Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Thessaloniki 2020 - Master Plan

Und dafür zahlen die EU-Länder steuern?
Damit das Geld in so nen blöden Hafen verschwindet?

Privatinvestitonen sind das hauptsächlich. Und das Geld aus der EU fließt zu den Gläubigern (Banken, hauptsächlich franzöische und deutsche) das volk und die unternehmer bekommen davon nichts
 
Στο εργοτάξιο του μετρό της Αγίας Σοφίας έγινε στις 25 Ιουνίου ξενάγηση για το κοινό. Οι ξεναγήσεις γίνονταν ανά ομάδες των 15 ατόμων όπου δυο αρχαιολόγοι εξηγούσαν τα ευρήματα.

Όπως είπαν πρόκειτε για έναν δρόμο ο οποίος χρονολογείται στα χρόνια του Γαλέριου. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο δρόμος αποτελούσε τον κυριο άξονα που συνέδεε και συνεχίζει να συνδέει την πόλη από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά δηλαδή η σημερινή εγνατία. Στην ουσία αποτελεί έναν από τους παλαιότερους δρόμους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και την Ευρώπης. Ο δρόμος στην ουσία όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσεται πάνω στο ίδιο επίπεδο απλά μετά την φωτιά του 1917 και σε μια προσπάθεια να φαρδύνει ο δρόμος μεγάλωσε και έφτασε τα 30 μέτρα πλάτος μαζί με τα πεζοδρόμια, ο δρόμος αυτός συνεχίζει και διέρχεται δια μέσου της Καμάρας, η Καμάρα όμως βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με σήμερα επομένως ο δρόμος από την Αγία Σοφία μέχρι την Καμάρα είχε μια μεγάλη κλίση-ανηφόρα.





















Ιπποκράτης
 

[h=1]Αλλάζει όψη η ιστορική Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη[/h]
19.07.2012 17:05
0 Σχόλια

  • [SUP]-[/SUP]A [SUP]+[/SUP]A








Είναι από τις πιο ιστορικές πλατείες της Θεσσαλονίκης αλλά εδώ και χρόνια θυμίζει υπαίθριο γκαράζ καθώς μισθώνεται εδώ και πολλά χρόνια σε ιδιώτη.Ο λόγος για την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία μετά από απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα αναπλαστεί προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.
Σύμφωνα με δημοσίυμα του «Αγγελιοφόρου» ο δήμος προωθεί αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, συνολικής έκτασης 11,4 στρεμμάτων, με στόχο τον ανασχεδιασμό της ως χώρο περιπάτου και αναψυχής, την απόδοσή της στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα, τον εμπλουτισμό του πρασίνου και βέβαια την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της.
Υπενθυμίζεται πως από την εν λόγω πλατεία ξεκίνησε το 1908 η Επανάσταση των Νεοτούρκων, που άλλαξε την ιστορική πορεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή είχαν οδηγηθεί οι Εβραίοι της πόλης το 1944, προκειμένου να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Επιπρόσθετα, η προοπτική ανάπτυξης αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, καθώς και η ανακοίνωση δημιουργίας μαρίνας στον Α' προβλήτα του ΟΛΘ, προσδίδουν στην Πλατεία Ελευθερίας τη δυναμική της κύριας εισόδου του ιστορικού κέντρου της πόλης από τη θάλασσα.
Παράλληλα η Πλατεία βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου «Ιστορικού Κέντρου» της Θεσσαλονίκης και εφάπτεται στα όρια του ιστορικού τόπου «Λαδάδικα».
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει την υλοποίηση του έργου και να υπογράψει σύμβαση ανάθεσης της πλήρους μελέτης του έργου στη μελετητική ομάδα της πρότασης που θα λάβει το 1ο Βραβείο.
 
Να το δω και να μη το πιστέψω!




Ιπποκράτης

ΥΓ. Θα μου λείψει μεν το πάρκινγκ της πλατείας διότι μου ήταν πολύ βολικό έρχοντας από δυτικά, αλλά η ανάπλαση είναι απαραίτητη.
 
Προχωρούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του "Μακεδονία Παλάς" στη Θεσσαλονίκη

Eπελέγησαν από το ΙΚΑ οι σύμβουλοι για το διεθνή διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης του ξενοδοχείου



Οι εταιρείες «Ευρωσύμβουλοι Ανώνυμη εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας» της Θεσσαλονίκης και η «Attica Bank Properties Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων», επελέγησαν μετά από διαγωνισμό ως ανάδοχοι του έργου που περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης και την επιλογή, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, συγκεκριμένου επενδυτικού σχήματος, στο οποίο θα παραχωρηθεί η μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης του ακινήτου που στεγάζει το Μακεδονία Παλλάς.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 13 Ιουλίου 2012 και σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), το αντικείμενο του έργου συνίσταται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στην εν γένει υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικής & Στέγασης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε εξειδικευμένα τεχνο-χρηματοοικονομικά θέματα, που αφορούν κυρίως στην επαναμίσθωση του ακινήτου που στεγάζει το ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ».

Η ανάδοχος ένωση εταιρειών θα εκκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες του έργου με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και θα βρίσκεται στη διάθεση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών που την αφορούν, αλλά όχι περισσότερο από 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.


Ιπποκράτης
 
Μάιος 2012

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


cont_bul.gif
Ξεκίνησε η κατασκευή των συρμών του Μετρό στην Ιταλία.
cont_bul.gif
Η αρχαιολογική ανασκαφή έχει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 73% στο σύνολο του έργου και αναμένεται τα τέλη του έτους να έχουν ολοκληρωθεί.
cont_bul.gif
Έως σήμερα η πρόοδος στα έργα πολιτικού μηχανικού στο Μετρό Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε ποσοστό 44%.



Ιπποκράτης
 
Θεσσαλονίκη: Το μετρό έφερε σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη!


20-07-2012 22:48:25
8
Μπροστά σε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έρχονται στο φως χάρη στο μετρό βρίσκονται οι αρχαιολόγοι και όλοι όσοι εμπλέκονται με την κατασκευή του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης!

Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, στην περιοχή του «Makro» αποκαλύφθηκε ένα από τα 26 πολίσματα (κωμοπόλεις) που υπήρχαν γύρω από το Θερμαϊκό, τα οποία στη συνέχεια, επί βασιλιά Κάσσανδρου, αποτέλεσαν τη Θεσσαλονίκη!

Στην περιοχή ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες εργασίες για την κατασκευή του αμαξοστασίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διέθετε η «Αττικό Μετρό ΑΕ», δεν αναμένονταν αρχαιολογικά ευρήματα εκεί. Ωστόσο, με το που ξεκίνησαν οι εργασίες, άρχισαν να έρχονται στο φως ευρήματα.


Έκπληκτοι εργάτες και αρχαιολόγοι είδαν να αποκαλύπτονται, σε πολύ μικρό βάθος, τα ίχνη μιας ολόκληρης πόλης. Μάλιστα, τα νομίσματα που έρχονται στο φως, τα οποία είναι της κλασικής περιόδου, ενώ βρέθηκαν και τέσσερα ασημένια νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ένα πόλισμα…

Το 315 π.Χ.
Όλα όσα αφορούν τη δημιουργία της Θεσσαλονίκης συμβαίνουν πριν από… 2.327 χρόνια! Το 315 π.Χ., ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος συνοικεί 26 διάσπαρτους παράλιους και μεσόγειους οικισμούς, τα πολίσματα, και δίνει στη νέα πόλη το όνομα της γυναίκας του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και σταδιακά διαμορφώθηκε σε εμπορικό και αργότερα πολιτιστικό πόλο της Ελληνιστικής περιόδου. Στην Ελληνιστική Περίοδο, εξάλλου, εγκαθίστανται και οι πρώτοι Ιουδαίοι και εισάγονται νέες θρησκείες και έθιμα, κυρίως από την Αίγυπτο.


Μακεδονικοί τάφοι
Στην περιοχή, άλλωστε, βρίσκονται και μακεδονικοί τάφοι, οι οποίοι σήμερα έχουν αρχίσει να συνδέονται με το πόλισμα που έρχεται κάθε μέρα στο φως. Μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής από το χώρο όπου γίνεται σήμερα η ανασκαφή, βρίσκεται το αρχαιότερο και πλέον εντυπωσιακό δείγμα μακεδονικού τάφου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μακεδονικό τάφο του Φοίνικα, όπου υπάρχουν επίσης ευρήματα και από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής που έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ο μακεδονικός τάφος του Φοίνικα ανακαλύφθηκε την άνοιξη του 1987, στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Πρόκειται για ένα μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο και εντυπωσιακότερο δείγμα μακεδονικού τάφου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου ο δωρικός ρυθμός βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του. Ο τάφος, που βρέθηκε συλημένος, φέρεται να κατασκευάστηκε για να δεχτεί έναν επιφανή νεκρό, πιθανότατα στέλεχος του μακεδονικού στρατού, και τη σύζυγό του.


Ο Στράβωνας
Στα πολίσματα τα οποία αποτέλεσαν τη Θεσσαλονίκη αναφέρεται και ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας, ο Στράβωνας, που έζησε από το 67 π.Χ. έως το 23 μ.Χ., στο περίφημο έργο του «Γεωγραφικά».

«[Ο Κάσσανδρος] Επωνόμασε δε την πόλιν από της εαυτού γυναικός Θεσσαλονίκης, Φιλίππου δε του Αμύντου θυγατρός, καθελών τα εν τη Κρουσίδι πολίσματα και τα εν τω Θερμαίω κόλπω περί εξ και είκοσι και συνοικίσας εις εν· η δε μητρόπολις της νυν Μακεδονίας εστί. Των δε συνοικισθεισών ην Απολλωνία και Χαλάστρα και Θέρμα και Γαρησκός και Αίνεια και Κισσός[...]». Στράβωνος «Γεωγραφικά» 7a.1.21.5-17.

«Κρουσίς ή Κροσσαίη» (στον Ηρόδοτο, βιβλίο 7ο) είναι η περιοχή της δυτικής Χαλκιδικής, ενώ τα «πολίσματα περί τον Θερμαίο κόλπο» είναι στη Μυγδονία, μεταξύ Αίνειας και Χαλάστρας. Το κείμενο του Ηροδότου: «[Ο Ξέρξης] Παραλαμβάνων στρατιήν και εκ των προσεχέων πολίων τη Παλλήνη, ομουρεουσέων δε τω Θερμαίω κόλπω, τήσι ουνόματα εστί τάδε, Λίπαξος Κώμβρεια Αίσα Γίγωνος Κάμψα Σμίλα Αίνεια· η δε τουτέων χώρη Κροσσαίη έτι και ες τόδε καλέεται. από δε Αινείης, ες την ετελεύτων καταλέγων τας πόλις, από ταύτης ήδη ες αυτόν τε τον Θερμαίον κόλπον εγίνετο τω ναυτικώ στρατώ ο πλόος και γην την Μυγδονίην, πλέων δε απίκετο ες τε την προειρημένην Θέρμην και Σίνδον τε πόλιν και Χαλέστρην επί τον Αξιον ποταμόν, ος ουρίζει χώρην την Μυγδονίην τε και Βοττιαιίδα».

Οπως επισημαίνει ο ιστορικός και συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης, «οι πόλεις που αναφέρει ο Στράβωνας είναι Απολλωνία, Χαλάστρα, Θέρμα, Γαρησκός, Αίνεια, Κισσός. Η Κρουσίδα κατά Ηρόδοτο είχε πόλεις την Λίπαξο, την Κώμβρεια, την Αίσα, τη Γίγωνο, την Κάμψα, τη Σμίλα και την Αίνεια. Άρα, στις 6 του Στράβωνα, μνημονεύονται άλλες 5 (και η Αίνεια). Στα 11 πολίσματα, πρέπει να προσθέσουμε την Σίνδο, αφού η Χαλάστρα και η Θέρμη αναφέρονται πάλι. Άρα από τις δύο πηγές έχουμε 12 πολίσματα από τα 26. Ωστόσο μαρτυρούνται και άλλες κώμες και πολίσματα από άλλες πηγές στις περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό και στη μεσόγεια Κρουσίδα που ανεβάζουν τους οικισμούς στον αριθμό που μνημονεύει ο Στράβωνας».

Το μυστικό της βασιλοκόρης…
Ο τάφος της μπορεί να ήρθε στο φως, λόγω μετρό, και να ανοίχθηκε. Το μυστικό της όμως παραμένει… Ο λόγος για τη νεκρή που θάφτηκε σε τάφο, ο οποίος αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια στο εργοτάξιο του σταθμού «Πανεπιστήμιο», όπου βρέθηκαν οκτώ χρυσά στεφάνια. Ανήκε σε ένα 15χρονο κορίτσι, το οποίο ήταν στολισμένο από την κορυφή μέχρι τα νύχια με χρυσά κοσμήματα. Στεφάνια, κοσμήματα, αλλά και όλα τα σκεύη που υπήρχαν στον τάφο απομακρύνθηκαν και φυλάσσονται σε ασφαλές σημείο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η ταυτότητα της νεκρής παραμένει άγνωστη. Θεωρείται όμως απολύτως σίγουρο ότι πρόκειται για ένα κορίτσι που ανήκε σε κάποια εξαιρετικά σπουδαία οικογένεια. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια βασιλοκόρη. Όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία, τη βασίζουν στο γεγονός ότι σε κανέναν τάφο από όσους ήρθαν μέχρι σήμερα στο φως, συμπεριλαμβανομένου και του βασιλικού τάφου του Φιλίππου, δεν υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός στεφανιών.
 
Φαντάζεσαι όταν τελειώσει με το καλό το μετρό τι θα πάθουν οι σκοπιανοί εάν ταξιδέψουν μαζί του; Να βλέπουν αρχαία μακεδονικά ευρήματα, νομίσματα και αναπαραστάσης; :lol:



Ιπποκράτης
 
Φαντάζεσαι όταν τελειώσει με το καλό το μετρό τι θα πάθουν οι σκοπιανοί εάν ταξιδέψουν μαζί του; Να βλέπουν αρχαία μακεδονικά ευρήματα, νομίσματα και αναπαραστάσης; :lol:



Ιπποκράτης

San tous kinezous tha bjazoune fotografies.......ja na boroune na tha ftiahnoune ja to disneyland:)
 
Μακεδονικοί τάφοι

Στην περιοχή, άλλωστε, βρίσκονται και μακεδονικοί τάφοι, οι οποίοι σήμερα έχουν αρχίσει να συνδέονται με το πόλισμα που έρχεται κάθε μέρα στο φως. Μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής από το χώρο όπου γίνεται σήμερα η ανασκαφή, βρίσκεται το αρχαιότερο και πλέον εντυπωσιακό δείγμα μακεδονικού τάφου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μακεδονικό τάφο του Φοίνικα, όπου υπάρχουν επίσης ευρήματα και από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής που έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ο μακεδονικός τάφος του Φοίνικα ανακαλύφθηκε την άνοιξη του 1987, στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Πρόκειται για ένα μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο και εντυπωσιακότερο δείγμα μακεδονικού τάφου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου ο δωρικός ρυθμός βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του. Ο τάφος, που βρέθηκε συλημένος, φέρεται να κατασκευάστηκε για να δεχτεί έναν επιφανή νεκρό, πιθανότατα στέλεχος του μακεδονικού στρατού, και τη σύζυγό του.

Ich bin trotzdem sehr gespannt was die neuen Funde aus den makedonischen Gräbern enthüllen werden.



Hippokrates
 
Zurück
Oben