Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wurde die bosnische Posavina verkauft?

Jeste. Uz zorno slušanje i tumačenje teksta te pjesme, lako se zaključi i odgovor na postavljeno pitanje.
Neka mjesta poput Domaljevca, Bazika, Grebnica i tako dalje, također daju uvid u situaciju i mogući odgovor.

Stvar je u tome, sto "mi" uvijek stvaramo mitove "sta bi bilo da je bilo, da smo mogli sve bismo odbranili i ostala lupetanja". Realnost je bila, da je na Posavinu u akciji "Koridor" angazirano preko 50'000 dobro uvjezbanih, opremljenih vojnika VRS i VRSK - znaci pricamo o specijalcima, posebne jurisne jedinice, desetak pjesackih brigada, tenkovske brigade, vazduhoplovstvo sa Mahovljana itd.

Sta je imala druga strana, tj. cime se suprostaviti - izmedju 10'000-15'000 vojnika, tada jos sa slabim pjesadijskim oruzjem, "konflikt" vojne i civilne vlasti, neubucenost dobrog djela vojnika.

Srbi su, ako pogledamo tu operaciju "Koridor" smatrali je borbom za biti ili nebit', zivot i smrt. Svi zapovjednici (Novica Simic recimo) su bili visoko skolovani oficiri JNA, a kasnije promovirani u generalske cinove. Mozda bi sa hrvatske strane bilo drukcije, da je tamo vodio glavnu rijec Bobetko, a ne Basarac npr.

Ostalo je zapamceno, da je tada pukovnik Slavko Lisica (ljudi se cudili, zasto nije on postavljen kao glavni covjek Vojske Republike Srpske, a ne Ratko Mladic) naredjivao, da se STRELJAJU dezerteri sa vojnog ratista !

(..)

Srbi su, ako pogledamo tu operaciju "Koridor" smatrali je borbom za biti ili nebit', zivot i smrt. Svi zapovjednici (Novica Simic recimo) su bili visoko skolovani oficiri JNA, a kasnije promovirani u generalske cinove. Mozda bi sa hrvatske strane bilo drukcije, da je tamo vodio glavnu rijec Bobetko, a ne Basarac npr.

Nein, das war aussichtslos, auch wenn sich ARBIH zweiter Korpus eingeschaltet hätte, paar HV-Einheiten (war ja offiziell verboten , wegen ,,Aggression auf BH") usw., zum damaligen Zeitpunkt keine Chance, meine Einschätzung.
Haben dort noch gut gekämpft und lange ausgehalten, masallah..
95 war andere geschichte, da wär alles bis Brcko ruckizucki gefallen..
kakav Bobetko?
Diese VT gehen mir auf den Sack, na kraju ispada da je cijeli rat insceniran zbog podjele Bosne :D

Nein, das war aussichtslos, auch wenn sich ARBIH zweiter Korpus eingeschaltet hätte, paar HV-Einheiten (war ja offiziell verboten , wegen ,,Aggression auf BH") usw., zum damaligen Zeitpunkt keine Chance, meine Einschätzung.
Haben dort noch gut gekämpft und lange ausgehalten, masallah..
95 war andere geschichte, da wär alles bis Brcko ruckizucki gefallen..
kakav Bobetko?
Diese VT gehen mir auf den Sack, na kraju ispada da je cijeli rat insceniran zbog podjele Bosne :D

Ovdje se mogu sloziti dobrim djelom, ali ipak ne sa svim. Ni ja nevolim te stalne price o "prodaji", nemam problema otvoreno pricat' o vojnickim porazima. Kada pricamo o Posavini, sta ja znam, ja bi rekao' da je Tudjmanu Dubrovnik/juzno ratiste bilo vaznije nego Odzak ili Modrica. Mada sa druge strane imaces bijes domace javnosti, pad morala vojnika, nevjerica u pobjedi, nema vise te Banske Hrvatske iz 1939 koju je Tudjman sanjao, a s'tim Koridorom srbi ojacavaju svoju vojnu i politicku poziciju, a Hrvatska istovrijemeno slabi svoju. Odnos snaga u toj odsudnoj borbi za velik dio Posavine je bio u korist srpskih snaga barem za 10:1 (sto je recimo za vrijeme "Bljeska" i "Oluje" bilo u vasu korist).

Ovdje se mogu sloziti dobrim djelom, ali ipak ne sa svim. (..) Kada pricamo o Posavini, sta ja znam, ja bi rekao' da je Tudjmanu Dubrovnik/juzno ratiste bilo vaznije nego Odzak ili Modrica.
pogotovo odrzljivije
Mada sa druge strane imaces bijes domace javnosti, pad morala vojnika, nevjerica u pobjedi, nema vise te Banske Hrvatske iz 1939 koju je Tudjman sanjao,
So ein Gebiet zu halten, angegriffen von beiden Seiten, ist unrealistisch, die hatten praktisch den Fluss im Rücken.
Tudjman hat spätestens 92 realisiert dass Kroatien offiziell nicht über die Avnojbanane hinausgehen wird, höchstens falls BH zerfallen sollte, sehr unwahrscheinlich nach der Anerkennung 1992.
De jure hat er mehr klargemacht, die Konföderation zwischen RH und Federacija, de facto ist davon nichts geblieben, aber dafür kann er nix..

Odnos snaga u toj odsudnoj borbi za velik dio Posavine je bio u korist srpskih snaga barem za 10:1 (sto je recimo za vrijeme "Bljeska" i "Oluje" bilo u vasu korist).
ne, odnos snaga 95 nije bio 10:1

Zurück
Oben