Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Mazedonien - Rückkehr der UCK?

Status
Für weitere Antworten geschlossen.
31240_116706268369841_100000914055003_90847_5447833_n.jpg

Ahmeti e Thaçi s’e ngushëllojnë familjen Aliu

Ali Ahmeti dhe Menduh Thaçi ende nuk kanë shkuar të shprehin ngushëllime në familjen e të vrarit Harun Aliu. Me Ahmetin, i ndjeri Aliu ka qenë pjesë e Lëvizjes Kombëtare për çlirimin e trojeve shqiptare kurse me Menduh Tha­çin, ishte në koalicion partiak për zgjedhjet parlamentare të vitit 2008
Liderët e partive politike më të mëdha shqiptare në Maqedoni, Ali Ahmeti dhe Menduh Thaçi ende nuk kanë shkuar të shprehin ngushëllime në familjen e të vrarit Harun Aliu. Arsyet ende nuk janë bërë të njohura nga asnjëra parti edhe pse kishin kaluar pesë ditë nga varrosja e tij.
Befasia më e madhe për këtë sjellje të dy liderëve të partive politike është e pakuptimtë kur kihet parasysh se i ndjeri Komandant Kushtrimi, njihej për së afërmi edhe me Ahmetin edhe me Thaçin.
Me Ali Ahmetin ai ka qenë pjesë e Lëvizjes Kombëtare për çlirimin e trojeve shqiptare që nga lufta e Kosovës dhe më vonë edhe në konfliktin e vitit 2001. Ndërkaq, me Menduh Thaçin, Harun Aliu ka qenë në koalicion partiak për zgjedhjet parlamentare të vitit 2008.
Pikëpyetja për sjelljen e liderëve shqiptarë vazhdon të jetë edhe më e madhe nga fakti se asnjëri prej tyre nuk kishte marrë pjesë në varrimin e Komandant Kushtrimit gjatë ditës së enjte në vendlindjen e tij në Hasanbeg të Shkupit.
Partia shqiptare në pushtet, Bashkimi Demokratik për Integrim i Ali Ahmetit gjithashtu ende nuk ka dalë me një sqarim për vrasjen e katër shqiptarëve në afërsi të Shkupit në mesin e të cilëve ishte edhe Harun Aliu.
PDSH e Menduh Thaçit e kishte vlerësuar si ekzekutim klasik vrasjen e katër shqiptarëve duke akuzuar BDI-në si përgjegjëse për situatën e krijuar. “Ky rast me pasoja tragjike edhe një herë nxori në sipërfaqe dyfytyrësinë dhe amoralitetin e BDI-së, që pa fije turpi duke qenë pjesë e qeverisë që natën ekzekuton shqiptarë, ditën i vajtojnë dhe bëhen pjesëmarrës të ceremonive mortore të shqiptarëve të vrarë”, thuhej në komunikatën e PDSH-së.
Menduh Thaçi e ka parë më të arsyeshme të marrë pjesë në 20 vjetorin e themelimit të shoqatës për Kthimin e Shqiptarëve të Shpërngulur nga trojet e veta, të mbajtur në sallën e sporteve në Pejë.
Nga partitë politike shqiptarë ngushëllime në familjen Aliu kanë shprehur Imer Selmani nga Demokracia e Re dhe Hysni Shaqiri nga partia Bashkimi Demokratik Kombëtar.
Në ditën kur u bë varrimi i Harun Aliut - Kushtrimit kanë qenë prezent deputetët Safet Neziri, Femi Arifi, Abedin Zymberi, kryetari i SHVL-UÇK-së Fazli Veliu dhe kryetari i BDK-së Hysni Shaqiri.

Ahmeti në mesin e futbollistëve!
Ali Ahmeti, lideri i BDI-së përkundër situatës së tensionuar të krijuar në Maqedoni e ka parë si shumë të rëndësishme të marrë pjesë në festën e klubit të futbollit Renova në Tetovë. Kjo skuadër ka fituar titullin e kampionit, kurse Ahmeti ka pranuar një mirënjohje për angazhimin e tij të madh në sport!

Maqedonët dëmtojnë gjurmët ILIRE në Kalanë e Shkupit

Shkup, 6 maj – Arkeologët shqiptarë janë ankuar se pala maqedonase është duke dëmtuar gjurmët e ilirëve në Kalanë e Shkupit përmes gërmimeve tinëzare me buldozerë, shkruan Koha Ditore nga Prishtina.

Historianët dhe arkeologët shqiptarë i kanë thënë gazetës se maqedonët kanë rinisur fshehtazi punime ne kala për të dëmtuar gjurmët e kulturës ilire .

Skënder Asani nga Shoqata e Historianëve Shqiptarë, thotë se autoritetet maqedonase këtyre gërmimeve i kanë dhënë konotacion politik. Në anën tjetër drejtori i Drejtorisë për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, Pasko Kuzman, nuk ka dashur që të prononcohet lidhur me këtë çështje.

“Këto gërmime që u bënë në Kalanë e Shkupit nuk kanë përcjellje normale pasi që ky gërmim ka marrë konotacion politik dhe ka për qëllim zhbërjen e kulturës së lashtë ilire, duke i dhënë mesjetës kahe sllave”, ka thënë Asani për KD.

Sipas tij, ka dëshmi se gërmimet arkeologjike janë bërë në mënyrë të padrejtë. Përdorimi i buldozerëve në gërmime, sipas tij, është vetëm një fakt që e dëshmon këtë. Gjithashtu sipas Asanit, ato nuk janë bërë nga shkencëtarët, por nga një ekonomist, siç është kryeministri Nikola Gruevski.

“Gërmimet e radhës vazhduan edhe këtë vit, por për dallim nga ato të para dy vjetëve, këto të fundit janë zhvilluar në heshtje dhe për disa ditë me buldozer është gërmuar pjesa verilindore - ku më parë janë gjetur shtresa të neolitit, bronzit të vonshëm, kur ishte edhe formimi kulturës ilire,” shkruan gazeta.

“Për fat të keq, edhe kësaj radhe nuk kemi pjesëmarrës shqiptarë dhe gërmimet zhvillohen në mënyre etnocentrike dhe dihet se çka do të arrihet në fund”, është ankuar Asani në një bisedë me KD.

Sipas Ismail Krifcës nga lëvizja “Zgjohu”, këto janë gërmimet e treta me radhë që bëhen dhe përveçse nga mediumet “ne nuk jemi të informuar për asgjë se çka është gjetur dhe çka do të gjendet”.

“Kam informata se në këto gërmime tani nuk ka asnjë arkeolog shqiptar. Pra, më shqetësuese është fakti se këto gërmime po bëhen me buldozer dhe duke marrë parasysh se gërmimet duhet të bëhen në mënyrë shumë precize, ku kërkohet vëmendje. Në këtë mënyrë me buldozer ata mbledhin gjithçka dhe shumë gjëra fshehin. Pasko Kuzman e ka treguar veten se çdo gjë që nuk i takon Maqedonisë do t’i fshehë në favor të tij”, ka thënë Krifca.

Madje Asani, nga Shoqata e Historianëve, iu drejtua me apel subjekteve politike shqiptare që të bëjnë presione me qëllim që të ruhet kultura ilire.

”Apeloj te të gjithë shqiptarët dhe subjektin politik shqiptar që të bëjnë presion që në këto ekspedita të hyjnë edhe shkolla të tjera që janë njohës të kulturës së lashtë ilire, sepse ne do të jemi bashkëfajtorë për zhbërjen e etnokulturës ilire“, ka thënë Asani. / Zhurnal /

Mediat maqedonase si i etiketojnë shqiptarët

“Kriminel”, “vrasës”, “kontrabandist” janë shprehje që i gjejmë në raportet e mediave maqedonase gjatë pasqyrimit dhe transmetimit të ngjarjeve të ndryshme që kanë të bëjnë me emra publik dhe jopublik shqiptar në Maqedoni. Nga ana tjetër, mediat shqiptare treguan edhe anën tjetër, elementin njerëzor, human, se jeta e çdo njeriu ska çmim

Shumica e mediave në gjuhën maqedonase po vazhdojnë të raportojnë në stilin e tyre të njohur tradicional, të shpalljes së fajtorit, duke i paraprirë sistemit të drejtësisë. Dhjetëra shqiptarë në raste të ndryshme të arrestimeve, janë viktima të fyerjes dhe shantazheve mediave publike.

Operacionet e arrestimeve apo vrasjeve menjëherë shoqërohen me lajmin sensacional, ku qytetarët shqiptarë drejtpërdrejt shpallen të akuzuar. Një skandal i tillë së fundi ndodhi edhe me ngjarjet e fundit në Radushë dhe Novo Sellë, ku qytetarët shqiptarë, duke përfshirë edhe një lider partie u shpallën vrasës dhe kontrabandistë, pa mos e thënë fjalën e fundit drejtësia.

Ajo që ishte më skandaloze rasti i Demir Miftarit, blegtorit nga Novo Sella e Zhelinës, i cili që në fillim të aksionit policor u shpallë nga mediat maqedonase, duke përfshirë edhe agjencitë e lajmeve se bëhet fjalë për “logjistikë të grupit të Radushës”. Edmond Ademi, analist dhe ekspert i marrëdhënieve publike vlerëson se dita ditës po humbet besimi tek disa media. “Së fundi kemi rastin konkret ku u ekzekutuan katër shqiptarë, mediat maqedonase vrapuan të tregojnë se sa të forta janë institucionet e shtetit, duke mos treguar as një pikë dyshimi se si gjithë kjo ka ndodhë.

Nga ana tjetër, mediat shqiptare treguan se në këtë shtet ende vriten shqiptarë në situata të paqarta dhe të mbuluara me plot misteriozitet. Gjë që ndodhi edhe kjo e fundit. Për dallim nga mediat maqedonase, mediat shqiptare treguan edhe anën tjetër, elementin njerëzor, human, se jeta e çdo njeriu s`ka çmim.

Besoj se mediat shqiptare në rast se ndodhë të vriten katër maqedonas nga policia, do të tregojnë maturi më të madhe se sa që mediat maqedonase kanë treguar ndonjëherë kur janë vrarë shqiptar nga policia”, ka theksuar analisti Edmond Ademi, duke shtuar se në Maqedoni do të vazhdojë thellimi i ndarjeve dhe mosbesimit midis dy popujve më të mëdha derisa në pushtet është Gruevski dhe VMRO-DPMNE.

Etiketimi brutal i mediave maqedonase është në shënjestër të kritikave të organizatave botërore të mediave. Gazetari dhe korrespodenti i BBC-së, Nazim Rashidi thekson se raportimet e tilla janë joprofesioniste.

“Raportimet e tilla në aspektin e raportimit në gazetari, konsiderohen jo profesioniste, është shumë e rëndësishme ndjeshmëria e gjuhës që përdoret gjatë raportimeve të ngjarjeve delikate, aq më tepër kur kemi raste të cilat tregojnë se edhe pse gjykata kanë shpallur fajtorë individë të caktuar, faktet e zbuluara më vonë ngrenë në dyshime pafajësinë e tyre. Duke marrë parasysh situata të tilla, gazetarët duhet të tregojnë kujdes gjatë raportimit, sidomos të ngjarjeve që janë ende në zhvillim”, ka theksuar Nazim Rashidi.

Avokati dhe eksperti i drejtësisë, Osman Kadriu vlerëson shprehë reagime të ashpra ndaj kualifikimeve që dalin nga mediat. “Duhet të ketë përgjegjësi në kualifikimin e ngjarjeve, sepse veprimet e ndërmarra nga policia dhe gjykatat, në rast se nuk marrin formën e lëndës gjyqësore, duhet ti shmangemi çdo kualifikimi shpifës”, ka theksuar Osman Kadriu, duke shtuar se nuk mund të ketë trajtim brutal ndaj një personi në rast se fajësia e tij nuk vërtetohet me vendim të plotfuqishëm gjyqësor dhe pas ankesave në instancat e tjera gjyqësore. (INA)

Mediat maqedonase si i etiketojnë shqiptarët

“Kriminel”, “vrasës”, “kontrabandist” janë shprehje që i gjejmë në raportet e mediave maqedonase gjatë pasqyrimit dhe transmetimit të ngjarjeve të ndryshme që kanë të bëjnë me emra publik dhe jopublik shqiptar në Maqedoni. Nga ana tjetër, mediat shqiptare treguan edhe anën tjetër, elementin njerëzor, human, se jeta e çdo njeriu ska çmim

Shumica e mediave në gjuhën maqedonase po vazhdojnë të raportojnë në stilin e tyre të njohur tradicional, të shpalljes së fajtorit, duke i paraprirë sistemit të drejtësisë. Dhjetëra shqiptarë në raste të ndryshme të arrestimeve, janë viktima të fyerjes dhe shantazheve mediave publike.

Operacionet e arrestimeve apo vrasjeve menjëherë shoqërohen me lajmin sensacional, ku qytetarët shqiptarë drejtpërdrejt shpallen të akuzuar. Një skandal i tillë së fundi ndodhi edhe me ngjarjet e fundit në Radushë dhe Novo Sellë, ku qytetarët shqiptarë, duke përfshirë edhe një lider partie u shpallën vrasës dhe kontrabandistë, pa mos e thënë fjalën e fundit drejtësia.

Ajo që ishte më skandaloze rasti i Demir Miftarit, blegtorit nga Novo Sella e Zhelinës, i cili që në fillim të aksionit policor u shpallë nga mediat maqedonase, duke përfshirë edhe agjencitë e lajmeve se bëhet fjalë për “logjistikë të grupit të Radushës”. Edmond Ademi, analist dhe ekspert i marrëdhënieve publike vlerëson se dita ditës po humbet besimi tek disa media. “Së fundi kemi rastin konkret ku u ekzekutuan katër shqiptarë, mediat maqedonase vrapuan të tregojnë se sa të forta janë institucionet e shtetit, duke mos treguar as një pikë dyshimi se si gjithë kjo ka ndodhë.

Nga ana tjetër, mediat shqiptare treguan se në këtë shtet ende vriten shqiptarë në situata të paqarta dhe të mbuluara me plot misteriozitet. Gjë që ndodhi edhe kjo e fundit. Për dallim nga mediat maqedonase, mediat shqiptare treguan edhe anën tjetër, elementin njerëzor, human, se jeta e çdo njeriu s`ka çmim.

Besoj se mediat shqiptare në rast se ndodhë të vriten katër maqedonas nga policia, do të tregojnë maturi më të madhe se sa që mediat maqedonase kanë treguar ndonjëherë kur janë vrarë shqiptar nga policia”, ka theksuar analisti Edmond Ademi, duke shtuar se në Maqedoni do të vazhdojë thellimi i ndarjeve dhe mosbesimit midis dy popujve më të mëdha derisa në pushtet është Gruevski dhe VMRO-DPMNE.

Etiketimi brutal i mediave maqedonase është në shënjestër të kritikave të organizatave botërore të mediave. Gazetari dhe korrespodenti i BBC-së, Nazim Rashidi thekson se raportimet e tilla janë joprofesioniste.

“Raportimet e tilla në aspektin e raportimit në gazetari, konsiderohen jo profesioniste, është shumë e rëndësishme ndjeshmëria e gjuhës që përdoret gjatë raportimeve të ngjarjeve delikate, aq më tepër kur kemi raste të cilat tregojnë se edhe pse gjykata kanë shpallur fajtorë individë të caktuar, faktet e zbuluara më vonë ngrenë në dyshime pafajësinë e tyre. Duke marrë parasysh situata të tilla, gazetarët duhet të tregojnë kujdes gjatë raportimit, sidomos të ngjarjeve që janë ende në zhvillim”, ka theksuar Nazim Rashidi.

Avokati dhe eksperti i drejtësisë, Osman Kadriu vlerëson shprehë reagime të ashpra ndaj kualifikimeve që dalin nga mediat. “Duhet të ketë përgjegjësi në kualifikimin e ngjarjeve, sepse veprimet e ndërmarra nga policia dhe gjykatat, në rast se nuk marrin formën e lëndës gjyqësore, duhet ti shmangemi çdo kualifikimi shpifës”, ka theksuar Osman Kadriu, duke shtuar se nuk mund të ketë trajtim brutal ndaj një personi në rast se fajësia e tij nuk vërtetohet me vendim të plotfuqishëm gjyqësor dhe pas ankesave në instancat e tjera gjyqësore. (INA)

Peinliche Texte die eure Medien so abdrucken, noch peinlicher sind teilweise Kommentare albanischstämmiger die ich so auf euren Adler medien gelesen hab.

"“Kriminel”, “vrasës”, “kontrabandist” janë shprehje që i gjejmë në raportet e mediave maqedonase gjatë pasqyrimit dhe transmetimit të ngjarjeve të ndryshme që kanë të bëjnë me emra publik dhe jopublik shqiptar në Maqedoni. Nga ana tjetër, mediat shqiptare treguan edhe anën tjetër, elementin njerëzor, human, se jeta e çdo njeriu ska çmim"

Selbst schuld, wer Waffenlager anlegt und ilegale Waffenschmugglerringe betreibt sollte mMn als solche/r abgestempelt werden.

Immer schön weiter das opfer spielen...:app:

arme shqiptaret

Kann ein Moderator bitte die Aufforderung bringen solche Medientexte übersetzt hier beizutragen?
Danke

Maqedonia nga paranoja dhe albanofobia po ushtron terrorizëm shtetëror

Qarqet politike dhe qeveritare në Kosovë kanë drejtuar gishtin tek qeveria e Maqedonisë, duke i fajësuar për situatën e krijuar, para dhe pas incidentit në Radushë. Analisti politik Halil Matoshi thekson për agjencinë e lajmeve INA se shteti në Maqedoni po dëshmohet si paranik dhe një shtet që nga paranoja dhe albanofobia po ushtron terrorizëm shtetëror.
“Rasti i ekzekutimit të katër qytetarëve të Republikës së Maqedonisë (një nder ta kosovar) dëshmon këtë realitet. Sepse, shteti normal i së drejtës, e ku sundojnë institucione demokratike nuk i ekzekuton qytetarët e vet, por edhe në rast se ata kryejnë vepra të supozuara kriminale. Shteti dhe ministria e rendit nuk mund të dënojnë qytetarët, sepse pushtet janë të ndara në secilën demokraci. Prishtina zyrtare ndërkaq duhet të kërkojë sqarim për qytetarin e saj të vrarë”, ka theksuar Matoshi.
Ndërkaq, Ish-komandanti dhe deputeti i PDK-së, Rrustem Mustafa- Remi thekson se përgjegjësia për situatën e krijuar në Maqedoni duhet të kërkohet tek udhëheqësit e lartë politik shqiptar dhe maqedonas në Shkup dhe jo të kërkohet ndonjë detyrim nga Prishtina.
“Kësaj radhe fajtore më shumë e shoh politikën. Ata, që janë legjitimuar si udhëheqës politikë deri te kryeministri i Maqedonisë. Ata duhet të bartin përgjegjësitë për mënyrën e udhëheqjes së vendit dhe po ashtu për zbatimin e marrëveshjeve nga e kaluara dhe kujdesin për njerëzit siç kujdeset Kosova. Kosova siç e dini, pakicat i sheh si pasuri kombëtare”, ka theksuar Rrustem Mustafa, kryetar i komisionit parlamentar për çështje të sigurisë. Ai ka shtuar se megjithë incidenteve, nuk do të ketë destabilizim të situatës në Maqedoni.
Në mediat kosovare janë shtuar reagimet kundër ministrit të brendshëm, Bajram Rexhepi, pas vizitës së tij në Maqedoni. (INA)

Sipas komenteve të Shkieve , kur u plaqkiten këto banka poshte që po e shifni , shkruanin gjithehere nëpër gazetat dhe forumet që ishin plaqkitësit Shqiptarë , por nuk doli ashtu e kapën sot Oficerin e ushtrise se tyre:)

Bëhet pyetja , sikur të kish qen ky person shqiptarë a do e kishin vra edhe këtë sikurse tjerët ?!

[h1]Kapiteni i ARM-së, i dyshuar për dy plaçkitje[/h1]

Madhesia e shkronjave:
thumbnail.php

Policia e arrestoi Goce Smilevskin (29), kapiten në ARM, për shkak të krijimit të dyshimit se është kryerës i dy plaçkitjeve në Bankën komercialë në Kisella Vodë të Shkupit.
Smilevski, pilot ushtarak në ARM, sot është nxjerrë para gjykatësit hetues.
Në dy plaçkitjet në Bankën komercialë në Kisella Vodë, njëri në prill të këtij viti, ndërsa tjetri më 17 gusht të vitit 2009, ka vjedhur gjithsej një milion e shtatë qind mijë denarë. Vjedhjet i ka kryer pasi që është kthyer nga puna me pistoletë zyrtare.
Sipas Ministrisë së Punëve të Brendshme, i dyshuari i ka pranuar veprat, mbrëmë kur ka qenë në hetuesi në polici, së bashku me policinë ushtarake.
Një pjesë të parave i ka shpenzuar për të paguar këste për automjetin dhe për kthimin e borxheve në bastore, ndërsa një pjesë ka kthyer në SHM e ARM-së, ku ka marrë avance për udhëtim në vendet e huaja.
Sipas informacioneve të MPB-së, Smilevski deri më tani nuk ka pasur dosje policore, nuk është denoncuar as nuk ka qenë i implikuar në ndonjë vepër penale. /mia/
Gazeta Lajm - Kapiteni i ARM-së, i dyshuar për dy plaçkitje

Zuletzt bearbeitet:
Berisha anuliert seinen Besuch in Mazedonien

Kryeministri i Shqipërisë Sali Berisha ka anuluar vizitën e paralajmëruar për në Maqedoni më 26 maj. Lajmin e ka konfirmuar zëdhënësi i punëve të jashtme të Maqedoni, Petar Çulev. “Të dy grupet nga shtetet përkatëse po punojnë për gjetjen e një termini të përshtatshëm për t’u zhvilluar ky takim. Siç po shkojnë punët në muajin maj nuk do të ketë ndonjë vizitë të Berishës në Maqedoni”, tha Çulev. Ai nuk ka pranuar të theksojë se cilat janë arsyet e anulimit të kësaj vizite, ndërsa nuk ka dhënë asnjë informatë se cilin muaj pritet ta vizitojë Berisha Shkupin zyrtar.
Nga kabineti i kryeministrit Sali Berisha nuk kanë pohuar pse bëhet anulimi i kësaj vizite, e cila ishte planifikuar që më parë. Mësohet se përgjigja zyrtare nga Shqipëria dërguar autoriteteve maqedonase ka qenë angazhimi i madh i kryeministrit Berisha në takimet me përfaqësues të bashkësisë ndërkombëtare si dhe thellimi i krizës politike mes pozitës dhe opozitës.
Jozyrtarisht “Lajm” mëson se kryeministri shqiptar ka refuzuar në këtë moment të arrij në Maqedoni për shkak të situatës së tensionuar ndërmjet etnitetit shqiptarë dhe maqedonas, mospranimin e kërkesave të shqiptarëve nga ana e Gruevskit dhe vrasja e katër shqiptarëve ditë më parë nga policia maqedonase.
Vetë kryeministri i Shqipërisë Sali Berisha, gjatë takimit me Ahmetin e Thaçin në Tiranë kishte apeluar që të ruhet situata e qetë në Maqedoni pasi dhuna nuk i shërben askujt. Megjithatë, vrasja e Harun Aliut - Kushtrimit nga policia maqedonase duket se ka hedhur “benzinë në flakë” dhe e ka tensionuar edhe më shumë situatën e nxehtë në Maqedoni.
Berisha me mosardhjen e tij ka dashur t’i dërgoj një porosi kryeministrit Gruevski që mos të shkelë kërkesat e shqiptarëve.
Nga kabineti i kryeministrit Gruevski nuk kanë dhënë ndonjë sqarim pse nuk realizohet kjo vizitë.
Në agjendën e ardhjes së Sali Berishës në Maqedoni ishte intensifikimi i bashkëpunimin në sferën e ekonomisë, infrastrukturës, revidimin e marrëveshjes për ujërat si dhe takime me kreun shtetëror dhe të partive kryesore politike në Maqedoni.
Iniciativa për vizitën e Berishën në Shkup ka lindur pas ftesës që ia kishte bërë Gruevski gjatë një takimi joformal në Kranj të Sllovenisë.

Gazeta Lajm - Berisha anulon vizitën në Shkup

:app:

Freispruch für Ex-Innenminister Mazedoniens bestätigt

[h2]Zwölfjährige Haftstrafe für ehemaligen Polizisten Tarculovski bleibt aufrecht [/h2]
Den Haag/Skopje - Das UNO-Tribunal für Kriegsverbrechen im ehemaligen Jugoslawien (ICTY) hat am heutigen Mittwoch den im Juli 2008 verkündeten Freispruch für den früheren mazedonischen Innenminister Ljube Boskoski mit einem rechtskräftigen Urteil bestätigt. Das Gericht wies gleichzeitig die Vorwürfe der Anklage zurück, dass Boskoski im Jahr 2001 nicht alles unternommen habe, um die für den Mord an sechs albanischen Zivilisten und Misshandlungen der Zivilbevölkerung verantwortlichen Polizisten zu bestrafen. Dies lag nach Meinung des Gerichtes in der Zuständigkeit der Justiz.
Mit dem heutigen rechtskräftigen Urteil des Haager Gerichtes wurde auch die 2008 ausgesprochene zwölfjährige Haftstrafe für den ehemaligen Polizisten Johan Tarculovski bestätigt. Der frühere Befehlshaber einer Sonder-Polizeieinheit während der sechsmonatigen Kämpfe zwischen mazedonischen Sicherheitskräften und albanischen Extremistengruppen im Jahr 2001 war wegen Morden und Verstößen gegen das Kriegsrecht verurteilt worden.
Sechs albanische Zivilisten getötet
Laut der Anklage griff die von Tarculovski geleitete Polizeieinheit "Lavovi" (Löwen) am 12. August 2001 das mehrheitlich von Albanern bewohnte Dorf Ljuboten bei Skopje an, wobei sechs albanische Zivilisten getötet wurden. Mindestens 14 Häuser wurden in Brand gesteckt und mehr als 100 Albaner von der Polizei schwer misshandelt. Das Tribunal war in erster Instanz der Meinung, dass die Sonder-Polizeieinheit nicht dem direkten Kommando des Innenministers Boskoski unterlag.
Boskoski und Tarculovski sind die einzigen Bürger Mazedoniens, die sich vor dem Haager UNO-Kriegsverbrechertribunal zu verteidigen hatten. (APA)

Freispruch für Ex-Innenminister Mazedoniens bestätigt - Internationale Strafgerichte - derStandard.at ? International

Status
Für weitere Antworten geschlossen.
Zurück
Oben