Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Atatürk ein Verbrecher

21272669_1558049284238443_8198979043204984664_n.jpg

Klar war der Westen fortschrittlich, die Wüstenläufer aus Saudi Arabien waren eher damit beschäftigt alles zu verteufeln, was nicht (geistig) in die Burka will.
Aber auch durch opportunistische Politik die sie gemeistert haben, haben sie so einige Länder wie Saudi Arabien unter ihre Fittiche bekommen.

Ich kann dich nicht mehr ernst nehmen bei so viel Negativität.

Wir alle finden nicht alles richtig was Atatürk so getan hat.
Ich finde persönlich ihn als Symbolik des Laizismus in der Türkei sehr wichtig. Seine Zeit zB. als Soldat interessiert mich nicht.
Man respektiert ihn dafür, dass wir Dank ihm nicht in zig Besatzungszonen aufgeteilt sind, mehrtun die einfachen Leute nicht

Die meisten haben doch eh nur ein wenig Wissen über ihn.

Mich zB. hat sein Leben nicht zu 100% interessiert. Man liest ab und zu was und gut ist.
Ich finde für die meisten ist Atatürk nur eine reine Symbolik. Keiner vergöttert ihn wirklich.

Wir alle finden nicht alles richtig was Atatürk so getan hat.
Ich finde persönlich seine Symbolik des Laizismus in der Türkei sehr wichtig. Seine Zeit zB. als Soldat interessiert mich nicht.
Man respektiert ihn dafür, dass wir Dank ihm nicht in zig Besatzungszonen aufgeteilt sind.

Die meisten haben doch eh nur ein wenig wissen über ihn.

Mich zB. hat sein Leben nicht zu 100% interessiert. Man liest ab und zu was und gut ist.
Ich finde für die meisten ist Atatürk nur eine reine Symbolik. Keiner vergöttert ihn wirklich.

Wer ist denn zu seiner Zeit so weit zu sagen "wenn meine Aussagen den Erkenntnissen der modernen Wissenschaft widersprechen, dann wählt die Wissenschaft"? :)

Du übertreibst, natürlich wird die arabische Regierung kritisiert.

Sufismus und Salafismus verlangen das Gleiche, beliebter Titel der Sufis war türk. Dede-Grossvater, Vorfahre, Vorgänger, Sufismus verlangt die Dedes zu folgen. Auf arab. ist Salaf-Vorfahre, Vorgänger und Salafsmus verlangt die Salaf zu folgen, beide wollen also das Gleiche einfach auf verschiedene Sprachen... Sufismus war für die Osmanen typisch und Salafismus war für die Abbasiden typisch.

Sure 51:49. Und von jeglichem Ding haben Wir Paare erschaffen, auf daß ihr euch vielleicht doch besinnen möchtet.

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Dede_(Titel)

Woher sich die Wahabiten ihre Deutungen für irgendwelche Regeln heraus holen, stammt meist nur aus irgendwelchen "Gelehrteninterpretationen" die vor 1000 Jahren gelebt haben.
Der Wahabismus ist grad mal 200 Jahre alt und macht auf Überislam,
Dann stellt dem da jemand ne Frage und er antwortet "abdr raschd el abdu ammahd" hat gesagt...
Also ist Musik verboten, und dann siehst du auf Youtube Videos brennende Notenzeichen mit einem Typen mit dem typischen Salafistenbart.
Aber Aleviten spielen Musik mit Saz.
So werden diese Leute dann als Menschen verteufelt nur weil sie mit Saz spielen wollen.
Es gibt schon ein Unterschied zwischen dem Salafismus und Sufismus, der Sufismus ist im Grunde die toleranteste Strömung im Islam.
Das kannst du locker aus dieser friedlichen Musik heraus nehmen.

Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.

In Saudi Arabien werden Sufis verfolgt mit irgendwelchen Bildern wie die AfD hier über andere Menschen hetzen oder Drohszenarien malen.

Wer ist denn zu seiner Zeit so weit zu sagen "wenn meine Aussagen den Erkenntnissen der modernen Wissenschaft widersprechen, dann wählt die Wissenschaft"? :)

Eben.
Und recht hat er und so sollte es auch sein.

Er sagte auch sinngemäß:
"Wenn ihr immernoch auf einen Anführer wartet, der euer Land rettet, dann habe ich euch nix beibringen können"

Ein kluger Mann, aber letztendlich auch nur ein Mensch.
Und er war sich dessen bewusst.

Die Menschen sind hauptsächlich Eierköpfe die populistischen Sprüchen eine gewisse Romanze entgegen bringen.
Glaubst du das die ganzen Nachfolger der CHP so tief in die Materie gegangen sind obwohl sie ständig in seinem Namen Politik betrieben haben? Nein.
Das Einzige was die geleistet haben war irgendwann, dass sich ne CHP Abgeordnete auf die Bühne gestellt hat und im Namen Atatürk gesagt hat, dass man in einem atheistischem Staat lebt. Oder mal nen türkischen Opa abgeführt und verprügelt haben, weil er den Koran gelesen hat.
Zack, wunderbar vorbereitet für die kommende politisch religiöse Bewegung die Erdogan hervor gebracht hat und jetzt kloppen die sich weiter.

Die Menschen sind hauptsächlich Eierköpfe die populistischen Sprüchen eine gewisse Romanze entgegen bringen.
Glaubst du das die ganzen Nachfolger der CHP so tief in die Materie gegangen sind obwohl sie ständig in seinem Namen Politik betrieben haben? Nein.
Das Einzige was die geleistet haben war irgendwann, dass sich ne CHP Abgeordnete auf die Bühne gestellt hat und im Namen Atatürk gesagt hat, dass man in einem atheistischem Staat lebt. Oder mal nen türkischen Opa abgeführt und verprügelt haben, weil er den Koran gelesen hat.
Zack, wunderbar vorbereitet für die kommende politisch religiöse Bewegung die Erdogan hervor gebracht hat und jetzt kloppen die sich weiter.

Man muss im Bezug auf die Türkei realistisch sein. Das Land vor der Gründung hat in den Balkankriegen 1,4 Millionen Soldaten verloren, die 0,6 Millionen, die zurückkahmen, waren entweder krank oder behindert. Die Alphabetisierungsrate betrug 3-4 Prozent. Die infrastrukturelle Tiefe so wie Bildungswegen und Gesundheitswesen im katastrophalen Zustand. Lange verschollen glaubte Krankheiten kamen auf. Die Errungenschaften der Republik sind nicht von der Hand zu weisen aber man kann auch nicht innerhalb 90 Jahren, dass wir deutsche Verhältnisse erreichen.

Hier ein Brief, der die Lebensweise in Anatolien offenlegt

yeni osmanlıcılara tokat niteliğinde ahmet haşim'e ait 3 eylül 1919 tarihli bir mektuptur.

not: günümüz türkçesiyle bir uyarlamasına ait kaynak verebilecek suser varsa entry düzenlenecektir.

"sevgili refik,

ihtimal sana fazla yazıyorum. fakat ben bundan memnunum. bulunduğum noktalardan sana doğru uçurduğum bu mektuplarla pervaz-ı evraktan hasıl olmuş ve bütün mesafeler boyunca mümted, maddi ve manevi bir bağ ile kendimi sana bağlı tutmak istiyorum. muhaberatımızın bu tevâlisi seni iz'ac ediyor mu?

geçen mektubumu niğde'den yazmış ve o mektubu gönderdikten sonra livanın bütün kazalarını teftişe çıkmıştım. yirmi gün süren ve nice bağ ve bahçe safalarına rağmen ruhumda hiçbir hakikî lezzetin hatırasını bırakmayan bu devrenin hitamında bu ikinci mektubu gene niğde'den yazıyorum.

gördüğüm anadolu hakkında bilmem sana ne yazayım? evvelâ bu kıta-ı arazide kimler yaşıyor? görülen harabelerin banisi hangi cins mahlûkattır? bunu, köy ve kasaba diye gördüğümüz renksiz haraba yığınlarına bakıp anlamak asla mümkün olmamıştır. anadolu köylüsünü tasnif-i mahlûkatta karıncalar nevine ithal etmeli fikrindeyim. gündüz ağaçsızlıktan dolayı müthiş bir güneş altında yanan ve gece en güzel yıldızlar altında bütün böceklerinin namütenahi sesleriyle uzanıp giden bu araziden herhangi saat geçilmiş olsa yalnız yiyeceğini tedarikle meşgul, "gıda" fikr-i sabitiyle sersemleşmiş, neşesiz ve yorgun bir insaniyetin mesai-i müşkilesine tesadüf olunur. sanki, cehennemî bir fırın karşısından yeni ayrılmış gibi yüzleri kıpkırmızı, dudakları çatlak, elleri kuruyup siyahlaşan bütün bu insanlar ya madde-i gıdaiyeyi biçmekle, ya onu taşımakla, ya onu savurmakla veyahut onu metharlarına doğru çekip götürmekle meşgul görünür. tıpkı karıncalar gibi, tıpkı karıncalar gibi...

fakat boğazlarının kârına olarak aklın bütün melekâtını ret ve iptal eden bu adamların boğazı da memnun etmekten pek uzak bulundukları, en zenginlerinin evinde geçirilen bir gecenin sabahında, nefis bir yemek diye sofraya getirilen suyla pişmiş menhus bir fasulyanın barsaklarda tevlid ettiği gazat ve ıstırabat ile uyanılıp da anlaşıldığı zaman, bu akılsız kardeşlerin maksatsız hayatına, boşa giden gulâne mesaisine karşı derin bir elem duymamak kabil değildir. refik; ankara'da, almanya imparatorunun anadolu hastalıklarını tetkik etmek üzere gönderdiği bir heyet-i tıbbiyenin bazı büyük rütbeli erkânıyla görüştüm. bunlar, bir seneden beri her gelen hastayı ücretsiz muayene etmek ve mümkün olduğu kadar tetkikatlarını sıhhatli eşhas üzerinde(mektep talebesi gibi) yapmak suretiyle şunu anlamışlardır ki, anadolu türklerinin karınları kurtlarla mahmul ve kanları bu kurtların ifraz ettiği tufeyliyat ile meşbû bulunuyor. cinsi, yakın bir inkıraz ile tehdit eden bu hâlin sebebi neymiş bilir misin? noksan tagaddi.

her ne kadar garip görünse de anadolu türkleri henüz ekmek imalinden bile bîhaberdirler. yedikleri mayasız bir yufkadır ki, ne olduğunu yiyenlerin midesine bir sormalı.

bilâ-istisna vasıta-ı cerleri kağnıdır. ellerinde esir olan öküzler ve bu neviden hayvanat için en zalim bir muhayyilenin bile icâdından aciz kalabileceği -bununla beraber batî, dar ve maksada gayr-ı salih bu âlet- hiç şüphe yok ki, devr- i hacerî keşfiyat ve âlâtındandır. kağnı bir araba değil, fakat, hayvana yapışıp onun anâsır-ı hafiyye-i hayatına hortumunu sokan ve bu suretle kanını ve canını çeken bir canavardır. uzaktan görüldüğü zaman heyet-i umumiyesiyle bir arabadan ziyade azîm ve hevl-engiz bir karafatma hissini veren tarihe âşina bir göz için üzerindeki uzun değneği ve ayakta duran arabacısıyla dara ve keyhüsrev devirlerine ait taşlar üstünde menkûş iptidaî arabaları hatırlatan bu kağnıların boyunduruğu altında masum hayvanatın çektiği azabı gördükçe, onu sevkeden âsûde köylünün insanlar gibi bir ruhu olup olmadığından şüphe ettim.

anadoluluların becerikliliği ancak öküz tezeğini istimalde ve onu kabil-i istifade bir hâle sokmak için buldukları çarelerin tenevvüünde görülür. tezeğin bu adamlar nezdindeki kıymeti şâyân-ı hayrettir. sürüler meraya çıkarken veyahut akşam şehre girerken kadın ve çocuk, gözleri bir nokta-i ziyaya cezp edilmiş gibi, öküz kıçlarından bir saniye dikkatlerini ayırmayarak ve yüzlerce rakipten geri kalmak korkusuyla seri adamlarla koşarak, öküz g...tünden düşen en ufak b...k parçasını toplamak üzere dirseklerine kadar bulaşık elleri ve hırstan hadekaları fırlamış gözleriyle yere kapanırlar. bu b...lar toplanır, sepetlere doldurulur, evlere cem ettirilir ve nihayet bir altın hamîresi yoğurur gibi, altın gerdanlıklı genç kadınlar beyaz kollarıyla onu yoğururlar ve muntazam yuvarlaklar hâline koyup kurumak üzere duvara yapıştırırlar. anadolu'nun duvarları bu öküz muzahrefatıyla sıvalıdır. bütün havalarında o rayiha teneffüs olunur. yemekleri, sütleri, ekmekleri hep tezek dumanının kokusuyla ele alınmaz bir hâldedir. eski mısırlılardan ziyade anadolular apis öküzüne hürmet etmeliydi. öküz, burada hayat-ı umumiyenin zenbereğidir.

evlerine gelince, onlar da öyle: duvarlar yontulmamış alelâde taşların, çalı çırpının, leylek yuvasında olduğu gibi, gelişigüzel dizilmesinden hasıl olmuştur. baca nedir, bilir misin? dibi kırık bir testi. kızılırmak havalisinde, büsbütün hane inşasından da feragat ederek, toprağın mahiyet-i hususiyesinden bilistifade dağları oymakla vücuda getirdikleri mağaralar içinde kuşlar gibi imrar-ı hayat ederler. nevşehir'den yarım saat beride güvercinlik namında kovuklardan müteşekkil bir köy vardır ki, hakikaten ancak bir güvercinlik olmaya şâyân bir köydür.

anadolu, külliyen temizlikten mahrumdur. sakallı celâl'in dediği gibi en nefis bir icatları olan yoğurt bile pislik mahsulünden başka bir şey değildir. kaynamış süte kirli bir demir parçası yahut eski bir gümüş para atılsa sütün derhal yoğurda inkılâp edeceğini sen de bilirsin.

anadolu, hemen serapa firengilidir. anadoluların güzelliği de bozulmuştur. bir köy, bir kasaba veya bir şehrin kalabalığına bakılsa, heyet-i umumiyede o kadar topal, topalların o kadar envaı, o kadar cüce, kambur, kör ve çolak görülür ki, insan şekl-i eşyayı bozan muhaddeb bir camla etrafa bakıyorum zanneder. mamafih güzel oldukları zaman da güzelliklerinin emsalsiz olduğunu itiraf etmeli. siyah, derin ve titretici gözlerle insana bakan şalvarlı, mevzun anadolu kadınları; sizleri nasıl unutacağım? gençleri, insanın bazen en mükemmel bir nümunesini temsil ederler. fakat, bunlar, nadirattandır, refik. anadolular hakkında sana daha çok yazacak şeyler varsa da mektuba gülünç bir makale süsü vermemek için bu bahsi burada kesiyorum. anadolu seyahati artık benim için nihayet buluyor demektir. bundan da mahzun değilim.

iâşe-i umumiye'de ahiren hasıl olan tebeddül -ki şüphesiz bundan haberdarsınız- üzerine bizim vazifemizin yeni teşkilât dairesinde devam edeceği bildirilmiş ise de yakında tezkeremizin elimize verileceğini ve her birimize gene kıt'alarımızın yolu irade edileceğini muhakkak zannediyorum. bugün istanbul'dan, arkadaşlarımın birinden aldığım bir mektupta bu tahavvülün vukuu üzerine hemen levazım'ın nüfuzlu erkânından birine müracaatla benim için teşebbüs ettiği ve neticenin yakında bildirileceği yazılıyorsa da hiçbir teklifi kabule kendimde arzu bulmuyorum. harbin nihayetine kadar bizim koca kumandanın kanadının altından daha emin bir yer yokmuş. bunu, evvelce anlayamadığıma teessüf ediyorum. ve bırakılan yere avdette insanı utandıran bir hâl hissetmeseydim hemen çantamı toplayıp aydın'a gelmekte bir dakika tereddüt etmezdim.

niğde teftişi hitam bulmuştur. iâşe heyet-i teftişiyesine girdiğim günden beri kazandırmış olduğum meblağ iki bin liraya baliğdir. benim ziyanım ise pek çoktur. evvelâ sıhhatim bozuldu. hayli keçi eti yedim. birçok da beyhude masraflar ettim. ve rahatımdan da birçok şey kaybettikten sonra yerimden de oldum. yakında, belki, üç gün sonra istanbul'a gidiyorum.

Man muss im Bezug auf die Türkei realistisch sein. Das Land vor der Gründung hat in den Balkankriegen 1,4 Millionen Soldaten verloren, die 0,6 Millionen, die zurückkahmen, waren entweder krank oder behindert. Die Alphabetisierungsrate betrug 3-4 Prozent. Die infrastrukturelle Tiefe so wie Bildungswegen und Gesundheitswesen im katastrophalen Zustand. Lange verschollen glaubte Krankheiten kamen auf. Die Errungenschaften der Republik sind nicht von der Hand zu weisen aber man kann auch nicht innerhalb 90 Jahren, dass wir deutsche Verhältnisse erreichen.

Irgendwann kannst du das alles nicht mehr bringen...

blablabla... er hat dies getan..
blablabla... keiner konnte Lesen und Schreiben

Diese Liste könnte ewig gehen. Wir haben nun 2017 und ein geteiltes Land mit weniger Einwohnern und Möglichkeiten wie Südkorea das zudem in einem totalen Nachbarschafts Konflikt mit Nordkorea ist hat mehr erreicht als die Türkei es in den nächsten 50 Jahren wahrscheinlich erreichen wird.

Was haben wir vorzuweisen? Atatürk hat also das erreicht was in Europa zu der Zeit viele schon drauf hatten. Das ist kein Erfolg. Das ist ein Armutszeugnis. Natürlich nicht auf ihn zurückzuführen. Ich kann es aber nicht mehr hören, wie ich auch nicht mehr hören kann das durch Erdogan der Wirtschaftliche Erfolg kam.

Die Nachfolger der CHP haben gewusst wie sie den Fortschritt des Volkes bestens verhindern. Wie auch Erdogan derzeit seine Arbeit der letzten Jahre über den Haufen wirft und sich von Verschwörungstheoretikern leiten lässt. Sprich nach Atatürk gab es bis auf die frühen Jahre der AKP wo sie gemäßigt waren nur einen fortlaufenden Rückschritt ohne konsequente Entwicklung in Industrie, Kultur-und Bildung. Der Syrien Konflikt wird irgendwann enden wahrscheinlich mit 2-3 Fraktion (Assad-oder SDF/US-Koalition).

Wie auch im Irak Konflikt ist die Türkei hier der deutliche Verlierer. Man hat nichts erreicht, viel verspielt und steht im grunde noch schlechter da und weiß auch nicht mehr wo man hingehört.

Atatürk hat hier kein Vermächtnis hinterlassen. Sondern lediglich als Soldat/General der Osmanischen Streitkräfte seine Aufgaben gemeinsam mit vielen anderen Generälen erledigt und ein Land geschaffen für (uns). Wir fahren es aber mit voll karacho voll gegen die Wand. Größtes Problem bis heute die Kurden, die mit fortlaufender Zeit ein noch größeres Problem und das verspreche ich werden.

Was haben wir vorzuweisen?

Also im Vergleich zu dem osmanischen System folgendes:

- ein funktionierendes Gesundheits - / Bildungswesen
- eine von 4% auf 90% gesteigerte Alphabetisierungsrate
- funktionierende Institutionen
- die Integration der Frau in die Gesellschaft
- ein ordentliches BGB und Handelswesen nach dem schweizer Recht
- ein Leben mit Würde in Unabhängigkeit

Atatürks Erbe ist ein Volk, das nach Wissen trachtet.

Zurück
Oben