Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Zmajevi

20 Jarane ....a sta te to interesuje samo da znas musko sam hehehee

Evo nekoliko izjava, koje su dali nasi bivsi fudbalski asovi za Avaz, jucer i danas. Iako ne volim Radončićev Avaz važno je da je on na našoj strani kao najtiražnija dnevna novina.

ANKETA

Bh. nogometaši i treneri o smjeni selektora reprezentacije Mehe Kodre

Nisu ga smjeli otjerati

kodrodc9.jpg

Bh. nogometni stručnjaci i igrači koje smo pitali u našoj anketi šta misle o smjeni selektora, skoro nepodijeljeno smatraju da čelnici Saveza nisu smjeli otjerati Mehu Kodru. Neki od naših sagovornika otvoreno su pozvali na smjene u vodstvu Saveza smatrajući da aktuelni čelnici vode bh. Nogomet u propast.

Safet Sušić: Prije svega, iznenađen sam i razoč aran odlukom NSBiH. Nije mi jasno kako nisu pokazali ni mrvu respekta prema takvoj fudbalskoj veličini kakva je Kodro. Morali su stati iza njega, a sada kada već nisu, morali bi se zapitati da li im je uopće mjesto u bh. fudbalu. Očito se u NSBiH nalaze ljudi od kojih većina nikada nije ni šutnula loptu.

Vahid Halilhodžić: Mnoge stvari ne razumijem u našem fudbalu. Struka, u ovom slučaju Meho Kodro, trebala je odlučivati o tome da li naša reprezentacija treba gostovati u Iranu. Naravno, uz sportski interes, treba voditi računa i o onom finansijskom, ali samo uz dogovor čelnika NSBiH i Kodre. Koliko sam informiran, rukovodstvo Saveza je samostalno donijelo odluku, a trener koji imalo drži do sebe neće pristati na svršen čin. Ljudi koji vode NSBiH tu su samo zbog ličnih interesa i afirmacije, a reprezentacija i kako joj pomoć i da do|e do uspjeha nisu im prioritet.

Mirza Varešanović: Uopće ne znam ko su ti ljudi koji vode Savez? Stvarno mi nije jasno da nemamo snage da se to promijeni i da konačno dobijemo normalan Savez s jednim predsjednikom pa koje god vjere ili nacionalnosti on bio. Nemam riječi na ovo što su uradili Mehi, Boli i ostalima. Ovo je najniže što su mogli uraditi. Potez za svaku osudu. Vidim da je NSBiH organizacija u koju se niko ne smije miješati, ali mislim da je došao čas da se oni promijene. Potrošili su tako dobrog, poštenog, karakternog čovjeka, legendu. Na strani sam Kodre i samim tim na strani nogometa. Odakle im hrabrost da naprave ovako nešto i u čije ime oni odlučuju? Kome god je stalo do nogometa u BiH, mora se sada dići i uraditi nešto da se ovi što vode Savez promijene.

Mehmed Baždarević: Nemam komentar, ovo više nije za komentara. Fudbal je veoma ozbiljan posao, a raditi ozbiljan posao sa neozbiljnim ljudima nije moguće. Dublje su to stvari, ali suština je jasna. Ne može Meša Baždarević biti direktor bolnice Koševo niti se pitati o tim problemima. Isto je tako u fudbalu, ako ljudi nisu iz te branše, jednostavno ne vide stvari istim očima kao mi koji smo cijeli život u fudbalu.

Husref Musemić: Ne znam šta je ovdje više iznena|enje. Odavno mi je jasno da je kod nas sve moguće. Meho Kodro je čovjek s imenom i prezimenom, s vrhunskom karijerom iza sebe. Ima karakter, finansijski i na svaki drugi način je neovisan. Zato nije bilo razloga da postupi drugačije. Potpuno ga podržavam. Nažalost, kratko je trajao. Ljudi koji vode Savez ponašaju se kao da je njihova privatna imovina. To se mora promijeniti. Nama se, prema pravilu, dešavaju najbanalnije i najgluplje stvari. Mislim da smo otišli ispod dna - smatra trener Sarajeva Husref Musemić.

Edis Mulalić: Sramota! Šta drugo reći. Razumijem da NSBiH treba novac, ali trener je taj koji se mora pitati u vezi s utakmicama. Kodro je gospodin, neovisan je i ako on smatra da nije dobro da idemo u Iran, onda nije dobro. Neki ljudi, koji u životu nisu šutnuli loptu, odlučuju o sudbini našeg fudbala. Kodro je igrao u Barceloni, a jednu takvu fudbalsku
veličinu ruše nekakvi anonimusi - kaže kapiten Željezničara Edis Mulalić.

Nermin Šabić: Ne znam šta bih rekao, od početka sam slutio nesretan završetak. Kodro i njegovi saradnici najbolje znaju zašto nisu željeli ići u Iran, ali smatram da se morao naći neki kompromis da se zadovolje interesi obje strane. Žao mi je što je na ovakav način potrošen Kodro zbog njegovog imena i reputacije. Ali, tako je to u našem nogometu kako reprezentativnom, tako i u klupskom - riječi su kapitena Čelika i bivšeg reprezentativca BiH Nermina Šabića.

Sead Kajtaz: Zgrožen sam. Ako je već Meho izabran za selektora, onda se Savez morao konsultovati sa njim prije ugovaranja utakmice u Iranu. Svugdje u svijetu, a i ja sam bio profesionalac, zna se kako je to postavljeno i u klubovima i u reprezentaciji. Za utakmice odgovara stučni štab. Savez je ugovorio utakmicu iako su se Kodro i njegovi saradnici protivili. Nakon takve situacije, i ja bih postupio isto kao što je to uradio Meho. On u reprezentaciju nije došao zbog novca nego s iskrenom željom da nešto napravi. Ljudi u Savezu mu to nisu dopustili – smatra svojevremeno Kodrin saigrač iz Veleža Sead Kajtaz.

Vladimir Skočajić: Otkaz je nešto najgore što se moglo dogoditi. Bez obzira na interes Saveza i njihovu želju da se možda nešto i zaradi, selektor i stručni štab su ti koji se moraju pitati prilikom ugovaranja prijateljskih utakmica. Za dobrobit fudbala, moralo se pronaći drugačije rješenje – kaže nekadašnji igrač Veleža Vladimir Skočajić.

Milomir Odović: Sveukupna dešavanja u Bosni i Hercegovini reflektuju se na sve segmente udruštvu pa tako i na sport i fudbal. U suštini, napravljena je velika šteta za bh. fudbal. Ovakve se stvari prečesto događaju – riječ i su trenera banjalučkog Borca Milomira Odovića.

Dževad Šećerbegović: Ovo što su uradili sa Mehom, nema nikakve veze s fudbalom. Podrž avam ideju „BH Fanatikosa“ da sve te ljude koji koče i ugrožavaju naš fudbal otjeraju. Kodro je velika ličnost i čelnici Saveza, kada ga vide, trebaju ustati. A oni ga tjeraju. To je apsurdno. Ljudi koji odlučuju u Savezu, ne znaju šta je jedna prvoligaška utakmica. To su anonimusi i ne zasluž uju nijednu pozitivnu riječ. Ovakva njihova politika ne vodi nigdje osim u propast. Sve ih treba otjerati - odrješita je Slobodina legenda Dževad Šećerbegović.

Franjo Džidić: Mnogi će reći da je odluka o smjeni Mehe Kodre neočekivana, ali mene više ništa ne može iznenaditi kada su Savez i bh. nogomet u pitanju. Očito je da se nastavlja agonija. Nažalost, to je slika kompletnog sustava u kojem funkcionira bh. nogomet. Naravno da se dogodilo ono što se nije smjelo dogoditi, ali to se moglo naslutiti - smatra Franjo Džidić, bivši igrač Veleža, a trenutno šef omladinskog pogona Zrinjskog.

enver_maric2019.jpg

Enver Marić
pixel.gif

Enver Marić: Savez ne mogu voditi kokuzi
pixel.gif
Enver Marić, legendarni golman, sedamdesetih je bio jedan od najboljih golmana u Evropi, bivši «portir» Veleža i jugoslovenske reprezentacije, skoro deceniju radi kao trener specijalista u Herthi.
pixel.gif
Jedan je od nastručnijih u radu sa golmanima u Bundesligi. Sa Sep Majerom je svojevremeno dijelio mjesto u selekciji «Svijeta» - piše danas San.

Devedesetih je godina sa prijateljima lobirao po svijetu za prijem NSBiH u UEFA i FIFA. Bio je član stručnog štaba reprezentacije kada su državni tim vodili Fuad Muzurović, Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović. Povukao se iz Smajlovićevog tima, kada je vidi da kao istinski porfesionalac ne može trpiti provincijske manire u i oko reprezentacije.

Glavu gore Meho!

Marić je za San komentirao smjenu svog prijatelja.

Meho Kodro će dugo nositi ožiljak, ali mu savjetujem da digne glavu. On je bolji, veće ime od onih koji su ga smijenili. Kodro to ničim nije zaslužio, izjavio je za Marić.

Kako komentirate razloge smjene?

Pratio sam sve što se pisalo. Apsurdno je da smijene selektora što nije želio u Iran, a oni nakon toga otkažu utakmicu. Ako su ga smijenili, nije mi jasno zašto nisu otišli u Iran.

Da li bi i Vi postupili kao i Meho da ste u njegovoj poziciji?

Naravno da ni ja nebih dozvolio da mi se neko miješa u posao. Pa, zar je trebao pustiti da mu sastavljaju ekipu. Savez se morao konsultovati sa selektorom, pa tek onda dogovarati utakmicu. Razumijem sve razloge zbog kojih je Kodro želio da ekipu okupi u Sarajevu. Da me neko ne shvati pogrešno, nije problem odlazak u Iran, mogao se pojaviti Tajland, ili neka druga zemlja. Jednostavno, moralo se poštovati želja selektora. On je želio najbolje reprezentaciji.

Kakav nam treba predsjednik

Čelnicima Savezu su na prvom mjestu dolari...

Razumijem ja njihovu želju da igranjem utakmica zarađuješ, ali reprezentacija ne smije biti kao bokserska vreća da te svako nalupa za stotinjak hiljada dolara. Ima i drugih načina da se namaknu sredstva. Na kraju zašto sjede ljudu u Izvršnom odboru.

Šta je njihova zadaća? Neki žive od dnevnica, dobivaju premije, putuju po svijetu...

Pa, ne može predsjednik Saveza biti kokuz. On ne mora biti sportista, niti bivši igrač ili trener, ali mora biti sposoban, ugledan, autoritet... Mene ne zanima za koga Iljo Dominković navija. To je njegova stvar, ali ako ja ne znam predsjednika svog Saveza, kako će ga neko drugi poznavati i uvažavati.

Ima li rješenja? Javnost je ogorčena, želi promjene, nove ljude, ali ne znaju kako?

Sigurno da i nama trebaju sposobni, ugledni, neiskompromitovani ljudi. Uvjeren sam da takvih ima, kako u BiH, tako i vani. Nažalost, ovi koji sjede u foteljama, kojekakvim odborima, napravili su takav sistem da ih niko ne može maknuti. Oni imaju svoje baze, one ih delegiraju i podržavaju. Bojim se da nema mehanizma kako ove promijeniti, a dovesti sposobnije.

Neki smatraju da Kodro ne treba otići, da treba ostati i voditi reprezentaciju protiv Azerbejdžana. Šta Vi mislite?

Mislim da tako Kodro nikad ne bi uradio. Ne bih ni ja, ni bilo ko drži do svog imena. Ako su mu ovo uradili, onda bi ga čekali na svakoj krivini. Imao je avanturu po Japanu, iako nije dogovarao tu utakmicu. Sada se pojavio Iran. Ko zna kako bi to izgledalo da je savijao leđa. Meni je Kodre žao, jer sam dosta puta pričao sa njim, podržavao ga, vjerovao da ima ambicije, viziju, znanja, želje da napravi nešto za naš nogomet i državu. Nažalost, nisu mu dali. Smije nam se svijet zbog ovoga, sa žaljenjem je izjavio Enver Marić.

O navijačima

Sportska javnosti, obični građani, Fanatikosi..., su ogorčeni. Kako komentirate najave navijača, da će učiniti sve da promijene čelnike Saveza.

Navijači najviše trpe. Oni putuju po cijelom svijetu, vole i bodre svoju reprezentaciju. Oni žive po Skandinaviji, po Turskoj, Francuskoj, po Americi, Australiji, ali oni nemaju rezervnu domovinu. Njima je na srcu BiH i razumljivo je što žele uspjeh. Navijači su u Kodri prepoznali čovijeka koji će nešto pokrenuti. Nažalost, niko njih ne pita, manja skupina ljudi odlučuje. Dok je tako, dok anonimusi vode glavnu riječ nema nam napretka, konstatuje Marić.
pixel.gif

man ist genau wieder da wo man vor nem halben jahr war....
etliche spieler werden wohl wieder boykotieren, wie spahic, papac usw.
ich glaub es werden sogar mehr als letztes mal.

was ich aber einfach nicht versteh:confused:
wieso keiner diesen mafiasäcken was anhaben kann, wirklich keiner.:confused:
zeljko komsic, einer der drei präsidenten BIHs hat sich auch in diese sache jetzt eingemischt mit seiner partei SDP... und wenn nichtmal er was gegen die ausrichten kann.
dann müsssen wohl wirklich köpfe rollen um diese leute abzulösen.

Kozarčanin;657835 schrieb:
man ist genau wieder da wo man vor nem halben jahr war....
etliche spieler werden wohl wieder boykotieren, wie spahic, papac usw.
ich glaub es werden sogar mehr als letztes mal.

was ich aber einfach nicht versteh:confused:
wieso keiner diesen mafiasäcken was anhaben kann, wirklich keiner.:confused:
zeljko komsic, einer der drei präsidenten BIHs hat sich auch in diese sache jetzt eingemischt mit seiner partei SDP... und wenn nichtmal er was gegen die ausrichten kann.

DA bin ich deiner Meinung, mora njesto da se desi inace nema nista od BIH Nogometa i nece nista bit ako je otaj savez iza NAS.....

Kozarčanin;657835 schrieb:
.
als ich beim beginn des ersten bojkotts sagte die köpfe müssen rollen, meintest du spinnst du etc. man sollte einen kompromiss mit dennen im verband finden, bla bla bla...

merk dir eins kollege.
mit der mafia macht man keine kompromisse.

aber ich denke nicht das man die mafia raus bekommt. den einem durchschnitts bosnjo reicht ein sieg um kodros leistung und die skandale zu vergessen.
man wird wieder behaupten man spielt für bih und nicht den verband....
deshalb hat er nix besseres verdient der bosnjo.

Zurück
Oben