Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Serbiens - Privreda Srbije - Economy of Serbia

@white

Über die offensichtliche Abhängigkeit der serbischen Wirtschaft von Europa. Und ob es somit schlau ist, sich wegen einem Kosovo, die EU Integration zu versauen.
 
Razmjena Srbije i Rusije veća 22 odsto

Objavljeno: Feb 15. 2012. 11:55
MOSKVA/BEOGRAD, Ukupna trgovinska razmjena Srbije i Rusije dostigla je prošle godine gotovo 3,3 milijarde dolara i bilježi rast od 22 odsto u odnosu na godinu ranije, izjavio je u Moskvi predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.
Izvoz iz Srbije povećan je oko 49 odsto i njegova nominalna vrijednost iznosi 795,7 miliona dolara, a uvoz bilježi rast oko 16 procenata i dostigao je gotovo 2,5 milijardi dolara, rekao je predsjednik Bugarin na sajmu prehrambene idustrije “Prodekspo” na kome uz podršku PKS učestvuju i srpske kompanije.
Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je 1,7 milijardi dolara, a ukoliko bi se izuzeli energenti koji čine 70 odsto srpskog uvoza, robna razmjena dvije države bila bi uravnotežena, rekao je Bugarin.
Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, a prvi u uvozu, pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 32 odsto, 648 srpskih kompanija izvozi na rusko tržište, a 565 uvozi.
Bugarin je podsjetio da je PKS realizovala posjete srpskih privrednika Kaluškoj i Kurskoj oblasti, Krasnodarskom kraju, Republici Tatarstan, Nižegorodskoj oblasti.
Uspješna saradnja dvije komore ogleda se i u prošlogodišnjem projektu “Povećanje izvoza na tržišta Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana”, kada su sagledani svi problemi i potrebe privrednika iz Srbije i trenutno se aktivno radi na njihovoj realizaciji, zaključio je Bugarin.
U okviru sajma Prodekspo organizovan je prvi sastanak predsjednika PKS Bugarina i Sergeja Katirina, novog predsjednika Privredne komore Ruske Federacije tokom koga su oni razgovarali o intenziviranju privredne saradnje dvije zemlje, objavljeno je na sajtu PKS.
U cilju podrške i pružanja povoljnijih uslova za rad privrednika obje strane dogovoreno je da se organizuje poslovni forum u Moskvi, uz svesrdnu pomoć Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, na kome bi se predstavili projekti za privlačenje ruskih investicija u srpsku privredu.
Bugarin je podsjetio da srpske kompanije i privrednici tradicionalno učestvuju na Međunarodnoj izložbi hrane i pića “Prodekspo” u Moskvi, kao i da je PKS za sveukupan nastup na ovoj sajamskoj manifestaciji dvije godine za redom dobila diplome za uspješnu saradnju i pouzdano partnerstvo.
Srpske kompanije na sajmu “Prodekspo” koji je počeo 13. i trajaće do 17. februara predstavlja potencijale prehrambene industrije.
U organizaciji PKS učestvuje 12 srpskih preduzeća, to su “Zdravo Organic”, “Clas Comerc” – Paracin, “ITN” – Beograd, “Pionir” – Subotica, “Aretol” – Novi Sad, “Venac” – Stara Pazova, “Master Frigo” – Beograd, “Frigo Žika Soko” – Ruma, “Banini” – Kikinda, “Promont Group” – Novi Sad, “PIK Becej” – Becej i “Aleva” – Novi Kneževac.
Učešće tih kompanija ima za cilj da doprinese istraživanju potreba ruskog tržišta, kako bi se povećao plasman srpskih proizvoda i usluga i stvorio bolji imidž srpskih firmi.
Sajam “Prodekspo” 2012. održava se pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Rusije, uz podršku ruskog Ministarstva poljoprivrede.
Učestvuje više od 2.200 firmi, iz 60 zemalja svijeta, a 80 odsto izlagača su vodeće svjetske kompanije.
PKS dugi niz godina organizuje zajednički nastup srpskih privrednika na ovoj najvećoj i najposjećenijoj izložbi u Rusiji i istočnoj Evropi. Tanjug
Rusland und Serbiens Handel ist um 22% gestiegen,wobei Serbien aus Russland 2,5Mrd$ importiert hat und serbien hat ca 800Mio$ nach Russland exportiert.
 
@white

Über die offensichtliche Abhängigkeit der serbischen Wirtschaft von Europa. Und ob es somit schlau ist, sich wegen einem Kosovo, die EU Integration zu versauen.
Im ersten Text zeigt sich eigentlich eher, dass Serbien sich vermehrt an den GUS-Staaten orientieren will. Ich denke aber, dass das nur von kurzer Dauer sein wird, denn sollte sich die Lage in Europa verbessern, wird sich Serbien voll und ganz der EU widmen.


@Thread: Gibt es Neuigkeiten bezüglich der Gas-Pipeline?
 
Im ersten Text zeigt sich eigentlich eher, dass Serbien sich vermehrt an den GUS-Staaten orientieren will. Ich denke aber, dass das nur von kurzer Dauer sein wird, denn sollte sich die Lage in Europa verbessern, wird sich Serbien voll und ganz der EU widmen.


@Thread: Gibt es Neuigkeiten bezüglich der Gas-Pipeline?

Ne net wirklich , finde dazu jetzt nichts neues .

Gibts nur einen Kurzem bericht vom Dezember , das Serbien Gas aus Russland billiger kriegt Serbien erhält zwölf Prozent Rabatt auf russisches Gas | Wirtschaft | RIA Novosti ..

Jetzt direkt über die Pipeline, gibst keinen neuen infos ..oder Ich finde sie halt jetzt net ^^


gruß
 
Zvanično: „Gasprom" o projektu „Južni tok"
Za nas čak 2.200 radnih mesta i 500 miliona € investicija

Predstavnik „Gasproma" Denis Ignatjev izjavio je juče u Moskvi da izgradnja trase gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju znači 2.200 radnih mesta i oko pola milijarde evra investicija, kao i stotine miliona evra prihoda godišnje od eksploatacije gasovoda i naplate transporta.
tok4.jpg

Grandiozan projekat „Gasprom" sigurno gradi „Južni tok"


Ignatjev, načelnik medijske službe „Gasproma" za kontakt sa stranim novinarima, istakao je da je Srbija centralna regionalna tačka na trasi „Južnog toka", kao i da je u toku izrada tehničke dokumentacije i studija izvodljivosti za Crnu Goru i Makedoniju, koje su izrazile zainteresovanost za priključenje na gasovod, a da će jedan krak biti usmeren na Republiku Srpsku.

Radovi od decembra

Zvaničnik „Gasporoma" je najavio da će sva projektna dokumentacija i odluka o finansiranju projekta „Južni tok" biti završeni do kraja tekuće godine, a tada će biti objavljena i finalna ruta gasovoda.
Prethodno je predsednik uprave „Gasproma" Aleksej Miler ukazao da je izgradnja gasovoda „Južni tok" neophodna Evropi, dok će konačna investiciona odluka o tom projektu biti doneta u novembru ove godine, saopštio je „Gasprom".
Miler je, kako prenose ruska glasila, održao u sredu savetovanje o realizaciji „Južnog toka", na kojem je potvrđeno da je „Gasprom" čvrsto odlučan da ispuni zahtev premijera Rusije Vladimira Putina za ubrzanje početka izgradnje „Južnog toka" već u decembru ove godine, a ne 2013, kako je ranije bilo planirano. Tom pitanju je na savetovanju bila posvećena posebna pažnja, navedeno je u saopštenju.
- Ušli smo u stadijum realne izgradnje „Južnog toka". Bez preuveličavanja mogu da kažem da se „Gasprom" bavi tim projektom 24 časa dnevno - rekao je Miler.
Brojke
50% udela u projektu „Južni tok" ima „Gasprom"
20% udela ima italijanska kompanija „Eni"
30% udela zajedno imaju nemački „Vinteršal" i francuski „Edf"
63 milijarde kubnih metara gasa godišnje biće kapacitet „Južnog toka"
15,5 milijardi evra orijentaciona vrednost celog projektaKoridori za isporuku

On je podvukao da je ova neuobičajeno hladna zima, koja je dovela do naglog porasta tražnje ruskog gasa u Evropi, još jedna potvrda da „Južni tok" mora da bude izgrađen.
- Evropi su neophodni novi koridori za isporuke ruskog gasa bez tranzitnih posrednika - ukazao je Miler.
Učešće u projektu „Južni tok" potpisale su vlade Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Tanjug
Gazprom wird durch das South Stream in Serbien ca 500 Mio€ investieren und 2200 neue Arbeitsplätze schaffen.Noch dazu wird Serbien jährlich mehrere hundert Millionen€ erhalten,wegen dem Gastransport.Es ist sicher,dass zur Republika Srpska eine Abzweigung führen wird,nach Montenegro und Mazedonien wird momentan die technische Möglichkeit geprüft.
 
Još četiri italijanske kompanije zainteresovane za Srbiju

Tanjug | 16. 02. 2012. - 23:27h | Foto: Ž. Šafar | Komentara: 62

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je danas da je sa predstavnicima četiri italijanske kompanije razgovarao u Rimu o potencijalnim ulaganjima u Srbiju. Zainteresovane kompanije su, kako je rekao, iz oblasti drvno-prerađivačke industrije, odnosno proizvođe nameštaja, domenta softvera, oblasti železnice kao i automobilske industrije.
133022_0805-ciric-foto-z-safar_f.jpg
Ćirić je na kraju jednodnevne posete Italiji rekao da je potencijalnom investitorima predstavljen i projekat destinacije Kragujevca, odnosno iskustva i "Fiata" i drugih italijanskih kompanija koje su već prisustne na srpskom tržištu.

On je rekao i da je sa minstrom ekonomije Italije Koradom Paserom razgovarao i o oblastima u kojima treba da budu potpisani sporazumi o saradnji, "sve sa ciljem da dobre i ekonomske i političke odnose podignemo na veći nivo".Prema Ćiriću, na sastanku je ponovljena apsolutna spremnost i posvećenost Italije da dalje nastavi da podržava evropske integracije Srbije.


  • Italija je jedan od najvećih investitora u Srbiji i nalazi se među prvih šest pošto je do sada iz nje uloženo oko 800 miliona evra, posluje oko 400 italijanskih kompanija, banaka i osiguravajućih društava koje zapošljavaju više od 20.000 radnika. Do sada se nijedna italijanska kompanija ili banka nije povukla sa tržišta u Srbiji.
Ćirić je boravio u Rimu na poziv kolege Pasera, a prisustvovao je i sednici Poslovnog saveta Srbija-Italija na kome je potencijalnim investitorima predstavio Srbiju kao zemlju za nova ulaganja.

Poslovni savet dve zemlje čiji su članovi ugledni privrednici, osnovan je 2010. radi unapređenja privredne saradnje, predlaganja mera i aktivnosti od značaja za saradnju dve države kao i promovisanja investiranja u Srbiju.

Italija je već godinama među najznačajnijim partnerima Srbije u političkom, ekonomskom i strateškom smislu, podsetilo je uoči posete Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
 
Zurück
Oben