Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nur in kroatischer Sprache ,serbischer Sprache und bosnischer Sprache !! .

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Dvojica Sokolovića krenula su iz manastira Mileševe, jedan da proširi i utvrdi granice moćnog otomanskog carstva a drugi da uzdigne Srpsku crkvu.
Bajo Nenadić odveden je u janičare iz Mileševe u adžemi odžak u Carigrad gde je stekao strogo vojničko i versko obrazovanje.
Postao je moćni Mehmed paša Sokolović. Bio je najbolji i dogurao do samog sultana. Postao je veliki vezir, prvi do sultana.
Narodu je ostavio Ćupriju na Drini, Most na Žepi i Veliki most na Trebišnjici. Sebi je podigao veliku džamiju u Carigradu a majci crkvu u rodnim Sokolovićima.
Drugi, Makarije iz Mileševe se uputio na Hilandar, a odatle u Carigrad kod moćnog paše. Makarije je dobio ferman i povlastice kao i carigradski patrijarh.
Postao je duhovni vođa, patrijarh svih Srba koji „pridržava presto srpske zemlje, opšti je otac, učitelj i patrijarh Srbima i Bugarima, zapadnog primorja i severnih strana“. Dobio je titutulu titula srednjovekovnih srpskih vladara.
Obnovio je Pećku patrijaršiju, a pre toga dozidao je pripratu u Gračanici, popravio konake i utvrdio bedeme oko Studenice.
Tako su dvojica Sokolovića iz višegradskog kadiluka ispisali dve stranice istorije
 
Zurück
Oben