Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Sretan 80. rodendan, Joan Baez
Zivot i karijeru Joan Baez su, osim glazbe, obiljezili drustveni aktivizam i borba za ljudska prava. Ikona je aktivizma i protestne pjesme. Godine 1963. je na marsu u Washingtonu, koji je organizirao Martin Luther King, izvela pjesmu “We Shall Overcome”. Sudjelovala je na cuvenom koncertu u Woodstocku i nizu protestnih akcija protiv vijetnamskog rata, bila je inspiracija Vaclavu Havelu i pjevala na koncertu povodom 90. rodendana Nelsona Mandele u londonskom Hyde Parku 2008. godine.
“Vjerujem da muzika i umjetnost mogu dosta utjecati na drustvo, ali ne samo po sebi. Svi ljudi, pa i umjetnici, moraju se aktivno ukljuciti u drustvo kako bi nesto promijenili”, rekla je.
Smatra da je globalno stanje u drustvu lose i da postaje sve gore: “Mislim da moj ponosni voda vodi groznu politiku. U proslosti su se ljudi ugledali na SAD, zemlju slobodnih ljudi i uzora u demokraciji. Sada su Sjedinjene Americke Drzave primjer kako ne treba voditi politiku.”
Iako ulazi u deveto desetljece zivota, energije joj ne fali i dokaz je da smo mladi onoliko koliko je nas duh mlad. Njena tajna je, otkriva, u tome sto ono sto voli radi s mnogo strasti.
“Naprimjer, grupa mladih ljudi s Floride koji se bore za ljudska prava svoju pozitivnu energiju prenose na mene. Znate, hrabrost je prelazna. Kada vidim njih, sjetim se da se jos uvijek imam za sto boriti i zbog toga jos uvijek ne razmisljam o mirovini”, rekla je.