Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Mazedonien Sport Thread

Women U17: Macedonia - Romania 1:6
SATURDAY, 15 OCTOBER 2011 16:42

The women's U17 national team of Macedonia concluded the qualifications with a 6:1 loss against their counterparts from Romania.

The young women on the U17 team of Macedonia conceded six goals in all three games but they managed to score their first goal of the qualifiers today. Captain Eli Jakovska scored the lone goal for Macedonia in the 16th minute but Romania still recorded a convincing victory, in large part due to Alexandra Lunca who scored four goals during the game.

Lineup for Macedonia: Arsova (65' Mihajlovska), Veselinova, Spasova (69' Peeva), Zarkova, Adjuleska, Gjoseva, Todorovska, Jakovska (c), Stojkovska (67' Ristovska), Janceva, Kokalovska.

Final Group 2 Standings:

Ireland - 7 points
Romania - 6 points
Italy - 4 points
Macedonia - 0 points

Macedonian Football .com - Makedonski Fudbal .com - Macedonian Football (soccer) website | Women U17: Macedonia - Romania 1:6

Heute 17.30 Handball! HSV - Metalurg Skopje

Neubeginn für den HSV - Glücksspiel für die Füchse

Zum gefühlten Saisonstart Nummer zwei empfängt der Deutsche Meister in der Königsklasse sein mazedonisches Pendant RK Metalurg Skopje (ab 17.30 Uhr LIVESCORES).

HSV: Einzug in K.-o.-Runde zum Greifen nah
Das Team von Lino Cervar, selbst ehemaliger Weltmeister und Olympiasieger, ist nach drei gescheiterten Anläufen zum ersten Mal in der Champions League dabei. "Es ist eine große Herausforderung, gleichzeitig aber auch eine große Genugtuung", so der 61-jährige Cervar bei "ehfCL.com".

Bisher haben die Mazedonier mit drei Punkten aus zwei Spielen ihr Soll erfüllt und stehen auf Platz drei der Gruppe C.

Die Hamburger führen diese nach Erfolgen gegen St. Petersburg HC und C.S. HCM Constanta ( Bericht) souverän an und können mit dem nächsten Sieg den Einzug in die K.o.-Runde beinahe schon klar machen.

Erneut fehlen werden Coach Per Carlen allerdings die Langzeitverletzten Oscar Carlen, dessen Operation den Umständen entsprechend gut verlaufen ist, Marcin Lijewski und Michael Kraus. Mit Dan Beutler (Magen-Darm) und Igor Vori sind aber zwei wichtige Spieler der Hamburger wieder voll einsatzbereit.

HSV - Skopje | Berlin - Silkeborg | Champions League | Neubeginn für den HSV - Glücksspiel für die Füchse |  Finale | SPORT1 | Hin-/Rückspiel | Bundesliga | Handball | Live | Champions 

Schon am ersten Spieltag der ersten Basketball Liga kommt es zu einem Spielabbruch: MZT gg. Lirija wird heute ohne Publikum fortgesetzt.

МЗТ - Лирија прекинат, ќе продолжи денес без публика
понеделник, 17 октомври 2011

Поради повторено фрлање на тврди предмети на теренот, натпреварот меѓу МЗТ и Лирија е прекинат и ќе се доигра денес без публика на трибините

mzt-lirija-508.jpg

При резултат 43-39 во корист на МЗТ Скопје Аеродром, на шест минути до крајот на третата четвртина, натпреварот во салата „Јане Сандански“ беше прекинат поради фрлање на тврд предмет од трибините и покрај претходната опомена преку јавниот разглас. Во согласност одлуката на Здружението на прволигаши во однос на безбедноста и регуларноста на натпреварите, официјалните лица ја прекинаа средбата. Според Пропозициите, натпреварот ќе се доигра утре, пред празни трибини во салата „Јане Сандански“ и ќе продолжи од моментот на прекинот.
До моментот на прекинот, МЗТ Скопје Аеродром и Лирија играа интересна кошарка, каде домаќинот од почетокот на натпреварот одржуваше благо водство. Првата предност Лирија ја оствари во втората четвртина (22-21) по реализацијата на Дастин Мичел, но МЗТ Скопје Аеродром со две тројки по ред (Гајдаџиев и Дејвис) повторно се одлепи и на полувреме замина со водство од 38-33. Во првите шест минути од третата четвртина, односно пред прекинот, се играше кош-за-кош.

Ристе Стефанов и Ноа Далман беа највпечатливи кај домаќинот, додека Џејмс Лајф беше најдобар кај Лирија. Добро прво полувреме одигра и младиот играч на гостите, Бобан Стајиќ, со постигнатите пет поени на кои додаде две украдени топки и една блокада.

Двете екипи мечот го почнаа ослабени на центарските позиции поради неиграњето на Ѓорѓи Чековски во МЗТ Скопје Аеродром поради повреда и Тони Симиќ во Лирија поради суспензија.

- , | - kirilica.com.mk

Historischer Moment für die Schiedsrichter aus MK! Zum ersten mal werden sie ein Gruppenspiel in der CL leiten! Barcelona:Victoria Plzen wird von Aleksandar Stavrev gepfiffen!

Историски момент, Александар Ставрев ќе ја дели правдата на Камп Ноу
Александар Ставрев ќе биде првиот македонски судија кој ќе ја дели правдата на еден натпревар од групната фаза во Лигата на Шампионите.

Најдобриот македонски интернационален судија, Александар Ставрев во среда ќе ја дели правдата на Камп Ноу на дуелот помеѓу Барселона и Викторија Плзен.
213-stavrev-k.jpg

Тоа ќе биде историски момент за македонските судии кои за прв пат ќе имаат можност да водат натпревар од групната фаза во Лигата на Шампионите.

На Ставрев ќе му помагаат, Маријан Кировски, Љубомир Крстевски, Дејан Јакимовски, Димитар Мечкаровски и Горан Спиркоски.

Ставрев судеше повеќе натпревари во Лига Европа, а последен на кој ја делеше правдата беше дуелот помеѓу Хановер и Стандард Лиеж, претходно беше главен судија и на квалификацискиот натпревар за овој европски куп помеѓу екипите на Глазгов Ренџерс и Марибор.

http://www.time.mk/read/2562f0241d/6ad6d7d9f2/index.html

UEFA honors Aleksandar Stavrev to referee Barcelona vs Viktoria
MONDAY, 17 OCTOBER 2011 13:23 FILIP ZDRAVESKI NEWS - INTERNATIONAL

Aleksandar Stavrev (left); photo: FFM.com.mkThe Macedonian referee Aleksandar Stavrev will lead the Champions League group stage game between Barcelona and Viktoria.

The Champions League holder hosts Czech champion Viktoria from Plzeň in the third round of group stage. UEFA awarded the game to Aleksandar Stavrev who will have his debut in the Champions League. His assistants will be Marjan Kirovski and Ljubomir Krstevski with Dejan Jakimovski as fourth official. Additional assistant referees are Dimitar Meckarovski, who stands as very controversial in Macedonia, and Goran Spirkoski.

This is the first time Macedonian referees to participate in a Champions League group stage game. Macedonian referees have participated in Champions League qualification games as well as group stage games in the Europa League, but never in the Champions League.

Stavrev is an international referee since 2006 and has taken part in many international games, around 30. His last international games was Hannover - Standard (0:0) in the Europa League group stage, played on 15 September, while his last game in the Macedonian First League was the Sileks - Turnovo (1:1) game in the Round 9 that was played on 30 September.

The Group H game featuring Barcelona and Viktoria will be played tomorrow at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain with kick-off at 20.45 CET.

http://www.macedonianfootball.com/i...-vs-viktoria&catid=13:international&Itemid=64

Zuletzt bearbeitet:
Der aus der Nationalmannschaft ausgemusterte Ilco Naumoski (Mattersburg/A) redet Tacheles:

"Ја не сум Марадона, не играм во голем клуб и не заработувам милиони. Јас сум Илчо Наумоски и како таков секогаш на теренот го оставам срцето."

"Ich bin nicht Maradona, ich spiele für keinen großen Klub und verdiene keine Millionen. Ich bin Ilco Naumoski und als solcher lasse ich jedesmal mein Herz auf dem Platz"

Головите се за "големиот" Бабунски!!!

Тие што ме "минираат" за да не играм во репрезентацијата се само едни ситни души кои гледаат интерес и ништо друго. Доста со такви лицемери кои со години се само "селектори", а ништо не направиле
ilco_naumoski1.jpg

Резултатите на националниот тим, слабата ефикасност и смешните поединци што добија шанса а со години талкаат по Европа и не играат за никој клуб само потврдија дека овој наш национален тим има потреба од Илчо Наумоски. Голгетерот во досегашните 43 средби во државниот тим има оставено белег. Има постигнато 9 голови и на секој меч играл со срце, без штедење и со желба за успех. Можеби игра во мал клуб како Матерсбург, но игра, дава голови и зад себе има големо искуство и 28 години. Во неделата двапати ја тресеше мрежата на австрискиот првак Штурм за "ненормални" 3:3. Наумоски не е "десетти" играч во клубот туку таму им е и капитен, но и најдобар во екипата. Тоа го кажуваат статистичките податоци, медиумите...

"Ја не сум Марадона, не играм во голем клуб и не заработувам милиони. Јас сум Илчо Наумоски и како таков секогаш на теренот го оставам срцето. Било тоа за клубот, но најмногу за националниот тим. Овие два гола против Штурм не менуваат ништо кај мене. Јас сум оној истиот од пред еден месец,една година... Но не можам да поднесам некои работи и неправди. Не можам да поднесам одредени личности кои на мизерен начин работат за да ме избришат од националниот тим. Секоја им чест! Но има господ и се враќа. Тие што ги "напикаа" во националниот тим им донесоа срамни резултати. И мене ме боли душава кога гледам како губиме со 4:1 од Ерменија, но некои луѓе поради својот интерес ја доведоа репрезентацијата до ова каде што сме сега. А не е заборавен само Наумоски. Има тука уште други квалитетни фудбалери кои не се вклопуваат во шемите...", изјавува Наумоски, кој без "влакно на јазикот" отворено критикува.

Голгетерот на Матерсбург нема што да крие. На прашањето кои се тие луѓе тој ги насочи стрелите кон оние кои се обидуваат да го "минираат".

"Овие два гола против Штурм му ги посветувам на 'големиот' Бабунски. Не знам што се случува со оваа личност и не знам што му згрешил Наумоски. Се видоа неговите адути и не знам каде ќе одиме со вакви луѓе кои цел живот се селектори, а ништо не направиле за фудбалот во Македонија. И тие кои го водат фудбалот во земјава треба да се свртат наоколу и да видат што работат таквите 'тренеришта'. Зарем националниот тим треба да биде полигон за профит? Веќе сите ни се смеат за постигнатите резултати и за тоа кој се игра во репрезентацијата. Тие кои работат од интерес и за свои лични придобивки се повеќе ги има во и околу репрезентацијата. Тоа го нема во ниту еден друг национален состав. Наумоски никого не молел и никому не плаќал да игра за Македонија. Јас сум горд што го носам дресот со државниот грб и сум жртвувал многу работи во мојот живот поради оваа репрезентација", отворено зборува голгетерот на Матерсбург и фудбалер кој во изминатиот циклус на 6 средби постигна два гола.

Сега откако срамните квалификации се зад нас, сега кога се знаат следните противници и сега кога има доволно време за расчистување на просторот следи и пораката на Наумоски.

"Имаме квалитет, но немаме единство. Треба некој да поработи на оваа проблематика. А има време до новиот циклус, има време да се склопиме и да се обидеме да бидеме подобри од ова што сме денес. На СП можеби не можеме да одиме, но можеме да играме онака како треба. Треба да одиме чекор по чекор и од меч во меч. Само така може да одиме напред и само напред. Со 'минирања', со 'сопки' и со 'интереси' ништо не правиме. Затоа сме тука каде што сме и подобри само од Андора!", е крајниот коментар на Наумоски околу комплетната атмосфера во националниот тим и причините за неговото неиграње во репрезентацијата откако е Тошак селектор на Македонија.

IDIVIDI: ???????? ?? ?? "????????" ????????!!!

Naumoski: "Sehe uns im oberen Drittel"
Mattersburgs Ilco Naumoski spricht bei sport10.at über seine neue Rolle als Vorbild, seinen Stellenwert in der Heimat Mazedonien und den mangelnden Respekt in Österreich.
http://sport10.at/home/fussball/bundesliga/701744/Naumoski-will-hoch-hinaus

Zuletzt bearbeitet:
Metalurg mit Sieg in der Handball CL gegen Polens Vertreter Orlen Wisla Plock 31:27, Metalurg jetzt auf Tabellenplatz zwei in Gruppe C

МЕТАЛУРГ ПРЕД ПОРТИТЕ НА ТОП 16

Во натпревар кој беше деклариран како еден од клучните за пласманот во Топ 16, Металург на домашен терен ја пречека екипата на Висла Плок од Полска
A1D14AF36CE26440A53B1BC62BF526CE.JPG

Забележана е исклучително важна победа која практично ги отвора вратите од Топ 16.
Безмалку перфектно отворање имаше Металург. Реализираше во сите напади и по 6 минути Ларс Валтер, тренерот на Висла побара тајм аут, затоа што на семафорот веќе беше 5:1.
Во десеттата минута Металург имаше водство од 8:3, комотно, освоено со сигурна игра во одбрана и без потрошена топка во напад.

МЕТАЛУРГ - ВИСЛА ПЛОК 31:27 (17:10)

ЛИГА НА ШАМПИОНИ
ГРУПА "А"
СЛЕДНО КОЛО
22.10.2011
Савехоф - Босна
Загреб - Барселона
Шамбери - Кадетен
ТАБЕЛА
1. Барселона 3 3 0 0 94:75 6
2. Загреб 3 3 0 0 91:72 6
3. Шамбери 3 2 0 1 83:76 4
4. Кадетен 3 1 0 2 87:81 2
5. Савехоф 3 0 0 3 80:99 0
6. Босна 3 0 0 3 60:92 0

ГРУПА "Б"
РЕЗУЛТАТИ:
Следно коло:
22/23.10.2011
Веспрем - Ч. Медведи
Киелце - Бјерингбро
Берлин - Атлетико (М)
ТАБЕЛА
1. Атлетико 3 2 1 0 97:85 5
3. Берлин 3 2 1 0 91:83 5
2. Веспрем 3 2 0 1 89:87 4
4. Ч. Медведи 3 0 2 1 91:92 2
5. Киелце 3 1 0 2 83:89 2
6. Бјерингбро 3 0 0 3 77:92 0

ГРУПА "Ц"
СЛЕДНО КОЛО:
23.10.2011
Ст. Петербург - Констанца
Металург - Висла Плок
Ц. Копер - Хамбург
ТАБЕЛА
1. Хамбург 3 3 0 0 98:71 6
2. Металург 4 2 1 1 109:107 5
3. Висла 4 2 0 2 111:113 4
4. Копер 3 2 0 1 77:77 4
5. Ст. Петербург 4 1 1 2 98:112 3
6. Констанца 4 0 0 4 105:118 0

ГРУПА "Д"
СЛЕДНО КОЛО:
22/23.10.2011
Адемар - Кил
Копенхаген - Монпеље
Партизан - П. Сегед
ТАБЕЛА:
1. Монпеље 3 3 0 0 98:84 6
2. Адемар 3 2 0 1 102:97 4
3. Копенхаген 2 2 0 0 67:49 4
4. Кил 2 1 0 1 61:50 2
5. Партизан 3 0 0 3 80:100 0
6. П. Сегед 3 0 0 3 81:109 0
TIME.mk - ???????? ?? ?????

Stats: European Handball Federation - 2011/12 Men's Champions League / Match Details

Zurück
Oben