Dinarski-Vuk
Vuk sa Dinare
Ja mislim (i koliko pamtim i od moje familije) da je dosta veliki deo naroda za vreme Jugoslavije bolje ziveo nego danas. Dali ti sada delis moje misljenje ili ne, to mene bas briga. U mom drustvu ne postoji ni jedna osoba, koja misli da je danasnja situacija bolje nego za vreme Tita. Zasto? Pa mozda zatosto ja kao dete nikad nisam razmislila odakle je neko, dali je hrvat ili srbin. Meni su svi ljudi bili isti: Jugosloveni. Sad postoje naravno i ljudi kao ti ili Zagorac, koje uzivaju u tom danasnjom sistemu, gde se svaki kraj bivse Jugoslavije krpi od kraja na kraj, gde je Srbija kao drzava vec par puta bila blizu dna, gde osobe kao Thaci mogu da rade sta hocu, itd. I divite se vi svi sa vasim drzavama: Zivela Srbija, zivela Hrvatska, itd. Ja mogu samo da vas zalim.
Naravno da nije tada sve bilo med i mleko. Niko nije ni rekao to. Sve sto znam je: moji tada -za vreme Tita- nisu patili toliko kao sto su patili za vreme Milosevica ili cak Tadica. To je veoma jasno i kratko, i -zamisli- zato mi i netreba nikakvo znanje velike Srpske historije :roll:
Zasto u ovom drugom Threadu nisi dobio odgovor? Pa veoma prosto: ne zelim da se zakacim s ljudima, koje ocigledno ne dozvoljavaju druge misljenje pored to svoje misljenje. To je jedna mana, koju mozes da pokazes u Srbija-Forum, jer tamo neces nikad cuti od Srbina, da ne deli tvoje misljenje. Ja bar mislim: ako taj covek treba da ide na sud, neka ide. A sta sad ja da se svadjam sa nekom osobom kao sto si ti, samo zatosto ti ne kapiras moje misljenje? Sto bi troslia svoje vreme stime? Gluposti.
Zbog toga: mani me vise sa ovom tvojom filosofijom i vrati se u Srbija-Forum, gde se peva po ceo dan kako je prelepa Srbija i kako je ta zemlja jedina drzava na balkanu bez mana i kriminala :roll:
„Misliti“ i „znati“ nije isto. SFRJ nije funkcionisala od svojih radnika i preduzeca, vec od pozajmica i kredita, a i vladavina onog zlocinca Joze su bile katastrofalne po Srbiju, da se i dan danas ne moze oporaviti od njegove politike, ma da veliku krivicu nose i sami srpski komunisti, koji su bili uz njega. Poslje razlaza sa sovjetima 1948, Jugoslavija je primala veliku „pomoc“ uglavnom od amera, da postane nezavisna od sovjeta, koji su prakticno i uspostavili novu vlast u novoj tzv. FNRJ. Nijedna zemlja u svijetu, nije primila bespovratnu pomoc kao Jugoslavija, samo da ostane neutralna izmedju dva tadasnja bloka, u kojem su sovjeti do 1948 uglavnom ideoloski dominirali. Primali smo ogormne kolicine pomoci u naoruzanju, hrani i naravno u novcu, tako da smo sticajem okolnosti „hladnog rata“ imali privilegovanu ulogu za vjestacki opstanak. 50-tih godina dosla ekonomska kriza, zbog manipulisanja sa nekakvim reformama, koje su unistile kakvu takvu privredu, pa se masovno ilegalno bjezalo na zapad. Privrijemeno rijesenje je postignuto polovinom 60-tih godina, kada su otvorene granice, tada se pocelo masovno odlaziti u zemlje zapadne Evrope. Zatim su usljedili krediti od monetarnog fonda, pa se za 70-e govorilo kao „zlatno“ doba, „bratske“ nam zajednice naroda. Do polovine 60-tih godina, malo se Jugoslavija razlikovala od clanica istocnog bloka, po pitanju ekonomskog standarda, a takodjer i slobode govora. Zapamti jedno, hrvati su uvijek u prvom redu bili hrvati, pa tek u drugom „jugoslaveni“, dok su se srbi odrekli svih svetosavskih odreda i smatrali sebe kao prvo „jugoslavenima“, tek onda srbima. A mi srbi u tadasnjoj SR Hrvatskoj osjetili smo 20 godina prije rata (MASPOK), koliko je to „bratstvo i jedinstvo“ istinito i sta oni onama misle, uostalom znali smo mi to i prije. Srbi s’ove druge strane Drine i te kako dobro pamte razna Jadovna, Slane, Jasenovce, Stare Gradiske, Preboja, Gline, Golubnjace i jos mnoga druga stratista. Netrpljivost prema srbima je uvijek bila prisutna, sto je 90-tih opet potvrdjeno, u sto su se mnogi srpski komunisti mogli uvijeriti, kada su do jucerasnji partizani poceli rusiti spomenike NOB-a.
Jos nesto za kraj, nemoj mi stavljati rijeci u usta, koje nisam nikada izgovorio bio. Krajisnici su na svojoj kozi osjetili politiku Beograda, tako da i ta tvoja bezvezna teorija nepije vodu. Uostalom, trazis samo neke izgovore, a nisi u stanju odgovoriti. Ponavljam i uvijek cu to ponavljati, bili smo i ostali slabi djaci istorije, prosli smo kroz razna ratove i stradanja, a gotovo da nismo nista naucili, sto upravo neznalice poput tebe svakodnevno potvrdjuju.