Aktuelles
  • Happy Birthday Balkanforum
    20 Jahre BalkanForum. Herzlichen Dank an ALLE die dieses Jubiläum ermöglicht haben
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

Raspisani tenderi za prodaju 81 posto državnog kapitala u širokobriješkoj Altri

Federalna agencija za privatizaciju objavila je javne pozive za prodaju 81 posto udjela državnog kapitala u širokobriješkom preduzeću Altra i stopostotni udio u ugostiteljskom i turističkom preduzeću Grude. Te firme idu na tender u okviru velike privatizacije, a za njihovu prodaju zadužena je Agencija za privatizaciju u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Kako saznajemo u ovoj agenciji, na tender ide kapital Altre procijenjen na 1,24 miliona KM, na osnovu početnog bilansa na dan 31. decembar 2009. godine. Altra se bavila popravkom i održavanjem vozila, ali nije aktivna već nekoliko godina i praktično je gubitaš. Njena imovina, vrijedna 1,5 miliona KM, sastoji se od udjela firmama Autocentar i Port iz Širokog Brijega.

Kada je u pitanju preduzeće Grude, njegov kapital procijenjen je 1,88 miliona KM, a početkom godine bilo je dužno 487.778 maraka.

Osim ova dva, Agencija za privatizaciju u ZHK ove godine planira prodati još deset preduzeća. U Grudama se prodaju Duhanprodukt, preduzeća za otkup i obradu duhana, i Bekija, trgovačko preduzeće na malo i veliko.

U procesu privatizacije u Ljubuškom se nalaze Agroprom, Tvornica vratila i igličastih ležajeva i Vodoprivredno preduzeće, a u Posušju Rudnici boksita, Trgopromet i Polivinil (tvornica za preradu plastičnih materijala i tapeta).

Osim Altre, iz Širokog Brijega još se prodaju i preduzeće Lištica i Rudnici boksita.

Već prodat hotel "Bigesta"

Početkom godine KAP je uspješno prodao hotel "Bigesta" za 317.770 maraka ljubuškoj firmi Unitrade, uz obavezu da investira 2,7 miliona KM i uposli 34 nova radnika.
 
Čelični dio mosta težak 1.350 tona i dug 528 metara

mostbosna.jpg


Vrijedni neimari zeničkog preduzeća Metalno okončali su izradu najveće metalske konstrukcije u BiH, čeličnog luka mosta preko Jablaničkog jezera, u Čelebićima kod Konjica.

Montaža 12 mjeseci
Za potrebe naručioca, Općine Konjic, Zeničani su radili metalni dio mosta, u dužini od 528 metara i visini tri metra, ukupne težine 1.100 tona, uz 250 tona pomoćne čelične konstrukcije. Finansijer ovog posla je Elektroprivreda BiH u sklopu svojih obaveza prema lokalnim zajednicama.

- Most je i duži i viši, ali ove cifre se odnose na naš, čelični dio konstrukcije. Mi smo svoj dio posla usklađivali s ostalim izvođačima. Postavke smo radili u protekle dvije godine u Zenici i Čelebićima, s pedesetak ljudi, a montažu 12 mjeseci - kaže nam direktor Metalnog Semiz Šišić.

Specijalni transporti
Most premoštava Čelebiće i Lisičiće, na najširem dijelu jezera, a obećanje da će biti napravljen dato je prije 55 godina, kada je izgrađena HE Jablanica i formirano jezero.

Kako nam je kazao inžinjer Nesim Mujezinović, most čini 11 raspona, tirkizno plave je boje, što odgovara boji jezera, a čine ga 33 segmenta koja su montirana i dovezena specijalnim transportom u 66 tura iz Zenice, uz još nekoliko tura "dodatne opreme".

- Tri početna i tri krajnja raspona mosta su u krivini, a pet srednjih raspona su u jednom pravcu i s pravom možemo istaći da je ovo najveći kompleks u BiH. Spremni smo i za veće, jer uz 150-tonsku dizalicu imamo pumpnu stanicu s hidrauličnim cilindrima i drugu opremu kojom se mogu "navlačiti" čelični i betonski mostovi do 6.000 tona, dakle pet puta veći od ovog - kaže Šišić.

Bez ijedne povrede


- Iako cifre djeluju impozantno, najvredniji podatak je da je dvanaestomjesečni posao na dva radilišta okončan bez ijedne povrede - kaže Šišić.
 
Lasić je izrazio zabrinutost da će dugovi porasti s obzirom na sve veći rast tečaja dolara

Podpresjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Jago Lasić upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru kako ukupno stanje javnoga vanjskoga duga, koji se odnosu na sektor Vlade Bosne i Hercegovine, na kraju četvrtoga tromjesečja 2009. godine iznosi 5,1 milijardu KM, što je za 959,5 miliona KM više nego na kraj 2008. godine.
Po Lasićevim riječima, u 2009. godini otlpaćeno je 245,8 miliona KM po osnovi vanjskoga duga, od čega se 61,3 posto odnosi na otplatu glavnice, a 38,7 posto na otplatu kamate.
Lasić je izrazio zabrinutost da će dugovi porasti s obzirom na sve veći rast tečaja dolara budući se dug vraća u toj valuti.
U ukupnom vanjskom dugu najveći dio odnosi se na Svjetsku banku - oko 1,47 milijardi KM, a 828,4 miliona KM na Pariški klub povjeritelja, koji je nastao prije 1992, godine. U prosincu 2009. godine aktiviran je opcijski dug prema Londonskom klubu u izbnosu od 436 miliona KM.
Lasić je podsjetio da u ukupno stanje vanjskoga duga nisu uključena sredstva u iznosu od 1,70 milijardi KM koja se odnose na ugovorena, a još neangažirana sredstva, od čega se na Europsku banku za obnovu i razvoj odnosi najveći dio ili 40,1 posto, a na Evropsku investicijsku banku 32,4 posto.
U ukupno stanje vanjskoga duga nisu uključena sredstva koja se odnose na državnu agenciju Bosne i Hercegovine za kredit javnim poduzećima u iznosu od 11,3 miliona KM.
 
Ukupna planirana investicija u rudarsko-energetski kompleks Stanari iznosi više od 500 miliona eura

Energetska kompanija „EFT Group“ potpisala je danas u Banjoj Luci ugovor s kineskom korporacijom „Dongfang electric corporation Ltd. International“ o izgradnji i puštanju u pogon termoelektrane Stanari kod Doboja.
Kineska kompanija će izvesti kompletne radove po sistemu „ključ u ruke“, a rok za izgradnju je 45 mjeseci od stupanja na snagu ovog ugovora.
- Ukupna planirana investicija u rudarsko-energetski kompleks Stanari iznosi više od 500 miliona eura, a EFT će četvrtinu ove sume finansirati iz sopstvenih sredstava, dok će ostatak finansirati grupa kinesko-evropskih banaka, rekao je Vuk Hamović, predsjednik EFT-a, koji ima koncesiju na Rudnik i termoelektranu Stanari.
Hamović je naglasio da je ugovor između dvije kompanije potpisan nakon višemjesečnih pregovora te da će u izgradnji biti uključena i domaća radna snaga i oprema.
Planirana snaga buduće termoelektrane smanjena je s ranije planiranih 410 na oko 300 megavata, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko dva megavat-sata električne energije.
Funkcionirat će u skladu s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.
„Dongfang electric“ je jedan od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu i jedna je od najvećih kompanija u Kini, rekao je predsjednik uprave te korporacije Wang Ji, nakon potpisivanja ugovora koji je obavljen u Vladi RS-a.
Poznata je, prije svega, po proizvodnji opreme za velike hidro, termo i nuklearne elektrane, vjetrogeneratora i realizaciji izgradnje projekata po sistemu "ključ u ruke" u svojstvu generalnog izvođača radova.
„Dongfang electric“ u svojim fabrikama zapošljava 23.000 radnika, a godišnji obim proizvodnje opreme je 30.000 megavata.
Ta kineska korporacija je do sada uspješno realizirala veliki broj projekata van Kine, a izgradnja termoelektrane Stanari je najveći posao te kompanije na evropskom tlu.
Potpisivanju ovog ugovora prisustvovao je i premijer RS-a Milorad Dodik, koji je ocijenio značajnim ovaj projekt i za koji vjeruje da je prvi od nekoliko važnih angažmana s tom kineskom kompanijom na ovim prostorima i u regionu.
Dao je podršku entitetske vlade za ovaj projekt, kao i za druga ulaganja u oblasti energetike, ističući da je cilj da zajedno s kineskom korporacijom i EFT i Elektroprivrednom RS-a" u budućnosti se razviju partnerski oblici saradnje i time pospješe investicije.
 
EUWID: Nachrichten


Black Red White gründet neue Auslandsgesellschaft

(07.05.10) Die polnische Black Red White-Gruppe (BRW) hat im März 2010 die Vertriebsgesellschaft Black Red White Interior mit Sitz in Banja Luka/Bosnien-Herzegowina gegründet. Laut einer auf der Internetseite DREWNO.PL - przemys? drzewny gie?da drewno tartaki tarcica meble pellets pod?ogi domy drewniane palety og?oszenia sztachety veröffentlichten Pressemitteilung des Unternehmens soll die neue Gesellschaft die Vermarktung der Möbel in Bosnien-Herzegowina, Serbien, Montenegro, Kroatien, Slowenien und Mazedonien übernehmen und auch interessierte Handelspartner bei der Eröffnung von Partner-Shops oder der Gestaltung von Ausstellungsflächen unterstützen.
 
Puštena u pogon linija za proizvodnju najsavremenijih elektronskih brojila

Planiramo zamijeniti svih 700.000 brojila u industriji i domaćinstvima, kaže Jerlagić

U Sarajevu je danas puštana u pogon linija za proizvodnju najsavremenijih elektronskih brojila namijenjenih za ugradnju u AMM sistema, odnosno sistema za automatsko upravljanje brojilima.
Kako je pojašnjeno, ugradnjom AMM sistema se omogućava ograničavanje potrošnje, daljinsko isključenje opterećenja i rad u pretplatnom režimu.
- Riječ je o novoj sofisticiranoj proizvodnoj liniji koja je projektovana za proizvodnju oko 50.000 novih brojila godišnje u jednoj smjeni, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, koju su organizirale JP Elektroprivreda BiH i kompanija Iskraemeco Kranj- suvlasnik Iskraemeca Sarajevo.
- Ovaj projekat je usko vezan za koncept kojeg je Elektroprivreda BiH predvidila za period od 10 godina. U tom periodu, planiramo zamijeniti svih 700.000 brojila u industriji i domaćinstvima, a koja su u našem vlasništvu, pojasnio je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.
Prema njegovim riječima, Elektroprivreda BiH će u zamjenu starih brojila novim elektronskim, krenuti po principu step by step, "odnosno prioritet će biti zamjena brojila starijih od 40 godina, a vremenom i sva ostala."
- Zamjena brojila je ukalkulisana u troškove Elektroprivrede BiH, kazao je Jerlagić i dodao kako u ovim troškovima neće participirati krajnji korisnici.
Naglašeno je i da će se cjelokupna proizvodnja elektronskih brojila obavljati u preduzeću Iskraemeco Sarajevo d.d, koje se bavi mjerenjem i upravljanjem energijom.
Iskraemeco Sarajevo je osnovarno zajedničkim ulaganjem 4,2 miliona KM dvije kompanije, i to JP Elektroprivreda BiH i Iskraemeco Kranj, gdje je većinski vlasnik Elektroprivreda BiH.
Kako je rečeno, oba partnera su u novu opremu investirala 500.000 KM.
Direktor Iskraemeca Kranj Dieter Brunne je istakao da je prednost elektronskog brojila, između ostalog, što potrošač u svakom trenutku može vidjeti koliko je energije potrošio.
- Do sada je postupak prikupljanja podataka o potrošenoj energiji bio manuelni, te je moglo dolaziti do pogrešaka, kazao je Brunne i dodao kako upotreba elektronskih brojila, reducira mogućnost pogrešaka.
Prema njegovim riječima, zahvaljujući elektronskim brojilima Elektroprivreda BiH može bolje planirati kada da kupuje struju, i tako snižavati troškove.
- Ovo je nastavak inovativnog razmišljana i praćenja najsavremenijih trendova u oblasti mjeriteljstva, kazao je, između ostalog, direktor Iskraemeca Sarajevo Josip Frančić.
Prema njegovim riječima, ovo preduzeće trenutno ima 39 radnika iz BiH, a do kraja godine će uposliti još 15.
Ovom prilikom je kazano i da, ukoliko se ostvare prodori na tržišta van BiH, stvoriće se pretpostavke da Iscraemeco Sarajevo uvede u proizvodnju i drugu radnu smjenu, što će rezultirati otvaranjem još radnih mjesta.
 
Rama-Werk doo, ein führendes Outsourcing-Unternehmen aus Bosnien und Herzegowina, sta

[h2]Rama-Werk doo, ein führendes Outsourcing-Unternehmen aus Bosnien und Herzegowina, startet Aktivitäten auf dem deutschsprachigen Markt.[/h2]

[h3]Erfolgreiche Expansion und Restrukturierung für deutsche Unternehmen an verschiedenen Standorten.[/h3]

(PresseBox) Prozor-Rama - München, 08.05.2010, Die Rama-Werk doo, mit Hauptsitz in Prozor-Rama, Bosnien und Herzegowina, Spezialist für Expansions- und Restrukturierungs-Outsourcing, startet ihre Unternehmenstätigkeiten im deutsch-sprachigen Markt.

Rama-Werk versteht sich als Partner für Unternehmen mit Expansions- oder Restrukturierungsplänen, die am aktuellen Standort ihres Unternehmens nicht umsetzbar sind. Basis für eine Kooperation ist die effektive Kalkulation des aktuellen bzw. absehbaren Bedarfs eines Unternehmens, um günstiger, effektiver und lukrativer agieren zu können. Rama-Werk bietet Unternehmen den passenden Standort, an dem die Produktivität gesteigert und die Rentabilität deutlich erhöht werden kann.

Der Wunsch von Unternehmen nach mehr Produktivität und Rentabilität für ihre produzierenden Betriebe war 2005 der 'Startschuss' für das Projekt 'Rama-Werk'.
Eine Analyse der meisten Unternehmen ergibt, dass die Ziele oft nur mit einer Verlagerung ins europäische Ausland zu erreichen sind. Planung und Realisation dieser Expansion bedeuten aber enormen Zeit- und Kostenaufwand und oft gilt es zudem noch die 'Sprachbarriere' im Ausland zu überwinden.

Genau hier greift die Kompetenz und die Dienstleistungen von Rama-Werk. Rama-Werk übernimmt für seine Partner und Kunden sämtliche vor Ort notwendigen Aufgaben. So individuell wie der Bedarf eines Unternehmens ist, so individuell ist die Vorgehensweise. Rama-Werk stellt darüber hinaus bereits eingerichtete Büro-, Konferenz- und Produktionsräume zu Verfügung.

Die Kunden profitieren dabei von der Kompetenz und dem Knowhow bei internationalen rechtlichen und steuerlichen Angelegenheiten sowie beim Lösen sämtlicher operativer Aufgaben vor Ort. Rama-Werk verfügt über ein eigenes Team aus Juristen, Kaufleuten und Steuerspezialisten.

Zu den festen Partner zählen Rechtsanwalts- und Steuerberaterkanzleien, Bank- und Versicherungshäuser sowohl in Deutschland als auch in Österreich.
Zu den Vertrauenspersonen beim Auf- und Ausbau produzierender Unternehmen gehören ebenso industrielle Partner, die bereits beim Planen auf eventuelle branchenspezifische Anforderungen aufmerksam machen und konkrete Lösungen anbieten.

Das Ziel: in kürzester Zeit und mit minimalem finanziellen Aufwand einem Unternehmen neue und langfristig rentable Wege aufzuzeigen und diese nach individuellen Wünschen zu realisieren.

Referenzinformationen erteilt Rama-Werk gerne auf Anfrage.

Telefon: +49-89-3090-488-32
Über Inline Sales GmbH

Die Inline Sales GmbH, mit Sitz in München, ist Spezialist für Business Process Outsourcing in Vertrieb und Marketing. Die Inline Sales GmbH übernimmt für Unternehmen der unterschiedlichsten Branchen, für Regierungen, Konsulate und Wirtschaftsförderungs-Gesellschaften aus der ganzen Welt den strategischen und operativen Geschäftsaufbau durch die Bereitstellung von Services und Ressourcen in den Bereichen Vertrieb, Marketing und Business Development.
Die Dienstleistungen der Inline Sales GmbH wurden in 2008 und 2009 als qualifiziertes INNOVATIONSPRODUKT und in 2009 als qualifiziertes INDUSTRIEPRODUKT von der Initiative Mittelstand ausgezeichnet.
Die Inline Sales GmbH ist Bestandteil der Inline Sales International Group und verantwortlich für das Geschäft der Gruppe in Zentral- und Osteuropa. Weitere Niederlassungen und Vertriebsbüros der Gruppe befinden sich in vielen Ländern in Europa, USA, Asien und Afrika.
In ihrer über 10-jährigen Tätigkeit hat die Inline Sales International Group namhafte Kunden betreut wie British Telecom, BBC, Motorola, COMPAREX, Samsung, EDS, Reed Elsevier oder Laser 2000. Darüber hinaus wurden bereits hunderte von kleinen und mittelständischen Unternehmen erfolgreich aufgebaut.

Rama-Werk doo, ein führendes Outsourcing-Unternehmen aus Bosnien und Herzegowina, startet Aktivitäten auf dem deutschsprachigen Markt. - Pressefach der Firma Inline Sales GmbH - PresseBox
 
Gibt es eigentlich einen Fachausdruck für das Pimmelloch?
 
Interesiranje za 97 pripravnika iskazala 23 poslodavca

Radnici mogu računati na plaću od 70 posto prosječnih primanja

Za program Vlade RS kojim se u ovom entitetu tokom 2010. godine planira zaposliti skoro 500 pripravnika s fakultetskom diplomom zainteresirani su i poslodavci s područja regije Prijedor.

Prema riječima Zdravka Suvajca, rukovodioca Zavoda za zapošljavanje RS, filijala u Prijedoru, do sada je interesiranje za zapošljavanje pripravnika s visokom stručnom spremom pokazalo čak 49 poslodavaca.

- U planu je zapošljavanje 97 pripravnika s području ove regije, najviše u Prijedoru, gdje su čak 23 poslodavca aplicirala za zapošljavanje 44 pripravnika. Poslodavci su najviše zainteresirani za inžinjere svih profila, profesore, ekonomiste, pravnike, farmaceute - kazao je Suvajac.

Prema njegovim riječima, u opticaju su sva zanimanja osim ljekara, koje za sada niko ne traži. On je podsjetio da je riječ o Programu zapošljavanja pripravnika u RS koji Vlada ovog entiteta podržava s tri miliona, a poslodavci daju dva miliona maraka.

Tokom pripravničkog staža ovi radnici mogu računati i na plaću koja će iznositi 70 posto prosječne plaće u RS.
 
Tvornica Corn flips iz Srebrenika odlično posluje

Iako se nalazi u sastavu preduzeća Majevica, u kojem skoro šest godina traje stečajni postupak, Tvornica Corn flips, kao jedini profitabilan dio nekadašnjeg srebreničkog giganta, bilježi dobre proizvodne i poslovne rezultate.

- Zahvaljujući podršci većinskog vlasnika, firme Bingo iz Tuzle, koja osigurava sirovine i repromaterijal te plasman gotovih proizvoda, u prva tri mjeseca ove godine ostvarivali smo prosječnu mjesečnu proizovdnju od skoro 100 tona prehrambenih proizvoda, što je za 30 posto više nego u istom periodu lani. Skoro deset posto proizvodnje izvozimo u Srbiju, Makedoniju i na Kosovo, a nedavno smo prve količine naših proizvoda isporučili i na probirljivo tržište SAD - ističe Husnija Avdić, šef proizvodnje u Tvornici Corn flips.

Ovih dana u funkciju je puštena i nova linija za proizvodnju slanih štapića, a slatki proizvodi na bazi čokolade, također s jedne od novih proizvodnih linija, već su našli svoje mjesto na bh. tržištu.

Počela je i izgradnja hladnjače za krompir, kapaciteta 400 tona, koja bi trebala biti završena do naredne sezone otkupa krompira, a pri kraju je i procedura uvođenja ISO standarda 9001-2008, HCCP i halal certifikata.

Trenutno je u Tvornici Corn flips zaposleno 58 radnika, kojima se redovno isplaćuju plaće i topli obrok, a izmirene su i sve obaveze prema državi i povjeriocima, tako da bi ova tvornica uskoro mogla postati jedan od rijetkih bh. privrednih kolektiva u kojima stečaj nije okončan likvidacijom.
 
Zurück
Oben