Velez
BH FANATIC
procitaj zasto hasan nece da igra za repku! on je prvi koji je reko dosta onoj bandi! i to ga pravi vecim patriotem nego misimovica. misimovic moze igrati 500 tekmi za repku ali on nikada nece moci biti nako dobar igrac kao i hasan A POGOTOVO NECE NIKADA BITI NAKVA LJUDINA KAO STO JE HASAN. PA MENI JE JEDAN NINO MILENKOVIC DRAZI NEGO 100 MISIMOVICA. COVJEK I AKO JE LOSIJI OD DRUGI IGRACA I SAM ZNA DA GOTOVO NIKAKVI SANSI NEMA U REPKI ALI STOJI IZA SVOJI RJECI. COVJEK JE LJUDINA SA PONOSOM.nisu za mene svi bojkotasi picke, barbarez, spahic, bajramovic, itd. sigurno nisu, za mene su picke ko neigra sa srcem i tako zauzima drugima igracima mjesto u reprezentaciju, koji bi mozda nesto vise napravali...
p.s. normalno da je salihamidzic dosta vise osvojio u evropi nego misimovic, ali mislio sam na reprezentaciju, misimovic je 100 puta dao vise za repku nego brazzo... i zato mi je i vise drazi...
evo ti text!!!
Fudbal: Hasan Salihamidžić - od Jablanice do Juventusa
Bayern je priča mog života
Juventus, nogometna Sorbona, novi je klub Hasana Salihamidžića! Kada je u posljednjem kolu Bayern savladao Mainz sa 5:2, a u 87. minuti na teren umjesto Salihamidžića ušao Andreas Görlitz, 69 hiljada gledatelja na Allianz-Areni ustalo je na noge i gromoglasnim aplauzom ispratilo sjajnog Hercegovca. Bio je to kraj priče iz snova našeg nogometaša u ponosu Bavarske - Bayernu
"S Bayernom sam doživio toliko toga, ne znam odakle da počnem - šest titula prvaka Njemačke, prvak Evrope, prvak svijeta..."
Piše: Emir Delić
Hasan Salihamidžić (30) je prešao put od anonimnosti do slave, od rodne Jablanice do fudbalskog Holywooda, kako tepaju minhenskom Bayernu. Sada već legendarni Braco (Nijemci ga već godinama zovu Brazzo) nakon devet godina u bavarskoj metropoli odlazi u Italiju u redove povratnika u Serie A, velikog Juventusa.
Hasan je prešao put posut trnjem, od konobara u jablaničkim kafićima, do zvijezde Bundeslige. U ratu, kada ga je rođak Ahmed Halilhodžić preko Zadra doveo u Hamburg, dok je ležao u sobi internata nogometnog kluba Hamburger SV-a i gledao u strop, Hasan nije mogao ni sanjati kakvu će karijeru napraviti.
Kontrolni punkt za Bundesligu Kad je već postao top nogometaš, Hasan se prisjetio kako je izašao iz Jablanice i Hercegovine i prešao u Hrvatsku, a onda i Njemačku.
'"Trebalo je hrabrosti. Mislio sam da neću stići živ kada su nas na 11. kontrolnom punktu zaustavili naoružani hrvatski vojnici, koji su nam tražili pasoše. Svi putnici su imali hrvatske pasoše, osim mene koji sam imao pogrešnu boju isprava. Odmah su me okružili i počeli da me ispituju ko sam i šta sam, da bi nakon dugog ubjeđivanja povjerovali da sam nogometaš. Tada mi je jedan od njih rekao: "Idi i igraj nogomet..."
U međuvremenu je Salihamidžić narastao do evropskih visina. Jedanaest godina u Bundesligi, devet godina nezamjenjivi član udarne postave Bayerna, Bracu je uvelo u probrano društvo, među veličanstvene nogometaše BiH. Sa 30 godina još uvijek igra fantastično. S razlogom je jedan od deset najboljih desnih krila u Evropi.
Miralem Musabegović, Hasanov prijatelj iz perioda kada je ovaj igrao u amaterima Hamburga, prisjetio se s kakvim je merakom Braco trenirao po dolasku u Njemačku. "Sjećam se odlično kada mi je Hasan govorio da trenira kao životinja, ali da su ti treninzi smiješni u usporedbi sa onim šta je radio u Turbini i Veležu."
Salihamidžić je primjer kako uporan i, ipak, osrednje talentovan igrač može napraviti uspješnu karijeru. Naravno, sreća je ovdje nezaobilazan faktor. Ona je Hasana, izuzevši povrede, milovala. Hasan nije mogao ni pretpostaviti, kada je nosio čaše i istresao pepeljare u kafiću u Jablanici sa svega 15-16 godina, da će za koju godinu obući dres jakog kluba u Bundesligi kakav je Hamburg.
Zvaničan debi u Bundesligi Braco je imao 8. marta 1996. godine protiv Fortune iz Düsseldorfa koju je vodio Sarajlija Aleksandar Ristić. Ipak, meč sa za pamćenje odigrao je 18. maja 1996. godine. Hamburger SV je gostovao u Frankfurtu gdje je igrao protiv Eintrachta. Trener HSV-a, legenda njemačkog nogometa Felix Maghat počeo je meč sa 19-godišnjim Salihamidžićem. HSV je slavio sa 1:4, a Braco je postigao dva i namjestio dva gola. Trener Eintrachta Dragoslav Stepanović - kandidat za selektora reprezentacije BiH - čupao je kosu u čudu se pitajući ko je ovaj klinac.
Novi list Bila je to Hasanova tekma, meč u kojem je čekirao kartu u jednom pravcu u društvo velikih asova Bundeslige. "Njemačka tv-stanica ARD je prije i nakon te utakmice pripremila iznenađenje. Naime, nisam znao da su novinari bili u Jablanici kod mojih roditelja i sestre. Razgovarali su s njima. Kada sam nakon sjajne utakmice bio gost u studiju, pustili su snimke mojih roditelja, sestre, vidio sam prvi put Jablanicu nakon nekoliko godina. Bio sam u šoku, dok sam gledao snimke iz mog rodnog grada, grlo mi se steglo, jedva sam suzdržavao suze. Sjećam se da je majka Šefika kazala 'otišlo dijete, a odjednom vidim odraslog čovjeka, moga Bracu'. Bio sam van sebe od sreće, jer sam se do tada s roditeljima čuo samo preko radioamatera", priča Hasan.
U Hamburgu je igrao tri sjajne sezone kao napadač. Bilo je to dovoljno da ga Franz Beckenbauer i Karl Heinz Rummenigge dovedu u München. Debitovao je za Bayern 15. augusta 1998. godine protiv Wolfsburga za koji je tada igrao Sead Kapetanović, bivši igrač Željezničara. Od tog dana Braco je postao nezamjenjiv. Iza njega je 234 utakmice u dresu bavarskog giganta. Ukupno, igrajući u HSV-u i Bayernu, Salihamidžić je sakupio 327 utakmica. Postigao je 57 golova. U Ligi šampiona Braco je odigrao čak 84 meča uz devet golova. Statistika za respekt. Ukupno je u raznim takmičenjima, Kupu, prvenstvu i Ligi šampiona, odigrao preko 500 mečeva.
Koliko ga je cijenio Beckenbauer, dovoljno govori sljedeći primjer: Bayern je očajnički tragao za napadačem i kada su poželjeli Holanđanina Roya Makaaya iz Deportivo la Corune, iz ovog španskog kluba je stigla poruka: može, ali za 15 miliona eura plus Salihamidžić. Ljutiti Kaizer Franz je izjavio: "Dobit ćete Salihamidžića, ali morate nam dati Makaaya i još 20 miliona eura."
Hasan bi ostao u Bayernu da u klubu nisu počeli "zavlačiti" i odugovlačiti s potpisivanjem novog ugovora. "Bayern je posebna priča mog života. Nisam želio da idem, ali sam shvatio da je došlo vrijeme za rastanak. Vidio sam da neki u klubu i ne žele da ostanem, a Juventus je ponudio fantastičan ugovor na četiri godine. Nisam puno razmišljao i prihvatio sam da odem u Italiju", govorio je Salihamidžić u januaru nakon potpisa ugovora do 2011. godine sa "Starom damom".
Transfer su realizirali Hasanov dugogodišnji zastupnik Jürgen Milevski i bivši saigrač Jens Jeremis. Odnedavno je i on zaplovio menadžerskim vodama. "S Bayernom sam doživio toliko toga, ne znam odakle da počnem. Šest titula prvaka Njemačke, prvak Evrope, prvak svijeta... Osvojio sam sve što se može osvojiti i zaista sam ponosan. Bilo je krajnje vrijeme da okrenem novi list. Juventus je jedan od najboljih klubova u Evropi. U novoj sezoni moramo pokazati da Juve nije zaboravio osvajati trofeje i da će se vrlo brzo vratiti na staze stare slave", govori Braco.
Reprezentacija BiH Ipak, Hasan će priznati da je reprezentacija Bosne i Hercegovine nešto o čemu teško govori. Redovito je bio "Pedro koji visi", krivac za sve neuspjehe. Prebacivalo mu se da za "repku ne grize" kao u Bayernu, da se štedi. Zadnju riječ rekao je u prijateljskom duelu u augustu prošle godine protiv Francuske na stadionu Asim Ferhatović Hase. Ostala je tajna zašto je Hasan ostao u svlačionici i zašto nakon toga više nikad neće obući dres državnog tima. Od njegovih saigrača koji su igrali tu utakmicu, saznali smo da je Salihamidžić imao duel sa Barbarezom, ali i selektorom Sliškovićem. Kada se osjetio suvišnim, spremio je opremu i napustio stadion i prije kraja meča. Nije se razbacivao izjavama, ali bolje upućeni znaju i pamte da su na zvijezdi Bayerna godinama mnogi selektori gradili autoritet. Počelo je od Mušovića, nastavilo se preko Hadžibegića, pa do Sliškovića. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali je činjenica da Bosna i Hercegovina nije imala uspješnijeg igrača od Salihamidžića. Jedino su on i Elvir Baljić s Realom osvojili pokal Lige prvaka. Niko više! Bez obzira mrzili ga ili voljeli, istinskim patriotama Bosancima i Hercegovcima bilo je drago vidjeti ga utorkom i srijedom kako ruši Real, Arsenal, Manchester, kako dribla Roberta Carlosa, pretrčava Ashlya Colea, izigrava Paola Maldinija...
Pamtit će se i da je Salihamidžić bio strijelac prvog zvaničnog, historijskog gola za reprezentaciju BiH i to onog protiv Hrvatske u Bolonji (1:4) kada smo igrali na neutralnom terenu, jer UEFA nije dopustila igranje kvalifikacijskih utakmica u Sarajevu. Imala je i imat će Bosna i Hercegovina mnogo kvalitetnih igrača, ali teško da će neko u dogledno vrijeme dostići rezultate kakve je napravio dečko iz Jablanice - Hasan Salihamidžić!
Uskoro
Knjiga o Hasanu
Sinan Sinanović, sportski novinar i publicista, urednik sportske redakcije lista San, prije osam godina je sa Hasanom dogovarao pisanje knjige.
"Tada smo naime išli i kod nekoliko izdavača, razgovarali o konceptu kako bi izgledala njegova biografija kada se pretoči u knjigu. Vremenom smo zbog obaveza, na neki način, zaboravili na knjigu. Nedavno smo opet razgovarali i ako sve bude kako treba, naredne godine počinjem sa pisanjem knjige, ustvari životne priče Hasana Salihamidžića. U međuvremenu, on je ostvario velike rezultate, potpisao je za Juventus, tako da će štivo sigurno biti mnogo interesantnije nego da sam je pisao prije osam godina", kazao je Sinanović.
Privatno
Vjenčanje sa Esther
Salihamidžić će nakon 13 godina zabavljanja sa djevojkom Esther, sa kojom ima troje djece, u Italiju otići kao - oženjen muškarac.
"Da, Esther i ja smo se odlučili vjenčati. Upoznao sam je još kao klinac u Hamburgu. Ona je sestra mog bivšeg saigrača, Španca Francisca Copada. On me primio da živim kod njega u kući i tako smo se upoznali. Uvijek mi je davala podršku kada sam se probijao kao igrač. Imamo troje divne djece i mogu kazati da sam sretan čovjek. Prije nego li počnem pripreme sa Juventusom, svojoj ću porodici pokloniti putovanje oko svijeta", kazao je Salihamidžić.
Humanitarac
Pomoć djeci bez roditelja
Poznato je da Salihamidžić godinama pomaže djeci bez roditelja u zeničkom Domu za nezbrinutu djecu. Zahvaljujući Fondaciji Jens Jeremis, Salihamidžić unazad nekoliko godina posjećuje djecu u Zenici svaki put ih obradujući na svoj način. Do sada je Hasan zajedno sa Jeremisom, inače svojim bivšim saigračem iz Bayerna, te menadžerom Jürgenom Milevskim, u Zenicu dopremio informatičku opremu, igračke, odjeću, sportske rekvizite, a sada će mališane obradovati odjećom.
Salihamidžić nije zaboravio niti svoj bivši klub, Turbinu iz Jablanice. Poslao je 16 pari kopački igračima Turbine, a interesantno je da je i legendarni golman Bayerna Oliver Kahn poslao u Jablanicu četiri para golmanskih rukavica.
Rekli su o Hasanu
Igrač koji je obilježio deceniju
Elvir Bolić: "Strašan igrač i rijetko dobar čovjek. U reprezentaciji sam dosta vremena provodio s njim, družili smo se stalno, pa se rodilo prijateljstvo. I dan-danas se čujemo, nedavno sam bio kod njega u Münchenu. Salihamidžić je igrač koji je obilježio proteklu deceniju kada je bh. nogomet u pitanju i to je jedina istina."
Fuad Muzurović (selektor reprezentacije BiH): "Sjećam se da je kod mene debitovao za reprezentaciju. Nikad neću zaboraviti dvije utakmice, sa Hrvatskom u Bolonji i Danskom na Koševu. Dance je on razbio, a nije imao punih 20 godina. Bio mi je kao sin. Pogledajte samo šta je napravio u karijeri. Svaka mu čast!"
Zlatan Ibrahimović (napadač Intera): "Kada sam bio junior Malmea, gledao sam Hasana u Bayernu. Uvijek sam ga cijenio, jer je bio gladan uspjeha, jer je jako borben. Kasnije, kada sam igrao za Ajax, pa Juventus, često smo se susretali. Znam da bi se uvijek zezao na bosanskom jeziku. Govorio mi je 'gdje si, zemljače'. Eto, sada dolazi u moj bivši klub i želim mu puno sreće."
Boro Primorac (trener Arsenala): "Ah, Hasan je odličan igrač. Znam ga veoma dobro, jer je nekoliko puta igrao protiv Arsenala. Uvijek bi nas iznenadio nečim novim, iako smo znali da je dobar nogometaš. Da se mene pitalo, on bi obukao dres Arsenala, jer je takvih univerzalnih igrača vrlo malo u Evropi."