[h=2]Οικονομική ανάλυση της ΑΕΚ τα τελευταία 20 χρόνια[/h]
Διαβάστε την έρευνα του enet.grσχετικά με τα οικονομικά της Ένωσης όπως προκύπτουν μέσα από τους ισολογισμούς της ΠΑΕ την τελευταία 20ετία.
«Η επικείμενη εκκαθάριση της ΠΑΕ ΑΕΚ επέφερε τεράστια προβλήματα στους διοικούντες του παρελθόντος και ειδικά της τελευταίας 20ετίας, για την οποία η αρμόδια ΔΟΥ κοινοποίησε χρεωστικά εντάλματα σε 22 παράγοντες που διετέλεσαν πρόεδροι-διευθύνοντες σύμβουλοι με δικαίωμα υπογραφής.
Δύο εξ αυτών (Π. Στάθης-Ν. Στράτος) «χρεώνονται» με σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημόσιο ξεκινά το κυνήγι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τη θητεία Μελισσανίδη-Καρρά, προς τους οποίους έχουν καταλογιστεί χρέη 2.000.000 ευρώ στον καθένα.
Κατάρρευση
Η αυτοκρατορία της ΑΕΚ κατέρρευσε εξαιτίας της συσσώρευσης χρεών, της (σχεδόν) ανύπαρκτης εισροής χρημάτων τα τελευταία χρόνια και της αδυναμίας των μετόχων να καλύψουν τα ανοίγματα που δημιουργήθηκαν με δική τους ευθύνη. Με την κατασπατάληση του χρήματος και την κακοδιαχείριση από ορισμένες διοικήσεις, ο ιστορικός σύλλογος οδηγήθηκε στο σημείο μηδέν.
Η «Κ.Ε.» έψαξε στους ισολογισμούς της τελευταίας 20ετίας τα νούμερα της ΠΑΕ ΑΕΚ. Τις υποχρεώσεις κάθε χρήσης, δηλαδή το συνολικό χρέος της εταιρείας στις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου. Από την έρευνα προκύπτει συνοπτικά ότι:
* Το δίδυμο Μελισσανίδη-Καρρά παρέλαβε το καλοκαίρι του 1992 από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (διοίκηση Γενεράκη) υποχρεώσεις ύψους 1,351 δισ. δρχ και παρέδωσε τον Μάιο του 1995 στον Μιχάλη Τροχανά υποχρεώσεις 2,47 δισ. δρχ. Στη μεταβίβαση των μετοχών υπήρχε ο όρος πως ο Soe International αναλαμβάνει και όλα τα χρέη της ΠΑΕ.
* Το καλοκαίρι του 1997 μεταβιβάζει ο Τροχανάς στην ENIC τις μετοχές της ΠΑΕ με υποχρεώσεις 3,23 δισ. δρχ.
* Από εκείνο το σημείο αρχίζει το ράλι ανόδου των χρεών, όπως διαπιστώνεται και από το σχετικό πίνακα. Η ENIC τον πρώτο χρόνο με Νικολάου-Λεωτσινίδη και το δεύτερο με Στάθη και Μελισσανίδη (είχε το μάνατζμεντ χωρίς θεσμικό ρόλο) εκτοξεύει τις υποχρεώσεις το καλοκαίρι του 1999 στα 12,28 δισ. δρχ.
* Το χρήμα έρρεε άφθονο και οι πολυεθνικές χρέωναν αλόγιστα την ΠΑΕ. Οπως τη διετία 1999-2001, με τη NetMed να έχει αναλάβει το μάνατζμεντ και στη διοικητική κορυφή τον Ολλανδό Σιρχάουζ με τον Πέτρο Στάθη. Το καλοκαίρι του 2001 η ΑΕΚ έχει πλέον υποχρεώσεις 25,7 δισ. δρχ.
* Ακολουθεί η 18μηνη λαίλαπα Ψωμιάδη, στην οποία, πέρα από τις υποχρεώσεις που αγγίζουν σχεδόν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με την ανοχή του κράτους (απουσία ελεγκτικών και διωκτικών μηχανισμών) η ΠΑΕ λεηλατήθηκε από την υπεξαίρεση χρήματος και τα πλαστά τιμολόγια. Την πρώτη χρονιά της διαχείρισης Ψωμιάδη τα χρέη εκτοξεύονται στα 43,94 δισ. δρχ. Σε ευρώ, τότε, καλοκαίρι του ’92, 128,9 εκατομμύρια!
* Το 2003 οι υποχρεώσεις είναι 97,6 εκατ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης παίρνει τα κλειδιά του μαγαζιού με χρέη 108,2 εκατ. ευρώ.
* Τον Νοέμβριο του 2004, με την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 44, διαγράφεται το 95% των χρεών της ΠΑΕ. Στην ΑΕΚ μένουν 23,5 εκατομμύρια. Προστίθενται λίγα ακόμα κι έτσι οι υποχρεώσεις στις 30 Ιουνίου 2005 ανέρχονται σε 28,3 εκατομμύρια.
* Το 2006 προσθέτει άλλα 10 εκατ. χρέη (38,7 εκατ.), την επόμενη χρονιά -και λόγω της εισροής σημαντικών εσόδων από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ- τα χρέη συγκρατούνται στα ίδια επίπεδα (38 εκατ.), αλλά μετά ξεφεύγουν πάλι: 45,8 εκατ. το 2008 και 61,3 εκατ. το 2009 (από μισή θητεία διαχείριση, Νικολαΐδη και Θανόπουλου).
* Στις 3 τελευταίες χρήσεις η πορεία των υποχρεώσεων είναι πτωτική. Οι μέτοχοι έβαζαν αυτά που έβαζαν, το μπάτζετ συρρικνώθηκε δραματικά και στις 30 Ιουνίου 2012 η ΠΑΕ εμφανίζεται να έχει υποχρεώσεις 41,3 εκατ. ευρώ.
Τρία συμπεράσματα
Από την έρευνα αυτή με την παράθεση στοιχείων τα βασικά συμπεράσματα είναι τρία:
* Πρώτον: όλοι ανεξαιρέτως έβαζαν «μέσα» την ΑΕΚ.
* Δεύτερον: καμία διοίκηση δεν τήρησε πιστά ένα μπάτζετ μέχρι εκεί που θα το επέτρεπαν οι δυνατότητες της εταιρείας, και
* Τρίτον: όλες οι διοικήσεις τήρησαν πιστά το δόγμα Ψωμιάδη: «Ο επόμενος πληρώνει τον προηγούμενο».