Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Ramush Haradinaj kommt frei

[h=1]Srbija u šoku: Haag oslobodio bivšeg kosovskog premijera[/h]
[h=2]Ramush Haradinaj i suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su za zločine u logoru Jablanici. Postupak je ponovljen zbog nezakonitih pritisaka na svjedoke[/h]
Međunarodni kazneni sud za bivšu jugoslaviju u četvrtak je oslobodio optužbi bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uz nalog da ga se odmah pusti iz zatvora. Riječ je o ponovljenom suđenju zbog sumnji da je tijekom prvog procesa došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.
Srpski Press je na tekst o oslobađajućoj presudi stavio naslov 'Haag nas dotukao', aBlic piše kako 'Dvaput pomaže Haag'. 'Novi šamar' je naslov teksta na portalu B92, a naslov na portalu alo.rs je 'Haaški sud: Ubijanje Srba nije zločin'.
U Prištini je vijest o oslobađanju dočekana vatrometom, piše Blic, te se na središnjem gradskom trgu već okupljaju građani i slave oslobađajuću presudu. Nekoliko stotina ljudi okupilo se i ranije te su izricanje presude pratili na trgu, a plakati kojima se poziva na doček bivšeg premijera postavljeni su prije nekoliko dana.
Tijekom obrazlaganje presude rečeno je da tužiteljstvo nije iznijelo dokaze da je optuženi znao za krivična djela u Jablanici, a nije dokazan ni udruženi zločinački pothvat. Nije kriv ni po jednoj točni optužnice.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj, koji su također oslobođeni, bili su optuženi za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici. Tužiteljstvo je za zločine počinjene 1998. tražilo kaznu od 20 godina zatvora. Prema optužnici kosovske snage u logoru u Jablanici su svoje neistomišljenike ubijali i zlostavljali. Neki od zatočenika su zlostavljani i izgladnjivani dok su neki ubijeni.
U travnju 2008. prvostupanjsko vijeće je Haradinaja i Balaja oslobodilo optužbi dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Žalbeno vijeće je zatim naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici.
 
Zurück
Oben