EKSKLUZIVNO Majka Harisa Čauševića: Žao mi je stradalog policajca i policajke, ali i mog djeteta.
Čauševića je policija privodila prije nekoliko dana pa ga pustila. Ovo što se dogodilo najteža mi je rana na srcu.
Ovo što se dogodilo najteža mi je rana na srcu, kaže u ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ Zineta Zinka Čaušević, majka 26-godišnjeg Harisa Čauševića, glavnog krivca za nezapamćeni teroristički napad koji se u nedjelju dogodio u Bugojnu.
Besana noć
Zineta, koja je živjela sa sinom Harisom u kući u naselju Poljice u Bugojnu, kaže da ju je pritisnula neopisiva tuga. Sva u šoku, duboko žali što se desila tragedija koju je prouzrokovao njen sin.
- To što je učinio je žalosno, svi mi imamo djecu. Ne mogu da vjerujem da je to uradio. Ne znam šta da kažem. Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Ne daj Bože ovo nikome. Ni u ratu se nisam našla u ovakvom stanju. Meni je strašno žao tog policajca koji je stradao, žao mi je povrijeđene policajke, ali žao mi je i mog djeteta. Tvoje dijete ne može bit da ne valja. Ne bih mu mogla ništa loše reći. Opet će se materijalno popraviti, ali životi su izgubljeni i to je najteže. Šta ja sada da radim? Da mogu išta popraviti, ne mogu. Evo, ne mogu da pričam. Suše mi se usta, možda sam i šećer dobila. Sinoć nisam oka sklopila. Ne mogu biti ravnodušna na sve ovo - teško priča vidno uznemirena Zineta.
Kaže da komšije s Harisom nikada nisu imale problema. Tvrdi da se nije drogirao, pušio, pio, niti krao i da je „ovo svakoga iznenadilo“.
- To moje dijete, on nikome nije smetao, nikome nije zla spreman učiniti... Ne znam šta se desilo. Prije sedam do deset dana imao je jedan poziv iz Sarajeva. Nije se odazvao, pa je policija došla i odvela ga s onim autima. Ako mu nije nešto to zasmetalo. Možda mu je to nešto bilo krivo. On je bio takav. Ako bi ga neko izazovi, ne bi mogao u sebi izdržati, pa bi to izbacio. Znate, i ovaj rat učinio je svoje, možda nije mogao ni nešto pretrpjeti. Možda se s nekim i zavadio, šta ja znam... Imao je i neku pritužbu na policiju. Najvjerovatnije je to bilo u pitaju. Govorio mi je da nije kriv, a da ga terete. Nakon što su ga odveli, izašao je iz policije, javio mi se, rekao da se ne sekiram i da je obavio to što je imao. Ne znam šta je planirao i zašto je ovo sada učinio.
Nije bio mnogo otvoren i nije volio razgovarati. Možda mi ne bi ni rekao šta je mislio da uradi - navodi ona.
Bila kod kćerke
Noć prije tragičnog događaja Zineta nije bila kod kuće. Otišla je do kćerke, koja, također, živi u Bugojnu.
- On je ostao ležati ovdje u kući. Gledao je „Dnevnik“ na FTV-u kada sam izašla. Ujutro sam čula strašnu detonaciju. Mislila sam da je zemljotres u pitanju, ali sam nastavila spavati. Ujutro sam pitala moju priju je li čula zemljotres. Rekla je da to nije bio zemljotres. Dali su mi vode i onda rekli šta se desilo. Potom sam došla ovdje kući - ističe Zineta.
Amidža policajac
Na naše pitanje da li je ikada primjetila kod Harisa oružje, Zineta je odgovorila odrično, tvrdeći da "on to sklanja od mene".
Kako saznajemo, amidža Harisa Čauševića radi u Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje i čestit je policajac, kojem je, također, teško pao tragični događaj.
Adnan Ljubuškić: Najteže mi je što sam brata izgubio u miru
Samo što je Tarik Ljubuškić to jutro otišao na posao, njegovu porodicu probudila je eksplozija.
- Probao sam ga zovnuti telefonom, ali se nije javljao. Nazvao sam Hitnu, a oni su mi rekli da ima ranjenih i mrtvih. Odmah sam upalio auto i otišao u stanicu, gdje su mi rekli da mi je brat poginuo - kaže Adnan Ljubuškić.
Osim što je roditeljima ostao jedino dijete, sada se Adnan mora brinuti o četvero Tarikove i Admirove djece. Adnanu najteže pada to što je drugog brata izgubio u miru.
- A mislio sam da smo rahat, da nema više problema u ovoj Bosni - kaže Adnan
Tuga mi je došla dogrla
- Imala sam trojicu braće i svi su umrli za godinu i 12 dana u Austriji. Poslije šest mjeseci, umrli su mi i muž i sestra u Travniku. Potom se ubio i sin mog brata. Moj suprug, Harisov otac, umro mi je prije četiri godine na rukama. Ne znam da li je zbog toga Haris doživio neki stres, nešto, ne znam. Nemam više riječi. Ova tuga mi je došla dogrla - kazala je Čaušević.
Incko: Napadnuta pravna država
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Incko (Valentin Inzko) danas je boravio u Bugojnu. gdje je obišao mjesto terorističkog napada na Policijsku stanicu.
Visoki predstavnik osudio je ovaj događaj, naglašavajući da je u nedjelju u Bugojnu napadnuta pravna država BiH i njene civilizacijske tekovine, ali je i izrazio zadovoljstvo što je policija efikasno odradila svoj posao i uhapsila počinioce.
Incko je posjetio porodicu nastradalog policajca Ljubuškića i izrazio svoje saučešće, a obišao je i porodicu teško povrijeđene policajke Edine Hindić, za čiji život se bore ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EUu BiH Valentin Incko posjetio je i ranjenog policajca Sanela Hodžića, koji je i dalje na liječenju u bugojanskom Domu zdravlja.
Petero osumnjičeno za sudjelovanje u napadu i pomaganje u bijegu
Nakon višesatne potrage i uspješnog lociranja uz asistiranje službenika OSABiH 28. juna u 17.20 sati slobode je lišen Palislamović Naser, koji je osumnjičen za krivično djelo terorizma iz člana 201. KZBiH.
Osumnjičeni se nalazi u postupku kriminalističke obrade koju će izvršiti službenici Uprave policije FBiH, Odjela za terorizam, nakon čega će biti predat na postupanje Tužilaštvu BiH, saopćilo je danas Tužilaštvo BiH.
Također, policija je nakon lišenja slobode izvršila pretrese objekata za koja postoje saznanja da se u njima skrivao osumnjičeni Palislamović dok je bio u bijegu. Nakon pretresa, lišeni su slobode i Š.N., O.E. i K.N., koji su osumnjičeni da su pružali podršku u bijegu i skrivanju osumnjičenog P.N., za kojim su policijski organi tragali od nedjelje, 27.juna 2010. godine. Ovi osumnjičeni također će nakon kriminalističke obrade, u zakonskom roku, biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora i drugim mjerama iz svoje nadležnosti.
U nedjelju, 26.juna, nakon eksplozije u Bugojnu, slobode je lišen osumnjičeni Haris Čaušević koji će nakon kriminalističke obrade biti predat Tužilaštvu BiH. Tokom jučerašnjeg dana lišen je slobode i A.G. koji će nakon kriminalističke obrade biti pušten na slobodu.
Građani zatražili hitnu i efikasnu akciju
Na platou Kulturno-sportskog centra u Bugojnu danas je održan mirni protest, kojem je prisustvovalo više od 3.000 građana, koji su još jednom osudili teroristički napad na Policijsku stanicu u ovom gradu, u kojem je u nedjelju ujutru poginuo 41-godišnji policajac Tarik Ljubuškić, a šest osoba ranjeno.
Građani su od državnih institucija zatražili hitnu i efikasnu akciju u borbi protiv terorizma, te zabranu djelovanja svih fašističkih organizacija u BiH.
PIC osudio bombaški napad
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) danas je osudio bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, koji se desio u ranim satima u nedjelju.
- 'Ovo nije bio samo napad na grad i građane Bugojna, već i na institucije ove zemlje i na naše zajedničke vrijednosti - smatra Upravni odbor PIC-a, saopštio je EUSR.
Izražavajući solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, Upravni odbor PIC-a istakao je da se ekstremistima ne smije dozvoliti da naštete državi BiH.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/7338-zineta_causevic_haris_causevic_majka_bugojno_terorista.html