Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

  • Ersteller Gelöschtes Mitglied 9433
  • Erstellt am
Leta na doume frango?





















Την Παρασκευή θα αποφασίσει η Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις



01.02.2012
16:51
0
Share





-A +A


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εκδώσει την Παρασκευή την απόφασή του για τις γερμανικές αποζημιώσεις που καλείται το Βερολίνο να καταβάλει, βάσει αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, σε θύματα του ναζισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την απόφαση θα αναγνώσει ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ιάπωνας Χισάσι Οουάντα στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας).
Η Γερμανία, αντιμέτωπη εδώ και πολλά χρόνια με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφυγών σε ιταλικά δικαστήρια, από τις οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 στο ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δε σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο.
Η Γερμανία έχει ζητήσει σπό το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει την Ιταλία "να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα", ώστε να μην ισχύσουν οι δικαστικές αποφάσεις που παραβιάζουν την ασυλία της και τα ιταλικά δικαστήρια να μην εκδικάζουν πλέον τέτοιου τύπου υποθέσεις.
Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες κινήθηκαν από οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων και κληρονόμων Ιταλών που εκτοπίστηκαν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 1943 ως τον Μάιο του 1945, όταν η Ιταλία κατελήφθη από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το Σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των Συμμάχων.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 12 ως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2011, το Βερολίνο διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα άρχισε το 2004 με την «υπόθεση Φερίνι», του Ιταλού που εκτοπίστηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία το 1944.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε τότε ότι τα ιταλικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάζουν προσφυγές που αφορούν τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Βερολίνο, δεκάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν στα ιταλικά δικαστήρια.
Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.
 
Κεραυνοί Β.Πούτιν κατά τρόϊκας: "Δέσατε και καταστρέψατε την αβοήθητη Ελλάδα"!

02-02-2012 17:20:42
110 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=33318&Itemid=139#
Σφοδρή επίθεση κατά της τρόϊκας και του γαλλογερμανικού άξονα για τον τρόπο με τον οποίο "εδεσαν" την Ελλάδα και την οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση εξαπέλυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός και επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις προεδρικές εκλογές σε ένα μήνα.
Κατήγγειλε για πρώτη φορά διεθνώς ότι "Η Ελλάδα στερήθηκε με τεχνητό τρόπο την δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της" μιλώντας στο αντίστοιχο ρωσικό "Νταβός" το οικονομικό φόρουμ «Ρωσία 2012». "Είχε όλες τις δυνάτότητες να πετύχει κάτι τέτοιο όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008, αλλά ξαφνικά εμφανίστηκε ένα έλλειμμα το οποίο πρακτικά δεν υπήρχε. Άρχισαν να μετρούν στο έλλειμμα μεγέθη μη μετρήσιμα κανονικά και έκαναν την κατάσταση αφόρητη με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα spreads και να μην έχει επιστροφή η οικονομική καταστροφή".
Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε και για το ευρώ: "Το ευρώ ήταν "βαρίδι" στα πόδια της Ελλάδας. Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο».
«Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μη έχοντας ρευστότητα, αφού δεν έκοβαν νόμισμα απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών που οδήγησε στην εξαθλίωση. Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα της στέρησαν την βιομηχανική βάση και μετά την καλούν να παράγει από ανύπρακτες βιομηχανίες και χωρίς να έχει λεφτά.
Είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς να έχεις βιομηχανική βάση χρειάζεται νέες επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο.
Ποιος θα επενδύσει σε μία οικονομία χωρίς εσωτερική αγορά; Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε φτηνά κάποιες δημόσιες εταιρείες, αλλά αυτό θα ήταν λεηλασία, ανάλογη με αυτή που έκαναν στη Ρωσία. Και θα ήταν και ριψοκίνδυνο γιατί η εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνεται».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Επειδή πολλές χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν».

«Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν»
, συμπλήρωσε ο Β. Πούτιν, ρίχνοντας έμμεσα φαρμακερά βέλη στην Α.Μέρκελ που είπε ότι "Οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά" εκτιμώντας ότι «Δεν έχουν δημιουργηθεί όμως οι δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα. Αλλά εμείς είμαστε κύριοι της χώρας μας και μπορούμε να εργαστούμε σκληρά προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος».

Μιλώντας στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατονόμασε ως δεύτερο χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».

«Ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών μέχρι στιγμής δεν έχει εξαλειφθεί»,
είπε αποτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος συμμετέχει εντατικά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, διαθέτοντας σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, πράγμα που του επιτρέπει να θεωρείται ως ο πιθανότερος επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας.
Η παρέμβαση και τα όσα είπε ο Β.Πούτιν βρήκαν σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους και περιέγραψαν όχι μόνο το πως φτάσαμε μέχρις εδώ, αλλά και γιατί πολύ δύσκολα θα εξέλθουμε από την δύσκολη θέση στην οποία έχουμε έρθει ως χώρα και ως έθνος.
 
DefenceNet - Αλλάζουν όλα: Αξίας 20 δισ. δολαρίων μόνο το "μικρό" κοίτασμα του Πατραϊκού κόλπου!

Το πιο "φτωχό" κοίτασμα από αυτά που έχουν εντοπιστεί μέχρι αυτή την στιγμή στον ελλαδικό χώρο, βρίσκεται στον Πατραϊκό κόλπο και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε 200 εκατ. βαρέλια αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων! Μεταξύ 3 και 6 εκατ. βαρελιών είναι το κοίτασμα στο Κατάκολο. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ο οποίος τόνισε ότι "Αυτά είναι οι αρχικές προβλέψεις οι οποίες μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω
ή και προς τα κάτω".

Σκεφθείτε τι κρύβουν τα κοιτάσματα νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης με τις ποσότητες να υπολογίζονται μεταξύ 25-45 δισεκατομμυρίων βαρελιών εκτός του φυσικού αερίου!

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την  Παρασκευή, στην οποία
παραβρέθηκε, ο Γ.Μανιάτης ανέφερε πως «το 5% των  προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό  κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις  τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας
του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Δεν είπε που θα πηγαίνει το υπόλοιπο 75%. Μήπως κατευθείαν για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων; Σε λίγες εβδομάδες με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης (αν τελικά οι βουλευτές δεχθούν να συμβεί κάτι τέτοιο) θα ξέρουμε.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως στις 2 Μαρτίου 2012 εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των
Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

Επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην  αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις  περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη
διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου 2012, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος  Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα».

Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό  προφίλ της Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας  ισορροπίες». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υψηλή σεισμικότητα της  περιοχής, που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που  δεν πρέπει να θιγεί, αλλά τέλος και στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική
παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα.


Σε διεθνές επίπεδο, όλες οι μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται να "κονταροκτυπηθούν" για τα ελληνικά κοιτάσματα, ακόμα και για τα "μικρά" όπως αυτά του Πατραϊκού.
 
Αλλάζουν όλα: Αξίας 20 δισ. δολαρίων μόνο το "μικρό" κοίτασμα του Πατραϊκού κόλπου!
03-02-2012 22:17:06

175

Το πιο "φτωχό" κοίτασμα από αυτά που έχουν εντοπιστεί μέχρι αυτή την στιγμή στον ελλαδικό χώρο, βρίσκεται στον Πατραϊκό κόλπο και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε 200 εκατ. βαρέλια αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων! Μεταξύ 3 και 6 εκατ. βαρελιών είναι το κοίτασμα στο Κατάκολο. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ο οποίος τόνισε ότι "Αυτά είναι οι αρχικές προβλέψεις οι οποίες μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω
ή και προς τα κάτω".

Σκεφθείτε τι κρύβουν τα κοιτάσματα νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης με τις ποσότητες να υπολογίζονται μεταξύ 25-45 δισεκατομμυρίων βαρελιών εκτός του φυσικού αερίου!

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή, στην οποία
παραβρέθηκε, ο Γ.Μανιάτης ανέφερε πως «το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας
του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Δεν είπε που θα πηγαίνει το υπόλοιπο 75%. Μήπως κατευθείαν για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων; Σε λίγες εβδομάδες με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης (αν τελικά οι βουλευτές δεχθούν να συμβεί κάτι τέτοιο) θα ξέρουμε.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως στις 2 Μαρτίου 2012 εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των
Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

Επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη
διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου 2012, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα».

Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας ισορροπίες». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που δεν πρέπει να θιγεί, αλλά τέλος και στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική
παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα.


Σε διεθνές επίπεδο, όλες οι μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται να "κονταροκτυπηθούν" για τα ελληνικά κοιτάσματα, ακόμα και για τα "μικρά" όπως αυτά του Πατραϊκού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
Δυτική Ελλάδα: ανταποδοτικά ωφέλη στις τοπικές κοινωνίες και έργα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
04-02-2012
print_mail.png

4192b55e4e_geotrisi_2.jpg
Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Αυτό ανήγγειλε χθες το μεσημέρι, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα ? και αργότερα στον Πύργο- ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Στην συνεδρίαση παρέστη, ακόμα, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτές που εκλέγονται στην Δυτική Ελλάδα, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων κ.α.
Ο κ. Μανιάτης, μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Καρπέτα, έκανε μια πλήρη επισκόπηση των έως τώρα ενεργειών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπενθύμισε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων (τα τρία «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν) ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.
Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του όλου σχεδίου και τόνισε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική την διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου η οποία θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι στον Πατραϊκό το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.
Νωρίτερα, στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα».
Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το ύψος της συμμετοχής μας στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας ισορροπίες».
ο κ. Κατσιφάρας εστίασε, επίσης, σε τρία σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής που απαιτεί ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, δεύτερον στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου (είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες την χρονιά που πέρασε) που δεν πρέπει έπ? ουδενί να θιγεί και τρίτον στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για την Δυτική Ελλαδα.
Και στα τρία ζητήματα υπήρξαν απαντήσεις από τον κ. Μανιάτη σύμφωνα με τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές στο περιβάλλον των περιοχών που φαίνεται ότι διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της Κύπρου για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Όπως είπε η Κύπρος προχωρεί σε παραχώρηση πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σχετικών σεισμικών ερευνών.
«Στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη», είπε ο κ. Μανιάτης και υπογράμμισε ότι θα ήταν άστοχο και παρακινδυνευμένο να πάμε από την μια άκρη στην άλλη. «Δηλαδή από την πλήρη ανυπαρξία στην βιασύνη που μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει έως τώρα».
Μάλιστα, σε απάντηση εκείνων που ζητούν να μπουν αμέσως γεωτρύπανα, προέτρεψε όσους έχουν επαρκέστερα στοιχεία να απευθυνθούν στις μεγάλες εταιρείες και να τις πείσουν για την επιτυχία της επένδυσης.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έθεσε στον κ. Μανιάτη και το ζήτημα της επέκτασης στη Δυτική Ελλάδα του δικτύου φυσικού αερίου. «Το αίτημα έλευσης του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα», είπε ο κ. Κατσιφάρας «παραμένει για εμάς ως έχει και τίθεται ανεξάρτητα από το θέμα των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Προωθούμε τις πολιτικές μας για τον αγωγό φυσικού αερίου και αυτή η πολιτική είναι για το σήμερα, για το τώρα, επειδή η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αλλά και για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και δεν μπορούμε να περιμένουμε το μέλλον. Είναι κάτι που το διεκδικούμε τώρα».
Ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα συναρτάται με την δημιουργία μιας μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ η οποία θ? αποτελέσει και το «κλειδί» για την βιωσιμότητα της επένδυσης.
Η ΔΕΗ, όπως πρόσθεσε, δεν έχει ακόμα σαφή θέση και για τον λόγο αυτό, εναλλακτικά, το Υπουργείο εξετάζει ήδη την έλευση φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου διανομής, με μονάδες αποθήκευσης στην περιοχή και με μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρεβυθούσα. Στη συνέχεια το φυσικό αέριο θα διανέμεται για οικιακή και βιομηχανική χρήση, με προτεραιότητα στα αστικά κέντρα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η κατασκευή δέκα μονάδων αποθήκευσης, κάθε μια από τις οποίες θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ.
Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης έθεσε και ζήτημα ανταποδοτικότητας για τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας που υδρεύουν την Αθήνα. «Στεκόμαστε σκληρά σε κάθε ανταποδοτικό όφελος και υπηρετούμε τα συμφέροντα της περιοχής μας», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι η παρουσία του κ. Μανιάτη και οι ανακοινώσεις που έγιναν φέρνουν ένα βήμα μπροστά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, οι βουλευτές Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Μπεκίρης, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Τσούκαλης, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, Νίκος Καραθανασόπουλος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος), οι Δήμαρχοι Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές, Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και Ηλείας Κώστας Νικολούτσος κ.α.
13:53 Στην Πάτρα βρίσκεται σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος στη διάρκεια της σε ειδικής δημόσιαςς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Ρίο» στην Πάτρα, δεσμεύτηκε σύμφωνα με πληροφορίες, για εξασφάλιση ανταποδοτικού τέλους στην Περιφερεια Δυτικής Ελλάδας, από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας του έθεσε το ζήτημα του ανταποδοτικού τέλους από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου σε Πατραϊκό και Κατάκολο.
Ο κ. Μανιάτης είπε ότι το 5% των συνολικών εσόδων από την αξιοποίηση των παραπάνω πετρελαϊκών κοιτασμάτων θα δίνεται ως ανταποδοτικό τέλος στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδα, ενώ το 5% των εσόδων του δημοσίου θα διατεθούν σε ένα "πράσινο" ταμείο για περιβαλλοντικές δράσεις, επίσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι στον Πατραϊκό "κρύβονται' 200 εκ βαρέλια πετρελαίου, ενώ στο Κατάκολο 3 έως 5 εκ. βαρέλια πετρελαίου.
 
Μετά τους Αμερικανούς και του Ισραηλινούς και Ρώσοι για φυσικό αέριο στην Κύπρο

07-02-2012 18:05:35

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=33673&Itemid=87#
Oilrig.jpg
Άδεια για γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ φέρεται να επιδιώκει να λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση η ρωσική εταιρεία Gazprom. Όπως αναφέρει με δημοσίευμα της υη τουρκική εφημερίδα «Aksam» με τίτλο « Και τώρα γεώτρηση της ρωσικής Gazprom στην Κύπρο» η ρωσική εταιρεία έχει κινητοποιηθεί για να λάβει την άδεια για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στο ίδιο οικόπεδο που η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, εντόπισε πρόσφατα φυσικό αέριο.
Για το σκοπό αυτό ο Υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεντιουρίν θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στην Κύπρο προκειμένου να συζητήσει το θέμα κα Κύπριους αξιωματούχους.
Ουσιαστικά πρόκειται για την επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν για το ενδιαφέρον της Ρωσίας να συμμετάσχει στην εκμετάλλευ
 
Στα 22,45 δις ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές το 2011 – Ρεκόρ όλων των εποχών
09-02-2012 16:29:58

2

Εν μεσω κρίσης οι υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας κατάφεραν να αποδείξουν ότι η χώρα και παράγει και εξάγει πετυχαίνοντας το ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των  22,45 δις ευρώ. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, από τη μία πλευρά, «επιβεβαιώθηκε η κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας σε απόλυτους αριθμούς για την αξία των εξαγωγών».

Από την άλλη, όμως, «συνεχίστηκε η άσκηση πιέσεων σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυναμική του εξωτερικού εμπορίου της χώρας», στο κατώφλι της νέας χρονιάς.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «το 2011 αποτέλεσε οδηγό για το συνολικό μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, ώστε να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να εδραιωθούν προοπτικές ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και της παραγωγής πλούτου στη χώρα. Περισσότερες εταιρείες επιχείρησαν με επιτυχία πέρυσι να εξάγουν, προϊόντα ελληνικά, προϊόντα ποιότητας, με τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία, που πρωταγωνίστησαν στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Πέρυσι αποδείχθηκε περίτρανα ότι η εξωστρέφεια είναι πυλώνας ανάπτυξης και απάντηση στην ύφεση. Χωρίς τα 22,4 δις ευρώ των εξαγωγών, η ύφεση θα ήταν βαθύτερη κατά μία μονάδα το 2011. Χωρίς την αύξηση κατά 37% των εξαγωγών, θα είχαν χαθεί χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίες. Το ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας του 2011 πρέπει να αποτελέσει βάση για να κινηθούμε στοχευμένα και με συνέπεια σε υψηλότερα επίπεδα. Πλέον είναι εθνική υπόθεση και πρωταρχικό εθνικό συμφέρον, να ενισχυθεί η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα και να μην συνθλιβεί σε όρους περικοπών, αντιαναπτυξιακών δημοσιονομικών προσαρμογών και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Είναι ζητούμενο η Εθνική Στρατηγική της Εξωστρέφειας, που θα οδηγεί σε μία σύγχρονη, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία ευημερούντων ανθρώπων και επιχειρήσεων».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί η πίεση που δέχτηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο του 2011 με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης τους με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση των εξαγωγών
(χωρίς τα πετρελαιοειδή) να διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στα επίπεδα του 9,7%.

Όσον αφορά την πορεία των συναλλαγών το τελευταίο μήνα του χρόνου η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.968,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.849,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 6,4%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον ίδιο μήνα ανήλθε στο ποσό των 1.453,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.456,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκεμβρίου του
2012, παρουσιάζοντας μείωση 0,2%.

Από την άλλη πλευρά συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των εισαγωγών με αποτέλεσμα η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2.298,4
εκατ. ευρώ έναντι 2.910,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση 21,0%. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2011 - Δεκεμβρίου 2011 παρουσίασε μείωση 13,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 - Δεκεμβρίου 2010.
 
Zurück
Oben