Du verwendest einen veralteten Browser. Es ist möglich, dass diese oder andere Websites nicht korrekt angezeigt werden. Du solltest ein Upgrade durchführen oder einen alternativen Browser verwenden.
Na 10 hektara gradit će se poslovni, zabavni i stambeni prostori, a cilj je oživiti područje od Domovinskog mosta do Kvatrića
Uoči subotnje izborne konvencije SDP-a, gradonačelnik i kandidat za predsjednika stranke Milan Bandić, u petak je na zemljištu Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici najavio gradnju »grada unutar grada«. City centar Zagreb izgradit će se za pet godina, a zbog ambicioznog gradskog projekta mijenjat će se i GUP.
»Zagrepčanka je moja najveća životna pobjeda! Neka se struka razigra! Neka arhitekti crtaju najbolje kako umiju!«, kazao je Bandić i dodao da je zbog kupnje 15 milijuna eura vrijedne parcele proteklih godina umalo doživio linč. Kako bi taj projekt zaživio, Poglavarstvo će uskoro raspisati urbanističko-arhitektonski natječaj i u realizaciji toga projekta pronaći strateškog partnera kojem će prodati polovicu zemljišta Zagrepčanke. Ono, prema nekim procjenama, danas vrijedi barem trostruko.
Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek kaže da će se na zemljištu od 10 hektara graditi poslovni, zabavni i rezidencijalni sadržaji koji će privući građane. Sigurno će se graditi i neboderi. »Cilj je oživiti prostor od Domovinskog mosta do Kvatrića. Za to nam trebaju punktovi koji će privući ljude«, objašnjava Fanjek. On kaže da se zemljište Zagrepčanke nalazi na atraktivnoj lokaciji blizu središta grada. Južno od budućeg kompleksa gradit će se naselje za oko 8800 stanara. Nešto dalje, na mjestu tvornice Munja, planira se naselje stanova građenih po modelu Zagrebačke stanogradnje.
»Taj je dio grada dosad bio industrijski. Mi ga želimo ispuniti životom i ljudima«, rekao je Fanjek. Heinzelova ulica postat će avenija jer po sredini ima koridor, osiguran za tramvajsku prugu, koja će u budućnosti preko Radničke i Domovinskog mosta voditi do Zračne luke Zagreb. Planira se i gradnja željezničke stanice. »Integrirat ćemo staro i novo«, vizija je Fanjeka.
»Tražit ćemo izmjenu GUP-a kako bi se stanovi mogli graditi iznad 9. kata«, najavljuje predsjednik zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić. Objašnjava da je praksa u metropolama na nižim katovima nebodera graditi poslovne prostore, bazene, wellnes centre, dućane, hotele... dok su najviši katovi rezervirani za rezidencijalne stanove. Na mjestu Zagrepčanke tako će se graditi luksuzni stanovi s pogledom na čitav Zagreb.
Budući da je dio bivše klaonice Zagrepčanke zaštićeni spomenik kulture, arhitekti koji će projektirati novu namjenu toga prostora, morat će industrijsku baštinu stopiti sa suvremenom arhitekturom. »O tome će se morati posebno brinuti jer su dio bivše klaonice i vodotoranj sagrađeni među prvim takvim objektima u ovom dijelu Europe«, kaže pročelnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir.
Kako bi me ocrnili, protivnici su koristili metode gore od Staljinovih
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazito je emotivno proživio prezentaciju gradskog projekta na zemljištu Zagrepčanke. Izdvajamo neke njegove izjave: »Ovo je moja najveća pobjeda u životu! Sve drugo je ubod komarca«...»Pet godina sam krv pišao zbog špekulanata, civilnih udruga, opozicije, a i zbog svojih stranačkih kolega«... »Vadili su crijeva Milanu Bandiću. Neka to čine i ubuduće jer neće slomiti Milana Bandića!«...»Kako bi me ocrnili protivnici su koristili gore metode od Staljinovih«...»Što je Hrvatska? Čovjek čovjeku ne može oprostiti uspjeh«...I za kraj: »Sada mogu komotno umrijeti jer sam ostvario sve svoje ciljeve«.