Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Gesunde griechische Küche

nur doner und pizza für mich

Bei der Pizza solltest Du auf jeden Fall ein Lokal aufsuchen, welches auch hochwertigen Käse verwendet, da der heute üblicherweise verwendete mit der Zeit die Hygiene ruiniert.

Kurze Historie der Pizza
(Pizza - Geschichte und Wissenswertes über die Pizza - Alles über Pizza - Geschichte und Wissenswertes über die Pizza)
Die Geschichte der Pizza ist unklar.

Man geht jedoch davon aus, dass bereits die Griechen und Etrusker flache Teigscheiben auf heissen Steinen in oder am Feuer gebacken haben und sie dann mit Olivenöl und anderen Zutaten gewürzt haben.

Pizza war also zunächst einmal nichts anderes als ein flaches Brot mit Olivenöl und Kräutern gewürzt, ähnlich dem heute bekannten Pizzabrot Focaccia.

Die Römer übernahmen das Rezept von den Etruskern und Griechen und verbreiteten es in ganz Italien. Besonders beliebt wurde die ‘Ur-Pizza’ in der Gegend um Neapel
 
Χοιρινά κεφτεδάκια με κρασάτη σάλτσα
Hellenen, ich wünsche ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

xoirina-keftedakia-malagouzia.jpg


Χοιρινά κεφτεδάκια με κρασάτη σάλτσα
(www.gastronomos.gr)

Σερβίρουμε με μια απίθανη σάλτσα κρασιού που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.


Υλικά

Για τα κεφτεδάκια


  • 400 γρ. χοιρινός κιμάς από μπούτι
  • 400 γρ. χοιρινός κιμάς από σπάλα
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα (σε καλά μπαχαράδικα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι (ή περγαμόντο όταν είναι στον καιρό τους)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας λευκό, ξηρό, αρωματικό κρασί (προτιμότερο Μαλαγουζιά, «περασμένη» από βαρέλι)
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1/2 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κρύο νερό
Για τη σάλτσα

  • 600 ml λευκό αρωματικό κρασί (προτιμότερο Μαλαγουζιά «περασμένη» από βαρέλι)
  • 8 ξεροί χουρμάδες (ή ξερά βερίκοκα), χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένοι
  • 1 μικρό φύλλο αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
Μερίδες 8
-
Διαδικασία Κεφτεδάκια:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά με τις πάπρικες, το πιπέρι καγιέν (προαιρετικά) και το ξύσμα. Ζυμώνουμε για 4 - 5 λεπτά, βουτώντας τακτικά τα χέρια μας σε ένα μπολ με νερό, για να μην κολλήσει το μείγμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνουμε για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε το αυγό, ζυμώνουμε λίγο ακόμα και προσθέτουμε τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίχνουμε 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.


Πλάθουμε κεφτεδάκια, στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα πατάμε ελαφρώς και τα αραδιάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί σε απόσταση 1 - 2 εκ. το ένα από το άλλο. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το ταψί με τα κεφτεδάκια στο μεσαίο ράφι και τα ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά.

Διαδικασία Σάλτσα (την ετοιμάζουμε όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια):
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και τους χουρμάδες και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.


Περίπου 2 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε, πετάμε την αρμπαρόριζα και χτυπάμε το καυτό περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα. Την περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα, τη βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τα κομμάτια βουτύρου, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, ώσπου να λιώσουν και η σάλτσα να δέσει και να γίνει λεία.

Προσοχή! Η σάλτσα δεν πρέπει να πάρει βράση, γιατί θα κόψει.

Μοιράζουμε τα κεφτεδάκια σε πιάτα, περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδεύουμε με Ρύζι πιλάφι.

Στα ποτήρια μας Βορειοελλαδίτικα Chardonnay, όπως αυτά του Γεροβασιλείου και του Παυλίδη, ή ένα στιβαρό ροζέ όπως ο Όβηλος είναι μέσα στο παιχνίδι. Αποφύγετε την πολύ ελαφριά και αρωματική παρουσία μιας Μαλαγουζιάς. Τα γεμάτα με νότες αρμπαρόριζας Soave Calvarino και La Rocca του Pieropan είναι η τέλεια επιλογή από τον ξένο αμπελώνα. Σίμος Γεωργόπουλος
 
Allen einen guten Appetit: Ζωμός μυρωδικών

zomos-herbs.jpg


Υλικά

  • 500 γρ. ψιλοκομμένα φύλλα από σπανάκι (ή σπανάκι με ρόκα μισό-μισό),
  • 100 γρ. φύλλα από ποικιλία φρέσκων μυρωδικών(μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό,δυόσμο)
  • ή μείγμα με ξερά, όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, εστραγκόν.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το πράσινο μέρος
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • 1 λίτρο χλιαρό νερό
Μερίδες Περίπου 1 λίτρο
-
Διαδικασία Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπλέντερ τα φύλλα από το σπανάκι, την ποικιλία φρέσκων μυρωδικών ή μείγμα με τα ξερά. Προσθέτουμε στο μπλέντερ τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και 1 λίτρο χλιαρό νερό και χτυπάμε όλα τα υλικά με συνεχή λειτουργία, για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Αν δεν έχουμε μεγάλο μπλέντερ, κάνουμε τη διαδικασία στο μπλέντερ που έχουμε, μοιράζοντας αναλόγως τα υλικά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ σε μια μέτρια κατσαρόλα, στην οποία έχουμε στερεώσει μια πολύ λεπτή σήτα ή ένα κομμάτι τουλπάνι* και πιέζουμε καλά για να απομακρύνουμε τα στερεά.

Βράζουμε το υγρό μείγμα σε μια κατσαρόλα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί κατά ένα τέταρτο.

Αποσύρουμε και συμπληρώνουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, ώστε να έχουμε 1 λίτρο ζωμό.
Τον χρησιμοποιούμε ή τον φυλάμε στην κατάψυξη.


Συμβουλή Τουλπάνι θα βρείτε σε μαγαζιά με είδη ραπτικής ή είδη κουζίνας.










 
Mein Alter Freund , Nico(laus) Makridou wohnt in Kavala macht die besten Lammrippchen und gefüllten Auberginen der Welt....
 
Mein Alter Freund , Nico(laus) Makridou wohnt in Kavala macht die besten Lammrippchen und gefüllten Auberginen der Welt....

Telefonnummer,Konfektionsgröße,Email von Herr Makridou wenn du schon beim ausplaudern von Namen und Addressen bist. :haha:
 
Telefonnummer,Konfektionsgröße,Email von Herr Makridou wenn du schon beim ausplaudern von Namen und Addressen bist. :haha:


Makridou ist der 3. häufigste Namen in Griechenland in Kavala Wohnen ca,280.000 Mneschen,du Honk..

Bakiyorum Salvarini giymisin keyfin yerinde,Allah bozmasin.Pardon senin Inancin olmadigini unutmusum...Tabii senin gibi baska Hiyar tanimadigim icin.
 
Zurück
Oben