Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Slavenski jezici

"Ko god tvrdi da su u pitanju četiri razna jezika, ili je gluh, ili ćaknut, ili – što je gore nego biti gluh i ćaknut – ekstremni nacionalista", kaže poznati bh. lingvista u razgovoru sa novinarkom Deutsche Wellea Ljiljanom Pirolić.

"Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju jedan jezik. Riječ je o četiri južnoslavenska standardna jezika, potpuno ravnopravna kao sociolingvističke činjenice", slaže se i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, lingvista Senahid Halilović. "Dakle, mi u BiH govorimo jednim jezikom, pa, ipak, zastupnici u Parlamentu BiH traže da im se dokumenti za sjednice prevode sa srpskog na bosanski, bosanskog na hrvatski i tako dalje i tako gluplje."

"Naš jezik, kojim govorimo u BiH je nešto kao proizvod 3 u 1. Samo što nas niko ne kupuje."

„Ne vodite psa veterinaru da mu nadije ime, pa nećete ni lingvisti dovesti jezik da mu nadije ime. Ime jezika nema veze sa suštinom. On je jedan, mnogo više jedan nego britanski i američki engleski. Često sam bio svjedok nesporazuma između Britanaca i Amerikanaca. Takvih jezičkih nesporazuma nema nikada kod nas. Ime ne bira lingvista, jer ja nemam na to pravo. Meni bi bilo logično, pošto se govori na teritoriji Bosne, da se zove 'bosanski'. Naziv 'Hercegovina' dodali su nam okupatori, prvo Turska, a zatim i Austrija. Iako sam Hercegovac, ja taj dio naziva zemlje – odbacujem. Ovo je zemlja Bosna u kojoj žive Bosanci koji govore bosanski jezik“, kaže Riđanović i dodaje da se u jezičkoj nauci smatra, da ljudi koji se bez teškoća sporazumijevaju, govore jedan jezik.

Es gibt westliche (polnisch, tschechisch), südliche (serbokroatisch) und östliche (russisch) slawische Sprachen. So werden sie kategoriert bzw. unterschieden. Sie alle gehören zur derselben slawischen Sprachfamilie -- diese wiederrum der Indo-Europäischen.

Was ihr für Probleme habt ist mir schleierhaft.

"Ko god tvrdi da su u pitanju četiri razna jezika, ili je gluh, ili ćaknut, ili – što je gore nego biti gluh i ćaknut – ekstremni nacionalista", kaže poznati bh. lingvista u razgovoru sa novinarkom Deutsche Wellea Ljiljanom Pirolić.

"Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju jedan jezik. Riječ je o četiri južnoslavenska standardna jezika, potpuno ravnopravna kao sociolingvističke činjenice", slaže se i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, lingvista Senahid Halilović. "Dakle, mi u BiH govorimo jednim jezikom, pa, ipak, zastupnici u Parlamentu BiH traže da im se dokumenti za sjednice prevode sa srpskog na bosanski, bosanskog na hrvatski i tako dalje i tako gluplje."

"Naš jezik, kojim govorimo u BiH je nešto kao proizvod 3 u 1. Samo što nas niko ne kupuje."

Der erste und der zweite Spruch rocken einfach :app:

Zurück
Oben