religion in Mazedonien

Sehe ich anders. Leid gab es schon immer und wird es auch immer geben, unabhängig davon, ob Religionen existieren oder nicht.

religionen ergeben keinen sinn... ich stehe auf fakten und keine geschichten....
aber ich ueberlasse es jedem selber, ob und wen er anbetet....

nur ich moechte keine moscheen mit lautsprecherdursagen und kein kirchenleuten.... das stoert mich sehr und belaestigt mich in meinem sein.

religionen ergeben keinen sinn... ich stehe auf fakten und keine geschichten....
aber ich ueberlasse es jedem selber, ob und wen er anbetet....
Lies den Qur'an, dann wirst du die Fakten daraus ziehen können.
nur ich moechte keine moscheen mit lautsprecherdursagen und kein kirchenleuten.... das stoert mich sehr und belaestigt mich in meinem sein.

Ja, dann geh zum Mars; dort wirst du bestimmt frei von Moscheen und Kirchen sein können.

Mazedonien gebe ich noch 15 Jahre, dann muss die Hälfte abgegeben werden oder es passiert genau das selbe wie in Serbien, vor ein paar Jahren.

Денес е Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица). Господ, Којшто на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај го таткото свој и мајката своја“, со Својот пример покажа како треба да се почитува својата родителка. Кога висеше на крстот во маки, се сети на Неговата мајка и покажувајќи на апостолот Јован, рече: „Жено, ете ти син!“ Потоа му рече на Јован: „Ете ти мајка!“ И така ја згрижи Својата Мајка и издивна. Јован имаше дом на Сион во Ерусалим, во којшто се насели и Богородица и остана да живее во него до крајот на Нејзините денови на земјата. Со своите молитви, со благите совети, кротоста и трпеливоста, Таа многу им помагаше на апостолите на Нејзиниот Син. Целото време до смртта главно го помина во Ерусалим, обиколувајќи ги често оние места што ја потсетуваа на големите настани и големите дела на Нејзиниот Син. Особено често одеше на Голгота, во Витлеем и на Елеонската Гора. Од Нејзините подолги патувања се спомнува Нејзината посета на Св. Игнатиј Богоносец во Антиохија, посетата на Светиот четиридневен Лазар, епископ Кипарски, посетата на Света Гора, којашто самата ја благослови, и бавењето во Ефес со Свети Јован, за време на големото гонење на христијаните во Ерусалим. На старост Таа често Му се молеше на Бога на Елеонската Гора, на местото на Неговото Вознесение, што порано да Ја земе од овој свет. Еднаш Ѝ се јави архангелот Гавриил и Ѝ објави дека по три дена ќе биде упокоена. Тогаш Ѝ даде една палмова гранка за да ја носат при Нејзиниот погреб. Таа се врати дома со голема радост и посака во срцето уште еднаш да ги види сите Христови апостоли. Господ Ѝ ја исполни оваа желба и сите апостоли, носени на облаци од ангелите, одеднаш се собраа во домот на Јован на Сион. Со голема радост Таа ги виде Светите апостоли, ги охрабри, ги посоветува и ги утеши, и по ова мирно го предаде Својот дух на Бога, без никаква мака и телесна болест. Апостолите го зедоа одарот со Нејзиното тело, од коешто излегуваше благоухание и во придружба на мноштво христијани го пренесоа во Гетсиманската градина, во гробницата на Светите Јоаким и Ана. По Божја Промисла поворката од злобните Евреи ја засолнуваше облак. Некој еврејски свештеник Атониј, го дофати со рацете одарот со намера да го преврти, но во тој миг ангел Божји му ги отсече обете раце. Тогаш тој повика кон апостолите за помош, а откако објави дека поверува во Господ Исус Христос, беше исцелен. Апостолот Тома повторно по Божја Промисла изостана, за така да се открие една нова и преславна тајна за Пресвета Богородица. Третиот ден пристигна и тој, и посака да го целива телото на Пречистата Владичица. Но кога апостолите го отворија гробот, ја најдоа само плаштаницата, а телото не беше внатре. Таа вечер им се јави на апостолите самата Пресвета Богородица опкружена со мноштво ангели и им рече: „Радувајте се, ќе бидам со вас вавек“. На која возраст се упокои Богородица не се знае точно, но преовладува мислењето дека на крајот од овоземниот живот имала повеќе од шеесет години.

Orthodox faithful in Macedonia celebrate Assumption of Mother of God

Tuesday, 28 August 2012

Orthodox believers in Macedonia are celebrating Tuesday one of the most important Christian holidays - the Assumption of the Holy Mother of God.
The observance kicked off last night with evening masses in all temples of the Macedonian Orthodox Church. Today, believers are visiting all churches and monasteries bearing the name of the Mother of God.

She is considered to be a protector of all Christians and the City of Skopje. Traditionally, a great gathering is being organized in Dolna Matka monastery, crowned by a holly mass. President Gjorgi Ivanov has attend the religious ceremony.
The Assumption of the Blessed Virgin Mary into Heaven, informally known as The Assumption, according to the Christian beliefs, was the bodily taking up of the Virgin Mary into Heaven at the end of her earthly life.

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

- - - Aktualisiert - - -

Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.

Anhänge

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Ja ich sehe jeden Sommer jeden Sommer wie die Albaner in Discos beten

Unter allen muslimischen Albanern sind MZ Albaner die religiösten, dannach aus Presheva und dann Ostkosovo. Viele gehen zwar in die Disco, aber sie sind stolz auf ihre Religion und der Anteil an konfessionslosen MZ Albaner ist im Gegensatz zu MZ Bulgaren gleich Null.

Unter allen muslimischen Albanern sind MZ Albaner die religiösten, dannach aus Presheva und dann Ostkosovo. Viele gehen zwar in die Disco, aber sie sind stolz auf ihre Religion und der Anteil an konfessionslosen MZ Albaner ist im Gegensatz zu MZ Bulgaren gleich Null.

Über Bulgaren und ihre Religionsausübung kannst du gern ein Thema "Religion in Bulgarien" aufmachen. Hier geht es um Makedonier und der Republik Makedonien.

Pozdrav

Zurück
Oben