Muhamed Sakić, nogometni menadžer u Njemačkoj
Ne dozvolimo dalje gubljenje talenata
Uzalud sam Pašaliću i Katalinskom govorio o Kučukoviću.
Pašalić mi je rekao da dođem drugi put, a Katalinski mi je kazao da u BiH ima i talentovanijih igrača
Zeničanin Muhamed Sakić koji u Njemačkoj živi već 28 godina gdje je svo vrijeme vezan uz nogomet, bio je među prvima koji su prepoznali talenat kod Mustafe Kučukovića (rođenog 5. novembra 1986) koji je trenutno standardni član U-21 selekcije Njemačke. Sakić, koji je svojevremeno radio kao skaut Šalkea i drugih njemačkih klubova, posljednjih godina radi kao menadžer.
Prije četiri godine upozoravao je bezuspješ no da jedan talentovan dječak zavrjeđuje pažnju ljudi iz N/FSBiH. Bilo je to upravo u tekstu koji je izašao u Oslobođenju. Pokuš ao je i kod ljudi iz Saveza da skrene pažnju na Kučukovića, ali bezuspješno.
Najmlađi prvotimac
Dječak koji je u to vrijeme pružao izvrsne partije u redovima kadeta Šalkea i juniora Bohuma (u 28 mečeva za juniore Bohuma u prvenstvu postigao isto toliko golova) zaigrao je za U-19 selekciju Njemačke. Ubrzo je prešao i u Hamburg gdje je postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao za prvi tim slavnog HSV-a u njegovoj 119-godišnjoj istoriji.
“Uzalud sam direktoru reprezentativnih selekcija Ahmedu Pašaliću i koordinatoru za omladinski nogomet Josipu Katalinskom govorio o Kučukoviću. Pašalić mi je rekao da dođem drugi put, a Katalinski mi je kazao da ima u BiH i talentovanijih igrača od Kučukovića. Toliko o odnosu ljudi iz Saveza spram mlađih talentovanih igrača. Reprezentaciji sam preporučivao i Marijana
Kovačevića, te Slavoljuba Salatića iz Švicarske, međutim, niko nije obraćao pažnju na njih. Poslije svega onoga što sam doživio više ne znam ni da li treba uopšte kome šta govoriti”, kaže Muhamed Sakić.
O talentovanim mladim igračima koji trenutno igraju u Prvoj i Drugoj Bundesligi, a koji su porijeklom iz naše zemlje ili imaju samo državljanstvo BiH, kaže:
“Ima puno talenata. U Šalkeu igra Nedim Hasanbegović. Rođen je 22. aprila 1988, a već igra za Šalke U-23. Može igrati još dvije godine za juniore, ali je već u njihovoj drugoj postavi. Momak je visok 192 cm, veznjak koji igra podjednako dobro s obje noge. Izvanredan igrač. Denis Omerbegović, rođen 11.marta 1986. je prešao u drugu ekipu Borusije iz Dortmunda. Neki
dan sam sa njim pričao. Pozvao me da radim s njim, jer nema menadžera. Tražio ga je Bohum. On je veliki potencijal. Dvadeset jedna mu je godina, mogao bi igrati još dva kvalifikaciona ciklusa za U-21 selekciju. U Majncu su: Damir Vrančić, rođen 4. oktobra 1985. i Mario Vrančić, rođen 23. maja 1989. koji imaju samo bh.državljanstvo, te Neven Subotić, rođen 10. decembra 1988. u Banjoj Luci koji posjeduje bh. i američko državljanstvo. U kadetima Šalkea je talentovani Fazlić...”
Gubljenje talenata
Za jednog talentovanog igrača koji je porijeklom iz BiH, a igra u Njemačkoj je već kasno...
“Marko Marin, rođen 13. marta 1989, bivši reprezentativac U-19 Njemačke je odigrao nekoliko utakmica za prvi tim Borusije Menhengladbah. Bio je asistent kod izjednač ujućeg gola protiv Frankfurta. On je već pozvan za Srbiju i igraće za njihovu selekciju. Marin je još jedan u nizu Bosanaca koji će igrati za Hrvatsku ili Srbiju. Veliki je talenat. Dok je imao 13-14 godina zapazili su ga skauti i predviđali mu sjajnu budućnost”, veli Sakić.
Nakon što smo izgubili Zlatana I.brahimovića, Muamera Vugdalića, Matu Neretljaka, Eldina Karišika, Bojana Đorđića, Anela Džaku, Vedrana Ješea, Miroslava
Radovića, Zdravka Kuzmanovića, Ivana Rakitića, Mensura Mujdžu, vjerovatno i Mustafu Kučukovića, Slavišu Dugića, Veroljuba Salatića, Sandra Bloudeka... postavlja se pitanje možemo li sebi priuštiti novi luksuz - gubitak mladih fudbalera kao što su ovi mladići koji igraju u Njemačkoj.
Pašaliću dosta jedan dobar transfer
“Sada radim na jednoj drugoj bazi sa Nijemcima. Puno sam vremena i novca potrošio na praćenje nekih igrača. Jer kad bi i rekao neko da ima dobar talenat koji zaslužuje poziv u selekciju BiH, treba kesu para pripremiti Pašaliću da bi dobio poziv...žalosno je to. Jednom sam sjedio sa
Pašalićem u prostorijama Nogometnog saveza BiH i on mi kaže: “Sakiću, ja u godini, u dvije napravim jedan dobar transfer i meni je elhamdulillah.”To je toliko bezobrazno, provokativno. Kad sam dobio ponudu jednog menadžera da pronađem reprezentaciju koja bi uz novčanu naknadu od 100.000 dolara gostovala kod Ekvadora ili Urugvaja, ponudio sam Pašaliću, koji mi je na to odgovorio sa smiješkom na licu da nema od toga ništa, da je to mala zarada. Valjda nije on u igri i od toga i ne može ništa biti”, tvrdi Muhamed Sakić.
sieht ihr leute warum es keine fortschritte im bih fussball gibt!