Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Vučić Support-Thread

• Ersteller Ersteller Gelöschtes Mitglied 28870
  • Erstellt am Erstellt am
Pojma ti nemas kakve su plate u Srbiji, 440€ imas cak na Jugu u skoro svim novim fabrikama, sa platama + placenim prevozom + obrokom + bonusima izadjes tu negde oko 50kDin. (cak nekad i vise, recimo u Duvanskoj ~800€, Tigru 600€ itd.). A tvoja ocena o stabilnom Dinaru je tek lud, pa ta restiktivna potrosnja radi stabilne valute je skriz normalna pojava i praktikuje se svugde u svetu, nisu to izmislili Vucko il Tabakoviceva. Ne vredi vise citati tvoje uzjave, nesto si se izmenio druze, sve sto pises je mahom sund.

Ma jeste druze, ako lazem ja, slagali su me svi do sada, koji su otvoreno pricali o tome, pa i rodjeni brat i uza familija izmedju ostalog. Ne vidim tu neku korist da me obmanjuju oko plata, ali neka ti bude.

A to da li vrijedi citati ili ne prepusti ipak drugima, ko se ne slaze, moze slobodno da replikuje, zato i sluze ovaki portali da se misljenja izmjenjuju. Ako cemo bas onako "terati mak na konac", da li nase agencije poput realnih svijetskih vodecih agencija odbiju 5% gornjih i 5% donjih od neto plate, pa izvuku prosjek ovih 90% u sredini i prikazu koliko narod stvarno zaradjuje? Mislim da znas i sam odgovor. U nekada jakoj Vojvodini oko 40% zaposlenih danas prima manje od pokrajinskog i republickog prosjeka, ispasce da je i tvoj jug jaci.

Eto imam jednog poznanika koji mi rece prije neki dan, da pola njegovih poznanika rade u fabrici Gorenja u Valjevu, sve ostalo je propalo, pa uzmu tih dvadesetak hiljada dinara i cute da ne popili otkaz. I sta cemo sad, tvoja izjava protiv moje ili cemo po onoj cuvenoj, da je svaka statistika tacan skup netacnih podataka?

Cekaj, Tabakovicka prije neki dan mrtvoladno izjavljuje, da je dinar od strane Bloomberga proglasen u ovoj godini drugom najjacom valutom u svijetu. Pa isti taj Bloomberg (posto to citam i pratim redovno) u posljednjih mjeseci uopste nije objavljivao bilo kakve liste najjacih valuta na svijetu, ako ne vjerujes, slobodno provjeri. Cekaj po bogu, nisam ja otkrio toplu vodu, jak dinar stimulise uvoz, a destimulise izvoz. U stvari, on cini skupljim prodaju preko granice, jer po toj istoj cjeni za istu robu, izvoznici, dobijaju manje. A posto znam da se razumjes u ekonomiju (prema do sada procitanom) bar bi ti trebao da znas, da jacanje dinara utice i na rast nekih spoljnih neravnoteza, a pogotovo na rast trgovinskog deficita.

Die für September 2018 berechneten durchschnittlichen Bruttolöhne und -gehälter beliefen sich auf 66.251 Dinar, während die durchschnittlichen Nettolöhne und -gehälter 47.920 Dinar betrugen, teilte das Statistische Amt der Republik Serbien mit.

Das kumulierte Wachstum der Bruttolöhne und -gehälter betrug im Zeitraum Januar bis September 2018 im Vergleich zum Vorjahreszeitraum nominal 5,7% und real 3,7%. Gleichzeitig stiegen die Nettolöhne und -löhne nominal um 6,2% und real um 4,2%

Im Vergleich zum Vorjahresmonat stiegen die durchschnittlichen Bruttolöhne und -gehälter im September 2018 nominal um 4,9% und real um 2,7%, während die durchschnittlichen Nettolöhne und -löhne nominal um 5,5% und real um 3,3% stiegen Begriffe.

Entspricht im Schnitt 400€?

https://www.serbianmonitor.com/en/bloomberg-serbian-dinar-second-best-performing-currency-the-world/
Naso sam ja ako nisi ti. Za ostalo sto pises naravno spinovanje, plate koje sam ja pomenuo su isto realne plate familije i poznanika, pa ti vidi.
A inace je i ovo interesantno:

Evo nasao sam originalni izvor (isti datum, znaci u martu) o kojem ti sada pises, a ovaj tvoj izvor se poziva na "Politiku" i pogresno preveden:
https://www.bloomberg.com/news/arti...re-of-emerging-europe-s-best-performing-bonds

Pazljivo procitaj, nije napisano u kontekstu jacine nacionalne valute, nego u kontekstu drzavnih duznickih papira, a srpski mediji su (ne)svjesno prenjeli vijest, da su Amerikanci, odnosno njihova agencija srpski dinar proglasili za drugu najjacu valutu na svijetu, sto jednostavno nije tacno. U prvih deset su kuvajski i bahreinski dinar, omanski rijal, britanska i gibraltarska funta, kajmanski dolar, i naravno evro, svicarski franak i normalno americki dolar. A ovaj drugi postavljeni link prvo moram da procitam, pa tek onda da prokomentarisem.

Evo nasao sam originalni izvor (isti datum, znaci u martu) o kojem ti sada pises, a ovaj tvoj izvor se poziva na "Politiku" i pogresno preveden:
https://www.bloomberg.com/news/arti...re-of-emerging-europe-s-best-performing-bonds

Pazljivo procitaj, nije napisano u kontekstu jacine nacionalne valute, nego u kontekstu drzavnih duznickih papira, a srpski mediji su (ne)svjesno prenjeli vijest, da su Amerikanci, odnosno njihova agencija srpski dinar proglasili za drugu najjacu valutu na svijetu, sto jednostavno nije tacno. U prvih deset su kuvajski i bahreinski dinar, omanski rijal, britanska i gibraltarska funta, kajmanski dolar, i naravno evro, svicarski franak i normalno americki dolar. A ovaj drugi postavljeni link prvo moram da procitam, pa tek onda da prokomentarisem.

Evo, pazljivo citam i ovo je napisano:

Last month, the dinar touched the strongest level against the euro in more than three years. It’s the second-best performing currency in the world over the last 12 months.

Evo, pazljivo citam i ovo je napisano:

Tacno, ali da li sagledavas cijeli kontekst ove izjave? Srpske obveznice su tada po atraktivnosti nadmasile regionalne duznicke papire, o tome pricam cijelo vrijeme. U isto vrijeme prinos, odnosno ta zarada ulagaca u dolarima, bila ja najveca na srpskim obveznicama i iznosila je ped odsto, sto je bilo znantno vise od prinosa na poljske, rumunske i bugarske obveznice. Dakle, to sto je napisano na Bloombergu je nista drugo nego, da su proglasene za najatraktivnije medju duznickim papirima od ukupno 32 zemlje, nista drugo. Ne zaboravi, da je tada isti taj Bloomberg pisao o Srbiji kao o kuriozitetu, jer je to bilo vrijeme kada su neke zemlje u EU zaostravali svoju monetarnu politiku, ova nasa centralna banka je popustavala stege i normalno da smo dobili "simpatije" te iste americke agencije, koja inace dosta ostro pisu o srpskoj ekonomiji.

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Anhänge

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
https://www.serbianmonitor.com/en/bloomberg-serbian-dinar-second-best-performing-currency-the-world/

Naso sam ja ako nisi ti.

Za ostalo sto pises naravno spinovanje, plate koje sam ja pomenuo su isto realne plate familije i poznanika, pa ti vidi.

A inace je i ovo interesantno:

Zarade - prose?ne neto zarade u Srbiji (2018) | CEKOS IN

zarade zaposlenih VAN radnog odnosa, de objasni

i džaba njima i prosek od 600€ kad je meso skoro pa skuplje neg ovde, gorivo da ne spominjemo.

al dobro, tvoji poznanici žive ko bubreg u loju, vukovi i moji ne.

moja je žena deset godina u poreskoj radila sa sedmim stepenom i nikad nije prešla 50000.
kolega iz čačka ima oko 800 u it sektoru.
žena od kolege 24000 u prodavnici bele tehnike još otkad je euro vredeo 80rsd

al neki žive od sendviča i crvene i njima super.
otići na godišnji, videti rodbinu i raju dve-tri nedelje i vidimo se dogodine!

- - - Aktualisiert - - -

podseća na kk sledeća sezona

Tacno, ali da li sagledavas cijeli kontekst ove izjave? Srpske obveznice su tada po atraktivnosti nadmasile regionalne duznicke papire, o tome pricam cijelo vrijeme. U isto vrijeme prinos, odnosno ta zarada ulagaca u dolarima, bila ja najveca na srpskim obveznicama i iznosila je ped odsto, sto je bilo znantno vise od prinosa na poljske, rumunske i bugarske obveznice. Dakle, to sto je napisano na Bloombergu je nista drugo nego, da su proglasene za najatraktivnije medju duznickim papirima od ukupno 32 zemlje, nista drugo. Ne zaboravi, da je tada isti taj Bloomberg pisao o Srbiji kao o kuriozitetu, jer je to bilo vrijeme kada su neke zemlje u EU zaostravali svoju monetarnu politiku, ova nasa centralna banka je popustavala stege i normalno da smo dobili "simpatije" te iste americke agencije, koja inace dosta ostro pisu o srpskoj ekonomiji.

Ja mogu i da ti prevedem clanak da bi ga razumeo? Bond je jedno, currency je druogo, prica se o performansu valute, bondovi su vezani ako su izdati u valuti a pogotovo u tranzitnom drzavama je isplatljivu uzimati bondove u domacim valutama. Znaci sve je kako treba a sta je jos vaznije, sve je ispravno napisano i izjavljeno. I ti sad mozes da nastavis spinovanje, mrzime da prekontrolisem sve tvoje izjave, verujem da ih ima vise pogresnih.

zarade zaposlenih VAN radnog odnosa, de objasni

Kamate, berza, oporezivo nasledje, prodaja nekretnine ... sve sto se oporezuje a nije plata.

i džaba njima i prosek od 600€ kad je meso skoro pa skuplje neg ovde, gorivo da ne spominjemo.

Sa 600€ bi ziveo u Nisu kao car, u BG-u onako, sve zavisi gde si. Prosecna kirija u Nisu da zivis u centru i imas 3 sobe je oko 100-150€, oko 100 ti treba za vodu struju itd, znaci ostalo bi dovoljno za hranu, prevoz, higijenu i cak da ustedis za odmor ili sta vec. U pravu si, gorivo je skupo.

al dobro, tvoji poznanici žive ko bubreg u loju, vukovi i moji ne.

Znaci lazem?

moja je žena deset godina u poreskoj radila sa sedmim stepenom i nikad nije prešla 50000.
kolega iz čačka ima oko 800 u it sektoru.
žena od kolege 24000 u prodavnici bele tehnike još otkad je euro vredeo 80rsd

Eto ja ih znam vise njih po opstini, vodovodu, postu i svi su bolje placeni od 50k.
800-1000 ja na zalost normalna plata u IT-sektoru (i u engineeringu) i to je najveci problem.
Iskreno, neznam sto zena tvog kolege ne promeni poso, u svakoj fabrici je pomocni posao bolje placen a primaju bez veze na raznim konkursima.

al neki žive od sendviča i crvene i njima super.
otići na godišnji, videti rodbinu i raju dve-tri nedelje i vidimo se dogodine!

Znaci svima je jasno da je Srbija daleko od meda i mleka. Al razlozi se ne nalaze u aktualnoj vladi, nego u naso istoriji, i ni jedna vlada nece moci to da izemi nesto brze. A ti se sam pitaj koliko poboljsana bili od 2000 - 2012 i od 2012 do sad, pa ako si i malo iskren, provalices da je ovo navo vlada od 2012 u svim pogledima vise dostigla. Dal je dovoljno uradjeno? Nije. Dal bi ova stara garda bila bolja? Nikada. Dal ima sad boljeg? Nema.

Zurück
Oben