Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Gemeinsame Ex-YU-Fussball-Liga wird langsam konkreter

razumem ja šta on hoće reći za zadar i cibonu, al gde su mu u toj priči split i bosna?
nije aba kriva što oni koji vode klubove ne znaju sa parama.

u bih bosna nestala, eto igokee i širokog, sparsi.
u hr cedevita, zagreb je jedno vreme bio.
u sr prvo zvezda u stvaranju evropske ekipe stukla 20 miliona za 4 godine i
prodala grb ime navijače sve dok nije "pošteni" čović došao da digne njih i
pomoću vUČKa uništi partizan koji je dominantniji još od kiće i praje.

jedino što mene nervira da smo sa 3+3 spali na jedno mesto u el.
kod nas se zna ko je prvi uletao u tu ligu i razbio sistem bodovanja za ulazak u EL.
eto im ga sad jedno mesto koje će izgubiti za dve godine kad jordi zaključa ligu
svima koji nemaju 8 miliona plus budžet!
al to je u svakom sportu tako nažalost, tradicija i rad se ne priznavaju više,
primeri su pogotovo turci!

i opet će juga biti rasadnik talenata i trebalo bi biti plaćanja tih talenata pri odlasku kao
u fudbalu a ne da odu džaba sa 18-20 godina i 90% propadnu

Ma to boli...boli vidit jednu tursku, italijansku, izraelsku ligu pred nasom. A bili smo evropska nba.

Nazalost, bosna se nece uskoro vrati na stare staze. Ali nece niti jedan drugi klub u bih. Spars pokazuje u juniorima, kakav bi potencijal oni imali kad im djeca nebi prije 20te bjezali u evropske klubove.

Eto ode jedan Gegic u Bayern, Sikiras u Albu...a Sparsi i Bijelina ih razvale na tim juniorskim turnirima bez problema sa +20.

Ove Godine 4 kluba is turske ucestuju u EL...mislim nema smisla. A zvezda barem proba glumit elitu. Dugorocno bi to moglo naopako izac.

Es ist ein uralter Gedanke: Die Teams aus Ex-YU-Nationen sollten wieder gemeinsam in einer Liga spielen und an alte Zeiten anknüpfen. Kaum Zuschauer, kaum Geld und viele "Dorf-Teams" in den eigenen Ligen. Die ehem. Jugoslawischen Traditionsvereine kämpfen seit Jahren gegen den eigenen Untergang. Früher grosse Nummern in Europa und bekannte Namen, zu hause volle Stadien. Heute ist das Bild düster. Nun will man das wagen, was man in anderen Sport-Arten bereits getan hat: Eine Ex-YU-Liga. Nur im Fussball sind einfach die Hürden viel höher als zum Beispiel in Basketball. Dennoch... irgendwie führt kein Weg daran vorbei und man unternimmt jetzt erste Schritte. Eine fussballerische Adria-Liga bei den Jungen als Pilotprojekt. Klappt es, dürften in wenigen Jahren die Grossen folgen.

NOVU ERU OTVARAJU MLADI Dogovorena regionalna liga u fudbalu!
HRVATSKA ILI REGIJA? Recite nam kakav nogomet ?elite - Sport - Index.hr

Was haben die Serben den mit der Adria zu tun?

Zu der "Liga": Gott bewahre, dass ist das letzte was die Region da unten braucht....
Die kommen ja nicht mal zurecht mit den eigenen Irren...nicht auszudenken wenn man alle Bekloppten gleichzeitig aufeinander loslässt

Man würde als Gemeinschaft profitieren und insgesamt stärker werden.

Wir müssen nicht zusammen in einem Land leben aber eine Gemeinschaft im Sport würde langfristig und sportlich jedem was bringen. Die Einnahmen aus TV und Radio würden direkt vervielfältigt, mehr Sponsoren für einen grösseren Markt.
Durch die mehr Einnahmen könnten ein paar Talente länger gehalten werden und verbrennen nicht in Auslandsligen.

Ich würde es begrüssen in der selben Liga zu spielen der Zeipunt ist aber noch nicht so weit, es sind unruhige Zeiten und die Differenzen der Länder werden aktuell immer grösser.

Od 2018. kreće Regionalna liga, UEFA glavni sponzor?

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Regionalna fudbalska liga mogla bi zaživjeti 2018. godine.

Barem tako tvrdi direktor makedonske fudbalske lige Vasko Dojinovski, koji je za 'Večernji' istakao kako je UEFA odobrila početak lige za 2018. godinu.

"Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su potporu novom regionalnom takmičenju, uključujući posljednji sastanak u Moskvi. Ipak, najvažnije od svega je da je projekt pao na plodno tlo i u UEFA, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je direktor takmičenja UEFA Giorgio Marchetti, čovjek koji je osmislio i budući format Lige prvaka, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci apsolutno su pozitivni, a pohvalno su se izrazili i Šveđanin i Danac, s kojima sam zajedno član radne grupe UEFA", istakao je Dojinovski.

Problemi očekivano postoje u organizaciji.

„U vazduhu su još ostali benefiti za pobjednika i finaliste. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći. Također, nismo još definisali bi li se u proljetnom dijelu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u Ligi prvaka", dodao je.

Sigurnost na stadionima je također jako bitna tema.

"Brine i sigurnosni aspekt, i te kako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom fudbala, fudbal mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom".

Ligu bi finansirala UEFA...

"Neslužbeno sam čuo kako je UEFA u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima"; istakao je Dojinovski.

Anhänge

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Zurück
Oben