Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nikola Tesla

Zanimljivo podrijetlo Nikole Tesle - 1856.

Tesla je navodno smatrao da su njegovi predci zapravo bili hrvatskog porijekla, a da su tek kasnije prešli na pravoslavlje i da su ih zbog toga počeli smatrati Srbima. Među svoje predke Tesla je navodno ubrajao i neke hrvatske plemićke obitelji.

Autor: dnevno.hr Photo: wordpress.com Ponedjeljak, 09 Srpanj 2012 23:13

Na današnji dan rođen je u Smiljanu u Lici, svega 5 kilometara od Gospića, slavni Nikola Tesla. Otac mu se zvao Milutin Tesla i bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina (zvana Đuka) bila je iz obitelji Mandić, također pravoslavnih svećenika. Nikola Tesla zanimao se za svoje porijeklo, pa se potrudio i istražiti ga. Zaključio je da je hrvatskog plemićkog porijekla i o tome je sam navodno zapisao: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji predci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapredci došli preko Novog Vinodola. Predci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.

On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!" Dakle, sam Tesla je smatrao da su njegovi predci zapravo bili hrvatskog porijekla, a da su tek kasnije prešli na pravoslavlje i da su ih zbog toga počeli smatrati Srbima. Oko takvog gledišta još postoje nesuglasice među povjesničarima. Bez obzira je li Tesla bio Hrvat ili Srbin, važno je da se Tesla nije nikada izjasnio da je Srbin. Takvog zapisa nema nigdje u arhivima bivše juge. Izmišljotina je to Dr. Vlatka Mačeka, velikog jugofila, da je Tesla negdje rekao da se ponosi sa oba svoja imena. Danas Teslino ime predstavlja cijenjeni brand svih njegovih djela u svijetu, pa se za njega otimaju i velike korporacije. Primjerice, kompanija iz Silicijske doline koja proizvodi poznata električna sportska vozila prozvala se Tesla Motors, a elektronička tvrtka Nvidia prozvala je Teslinim imenom svoje komercijalno superračunalo i liniju svojih grafičkih kartica.
 
Zurück
Oben