Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Krajina Serben aus dem heutigen Kroatien

• Ersteller Ersteller Gelöschtes Mitglied 28870
  • Erstellt am Erstellt am
Vielleicht noch etwas zu Groß-Serbien
Uni Graz http://aeiou.iicm.tugraz.at/aeiou.encyclop.w/w438953.htm

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

. Um sich einen Staat von 5 bis 5'/z Millionen Seelen zu schaffen (denn mehr gibt es nicht), müsste das serbische Volk in einem feindlichen Verhältnis mit Bulgaren, Kroaten und Rumänen stehen. Es müsste die Rolle des Eroberers annehmen, so wie es heute die Magyaren tun."232 Damit hatte Markovic ziemlich genau beschrieben, was in der Endphase der serbischen Nations- und Staatsbildung tatsächlich geschehen und die Geschichte der Serben und Serbiens bis Ende des 20. Jahrhunderts nachhaltig prägen sollte.
Im Anhang 3 PDF. sehr lesenswert

Anhänge

Zuletzt bearbeitet:
Vielleicht noch etwas zu Groß-Serbien
Uni Graz http://aeiou.iicm.tugraz.at/aeiou.encyclop.w/w438953.htm

Im Anhang 3 PDF. sehr lesenswert

Serbien hatte nie Gebietsansprüche an Rumänien. Hatten und haben immernoch fabelhafte Beziehungen beidseitig, so der rumänische Spruch: "Die Rumänen haben 2 gute Nachbarn, Serbien und das schwarze Meer". Genauso wie andersrum, siehe Zweiter Weltkrieg, sogar ein faschistischer Diktator wie Ian Antonescu verzichtete auf das Banat in der Vojvodina. Viele Serben leben um Temisvar herum, genauso wie viele Rumänen um Vrsac herum leben.

Bulgarien, war, kann man leider so sagen der "Erzfeind Nummer1", für die Vormachtstellung auf dem Zentralbalkan, obwohl wir beide mehrheitlich "orthodoxe Slawen" sind.

Übrigens für die "russophilen Serben" unterstützte das Russische Kaiserreich 1878 das Projekt Grossbulgarien. (Frieden von San Stefano, siehe Karte), während die Österreicher die serbische Seite

Anhänge

Serbien hatte nie Gebietsansprüche an Rumänien. Hatten und haben immernoch fabelhafte Beziehungen beidseitig, so der rumänische Spruch: "Die Rumänen haben 2 gute Nachbarn, Serbien und das schwarze Meer". Genauso wie andersrum, siehe Zweiter Weltkrieg, sogar ein faschistischer Diktator wie Ian Antonescu verzichtete auf das Banat in der Vojvodina. Viele Serben leben um Temisvar herum, genauso wie viele Rumänen um Vrsac herum leben.

Bulgarien, war, kann man leider so sagen der "Erzfeind Nummer1", für die Vormachtstellung auf dem Zentralbalkan, obwohl wir beide mehrheitlich "orthodoxe Slawen" sind.

Übrigens für die "russophilen Serben" unterstützte das Russische Kaiserreich 1878 das Projekt Grossbulgarien. (Frieden von San Stefano, siehe Karte), während die Österreicher die serbische Seite
Lies die 3 PDF-Files. Ist aus der Geschichte Serbiens 19.-21. Jahrhundert. Forderungen aus dem Jahre 1870 in etwa

A sta je onda sa njim? Treba tenkom da seta do Splitu?

Screenshot_1.png

INTERVJU : ILIJA ŠAJTOVIĆ

ZA HAJDUK NAVIJAM, ZA PARTIZAN ŽIVIM!

Hrvat koji je više od deset godina među najvatrenijim članovima splitske Torcide ne skriva ljubav prema beogradskom klubu

Splićanin Ilija Šajtović, poznatiji kao Čika Šaja, kao jedan od “viđenijih” pripadnika Torcide ide na utakmice Hajduka. Ipak, kako kaže u intervjuu za Kurir, navija za Hajduk, ali živi za Partizan! Ovaj 30-godišnjak, kome je zbog izazivanja nereda na utakmici Lige šampiona Hajduk – Debrecin zabranjen ulaz na sve stadione u Hrvatskoj, tvrdi da je hrvatski nacionalista, ali da to ne utiče na ljubav prema klubu iz Beograda.

– Rođen sam u Vukovaru i, s obzirom na to da je to mešovita sredina, moje komšije su bili Srbi. Oni sa kojima sam se družio, navijali su za Partizan i uz njih sam zavoleo taj klub. Kad sam se 1995. preselio u Split, postao sam član Torcide i navijač Hajduka, ali Partizan je ostao moja prva ljubav.

Da li je rat uticao na tvoju ljubav prema Partizanu?
– O ratu ne želim da pričam. Kad se zakuvalo, otišao sam sa roditeljima u Nemačku, ali sam ostao u kontaktu sa drugovima iz detinjstva. Možda se zato moja ljubav prema Partizanu vremenom učvrstila, rat nije uticao na to što je klub za koji navijam iz Srbije.

Kako su reagovali tvoji prijatelji iz Torcide kad si im to rekao?
– Kad sam počeo da idem na utakmice sa Torcidom, prvo sam stajao sa strane i posmatrao šta se dešava, a onda sam se zbližio sa ljudima koji su moji vršnjaci. Najpre nisam nikom pričao da volim Partizan, a kad sam to saopštio svojim prijateljima, nisu mi verovali, mislili su da ih zajebavam. U početku su me neki osuđivali, ali su vremenom prihvatili jer su me upoznali, poštovali su činjenicu da sam puno toga prošao s Hajdukom i Torcidom. Donekle sam imao sreće i zbog toga što u Splitu postoji još jedan sličan slučaj, a to je Jozo Grobar, takođe veliki navijač Partizana koji je sa Torcidom išao na utakmice. On mi je na neki način utro put i zbog njega su i mene lakše prihvatili na tribini. I sad se ponekad dogodi da se zakačim sa nekim zbog Partizana, ali, to su pijana posla – kako dođe, tako i prođe.

Da li ste Jozo i ti postali prijatelji?
– Jesmo, eto baš pre neko veče smo bili na koncertu Dragane Mirković. Kad smo se upoznali, nismo znali da obojica navijamo za Partizan. Čuo sam da Jozu zovu Grobar, ali mislio sam da je to iz nekih drugih razloga. Kad smo postali prijatelji, Partizan nas je samo zbližio i to nam je još jedna tema za razgovor. Na zidu u njegovoj sobi i danas vise dresovi Partizana i Hajduka.

Kako bi definisao svoj odnos prema Hajduku i Partizanu? Koji klub ti je bliži?
– Volim Hajduk i na utakmice idem sa Torcidom, ali, za Partizan se živi, on mi je u srcu. Kad bi slučajno međusobno igrali, ne znam za koga bih navijao. Verovatno bih otišao na istok i mirno gledao utakmicu.

Da li si bio na nekoj Partizanovoj utakmici?
– Nisam, bilo je komplikovano da početkom devedesetih Hrvat dolazi u Beograd i ide na stadion. Sad imam veliku želju, ali to mi zvuči nestvarno. Ja sam prvo Hrvat, pa tek onda navijač Partizana, nisam siguran kako bi me prihvatili i da li bih imao problema.

Novi teror u rejonu Kordunovac. Doklen vise? Gde je sada Ursula fon der Lajen i Andjelina Dzoli? Nema ni Sebastijana Kurca, gde je Jelisaveta Tisi-Fislberger da brani ljudska prava?
Ja stvarno vise ne znam gde to vodi. Prekrst prekrst prekrst.

Anhänge

Novi teror u rejonu Kordunovac. Doklen vise? Gde je sada Ursula fon der Lajen i Andjelina Dzoli? Nema ni Sebastijana Kurca, gde je Jelisaveta Tisi-Fislberger da brani ljudska prava?
Ja stvarno vise ne znam gde to vodi. Prekrst prekrst prekrst.

Die würden ja kommen, aber so wie du ihre Namen schreibst, wissen sie nicht das sie gemeint sind😒

Zurück
Oben