Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

  • Ersteller Gelöschtes Mitglied 9433
  • Erstellt am
Ξεπέρασαν τα 20 δις ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές το 2011
14-02-2012
print_mail.png

8986a605d2_containers.jpg
Το φράγμα των 20 δισ. ευρώ έσπασαν το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011 οι ελληνικές εξαγωγές, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για ρεκόρ εξωστρέφειας 10ετίας σε απόλυτες τιμές.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των προσωρινών στοιχείων για την πορεία του εμπορευματικών συναλλαγών του περασμένου 11μήνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2011), προκύπτει -συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών- συνολική αξία εξαγωγών 20,229 δισ. ευρώ, έναντι 14,54 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ήτοι αύξηση 39,1%.


Η υπέρβαση του ορίου των 20 δισ. ευρώ προέρχεται κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες στο 11μηνο του 2011 (+86,97%), σημαντικό μέρος της οποίας αφορά εξαγωγές πετρελαιοειδών, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12,16%. Το αποτέλεσμα ήταν μία σημαντική άνοδος του ποσοστού συμμετοχής των Τρίτων Χωρών στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στα επίπεδα του 48,4% (από 36,01% την ίδια περίοδο του 2010)



Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 14,53 δισ. ευρώ, έναντι 13,1 δισ. το 11μηνο του 2010, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 10,3%. Στην περίπτωση αυτή, της εξαίρεσης των πετρελαιοειδών, προκύπτει εξισορρόπηση της αύξησης των εξαγωγών τόσο προς της χώρες της ΕΕ (10,3%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (10,2%). Το ποσοστό συμμετοχής των αγορών της ΕΕ, διαμορφώθηκε έτσι στο 66,2% (όσο ακριβώς και την ίδια περίοδο του 2010).


Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνουν δύο αντίρροπες εικόνες στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Αφενός την κατάκτηση του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, που ήρθε νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 12μήνου και αφετέρου την εξασθένιση των ρυθμών ανόδου των εξαγωγών, ενόψει και της νέας χρονιάς. Οι έντονες διακυμάνσεις στο εμπόριο με Τρίτες Χώρες και η σταθεροποίηση των μεριδίων στις ευρωπαϊκές αγορές, δείχνουν το δρόμο και για τα επόμενα χρόνια: Η Ελλάδα στον πυρήνα του ευρώ, με μία συνεπή και επιθετική Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, που να εξασφαλίζει διείσδυση σε νέες και δυναμικές αγορές».


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, σε επίπεδο μηνός (Νοεμβρίου) η μείωση, χωρίς τα πετρελαιοειδή, (-3,8%) ήταν μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων (-3,1%), καθώς η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Νοέμβριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.409,6 εκατ. ευρώ (1.916,4 εκατ. δολάρια) έναντι 1.465,0 εκατ. ευρώ (2.007,5 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010.


Οι εισαγωγές και το έλλειμμα
Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η μείωση (-16,9%) στη συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το Νοέμβριο 2011, καθώς διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.584,4 εκατ. ευρώ (3.493,0 εκατ. δολάρια) έναντι 3.110,7 εκατ. ευρώ (4.236,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010. Μετά την υποχώρηση και των εξαγωγών τον ίδιο μήνα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε σε 1.174,8 εκατ. ευρώ (1.576,6 εκατ. δολάρια) έναντι 1.645,7 εκατ. ευρώ (2.229,4 εκατ. δολάρια) τον ίδιο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 28,6%.


Σε επίπεδο 11μήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 ανήλθε στο ποσό των 29.576,2 εκατ. ευρώ (41.239,6 εκατ. δολάρια) έναντι 33.821,2 εκατ. ευρώ (44.796,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 12,6%.


Ως αποτέλεσμα, της μείωσης των εισαγωγών και της αύξησης των εξαγωγών στο 11μηνο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε σε 15.037,9 εκατ. ευρώ (20.842,0 εκατ. δολάρια) έναντι 20.639,3 εκατ. ευρώ (27.255,9 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 27,1%.

 

Ψάχνουν το νέο χρυσό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο



14.02.2012





«Πρόσω ολοταχώς» έχει βάλει η Κύπρος για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τους υδρογοάνθρακες καθώς θα δωθούν άδειες σε 12 από τα 13 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Την προσεχή Παρασκευή θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, δηλαδή από τις 11 Φεβρουαρίου.

Οι διαθέσιμες περιοχές στα 12 οικόπεδα της ΑΟΖ, πλην της «Αφροδίτης» όπου διεξάγει έρευνες η Noble Energy, οριοθετούνται με συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ότι τα κριτήρια που θα καθορίζουν τη χορήγηση αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων είναι αφενός, οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των αιτούντων και αφετέρου, οι τρόποι με τους οποίους ο αιτών προτίθεται να εκτελέσει τις δραστηριότητες, που προβλέπονται στην άδεια.
 
Jetzt kapiere ich nichts mehr,angeblich exportiert greichenland mehr wie es importiert und jetzt eine rezession von 6,8%????:confundido:
Nurweil man ein leichten Überschuss in der Bilanz hat, heißt es nicht, dass die Wirtschaft automatisch wächst. Du musst es so sehen, die Leute kaufen im Ausland und im Inlad weniger ein, weil alles teurer wird wie Unterhaltskosten, geringere Löhne etc. Somit sinkt das Konsum wie auch das BIP.
Dafür konnte man im letzten Jahr im Ausland mehr verkaufen, was nicht sofort die Wirtschaft ankurbelt.
 
Zuletzt bearbeitet:
Mas anagkazoume me kathimerinous orous na egatalipsoume tin eurozoni.
Na eiste sigouri...pos to xrono tha bjoume.
An ypirhe politikos me arhidia...eprepe na bjoume idi.

«Οι Έλληνες είστε δυσβάσταχτο βάρος για την Ευρώπη»



14.02.2012
18:17
0
Share





-A +A


Να διευκολύνει την Ευρώπη με μια οικειοθελή αποχώρηση καλεί την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bosch, Φραντς Φέρενμπαχ, μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Manager Magazine».
Στην συνέντευξη του ο Γερμανός μάνατζερ ζητεί να βγει η Ελλάδα όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν χρειαστεί να εξαναγκαστεί, καθώς, όπως λέει, «ένα ερειπωμένο σύστημα αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για μια κοινότητα αλληλεγγύης».
Καλεί μάλιστα την Ελλάδα να διευκολύνει την Ευρώπη αποχωρώντας και μιλάει για μια χώρα «με συνταξιούχους- φαντάσματα και πλούσιους που δεν πληρώνουν φόρους, χωρίς λειτουργική διοίκηση», η οποία, προσθέτει, δεν έχει θέση στην Ευρώπη, αλλά ίσως θα μπορούσε να ξαναγίνει ανταγωνιστική με υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.
Στο ίδιο περιοδικό υπάρχει και προδημοσίευση δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία σε ποσοστό 57% οι Γερμανοί μάνατζερ εταιρειών ζητούν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή
 

PIMCO: Η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της Αργεντινής



Γιώργος Παππούς
16.02.2012
15:18
0
7Share





-A +A


Το φάντασμα της Αργεντινής άρχισε να πλανάται πάνω από την Ελλάδα, σύμφωνα ακόμα και με αναλυτές που πριν από περίπου ενάμισι χρόνο υποστήριζαν ότι οι δύο περιπτώσεις έχουν μεν ομοιότητες αλλά οι διαφορές είναι -ή τουλάχιστον ήταν- τέτοιες που δεν προδίκαζαν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την άτακτη χρεοκοπία.
Το βασικό επιχείρημα τους ήταν ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Αργεντινή είναι μέλος μιας Οικονομικής και Πολιτικής Ενωσης, απολαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερης αλληλεγγύης και ασφάλειας, επιχείρημα που είναι προφανές ότι έχει ατονήσει, εάν δεν έχει γίνει. σμπαράλια μετά τους χειρισμούς κυρίως των Βόρειων.
Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο του επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων, ο οποίος επισημαίνοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν η Ελλάδα να ακολουθήσει τη τύχη της Αργεντινής, θα πρέπει να διδαχθούν από τα λάθη του ΔΝΤ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Ειδικότερα, ο El- Εrian καλεί τους υπεύθυνους τους ελληνικού προγράμματος να ακολουθήσουν τέσσερα βήματα:

  • πρέπει να σταματήσουν τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β, καθώς η απουσία εναλλακτικών οδηγεί τους πολίτες στην αντίδραση.
  • η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτό το Σχέδιο Β έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό. Συνεπάγεται πολύ βαθύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.
  • οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με το πού κατευθύνονται τα χρήματα που δίνουν στη χώρα.
  • η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να προστατέψουν πολύ περισσότερο την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.
Οπως υπενθυμίζει ο επικεφαλής της PIMCO, τον Αύγουστο του 2001 η Αργεντινή παρακαλούσε για άλλη μία φορά το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τη δόση ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποσχόμενη ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που τόσες φορές είχε αθετήσει.
Αμέσως μετά ξεκίνησε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και του ΔΝΤ για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη διάλυση της οικονομίας. Την ίδια ώρα, οι πολίτες της Αργεντινής ήταν αγανακτισμένοι τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους πιστωτές και είχαν χάσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης, ενώ οι γείτονες της χώρας ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση της κρίσης.
Οταν τελικά το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιεύσει τη δόση, σημειώνει, μετά την έγκριση ενός νέου πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση, οι Αργεντινοί άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η κυβέρνηση απέτυχε για άλλη μία φορά να επιτύχει τους στόχους.
Η Αργεντινή χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο του 2001, έκλεισε τις τράπεζες και βίωσε την απόλυτη οικονομική καταστροφή.
 
Zurück
Oben