Nakon sto me jedan clan ovog foruma (koji je iz tog kraja) zamolio da opsirnije napisem tadasnju situaciju iz 95 oko Banja Luke, odlucio sam, da opsirnije razjasnim tadasnju ratnu situaciju !
* Prvo i stalno postavljeno pitanje, da li je Banja Luka bila pred padom ?
Dosta odgovora na to pitanje sam vec dao na prvoj i trecoj stranici, i ponavljam, nije bila pred padom (ko ima drugo misljenje neka slobodno iznese, samo bez tipa, "pa mogla je", bez ikakvih argumenata) !
*Dakle, nije pala ni Bosanska Gradiska (nisam siguran dali se zove danas samo Gradiska), Bosanski Novi (danasnji Novi Grad) i Prijedor !!
*Kao prvo bi se osvrnuo na Richarda Hoolbruka (bivsi americki izaslanik za Balkan) , sta je njegov stav u vezi moguceg pada Banja Luke !
*On u svojoj knjizi "To end a war" navodi, da vodstvo Srba iz Republike Srpske nije uopste shvatilo, u kojoj se situaciji nalazi.
Drugo, on takodjer navodi, da je u "jednom momentu" kontrolirao svu elektricnu struju, i da to srbi nisu mu povjerovali i on nazvao Antu Gotovinu, da iskljuci struju iz hidrocentrale u Jajcu !!!
Kao trece, on navodi, da su hrvati svoje vojne akcije odmah zaustavili kada je Bill Clinton zaprijetio, da se Banja Luka ni po koju cijenu nesmije dirati !
*Razlog zasto je to napravio Clinton, navodi Hoolbrook da sprijeci novi val vise stotina hiljada izbjeglica prema Srbiji.
E sad, knjiga kao i svaka knjiga, jeli joj vjerovati ili ne, to sve zavisi sa kog pogleda se to sagleda, moje misljenje, da Hoolbrook nije uopste objektivan i mnogo stvari mu ja nemogu vjerovati, a njegovu objektivnost je vec vise puta izkazao tokom 90-ih !
Dakle ove sto sam napisao, odnosi se samo na Hoolbrooka !
E sad da ja napisem nesto sa mog pogleda ...
*Prvo bi nesto napisao u vezi te hidrocentrale (koju je takodjer Hoolbrook opisao).
Hidrocentrale na Vrbasu/Plivi (sve oko Jajca), davali su Banja Luci otprilike 15 % potrebne struje !
Hoolbrook nije naveo da su postojale tri centrale, dvije oko Jajca i jedna u Boccu !!!
*Dakle Hoolbrook je naveo, da je Gotovina iskljucio struju za Banja Luku, ali u tom periodu to nije bila nikakva novost, i onako je skoro svakih 1-2 mjeseca nestajala struja, tako da se iskljucivanje struje od strane Gotovine nije uopste primjetilo u Banja Luci !
A sad de napisen nesto u vezi ratnog terena na tom podrucju !
*5. korpus ArmijeBiH je na pravcu Prijedora sve preko Grmeca (i dolinom Sane) djelovao, tamo nisu bili prisutni HVO ili HV !
HV je nekoliko puta pokusala da se probije preko Une/Save, ali tu nisu bas "dobro" prosli (i na to cu se osvrnuti malo kasnije)
*Dalje, podrucije koje je zauzela HV/HVO i Prijedora, to je zaista i bila tzv."zona odgovornosti tog "silnog" 5.korpusa ABiH".
*E sad plan svega toga je bio, da 5.KorpusABiH odma nakon osvajanja Bosanske Krupe zauzme Novi Grad (tadasnji Bos.Novi).
A drugi dio plana, da HV dalje forsira preko Une/Save na sva ta okolna mjesta (Novi Grad, Gradiska, Koz.Dubica itd.)
Posto je Legija iz tog podrucija, zna u cemu je stvar i od koje je vaznosti to podrucije !
*Na njihovu nesrecu, "silni" 5.korpus je ipak zaustavljen na samom ulazu za Novi Grad.
Sto se tice Prijedora, nakon toga svega, jedino je mozda mogao Prijedor ugroziti 5.korpus (ali samo dolinom Sane).
Prijedor jeste bio granatiran, to jeste cinjenica, i to zahvaljujuci napredovanjem bas tom dolinom Sane (kljucna tacka u tom napredovanjem, bilo je selo Ostra Luka) !
*Naravno treba i priznati, da situacija sigurno nije bila jednostavna za nas, i to nekoliko dana, ali se situacija ipak za nas popravila, posto su jedinice sa istoka opet vraceni na ovaj teren ratista (znaci radi se o svim znacajnim brigadama iz 1.krajiskog korpusa koje su stalno bile na Koridoru i u istocnom djelu Bosne,tj. na Podrinju) !
Cak smo izveli nekoliko (nazalost samo ogranicenih) kontranapada prema Kljucu i Sanskom Mostu !!!!
*Naravno, kod nasih jedinica nisu kao i nigdje u ratu, stalno "cvijetale ruze", pasivno posmatranje najboljih jedinica Vojske Republike Srpske (dvije najbolje brigade nisu bile ukljucene za odbranu)!
Kriza za VRS nastala je, kada je ABiH probila na Ozren planinu (bitke oko Vozuce), i moze se zasigurno reci, da su tih dana tamo vodjene najzesce bitke !
*Cinjenica je takodjer, da su hrvati zauzeli Mrkonjic Grad i Jajce (djelomicno su ugrozavali iz tog pravca VRS) !
*A sto se tice angazovanja Srbije u rat, u slucaju pada Banja Luke, dali bi se Vojska Jugoslavije umjesala u sukobe ?
Moje misljenje je da se nebi umjesala, tada su neki generali iz VJ dolazili (i to oko Ljubaceva, oni koji su iz tog kraja znaju dje se nalazi) u vezi artilerije.
Stalno su kruzili price tipa, "Slobodan Milosevic je prijetio bombardovanjem Vinkovaca, Osijeka, Tuzle itd."
VJ jeste bila mobilisana, ali treba i sagledati sta znaci "dignuti sve jedinice", izvrisiti transport preko 200/300 km, sve je to vise kruzilo zbog morala vojnika i cjelokupne vojske !!!
*Uspjesno smo takodjer odbili daljna dejstva 5. & 7.korpusa ABiH.
Neki dio 2.krajiskog korpusa je odmah, nakon sto su se 5. & 7.korpus ABiH spojili (i to iz pravca Sanskog Mosta) uspio da izbije na vaznu komunikaciju
"Kljuca-Bos. Petrovca; tj. Bravsko Polje", Kljuc se nasao u poluokruzenju, ali kao i uvjek, opet je zaustevljena akcija !
Nesto da nadodam za kraj, kada su izbile neprijateljske snage u Cadjavci (nalazi se na Manjaci), samo tada je bila Banja Luka na artilerijskom nisanu (za one koji neznaju; nisan=Zielscheibe) !!!!
Tada nije doslo do artilerijskog dejstva od strane neprijatelja ...
[FONT="]Toliko od mene u vezi Banja Luke !
[/FONT]