Nikos
Agentopoulos
Πιο κοντά στην ίδρυση της ελληνικής Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη
«Σάρκα και οστά» θα μπορούσε να αποκτήσει το εγχείρημα της δημιουργίας της ελληνικής Silicon Valley, του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς στην Περαία Θεσσαλονίκης, καθώς η έκταση 760 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθεί η εγκατάσταση έχει περάσει, ξανά, στην κυριότητα του Δημοσίου. ΠΗΓΗ: Καθημερινήwww.defence-point.gr
Στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα που θα αναπτύξει το πάρκο, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών, όπως οι Kleeman, Αλουμύλ και Sunlight.
Υπολογίζεται ακόμη ότι περίπου 70 εταιρείες και 17 ερευνητικά κέντρα έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εγκατασταθούν στο πάρκο, αριθμός που αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος κατά τον κ. Λουφάκη. Ο αριθμός των χρηστών του τεχνολογικού πάρκου είναι κρίσιμο μέγεθος, καθώς προβλέπεται η καταβολή ενοικίων μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Πώς όμως θα προχωρήσει το έργο; Μέσα σε δύο χρόνια από τη σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας –αναμένεται να έχει τη μορφή εταιρείας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΝΕΠ)– θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου, βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, όπως και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι το τεχνολογικό πάρκο, που θα αναπτυχθεί σε περίπου 60.000 τ.μ. εκ του συνόλου των 670 στρεμμάτων, θα είναι σε θέση να υποδεχθεί εταιρείες τεχνολογίας και ερευνητικές ομάδες έως το τέλος του 2023 με αρχές του 2024.
Οπως σημειώνει ο κ. Λουφάκης, το τεχνολογικό πάρκο διαθέτει πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων, καθώς ευνοείται από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια πανεπιστημιούπολη 120.000 φοιτητών και ερευνητών, ενώ βρίσκεται σε εγγύτητα με βαλκανικές χώρες, γεγονός που ενισχύει τον ρόλο του ως ευρύτερου πόλου έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας.
Die IT-Branche ist eines der Felder in dem GR recht gut darsteht. Das sieht schon mal recht gut aus.