Mesić: Tuđman je bio oduševljen Miloševićevim prijedlogom o podjeli BiH
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kaže da je Slobodan Milošević predložio podjelu BiH, a da je on rekao Tuđmanu da to znači rat. (...)
Otkriva kako je u Beogradu 1990. godine razgovarao s Borisavom Jovićem, koji je u isto vrijeme kada i on bio član Predsjedništva SFRJ. Kaže kako je Joviću rekao da bi bilo dobro zaustaviti 'balvan revoluciju' u Hrvatskoj, sjesti za stol i pitanja koja se moraju razriješiti da se razriješe bez oružja jer, kako je rekao, rješavanje problema balvanima Srbe u Hrvatskoj vodi u samoubojstvo.
"Pitao sam ga trebaju li Srbiji Srbi u Hrvatskoj. Odgovorio je - ne. Pitao sam ga treba li Srbiji hrvatski teritorij. Odgovorio je - ne treba. A, što vama treba, pitao sam. Odgovorio je - nama treba 63 posto Bosne i Hercegovine. To je, rekao mi je, bilo srpsko, jest srpsko i srpsko mora ostati. Rekao sam - ako je to tako, idemo onda ti, ja, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sjesti za stol pa da vidimo o kojim problemima se u Hrvatskoj radi, pa da se oni pokušaju riješiti kroz institucije u Hrvatskoj, bez 'balvan revolucije' i oružja. Zvao je Miloševića i on se složio. Odmah sam sjeo na avion i odletio u Zagreb jer nisam htio o tome s Tuđmanom razgovarati telefonom. Prenio sam prijedlog Tuđmanu i on se složio. Međutim, to je Tuđmanu bio signal da bi bilo dobro da on sjedne s Miloševićem i on je zaista za siječanj 1991. dogovorio njihov susret u Karađorđevu", rekao je Mesić.