T
The Rock
Guest
Đoković im 1/8-Finale
?okovi?: ?ili? je igrao sjajno, stvarno je mo?an
Das Spiel dauerte knapp 4 Stunden und Marin hat es dem Novak nicht leicht gemacht. Faire Geste von Novak, der Ćilić auch zum Schluss große Komplimente gemacht hat. Am Ende hat Novak durch bessere Nervenstärke und Erfahrung den Sieg geholt.
Đoković: Čilić je igrao sjajno, stvarno je moćan
Marin Čilić je u svakoj minuti najboljeg nedjeljnog meča na US Opena bio ravnopravan suparnik i milimetri su odlučili da pobjedu ostvari srpski tenisač Đoković
S terena je otišao ponosan, visoko uzdignute glave u porazu koji je lako mogao biti pobjeda. Tako se osjećao Marin Čilić. Tako smo osjećali i mi. Tako je mislio i Novak Đoković nakon meča koji je potrajao samo osam minuta kraće od četiri sata. Na trenutke bio je to spektakularan tenis, s puno obrata, tenis koji je “zakucao za sjedala” 20.000 ljudi na Arthur Ashe stadionu.
- Mislim da sam odigrao vrhunski. Strašan osjećaj, nikada prije nisam doživio nešto slično. Publika je bila nevjerojatna, donijeli su još veći adrenalin u igru, pogotovo meni kad sam spasio dvije meč-lopte.
Za 19-godišnjaka koji je prvi put stupio na velebnu arenu, najveću u teniskom svijetu, odigrao je zbilja ravnopravan susret, bez imalo respekta prema 3. nositelju, lanjskom finalistu i osvajaču Australian Opena.
- Možete vidjeti po rezultatu i po vremenu koje smo proveli na terenu koliko je bilo teško - rekao je 21-godišnji Srbin. - Možda bi bilo lakše da sam dobio prvi set. Svaki put kad sam trebao za nešto odservirati, on bi podigao razinu igre i iznenadio me. I tako nekoliko puta. Istina je da on ništa nije imao za izgubiti, da je ovdje došao s titulom iz New Havena i da je dobio dva meča, te da mu nije smetalo što je prvi put na centralnom terenu. Možda sam ja bio malo previše defanzivan, čekao sam njegove pogreške i tu sam pogriješio.
Prvi je set protekao bez prilika za break, Čilić je u tie-breaku poentirao na drugu set-loptu i doveo Đokovića u nezgodnu situaciju. Srbin se oporavio, iako ništa nije dobio gratis. Servirao je za drugi set (5:4), Čilić je napravio break. Imao je 2:0 u trećem, Čilić se vratio. Servirao je i za pobjedu na 5:4 u četvrtom setu, stigao do 40:15, dvije meč-lopte, Čilić je opet bio spreman produžiti meč.
- Što je presudilo? Malo više iskustva i koncentracije u tie-breaku četvrtog seta. Uspio sam se smiriti, iako se nisam osjećao dobro kad je spasio dvije meč-lopte i dobio prvi poen na mom servisu kod 5:6 - priznao je Đoković teškoće kroz koje je prolazio.
Čilić je znao da može, da ništa nije nemoguće. Rekosmo, igrao je bez respekta, njegova nadarenost vidjela se u svakom udarcu. Nedostajalo je samo malo.
- Mislim da je bio ranjiv i pobjediv u većem dijelu meča. Nekoliko puta kad sam se vraćao, nedostajalo mi je da povedem i steknem psihičku prednost. Šteta, igrao sam jednu od najboljih partija u životu. Od udaraca do kretanja, sa svime sam jako zadovoljan. Žalim jedino što sam previše forsirao na servisu kad sam počeo fizički padati. Više nisam imao dovoljno kontrole da bih pogodio gdje sam htio i to je na kraju presudilo.
Makar smatra da bi bez problema izdržao peti set.
- Osjećao sam se živo, valjda je to i zbog atmosfere. On mi je čestitao na odličnom meču, a ja sam mu rekao svaka čast na fair-playu. Stvarno je bio pošten.
Đoković također nije štedio na komplimentima.
- Ono što me najviše iznenadilo jest njegovo kretanje. Kad pogledaš koliko je visok i kad vidiš kako hoda, čovjek ne bi rekao da ima neku naročitu koordinaciju. Ali, to je samo varka. On se izvanredno kreće i osim toga je strašno popravio servis. Itekako može koristiti svoju visinu i može potegnuti servis. Bio sam pod velikim pritiskom. Uvjeren sam da će Marin biti još bolji.
Koliko bolji? Đoković je već sada siguran da Marin igra kapacitetom Top Ten tenisača.
- I ne samo on. Del Potro i Nishikori, također. Siguran sam da ćemo ih se nagledati u budućnosti.
Dojam je da Marin nije previše žalio zbog poraza. Uglavnom je prevladavalo zadovoljstvo.
- Sve što sam uradio u posljednjih nekoliko mjeseci, mislim da me čini jako sretnim. Nisam očekivao da ću u tako kratkom periodu biti blizu 20. mjesta na rang-listi. Osjećam da je moja igra dobila neku drugu, višu dimenziju. Stekao sam nekakvu konstantu i vjerujem da može biti samo još bolje. Jedva čekam nove turnire i radujem se pripremama u kojima ću dodatno raditi na poboljšanju. Sve ovo me napravilo još jačim, još gladnijim uspjeha. Imam osjećaj da sam blizu...
Blizu čega? To nije otkrio, to je zadržao za sebe, a mi možemo samo slutiti.
US Open, tenisači, 3. kolo:
Đoković (3) - Čilić (30) 6-7(7), 7-5, 6-4, 7-6(0)
?okovi?: ?ili? je igrao sjajno, stvarno je mo?an
Das Spiel dauerte knapp 4 Stunden und Marin hat es dem Novak nicht leicht gemacht. Faire Geste von Novak, der Ćilić auch zum Schluss große Komplimente gemacht hat. Am Ende hat Novak durch bessere Nervenstärke und Erfahrung den Sieg geholt.