Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Fussballbund der Republika Srpska will aus dem Bosnischen Fussballbund austreten ?!

schnell was behaupten... :rolleyes:

dass einzige, was die alte liga damals richtig machte, ist die 27-jahr klausel... da diese heute reine utopie ist, wird man aus den zwei, drei clubs mit "namen" auch kein bayern müchnen oder manchester united heranzüchten...

es ist durchaus traurig, dass unsere länder in etwa das niveau von isländischen und albanischen clubs haben und ich verstehe, dass die leute eine jugoliga eventuell als chance sehen... aber so lange die gleichen paar leute die fäden ziehen, nützt auch eine gemeinsame liga nichts...

zieht mal die rosa brille ab...

Vrijeme nosi svoje,auch die altlasten werden wir mit der zeit entsorgen.
Die Altersregel ist unnötig und natürlich nicht möglich,wer will das schon,es kommen immer genug Talente nach und mit ihnen wird immer mehr Geld reinkommen.Die gemeinsame Liga wird auch die Nationalmannschaften stärken.
Keiner sagt es wird von anfang an einfach und alle tanzen zusammen kolo während sie ihre überfüllten Scheckbücher anstatt Gläser auf den Boden klatschen,es braucht Zeit und Geduld und in 20,30 Jahren kann man dann eine Adria Liga oder wie man sie auch nennen will vielleicht sogar mit den großen Ligen Europas vergleichen.
Für heute wars das von mir

Das Geld wird kein Thema sein,es gibt auch bei uns große reiche Firmen und Ausländer werden auch investieren.Die Welt ist global geworden und es wird noch globaler werden,auch bei uns,wir sind da erst am anfang und wer sich damit auskennt weiß es ist nicht aufzuhalten.
Die Gegnerischen Fans werden von ankunft an eskortiert und in ihre abgeschirmten Blocks gebracht wie woanders auch wo gefahrenpotenzial herrscht und mit der Zeit gewöhnt man sich dran und dann läuft alles wie von selbst.Die Uefa/Fifa mit ihren Statuten sind auch wie ne Fahne im Wind,was unmöglich scheint wird in kurzer zeit möglich,kann mich noch daran erinnern als man mit der Rückpassregel ankam und alle meinten unmöglich,es macht den Fussball kaputt und heute kennt man es gar nicht mehr anders,das ist der Lauf der Dinge.
Schau Dir in erster Linie die Jugend an,viele von denen wollen es,sie wollen Derbys und Top Spiele,immer weniger haben mit dem vergangenen Krieg und dem Nationalismus zu tun der es bisher gehindert hat,unten ist es nicht wie in der Diaspora,von hier aus hat man leicht reden,die Menschen wollen einfach leben und freude haben und der Fussball gibt ihnen das.
Und die kleinen Mannschaften werden auch nichts verlieren da es auch ne vergleichsweise starke 2 Liga geben wird.Die werden ja nicht verschwinden sondern die möglichkeit haben aufzusteigen und ebenfalls mehr zu erreichen wenn die Talente und Investoren a la Hoffenheim da sind oder eben durch förderung und schöne Sportgeschichten die das Leben öfter geschrieben hat und schreiben wird

ohne dir auf die füsse treten zu wollen, aber an wievielen spielen warst du unten?

du vertrittst modernen fussball - moderner fussball wird sterben! fussball ist ein spielzeug von reichen (wie du selber sagst, firmen die investieren in fussball, weil da im moment das geld liegt)... was aber, wenn das geld ausbleibt? wenn die ganze blase zerplatzt...

dann werden "wir", die ewigen idioten, im stadion sein und uns wie schneekönige freuen, weil wir es lieben, und nicht weil es im moment in ist... ein guter freund von mir pflegte immer zu sagen: cari malih utakmica, ma, to se nemore opisat, to se nemore platit...

geht nach manchester oder madrid und schaut euch die reichen modernen clubs an, die sich dem schnöden mammon verschrieben haben... ich hoffe es aus ganzem herzen, dass sie alle untergehen werden... von der 5 liga aus starten müssen... und den fans wieder das geben, für was sie gedacht waren... und das ist nicht ein sitzplatz für 50 euro + trikot für 80 euro + popcorn für 6 euro...

@Magic

Jos nesto za kraj.

Znam ja dobro, kakva nam je tada juga, odnosno liga bila, ima tu i ruznih i lijepih uspomena, batakanda valjda zna i sam.
Znam isto da je Zvezda tadasnji St. Etienne mlatila redovno, a tada su bili elita fudbala, Ajax i PSV drhtali i molili se da ne izvuku Partizan ili Hajduka. Nocna mora Galatasaraya ili Fenerbahcea je bila izvuc Dinamo ili Velez.
Velika Benfica se bojala Rijeke i Sarajeva dok su sve crkve u Portu zvonile zato jer su se nekako provukli i nisu naletili na Zelju ili Osijeka.
Znam, da je i Liga SFRJ-a je pocetkom 80-ih bila rangirana prije talijanske.

Da li se danas jos neko sjeca onog Secerbegovica iz Slobode (Tuzle)?
Pravi dribler, cisto lijevo krilo ... to su bili fudbaleri, to ovako za primjer.

Ja sam Magic odrastao uz pravi fudbal, tada nije bilo ovog sverc-komerca ko danas, niti je moja Zvezda ista ona kao i prije dvadeset godina, niti je moj Real Madrid isti onaj iz 80-tih, koji je pet puta zaredom uzeo spansko prvenstvo sa igracima svoje akademije, tj. Butragenija, Sancisa, Pardeze ili Micela a niti mi zivimo danas u istom sistemu ko prije dvadeset ili trideset godina, pa tako se i fudbal promjenio.

@Batakanda

U bivsoj Jugoslaviji je prosjecna posjeta na utakmicama bila oko 30.000, to je cinjenica.
Na Velikim derbijima (Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo) 60.000. Vjeciti Derbi nije nikada bio ispod 80.000.
A dolazilo se organizovano vozovima, autobusima, automobilima.
Beograd je prije i posle utakmice bio u totalnom kolapsu. Nije mogao ni tramvaj da prodje ulicom JNA, niti Nemanjinom. Danas je to nemoguce, nema sanse.

Sve u svemu, isto bi bilo, pet klubova, pet liga, ali i dalje (ako bi i dosli do lige sampiona) samo sluzili za razbijanje, svaka zemlja bi trebala svoj interes da gleda, mozda bi ova tri nasa kluba i nesto vise postigli u evropi (ulazak u ligu sampiona, prolaz u 1/4 lige uefa), ali bi ostali klubovi, pocevsi od OFK beograda, pa preko borca, mladosti, napretka, do hajduka, radnickog (nis) i ostalih bili oslabljeni neigranjem sa jacim klubovima, tako da bi buduci talenti, koji bi ponikli iz ovih klubova bili onemoguceni igranjem sa jacim timovima, pa i Rumuni imaju uspehe u evropi (steaua, rapid, dinamo), a nemaju puno kvalitetnije timove od nasih, pa ne prave regionalnu ligu, ako vec bude doslo do stvaranja toga.

Zuletzt bearbeitet:
to sa prosjecnom posjetom od 30000 ne pije vodu stari... uzmimo hajduk recimo... poljud bi bija pun protiv zvezde, partizana, dinama... ovisno o situaciji znalo je bit puno svita na zelju ili veleza... ali nemoj zaboravit utakmice tipa pristina, rad, sloboda... tu su stadioni bogami isto znali zjapiti prazni... 3000, 4000... tako da taj prosjek, pardon, obisi macki o rep... po tvome bi se skupilo na olimpiji protiv borca 30000 u prosjeku? :mrgreen:

jasno da je bilo situacija ka hajduk-hamburg di su se jos dva takva stadiona mogla napunit... opet, mislin da je prosjek bija veci, ali ne znantno...

da se razumimo, govorin o hajduku... cijelokupni prosjek je valjda opet za "z" jaci... valja negdi naci prosjke, iman doma u knjizi drazena lalica ako se ne varan pa cu to veceras prepisat ako ne zaboravin...

isi fenomen s turskom... svak bi reka: jebate, ludilo tamo, nemos doc do karata... kurac, iznenadija bi se kakvi su prosjeci osim fenerbahce-a i besiktasa, ni priblizno nije tako kako se misli...

Zuletzt bearbeitet:
En' ti mulca, pa kod nas su ljudi padali u histeriju, kada se Knin sastao sa Kistanjama:mrgreen:
Jbg, Petkovic nam je bio i Pele i Maradona.

Neb' rec, da smo zivjeli u razlicitim zemljama, trebamo nac' neku cifru, nije valjda da me sjecanje vara?
Sjet' se samo Radnickog iz Nisa i onu cuvenu brijljatnu sezonu 81/82, tesko da se moze opisati kakvo je to ludilo bilo i koliko su se utakmice pratile u cjeloj Srbiji i Jugi uopste (vjerovatno zbog tih direktnih prenosa).
A stadioni da izvines, pun k****.:icon_smile:

nije knjiga u mene, da san je prijatelju (sva srica znan da je u njega... znas kako to inace zavrsi, iznajmis ju i nakon nekoliko miseci ti se nalazi nekih 5 vrimenskih zona dalje)... siguran san da tamo stoje podaci 1985-1991... nadan se... pa cu ih stavit...

a nema jaceg kad se sastanu seoske ekipe... to je bija sou stari! pa tuce, pa zajebancija, pa opijanje, pa opet tuce (samo mu trazis razlog da mu izbijes v'l'cu... ili on tebi)... nikad necu zaboravit jednu scenu kad smo mi dica jednog lika uvatili u djir za vrime utakmice, nonstop smo mu dobacivali, jebavali mater, rugali mu se i kriveljili se... onda bi lik triba izvodit penal (ono, rukometni gol, asfalt podloga)... mi se i dalje sprdamo i jedan nas igrac, starijii, posalje nas u picku materinu da sta smo ga uvatili... sad se ova nasa zrvta zaleti ki konj sa nekih 5 metara da zapuca, kad mu ovaj, koji nas je ot'ra ca, lagano odgurne balun s mista i ovaj punon snagon puca u prazno... bacilo ga na ledja ki slona, jeba nan je sve zivo i mrtvo, poceli se oni ganjat, ovaj bisni oce ubit, ovom drugome suze na oci od smjeha... a znas kako je, zajebancija bez granice i morala...

Tvoja prica budi proslost.

E' kad se samo sjetim mojih dana, bivsa FK Dinara iz mog Knina imala navijacku grupu koja je pratila sve utakmice i isla na gostovanja u bliza mjesta kao sto su Kistanje, Kricke, Drnis, Gracac i Benkovac. Imali su i ime, nisam siguran da li "Black Stones" ili nesto slicno. Najveci rivalitet je bio sa navijacima OFK Drnisa koji su redovno dolazili u Knin na gostovanje i Dinarini navijaci su isli u Drnis, znalo je ponekad biti krvi do koljena, a znalo se i auto slupati' kada bi ti pronasli beogradske novine u autu.:mrgreen:
A tek jos ona vrijemena sa pokojnim "Zubonjom", nikad vise taj fudbal i ta vrijemena, znas i sam.
Inace Knin je bio podjelen za Zvezdu i Hajduk ...

Ako dobijes knjigu opet, bio bi ti zahvalan da postavis ovdje nekoliko podataka.

Zuletzt bearbeitet:
sutra navecer idjen po knjigu... bas i mene kopka...

virova ili ne, i dan danas je knin podiljen na zvezdu i hajduk :mrgreen:... doduse, nije odnos ka sta je bija, ali nadje se pokoji zvezdas... prije par godina sidimo u kaficu u kninu i neki decko, mozda nekih 16, 17 godina bulji u mobitel i nesto se cereka... pa mu je prika dobacija: sta se kesis, jel zabija partizan ili zvezda? naime, zna je da je vecni derbi u tijeku :mrgreen:

lipo je to bilo... ja kad prican o takvin stvarima ljudi misle da san budala, oci mi zasjaje, velika me srica ispuni, a u isti tren me uvati neka tuga... virovatno znas o cemu pricam... jedan od milijun dokaza da je srica u detaljima...

ps dosk je jaci od dinare :lol:

dinara 1975

n780630710_757517_9856.jpg

Noch was für die Befürworter der gemeinsamen Liga:

Dafür ist der Europacup da, und wenn man dafür zu schwach ist, dann heisst es ab nach Andorra oder San Marino, um herauszufinden wie die das so aushalten und schaffen.

Das grösste Problem wird die Einbettung einer solche Liga in die bestehenden Strukturen sein, 5-Jahreswertung, internationale Vereinsturniere usw.
Die verbleibenden nationalen Ligen würden natürlich stark an Attraktivität verlieren, was recht Schade wäre.

Das ist so ein ähnlicher Wunsch, wie ihn Celtic und die Rangers in Schottland äussern.
Die wollen ja auch in die Premier League, werden aber immer wieder abgeschmettert. Für den neutralen Zuschauer wäre dies sicherlich ein Genuss a la Balkan Champ-League, aber ich habe auch meine Zweifel.

Die übrigen Teams würden in die Bedeutungslosigkeit verfallen und teilweise wohl auch schnell Bankrott gehen.

Ich bezweifle aber, dass man dadurch das Ziel, die Qualität anzuheben, erreicht. Die westlichen Teams haben einen grssßen Vorsprung und die Clubs aus Ost-Europa brutal wenig Geld.

Wenn ich mir z.B. Länder wie Ukraine oder auch Türkei angucke, dann erwarte ich von ihnen eigentlich, dass sie ganz oben im Fussball mitmischen. Sie haben viele Einwohner, die Fussballbegeisterung ist da und die Vereine haben ja auch realtiv viel Kohle. Dennoch kommen die Vereine aus diesen Ländern nicht sonderlich weit. Klar es gibt einige Ausrutscher nach oben, aber dann hat man höchstens den Status eines Geheimfavoriten erreicht.

Ich denke, dass die Clubs einer Balkanliga auch nicht besser abscheiden würden, als Clubs aus der Türkei es ohnehin tun. Ich denke aber, dass die Erwartungen höher liegen.

Die Grundprobleme, die bereinigt werden müssen, sind die Korruption, die mangelhaften Strukturen im Jugendbereich, mangelhaftes Management und Führung von Vereinen, bessere Ausbildung für Trainer und sonstiges Personal. Viel zu viele Vereine werden von Mäzenen geleitet, die in den Vereinen nur ein Spielzeug für die eigene Profilierung sehen.

Najveći problem je lova... Ako imaš sina koji je izvrstan i talentiran moraš biti bogataš da uopče dobije tu mogučnost da postane poznat ili da igra u prvoj lizi. Od mog prijatelja sin (limač), stvarno jako talentiran, imao je sreću da je na jednom turniru bio i trener dinama pa sada igra tamo. Ali svi se varaju ovdje ako misle da je to besplatno, svaki dan na trening, vikendom na turnire i to izvan Zagreba, moraš mu kupiti dinamove dresove.Ako ne treniraš redovito (svakodnevno), dinamo svakih šest mjeseci mjenja ekipu, a dalje idu samo oni koji su se trudili...
Ali jebeš ti taj trud ako stari nema više novaca za gorivo.
A kod malih klubova, tu je najveći problem da forsiraju pobjedu, radi love. Ubacuju stariju generaciju npr. kadete u limače da igraju za njih, a ovi jadni mali i roditelji skupa s njima sjede na tribinama i plaću od muke jer plačaju treninge (u zimi plaćaš još naknadno dvoranu) i dovode djecu, a nemaju prilike vidjet dijete kako igra jer im ne dozvole ( igraju stariji za njih) da bi mogli pobjediti. Žalosno... Što zanči da je jako mala vjerojatnost da će neki mladi talentirani imati priliku upasti negdje jer je u igri lova...

Zurück
Oben