Auobusi su se probijali polako kroz policijske sigurnosne konrole, i zaustavili se nekih stotinjak metara od marakane. Dok smo mi prilazili stadionu iz obliznjeg zbunja i drveca izbijale su glave "ukrasene" miroljubivim obiljezijima "srpskog pacifizma", bilo je cak i djece od nekih deset godina koja su nosila na glavama sajkace i subare sa kokardama, to kad sam vidio stvarno mi se smucilo, jer nisam mogao nikako da
skontam kako je moguce da neko vaspitava sopstvenu djecu da im glavno i jedino u zivotu bude hranjenje mitologijske mrznje prema svemu sto je iole drugacije. A ova slika: glava sa kokardama koje se javljaju iz sumaraka vise je nego dobra metafora, ali ostavljam svakom da to protumaci na sopstveni nacin.
Ispred ulaza 19 i 20 (sektor 1) smo cekali dok je obezbjedjenje prepipavalo nase momke do gaca(ali doslovno) mnogima su trazili da se cak i izuju, ne bil stagod nasli.Poslije torture sa obezbjednjem ulazak na marakanu, nema govora izgleda skroz zajebano, ogromna je, simbol nekadasnje nam drzave, veliko,silno a opet jadno s obzirom ko su domaci navijaci(pogotovo na ovoj utakmici). Mi smo svi usli(nekih dva sata prije pocetka tekme),poceli smo pjevati iz sveg glasa nase pjesme, koje su sadrzale uvijek i samo uvijek rijec Bosna! Bio je dobar osjecaj, citavom maraknom je odjekivalo: "Bosnom behar probeharao...", naravno ovo zadovoljstvo nam se pruzilo jer domaci navijaci nisu bili jos usli, ali svejedno ipak je to u usred Beograda,u po marakane.
Kako se blizio pocetak utakmice stadion se poceo puniti, odmah po ulasku na istok i jug navijaci(ako se to tako zove) iz Republike Šumske, poceli su sa atacima prvo verbalnim a onda i sitnim predmetima (upaljaci, gvozdenjaci...) da bi pola sata prije pocetka nasrnuli na nas sa kamenjem i stolicama, ali icemo redom.
Kada su nasi izasli na zagrijavanje prisli su nasoj tribini kolko je to bilo moguce, jer su rizikovali da ih pogode divljaci sa istoka, pozdravili nas sto nam je dalo jasan znak da cijene sav nas trud i izlaganje riziku, mada je Barbarezov pogled imao najvise tezine.
Sto se tice nasih zastava i obljezja svi veliki transparenti su bili obojeni u zuto-plavo mogli su samo asocirati na nesto sto je bosansko. U pravu je momak iz novog sada koji je rekao da je bila jedna zelena zastava sa 3 polumjeseca(dimenzija 50x30cm) vidio sam jednog frajera sa majicom, turske zastave i jednog koji je imao palestinsku zastavu(ne znam da li su za nekog ova obiljezja teroristicka, ali ono sto je sigurno da to niko nije bio od ekipe BH Fanaticosa i pravih BH patriota). Uostalom ja nisam duzan da odgovaram sta su drugi radili jer ovo pisem u svoje ime, kao sto sam u svoje ime i ime moje domovine isao tam
K!?
Od jutros sam pricao sa par drugova koju su pratili TV prenos, nisam mogao vjerovati kako je reziser ovog prenosa dobro "izreziro" ono sto se moglo vidjeti preko TV. Na kraju ispade mi smo bili ti koji su izazvali incidente, mi smo bili ti koji smo poceli razbijati glave jedni drugima, strasno!!!! Cak je u jednom trenutku spiker na stadionu "zamolio domace navijace da ne nasjedaju na provokacije gostiju" Ej!!!!!da poludis!
Naravno, vi niste mogli vidjeti veliki transparent na jugu "Noz,zica, Srebrenica" koji je bio "ukrasen" sa dva skorpiona(odvratno to se zove fasizam!!!), transparent iste tematike je bio izmedju sjevera i zapada, gomila pijanih i nacionalizmom podojenih cetnika(nije nikakva uvreda vec naprosto jasna identifikacija) sa subarama i ostalim nama vrlo poznatim znakovljem, majicama ratnih zlocinaca,...
Sigurno niste mogli vidjeti kada su, uz nijemo dopustanje policajaca, presli tampon zonu i skinuli neke nase transparente(Jablanica, Kozarac ovaj su poslije i zapalili uz opste divljacko odusevljenje mase)Isti su probali uraditi i sa transparentima na frontalnoj ogradi, medjutim kada su se priblizili ogradi, uskacuci u onaj kanal na dnu tribina, docekao ih jedan celavi Robijas koji je pridoslici bukvalno razvalio brnjicu, vjerujem da ni do sada nije doso sebi i uspio prebrojati zube u sopstvenoj glavi. Laughing
Jutros citam u novinama i na netu da je na kraju bilo podjednako stradali, ali bojim se da to nije ni blizu realnoj slici na tribinama, jer ono sto sam ja vidio su bili da mi je poznanik s kojim sa zajedno putovo gotovo izgubio oko i nakraju zavrsio u hitnoj, vidio desetak momaka sa zavojima oko glave, osjetio kovanicu po sopstveno tintari(koju sam ponjio kao "suvenir") kamencinu na butini(njega nisam ponio ali zato masnicu masala jesam). Optuzbe na nas racun su vise nego maliociozne jer prvo su nas u potpunosti istresli na ulazu, tako da nismo imali stabacati, drugo mislim da je bilo vise nego ocigledno koje prvi poceo odkidati stolice....
Podrudicu se da ostatak i kraj napisem sto brze. Very Happy Zavisno od obaveza
Pozdrav do narednog citanja