Dinarski-Vuk
Vuk sa Dinare
Pojma ti nemas kakve su plate u Srbiji, 440€ imas cak na Jugu u skoro svim novim fabrikama, sa platama + placenim prevozom + obrokom + bonusima izadjes tu negde oko 50kDin. (cak nekad i vise, recimo u Duvanskoj ~800€, Tigru 600€ itd.). A tvoja ocena o stabilnom Dinaru je tek lud, pa ta restiktivna potrosnja radi stabilne valute je skriz normalna pojava i praktikuje se svugde u svetu, nisu to izmislili Vucko il Tabakoviceva. Ne vredi vise citati tvoje uzjave, nesto si se izmenio druze, sve sto pises je mahom sund.
Ma jeste druze, ako lazem ja, slagali su me svi do sada, koji su otvoreno pricali o tome, pa i rodjeni brat i uza familija izmedju ostalog. Ne vidim tu neku korist da me obmanjuju oko plata, ali neka ti bude.
A to da li vrijedi citati ili ne prepusti ipak drugima, ko se ne slaze, moze slobodno da replikuje, zato i sluze ovaki portali da se misljenja izmjenjuju. Ako cemo bas onako "terati mak na konac", da li nase agencije poput realnih svijetskih vodecih agencija odbiju 5% gornjih i 5% donjih od neto plate, pa izvuku prosjek ovih 90% u sredini i prikazu koliko narod stvarno zaradjuje? Mislim da znas i sam odgovor. U nekada jakoj Vojvodini oko 40% zaposlenih danas prima manje od pokrajinskog i republickog prosjeka, ispasce da je i tvoj jug jaci.
Eto imam jednog poznanika koji mi rece prije neki dan, da pola njegovih poznanika rade u fabrici Gorenja u Valjevu, sve ostalo je propalo, pa uzmu tih dvadesetak hiljada dinara i cute da ne popili otkaz. I sta cemo sad, tvoja izjava protiv moje ili cemo po onoj cuvenoj, da je svaka statistika tacan skup netacnih podataka?
Cekaj, Tabakovicka prije neki dan mrtvoladno izjavljuje, da je dinar od strane Bloomberga proglasen u ovoj godini drugom najjacom valutom u svijetu. Pa isti taj Bloomberg (posto to citam i pratim redovno) u posljednjih mjeseci uopste nije objavljivao bilo kakve liste najjacih valuta na svijetu, ako ne vjerujes, slobodno provjeri. Cekaj po bogu, nisam ja otkrio toplu vodu, jak dinar stimulise uvoz, a destimulise izvoz. U stvari, on cini skupljim prodaju preko granice, jer po toj istoj cjeni za istu robu, izvoznici, dobijaju manje. A posto znam da se razumjes u ekonomiju (prema do sada procitanom) bar bi ti trebao da znas, da jacanje dinara utice i na rast nekih spoljnih neravnoteza, a pogotovo na rast trgovinskog deficita.