Evo nekoliko izjava, koje su dali nasi bivsi fudbalski asovi za
Avaz, jucer i danas. Iako ne volim Radončićev Avaz važno je da je on na našoj strani kao najtiražnija dnevna novina.
ANKETA
Bh. nogometaši i treneri o smjeni selektora reprezentacije Mehe Kodre
Nisu ga smjeli otjerati
Bh. nogometni stručnjaci i igrači koje smo pitali u našoj anketi šta misle o smjeni selektora, skoro nepodijeljeno smatraju da čelnici Saveza nisu smjeli otjerati Mehu Kodru. Neki od naših sagovornika otvoreno su pozvali na smjene u vodstvu Saveza smatrajući da aktuelni čelnici vode bh. Nogomet u propast.
Safet Sušić: Prije svega, iznenađen sam i razoč aran odlukom NSBiH. Nije mi jasno kako nisu pokazali ni mrvu respekta prema takvoj fudbalskoj veličini kakva je Kodro. Morali su stati iza njega, a sada kada već nisu, morali bi se zapitati da li im je uopće mjesto u bh. fudbalu. Očito se u NSBiH nalaze ljudi od kojih većina nikada nije ni šutnula loptu.
Vahid Halilhodžić: Mnoge stvari ne razumijem u našem fudbalu. Struka, u ovom slučaju Meho Kodro, trebala je odlučivati o tome da li naša reprezentacija treba gostovati u Iranu. Naravno, uz sportski interes, treba voditi računa i o onom finansijskom, ali samo uz dogovor čelnika NSBiH i Kodre. Koliko sam informiran, rukovodstvo Saveza je samostalno donijelo odluku, a trener koji imalo drži do sebe neće pristati na svršen čin. Ljudi koji vode NSBiH tu su samo zbog ličnih interesa i afirmacije, a reprezentacija i kako joj pomoć i da do|e do uspjeha nisu im prioritet.
Mirza Varešanović: Uopće ne znam ko su ti ljudi koji vode Savez? Stvarno mi nije jasno da nemamo snage da se to promijeni i da konačno dobijemo normalan Savez s jednim predsjednikom pa koje god vjere ili nacionalnosti on bio. Nemam riječi na ovo što su uradili Mehi, Boli i ostalima. Ovo je najniže što su mogli uraditi. Potez za svaku osudu. Vidim da je NSBiH organizacija u koju se niko ne smije miješati, ali mislim da je došao čas da se oni promijene. Potrošili su tako dobrog, poštenog, karakternog čovjeka, legendu. Na strani sam Kodre i samim tim na strani nogometa. Odakle im hrabrost da naprave ovako nešto i u čije ime oni odlučuju? Kome god je stalo do nogometa u BiH, mora se sada dići i uraditi nešto da se ovi što vode Savez promijene.
Mehmed Baždarević: Nemam komentar, ovo više nije za komentara. Fudbal je veoma ozbiljan posao, a raditi ozbiljan posao sa neozbiljnim ljudima nije moguće. Dublje su to stvari, ali suština je jasna. Ne može Meša Baždarević biti direktor bolnice Koševo niti se pitati o tim problemima. Isto je tako u fudbalu, ako ljudi nisu iz te branše, jednostavno ne vide stvari istim očima kao mi koji smo cijeli život u fudbalu.
Husref Musemić: Ne znam šta je ovdje više iznena|enje. Odavno mi je jasno da je kod nas sve moguće. Meho Kodro je čovjek s imenom i prezimenom, s vrhunskom karijerom iza sebe. Ima karakter, finansijski i na svaki drugi način je neovisan. Zato nije bilo razloga da postupi drugačije. Potpuno ga podržavam. Nažalost, kratko je trajao. Ljudi koji vode Savez ponašaju se kao da je njihova privatna imovina. To se mora promijeniti. Nama se, prema pravilu, dešavaju najbanalnije i najgluplje stvari. Mislim da smo otišli ispod dna - smatra trener Sarajeva Husref Musemić.
Edis Mulalić: Sramota! Šta drugo reći. Razumijem da NSBiH treba novac, ali trener je taj koji se mora pitati u vezi s utakmicama. Kodro je gospodin, neovisan je i ako on smatra da nije dobro da idemo u Iran, onda nije dobro. Neki ljudi, koji u životu nisu šutnuli loptu, odlučuju o sudbini našeg fudbala. Kodro je igrao u Barceloni, a jednu takvu fudbalsku
veličinu ruše nekakvi anonimusi - kaže kapiten Željezničara Edis Mulalić.
Nermin Šabić: Ne znam šta bih rekao, od početka sam slutio nesretan završetak. Kodro i njegovi saradnici najbolje znaju zašto nisu željeli ići u Iran, ali smatram da se morao naći neki kompromis da se zadovolje interesi obje strane. Žao mi je što je na ovakav način potrošen Kodro zbog njegovog imena i reputacije. Ali, tako je to u našem nogometu kako reprezentativnom, tako i u klupskom - riječi su kapitena Čelika i bivšeg reprezentativca BiH Nermina Šabića.
Sead Kajtaz: Zgrožen sam. Ako je već Meho izabran za selektora, onda se Savez morao konsultovati sa njim prije ugovaranja utakmice u Iranu. Svugdje u svijetu, a i ja sam bio profesionalac, zna se kako je to postavljeno i u klubovima i u reprezentaciji. Za utakmice odgovara stučni štab. Savez je ugovorio utakmicu iako su se Kodro i njegovi saradnici protivili. Nakon takve situacije, i ja bih postupio isto kao što je to uradio Meho. On u reprezentaciju nije došao zbog novca nego s iskrenom željom da nešto napravi. Ljudi u Savezu mu to nisu dopustili – smatra svojevremeno Kodrin saigrač iz Veleža Sead Kajtaz.
Vladimir Skočajić: Otkaz je nešto najgore što se moglo dogoditi. Bez obzira na interes Saveza i njihovu želju da se možda nešto i zaradi, selektor i stručni štab su ti koji se moraju pitati prilikom ugovaranja prijateljskih utakmica. Za dobrobit fudbala, moralo se pronaći drugačije rješenje – kaže nekadašnji igrač Veleža Vladimir Skočajić.
Milomir Odović: Sveukupna dešavanja u Bosni i Hercegovini reflektuju se na sve segmente udruštvu pa tako i na sport i fudbal. U suštini, napravljena je velika šteta za bh. fudbal. Ovakve se stvari prečesto događaju – riječ i su trenera banjalučkog Borca Milomira Odovića.
Dževad Šećerbegović: Ovo što su uradili sa Mehom, nema nikakve veze s fudbalom. Podrž avam ideju „BH Fanatikosa“ da sve te ljude koji koče i ugrožavaju naš fudbal otjeraju. Kodro je velika ličnost i čelnici Saveza, kada ga vide, trebaju ustati. A oni ga tjeraju. To je apsurdno. Ljudi koji odlučuju u Savezu, ne znaju šta je jedna prvoligaška utakmica. To su anonimusi i ne zasluž uju nijednu pozitivnu riječ. Ovakva njihova politika ne vodi nigdje osim u propast. Sve ih treba otjerati - odrješita je Slobodina legenda Dževad Šećerbegović.
Franjo Džidić: Mnogi će reći da je odluka o smjeni Mehe Kodre neočekivana, ali mene više ništa ne može iznenaditi kada su Savez i bh. nogomet u pitanju. Očito je da se nastavlja agonija. Nažalost, to je slika kompletnog sustava u kojem funkcionira bh. nogomet. Naravno da se dogodilo ono što se nije smjelo dogoditi, ali to se moglo naslutiti - smatra Franjo Džidić, bivši igrač Veleža, a trenutno šef omladinskog pogona Zrinjskog.