Bolić prozvao Pašalića da uzima novac od igrača
Bolić, najbolji strijelac reprezentacije u njenoj istoriji dugoj 12 godina, je istakao da neki igrači iz reprezentacije plaćaju rukovodiocima reprezentacije da budu pozvani u državni tim.
Sve dok je Ahmet Pašalić na čelu reprezentacije BiH, ona ne može da funkcioniše bez korupcije, izjavio je Elvir Bolić, legendarni golgeter Fenerbahčea i bh. reprezentacije, u intervjuu za turski Zaman, a prenose Nezavisne
.
Koji su to problemi s kojima se suočava N/FS BiH?
Postoje ljudi koji su postali neizbježni u organizaciji. Oni se drže svog položaja posljednjih 13-14 godina. I usprkos što su imali velikih neuspjeha, oni odbijaju da se povuku. Tu prije svega mislim na Ahmeda Pašalića, direktora svih reprezentacija, koji gura svoje prste u sve. Znamo da Pašalić prima mito kako bi neke igrače pozvao u reprezentaciju.>
Da li Pašalić traži novac od igrača?
Da. On kontaktira igrače koji nisu baš toliko poznati, nekad preko njihovih menadžera, nekad direktno, pozivajući ih u reprezentaciju za određenu sumu novca. Godinama smo svjedoci ove krajnje neprihvatljive prakse.
Kako Muzurović može da trpi nešto tako?
Niko ne može da zaustavi Pašalića. On kontroliše sve; on čak bira i trenere reprezentacije. Da skratim, Pašalić je taj koji je prouzrokovao da bh. tim ide unazad, umjesto naprijed. U Bosni i Hercegovini ga sigurno više ne žele. Jedna grupa igrača, uključujući i mene, Hasan Salihamidžić, Zlatan Bajramović, Emir Spahić, Kenan Hasagić i Elvir Baljić... potpisala je peticiju gdje kažemo da ne želimo da igramo za reprezentaciju dok se on nalazi tu gdje jeste. Zaista, niko od nas nije želio da dođe do ovoga. Ono što smo trebalo da uradimo jeste da nastavimo da igramo i sistematski da radimo da ga se otarasimo. Čak smo i Vladu obavijestili o našim problemima, ali nije bilo pomoći. Zato smo se odlučili za ovaj način - bojkot!
Poslije Blaža Sliškovića, na mjesto selektora došao je Fuad Muzurović. Da li mislite da je to bio dobar izbor?
Muzurović je bio prisutan i prvih godina, kada je stvarana reprezentacija. On je čovjek koji posjeduje znanje i veoma je pristojna osoba. I pored svega toga, bh. savez ima svoj udio u postojećim problemima. Muzurović je izabran iz jednog razloga; on je neko koga vole i njegovo dovođenje je na neki način smanjilo bijes i pritisak medija i štampe, koji imaju prilično negativno mišljenje o N/FS BiH.
Kakav je osjećaj biti najbolji golgeter reprezentacije BiH?
Prvi meč na međunarodnoj sceni BiH je odigrala 1995. godine u Tirani protiv Albanije. Međutim, kako je naša zemlja tek izašla iz rata, okolnosti su bile zaista teške. Djelimično, problem je činjenica što našu zemlju čine Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Prvih pet-šest godina uopće nismo imali igrače srpske nacionalnosti, tako da je sveukupni duh nacionalizma bio dominantan, a i bili smo u veoma teškoj financijskoj situaciji. Usprkos svim ovim preprekama, dobro smo prolazili. Uvjeren sam da sam za jedno kratko vrijeme učinio sve što sam mogao za moju zemlju i ponosan sam, završava Bolić.