das die nato daran schuld seien soll ist kompletter blödsinn
früher hat man auch behauptet die juden würden brunnen vergiften... so ein müll
------
SVAKOG dana u Srbiji jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Ove brojke dovele su nas na prvo mesto u Evropi po broju obolelih i umrlih od te opake bolesti. Akcija u cilju prevencije ove vrste karcinoma, „Precrtajmo rak grlića materice - Tvoj izbor“, počela je pre nekoliko meseci, a njen promoter je sada i Nataša Bekvalac. Frapantni podaci govore da svake godine kod nas oko 1.400 žena oboli, a oko 500 njih ne uspe da se izleči. Poruka akcije jeste da je moguće dobiti bitku sa ovom bolešću prevencijom i pravilnim informisanjem žena.
- Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti i važno je da naše žene toga postanu svesne - ističe doc. dr Ana Mitrović-Jovanović, načelnica odeljenja za sterilitet Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“. - Nauka je dokazala da je glavni uzročnik ovog karcinoma virus po imenu „humani papiloma virus“ (HPV). Među 15 tipova koji ga prouzrokuju, dva HPV tipa izazivaju preko 70 odsto
slučajeva raka grlića materice. U mnogim zemljama u svetu redovni „Papa testovi“ su pokazali koliko mogu biti uspešni u smanjenju broja obelelih.
Redovni ginekološki pregledi kao osnova zaštite i vakcinacija protiv virusa koji mogu izavati rak, kaže Mitrović-Jovanović, smanjili bi broj obolelih žena .
- Kada sam čula da je Srbija po broju obolelih i umrlih od raka grliće materice na prvom mestu, bez razmišljanja sam rešila da se uključim u akciju - kaže Nataša Bekvalac. - Odlučila sam da pokušam da utičem na svest žena, ali i devojčica, kako bi na vreme shvatile koliko je važno obavljati ginekološke preglede. Jedan od razloga je bilo i moje iskustvo i borba sa ovom bolešću.
I ŽELJKO
AkcijI „Precrtajmo rak grlića materice - Tvoj izbor“ čiji je pokretač farmaceutska kuća „Glakso Smit Klajn“, pridružio i pevač Željko Samardžić, koji je na svom koncertu skrenuo pažnju na značaj ovih pregleda.
Novosti | Vecernje novosti | Dru?tvo | Pregled kao spas