Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

hast du rs abgeschrieben?
ich dachte, rs ist bosnien.
oder sind dort keine projekte?
 
Prevent povećao proizvodnju za 20 posto

Preventov pogon FAD Jelah u 2010. godini trebao bi proizvesti 1,9 miliona kočionih diskova

Prevent u Bosni i Hercegovini zabilježio je u prva četiri mjeseca ove godine povećanje obima poslovanja za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.
U segmentu auto-presvlaka Prevent je u prva četiri mjeseca ove godine ostvario poslovanje na nivou planiranih vrijednosti koje su u odnosu na isti period prošle godine povećane za 21 posto.

Adnan Smailbegović, rukovodilac jednog od sektora u Preventu, kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Prevent od januara ove godine i ekskluzivni proizvođač presvlaka za "Passat B6" te da je od januara do aprila ove godine Prevent ukupno proizveo 350.000 garnitura presvlaka.

U segmentu proizvodnje kože, kako je kazao, fokus Preventa je na proširenju proizvodnog asortimana, ulaganja u razvoj kapaciteta te uvođenje novih programa za "Audi" "Porsche" i " Golf". U ovoj godini planirana je proizvodnja od 220.000 komada kože, što predstavlja povećanje od 25 posto u odnosu na 2009. godinu.

Preventov pogon FAD Jelah u 2010. godini trebao bi proizvesti 1,9 miliona kočionih diskova, što će predstavljati porast proizvodnje od gotovo tri puta više u odnosu na 2009. godinu.

U segmentu HTZ opreme i zaštitnih rukavica fokus je na proširenju proizvodnog asortimana, a po Smailbegovićevim riječima u 2009. godini prodato je između 120 i 130 hiljada zaštitnih rukavica.

Najmlađa članica velike Preventove porodice u BiH AD Nautics u ovoj godini planira proizvesti 50 do 60 čamaca, a planirana je i proizvodnja 40 jedrilica.

Prevent u BiH namjerava u ovoj godini započeti realizaciju investicija vrijednih 10 miliona eura, a najznačajnije među njima su: proširenje šivaćih kapaciteta u Goraždu, realizacija projekta izgradnje spalionice u Visokom, širenje šivaćih i krojačkih kapaciteta na drugim lokacijama, te širenje skladišnih kapaciteta.

Prevent u proizvodnim pogonima u BiH trenutno zapošljava oko 2.820 ljudi, a u naredna dva do tri mjeseca planira uposliti još 100 osoba.
 
Bosniens wirtschaft is am arsch alles wegen der scheiß Poltiki und FBiH und RS Die nehmen dem Gesamtstaat alles weg .:birdman:
 
BH Airlines uspostavio avioliniju Sarajevo - Beograd - Sarajevo

Sarajevo i Beograd će na ovaj način biti još bolje povezani

bihairlines.jpg


Uspostava aviolinije Sarajevo - Beograd - Sarajevo aviokompanije BH Airlines nastavak je uzlaznih dobrosusjedskih odnosa BiH i Srbije, izjavio je danas ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.
On je na pres-konferenciji na međunarodnom aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kazao da se na ovaj način dodatno stvara mogućnost unapređivanja privredne saradnje dviju država.

Sarajevo i Beograd će na ovaj način, po riječima direktora aerodroma Nikola Tesla Velimira Radosavljevića, biti još bolje povezani.

Beogradski aerodrom je ovih dana dobio evropsko priznanje kao aerodrom koji je ove godine privukao najveći broj kompanija.

Uspostavom podnevnog leta za Beograd šest puta sedmično, BH Airlines i JAT Airways dobivaju dodatnu frekvenciju koja mnogo znači u putovanjima poslovne klijentele i ostalih putnika jer se smanjuje vrijeme čekanja na nastavak putovanja prema Sarajevu i Beogradu.

Direktor prodaje BH Airelines Slavica Kasumagić kazala je da je red letenja napravljen u dogovoru s JAT-om, tako da putnici imaju dobre dalje veze iz Beograda prema sjeveroistočnom i istočnom dijelu Evrope. Postavljene cijene su promotivne i kreću se od 29 eura plus aerodromske takse (oko 90 eura za povratnu kartu).

BH Airlines organizirao je danas za predstavnike medija i poslovne partnere promotivni let za Beograd, a za Zagreb je najavljen 20. maja.
 
Global Traders dobio još jednu šansu da kupi FDM

Kompanija treba dostaviti ponudu iza koje će stajati ortačka grupa sa kredibilitetom i poslovnom sposobnošću

Agencija za privatizaciju Federacije BiH (APF) donijela je jučer odluku kojom se neposredna pogodba o prodaji državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) proglašava neuspješnom, potvrđeno nam je u APF-u.

Novi konkurs

Naime, komisija za prodaju 67 posto kapitala FDM-a ustvrdila je da jedini ponuđač Beauty Case iz Njemačke nije dostavio Agenciji dokumentaciju kojom bi dokazao svoj kredibilitet i poslovnu sposobnost.

No, "Dnevni avaz" saznaje da ovo proglašavanje neupješne prodaje ne znači i definitivnu propast privatizacijskog procesa mostarske Fabrike.

Kako saznajemo iz izvora bliskih APF-u, holandskoj multinacionalnoj kompaniji Global Traders, unutar koje posluje ova njemačka firma, data je mogućnost da se na konkursu, koji će ubrzo biti raspisan, još jednom javi sa ponudom, ali tako što će kupac biti ortačka grupa firmi.

Neupitna ponuda

Drugim riječima, Global Traders treba dostaviti ponudu iza koje će stajati ortačka grupa sa kredibilitetom i poslovnom sposobnošću koja će zadovoljiti kriterije APF-a. Jedini uvjet da to bude učinjeno, kako smo jučer uspjeli saznati, je da se kupac ne žali na jučerašnju odluku APF-a.

Saznajemo da je Global Traders itekako zainteresiran za kupovinu FDM-a i njeno osposobljavanje te da njegova popravljena ponuda nije bila upitna. Do nekih od ovih saznanja jučer je došao i Sindikat radnika FDM-a, koji će sačekati razvoj ove situacije prije nego što izađe sa svojim stavom.

Katastrofalna situacija

Situacija u FDM-u je veoma teška. Fabrika ne radi već mjesecima, a nemaju imenovanog direktora ni nadzorni odbor. Prema podacima dobivenim od Sindikata FDM-a, u Fabrici je ostalo 88 radnika. Treba posebno naglasiti da je FDM opterećena brojnim hipotekama, kao i drugim blokadama, koje su rezultat neplaćenih poreza, obaveza prema radnicima i dobavljačima.
 
Svečano otvoreno sjedište Sparkasse banke u Sarajevu

Ukupna investicija u novu zgradu centrale iznosila je oko 25,5 miliona KM

sparkassebosnien.jpg


Sparkasse Bank danas je svečano otvorila novu zgradu sjedišta u Importanne centru u Sarajevu.
Ukupna investicija u novu zgradu centrale iznosila je oko 25,5 miliona KM, koja je i najveća od ukupno planiranih ulaganja za 2009. i 2010. godinu od 40 miliona KM.

Novo sjedište Sparkasse Bank je zapadni poslovni toranj centra veličine 6.300 metara kvadratnih, gdje će biti smješteni uredi centrale banke, sestrinska kompanija S-Leasing, a u prizemlju klijentima dostupna filijala Sarajevo.

Novo sjedište Sparkasse Bank je jedno od strateški planiranih ulaganja s perspektivom dugoročne isplativosti i pretpostavka za trajno održivi rast.

Ovakva ulaganja, kao što je i jaka regionalna ekspanzija na teritorij cijele BiH u protekle dvije godine, realiziraju se uz snažnu kapitalnu i strukturalnu podršku austrijske matične banke, Steiermaerkische Sparkasse, najveće regionalne banke na jugu Austrije.

Od ukupne investicije 80 posto sredstava je usmjereno ka domaćim firmama, počevši od same kupovine zgrade od investitora „Teloptic“ do opremanja prostora u iznosu od 1,2 miliona KM, čime je ciljano dat podsticaj razvoju bh. privrede.

"Steiermärkische Sparkasse, kao najveća regionalna banka na jugu Austrije, smatra zemlje bivše Jugoslavije proširenim domaćim tržištem, na kojem se isplati investirati. Ovakvu našu strategiju opravdavaju obećavajuće stope rasta u regionu, veliki broj stanovnika, mala pokrivenost tržišta modernim bankarskim uslugama, i konačno, BiH će sigurno u dugoročnoj perspektivi uspjeti na putu evropskih integracija".
 
Zurück
Oben