Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

"Dritte Halbzeit" bulgarische EU Abgeordnete protestieren gegen mazedonischen Film!

Die offizielle Webseite ist seit gestern online: The Third Half

[h=1]Кој ја фалсификува историјата – Дарко Митревски или Стивен Спилберг?[/h]
31АВГ 201209:15​

Бугарија не се мешала никаде и никогаш, „Трето полувреме“ е историски фалсификат – гласно и навредено вели нашиот источен сосед. Видеото на Шоа-фондацијата на Спилберг со потресното сведоштво на госпоѓата Коен го докажува токму спротивното.

Вчера беше пуштена во јавноста интернет-страницата на филмот „Трето полувреме“, која меѓу другото, содржи и едно видео од непроценлива вредност – во него зборува самата Нета Коен, Еврејка од Скопје, жената што е пресликана во централниот лик на филмот на Дарко Митревски – Ребека.
Видеото е снимено од екипа на Шоа-фондацијата на Стивен Спилберг и е едно од речиси 52-те илјади интервјуа со преживеани од Холокаустот што ги има снимено фондацијата од 1994 до 1999 година, заради забележување на сведоштвата на преживеаните. Интегралната верзија на сведочењето на Нета Коен (сегашно име Марија Младеновска) под кодот 47.772 постои во архивите на Шоа-фондацијата, во Лос Анџелес, Калифорнија. Меѓу основачите на Шоа-фондацијата покрај Спилберг се и Бранко Лустиг, познат продуцент и глумец со еврејско потекло, и Мајкл Беренбаум, човекот што ги осмисли Меморијалниот центар на холокаустот во Скопје и Американскиот меморијален музеј на холокаустот во Вашингтон и кој лани издаде книга на темата „Евреите во Македонија за време на Втората светска војна“, чии податоци буквално се совпаѓаат со историските факти во најновиот филм на Митревски.
Нета Коен, чиј живот и страдања се директна инспирација за Митревски во создавањето на сценариото на „Трето полувреме“, била ќерка на Аврам Коен, угледен Евреин од скопската висока средна класа, но избегала од дома и се омажила со фудбалер-христијанин, што и ја спасило од концентрационите логори – татко ѝ, разбеснет поради нејзиното „предавство“, се откажал од неа и ја избришал од семејното стебло, така што нејзиното име го немало во ниеден од списоците со еврејски имиња за депортација што в раце ги држеле тогашните бугарски окупатори.
„Кога ги собраа нашите, јас се криев“, се сеќава госпоѓата Коен во интервјуто на Шоа-фондацијата. „Имав добри комшии и никој не ме кажа… Децата што играа надвор ги прашуваа бугарски војници… Бугарите ги земаа. Бугариве беа заедно со Хитлер. Со Немците. И Бугарите дојдоа… Бугари стражареа, Бугари собираа, Бугарите со куќите располагаа, Бугарите сѐ. Бугарски војници прашуваат – ‘Има ли тука Евреи?’, викаат – ‘Нема’, макар што сите ме знаеја. Но никој не ме предаде.“

Бугарската јавност, интелектуалци, па дури и самиот бугарски премиер, од удирањето на првата клапа на „Трето полувреме“, лани во септември, па до ден денешен, иако не го гледале филмот, ниту го читале сценариото, водат невообичаено жестока кампања против филмот, против неговиот автор Дарко Митревски и против Македонија. „Хитлеровски филм“, „провокација од македонската влада“, „филм за омразата кон Бугарите“, „уште еден фалсификат врз кој се гради македонскиот идентитет“ се само некои од епитетите што досега од Бугарија ги доби „Трето полувреме“, кој својата премиера ќе ја доживее на 15 септември на „Браќа Манаки“. Тројца бугарски европратеници дури му пишаа писмо на еврокомесарот за проширување Штефан Филе, дека „Трето полувреме“ е филм навредлив за Бугарите. Бугарија не се мешала никаде и никогаш – гласно и навредено вели нашиот источен сосед.
Видеото на Шоа-фондацијата со потресното сведоштво на госпоѓата Коен го докажува токму спротивното.
Кој сега ја фалсификува историјата, Дарко Митревски или Спилберг, Беренбаум и Лустиг? Или, пак, можеби самата Нета Коен?

Zorans Threads -> Kollektiver Scheißdreck:lol:

Nur eine Frage der Zeit bis Zoranovski wieder wie ein Hund im BF rumhechelt und fanatisch auf seine Tastatur einhaut.

Ich hab übrigens Zorans Bild gefunden...

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Anhänge

Zorans Threads -> Kollektiver Scheißdreck:lol:

Nur eine Frage der Zeit bis Zoranovski wieder wie ein Hund im BF rumhechelt und fanatisch auf seine Tastatur einhaut.

Ich hab übrigens Zorans Bild gefunden...

Ja was solls der Typ sieht auf jeden Fall sympatischer aus als du

"The Third Half", Macedonia's Oscar candidate
image1.jsp
Skopje, 13 September 2012 (MIA) -
Film "The Third Half" of Darko Mitrevski, produced by Kino Oko, will be Macedonia's Oscar candidate in the best Foreign Language Film category.
The Association of Film Professionals of Macedonia, which is authorized by the U.S. Academy of Motion Picture Arts and Sciences to carry out the selection, has announced that the competition also included "The Woman Who Brushed Off Her Tears" of Teona Strugar Mitevska, produced by Sisters and Brother Mitevski, and "Skopje Remixed" by group of directors, produced by Novo Makedonsko Video

Zurück
Oben